Slažem se apsolutno s mu - treba se konzultirat. Ali, opet - u većini stvari i pacijent sam utječe da priča teče ovako ili onako jer se mišljenja doktora ne poklapaju oko ove teme, zato ja to svakom ko se upušta u imunologiju želim istaknuti da ne očekuje jednoznačne odgovore - tipa to se daje tad i tad za to i to. To je jedno sivilo i na kraju je do pacijenta i njegovog liječnika što će raditi, a većina dr-ova isto modificira svoj pristup ovisno o pacijentovom stavu - nakon što mu predoči to da dr-ovi sami nisu sigurni je li to išta ili ništa radi. Ako je netko čuo cijelu dex priču i da nisu sigurni da to išta radi, ali možemo probat, pa unatoč tome hoće - liječnik će mu ga možda prepisat, ako se radi o IVF maratoncu - uz ogradu da se to još ne zna kako točno i da li djeluje. Ako netko pristupa s pozicije kako točno taj dex radi itd. - reći će mu mi vam ne znamo, nismo sigurni, odgovorit će ga od toga. Činjenica je da ih sad većina misli da je taj dex pucanj u prazno, neko vrijeme ih je dobar broj pokušavao i s kortikosteriodima, mislim čak i Luči koji sad puj-puj kontra toga govori, itd. Nema tu crno-bijelo, ali treba popričat s dr-om, vidjet koji su rizici, i donijet neku zajedničku odluku. Normalno da je liječnicima teško prepisat nešto u što nisu sigurni i iz placeba. Ali, s druge strane, imaš preporuku za ležanje nakon transfera - evo, ja sam od toga 2x imala gore posljedice npr. nego od dexa (ukočenje kičme, odlasci na fizioterapiju itd). Iako većina dr-ova zna da znanstveno nije dokazano da to išta ima veze, tu pak ustraju u toj preporuci, onako čisto da se "podeblja" - nek' ona nama lijepo leži. Sve to, nakon nekog vremena u IVF centrifugi, pacijent treba uzet cum grano salis... Ako kužite na što ciljam. Ovisi o temepramentu pacijenta - je li mu prihvatljivo vrtit slično očekujući bingo ili uvest malo varijacija na temu, ako nisu preveliki zdrav. rizik, a to 0,5 mg i nije neki rizik, ali naravno, pitanje je je li uopće išta radi. Ja ne znam odgovor na to. Iskreno, mislim da bi meni upalilo i bez dexa i da on nije napravio nišita. Ali, da idem opet - opet bi ga pila - da ponovim ono što je upalilo, iako sam razumski svjesna da to upoće ne mora imat s tim veze.