Evo što je u vezi dexa meni rekao doktor-mislim da sam negdje to već spominjala, ali ne da mi se sad rovati po temema.

Dexamethason ima smisla davati jedino kod žena s PCOS.
Kod policističnih jajnika, neke žene uslijed trajnog stresa imaju povišene androgene i iz nadbubrega.
Doza koju obično doktori daju je 0,5-1mg i ta doza potiskuje dio androgena putem sprečavanja razine ACTH, koji regulira i stvaranje kortizola, ali istodobno i androstendiona te melanina (otuda tamna pigmentacija kod nekih žena s poremećajem nadbubrewžne žlijezde, a androstendion je osnova za stvaranje testosterona).

Doktor reče da je fiziološki puno pametnije davati 1 mg svaki drugi dan ujutro u 8h kako ne bi došlo do atrofije kod dugotrajnog davanja.

E sad, meni je dok u jednoj stimulaciji u kojoj sam ostala trudna prepisao dex zato da spriječi hiperstimulaciju jer pomaže kod hiperstimulacije, jer mu je i inače jedno od osnovnih djelovanja sprečavanje "bježanja" vode iz krvnih žila, odnosno sprečavanje stvaranja otekline.

Ali to svojstvo ima svaki kortikosteroid.

Eto, da riješite nedoumice oko dexa.

A o pronisonu evo vam sljedeći članak
(žao mi je što tablice ne mogu prenijeti u ovaj format za odgovore-ako netko hoće, poslat ću mu na mail članak u originalnom formatu)

[b][i]CLINICAL ARTICLE
Low-dose acetylsalicylic acid plus prednisolone
as an adjuvant treatment in IVF: a prospective,
randomized study
Alberto Revelli, M.D., Ph.D.,
a
Elisabetta Dolfin, M.D.,
a
Gianluca Gennarelli, M.D., Ph.D.,
a
Teresa Lantieri, M.D.,
a
Marco Massobrio, M.D.,
a
Jan Gunnar Holte, M.D., Ph.D.,
b
and Ilan Tur-Kaspa, M.D.
c
a
Reproductive Medicine and IVF Unit, Department of Obstetrical and Gynecological Sciences, S. Anna Hospital, University of
Turin, Turin, Italy;
b
Carl von Linne Kliniken, Uppsala, Sweden; and
c
Institute for Human Reproduction and Reproductive
Genetics Institute, Chicago, Illinois
Objective: To test whether adjuvant therapy with acetylsalicylic acid (ASA) and prednisolone (ASA