Ja ipak mislim da se dexic koristi za imunosupresiju - nakon sto sam procesljala literaturu jer sam bila zaintrigirana s tom tvrdnjom. Kao i svaki kortikosteroid, dex ima utjecaja na skoro svaku vrstu stanica u tijelu, ali najvecu ima na imuni sistem.

E sad, iz studija koje sam procitala, dex za reduciranje androgena se istrazivalo jos dosta davno (prije 10-tak godina; zadnja studija je iz 2001), i onda je polako zamrlo kao ideja - vjerojatno jer par studija nije dokazalo da postoji neka razlika u uspjehu kad se koristi za tretiranje PCOS-a. Zasto? Vjerojatno zato sto kad dajes neki lijek sirokoj populaciji, efekt se nece primijetiti ako taj lijek pomaze samo malom dijelu pacijenata - isti razlog zasto doktori mogu postati puj-puj na to - ako to daju svima, normalno da na vecinu nece imati nekog efekta niti pomoci i nije neki silver bullet. Ono sto sam primijetila u literaturi je da u nekim subpopulacijama - imuno-problemi (npr. antitijela); normalni FSH ali slab odgovor na stimulaciju itd - ima nekog efekta.

I na kraju - ja uopce ne bih zanemarila niti podcjenjivala placebo efekt!