@svimapino prvotno napisa
Pozdrav svim forumašicama, i hvala moderatoricama što su mi dopustile da se privremeno registriram i uključim aktivno u ovu raspravu.
Nažalost, za ovaj post postojao je (do maloprije) jedan poduži tekst od koji 2A4 formata,no čim sam ga poslao - ode u vjetar, i ni traga od njega.
Kako sam u poliklinici, teško mogu ponoviti uz posao što sam sve htio pojasnit, no ako nekoga zanima, možete ovdje kokretna pitanja.
NAkon što bude tema zaključana, molit ću moderatorice da ponovno skinu account.
@Pino
Dakle, linkovi koje ste poslali uključuje i riječi pojedinaca koji su i te kako zaslužni za koncept reprodukcijske imunologije; prije svega ovdje mislim na Chouata (jedan od onih koji su replicirali), koji je nehotimice izazvao dugogodišnje vjerovanje u HLA kompatibilnost kao uzrok jednog dijela spontanih pobačaja, te kasnije proširenog koncepta i na IVF/Implantaciju.
Priča je počela tako, da je taj isti Chaouat primjetio da se visokosrodni sojevi miševa (i štakora) koji se inače dobivaju medjusobbnim križanjem potomaka (dakle brat/sestra) kroz nekoliko generacija, nakon odredjenog trenutka sve teže i teže množe, odnosno da okot često završava pobačajem. Dovodjenje "uljeza" (drugog soja, s drugom genetikom), odmah popravlja problem; kako je osnovno obilježje visokosrodnih miševa preklapanje u HLA (odnosno H2 kod miševa, ili općenito MHC, od Major Histocompatibility Complex za sva bića), zaključak je bio jasan - preklapanje u HLA sustavu neminovno dovodi do problema s reprodukcijom.
Zbog toga, da bi se povećala reaktivnost u MLC testu, tih su se godina jako puno davali leukociti supruga/partnera ženama koje su pobacivale, a akako bi se povećala reaktivnost na druge, minorne antigene MHC/HLA sustava.
NAravno, kasnije je pokazano da sve to nema nikakve veze, ali je zanimljivo da se taj koncept do dan danas održava kao još uvijek potencijalno upotrebiv, odnsono neki centri i danas rade transfuciju rpočišćenih leukocita
Eto, neka ovaj post bude uvod u raspravu, pa ako imate nešto za pitat, izvolite