Evo pak sad lijepim od pino s topica Imunologija - malo smo duplirale raspravu jer je mu na oba zalijepila pa smo neko vrijeme imale "simultanku" na oba topica - ovo su pino rekli njeni Ameri (vjerojatno dijelom pro-Beer orijentirani). Moj Luči bi isto rekao "pustite Ameriku". Nema tu konsenzusa još...

"I prednisone i dexamethasone se normalno koriste kod upala i autoimunih poremecaja, tj. to im je odobrena i uobicajena upotreba. Istina je da je bilo vise studija koje su se bavile prednisonom u IVF postupku (pogotovo u Evropi), ali ja mislim da djeluju vrlo slicno na imuni sistem (inace se ne bi koristili interchangeably protiv upala, a bas se radi o toj teoriji u IVF-u da treba smirit imuni sistem kod nekih zena). Razlika je da dexamethasone ima duzi polu-zivot od prednisona tj. sporije se u tijelu razgradjuje (polu-zivot od 8 sati naprema 36 sati) i dex je jaci (zbog toga je doziranje drugacije da se postigne isti efekt).

Trebalo bi vidjeti koji su razlozi za takvu izjavu - da li zbog toga sto jednostavno dex nije uobicajen (npr. u Evropi), ili zato sto doktor(ica) misli da je nacin djelovanja ta dva kortikosteroida sasvim drugaciji."