-
Postovani dr. Radoncic,
hvala sto ste se ukljucili u raspravu - mislim da ce to mnogima na forumu biti korisno. Vi imate kliniku, a ja imam jednu malu slatkicu koja mi ne da pisati na laptopu, ali sad koristim dok spava...
I ja isto zalim za tekstom koji je otisao u cyber-vjetar jer ste sigurno odgovorili na ona konkretna pitanja gore koja sam postavila. Doduse, pitam se ima li smisla usredotociti se na vrlo dubinska i konkretna pitanja - za koja nisam strucna - Vi sigurno znate daleko vise i o molekularnoj biologiji i o klinickoj praksi. Radije bih Vam uputila jedno opcenitije pitanje koje iz jedne perspektive pacijenta jer je nama pacijentima puno bitniji ishod postupaka nego objasnjenje djelovanja pojedine terapije (iako moj znanstveni um ne moze odoliti) - a to pitanje je (vrlo skakljivo, pa razumijem i izmigoljivanje) - biste li i u kojim slucajevima bili spremni propisati imunoterapiju u slucaju IVF-a, i ako da, koju, ako ne, sto bi se trebalo desiti recimo u literaturi i/ili praksi da promijenite misljenje? (Eto ja s neba pa u rebra.)
Stvar je u tome da je nama pacijentima na raspolaganju par izvora informacija:
- znanstvena literatura - koja je u ovom slucaju podijeljena, iako neravnopravno
- strucno misljenje - koje se od doktora do doktora zna razlikovati za 180 stupnjeva, a tko se jednom opece, postane nepovjerljiv prema tome
- osobna iskustva drugih pacijentica koje znamo s foruma ili osobno
Sto se tice znanstvene literature, imamo:
- studije koje se ticu temeljne znanosti, uglavnom istrazivanja na stanicnim linijama ili na zivotinjama - ali zbog te izoliranosti od kompleksnog mehanizma zvanog covjek, nisu uvijek primjenjive u praksi, dapace;
- empirijske studije iz klinicke prakse - koje cesto imaju oprecne zakljucke jer su dizajni studija drugaciji: npr, o efikasnosti IVIG-a u IVF-u, jedna studija kaze pomaze bar 50%, druga kaze ne pomaze uopce, ali stvar je u tome da jedna studija daje IVIG bar tjedan dana prije transfera, a druga nakon transfera ili oko transfera - ili je odabir pacijenata drugaciji... itd itd
Tako da pacijentima ostaje vrlo zavodljiva i privlacna opcija usporedjivanja s drugim pacijenticama, pa eto nekoliko primjera za koje osobno znam, a radi se o imunoterapiji i IVF-u:
- jedna zena, 32 god, imala je 10-tak biokemijskih trudnoca (koje je otkrila samo zato jer je kompulzivna oko testiranja na trudnocu, i vecina njih je bila detektirana prije ocekivane menstruacije); dijagnoza premature ovarian failure, par klinika u Massachussetsu odbilo ju tretirati jer bi im zbog visokog FSH-a pokvarila stopu uspjeha; na kraju u 1. IVF postupku u SIRM-u ostala trudna, s tim da je primila IVIG i nastavila primati tokom cijele trudnoce; rodila u 29. tjednu zbog preeklampsije; od tada imala jos oko 5 biokemijskih trudnoca (pokusavali su prirodno), odustala je i sad je na kontracepcijskim pilulama jer kaze, dosta joj je biti trudna samo par dana. Prosla je imuno testove i jedino sto joj se pokazalo je DQalpha preklapanje i to je kao bila indikacija za IVIG. Opet, kao razlog spada u istu kategoriju kao i HLA preklapanje - nema blage veze - ali je iz njezinog iskustva prilicno jasno da joj je IVIG pomogao (uzimala je dex kao i sve ostale pacijentice u SIRMu, ali ne i heparin), i da bez toga ne moze odrzati trudnocu.
- druga zena, 37 godina, prosla je 5 IVF postupaka prije nego sto je dosla u SIRM, od cega 3 na Cornellu (jedna od najboljih IVF klinika u Americi), nikad nijedna trudnoca; granicno visok FSH, imala je neki koagulacijski faktor (mozda MTHFR, nisam sigurna), ali je bila na heparinu i prije, u Cornellu. U SIRMu je 3 puta zaredom ostala trudna uz IVIG terapiju (i heparin i dex). Prvi put je bio spontani u 12. tjednu, drugi put (kad sam ju ja upoznala) je rodila prijevremeno s 26 tjedana (nisam sigurna za razlog? infekcija in utero?), beba je dobila infekciju i umrla za par dana, i 3. put je rodila napokon zdravog djecacica u terminu.
- jedna forumasica s Rode, navi, 2 spontana iz prirodnih trudnoca, 2 spontana iz IVF postupaka, nakon toga je prekopala sve zivo, napravila imuno testove, jedino sto je pokazalo je DQalpha preklapanje (ha.), ostala prirodno trudna u ocekivanju IVF postupka kad je pocela uzimati dex kao pripremu za postupak, rodila zdravu curicu u terminu, i 8 mjeseci nakon poroda ponovo zatrudnila - ovaj put pretpostavljam opet bez ikakve terapije. Slucajnost?
Moram primijetiti da se svaka znanstvena koscica u mom tijelu protivi povlacenju ovakvih slucajeva, koji su cherry-picked u moru drugih iskustava, ali s druge strane svaka studija pocinje od ovakvih pojedinacnih slucajeva...
PS. Da, o LIT terapiji sam isto dosta citala kad sam bila clan grupe o imunologiji na yahoo - u Americi je oznacena kao "eksperimentalna" sto znaci da je jako tesko dobiti dozvolu za provodjenje iste, dapace mislim da nema nijedan centar koji to radi - zato ljudi idu preko granice u Meksiko... u Nogales... Ne vjerujem da bih bila toliko desperate da bih i to probala (to mi spada u domenu crne magije), ali kao sto je jedan komentator na onoj raspravi zlobno primijetio - placebo efekt je to jaci koliko vise platis za placebo terapiju... Ponekad mi se cini da i psiholoski faktor (koji dokazano ima i fizicku podlogu) treba lijeciti u IVFu, a dobar IVF doktor moze svojim stavom, ili ponasanjem, ili bezazlenom ekstra terapijom tu itekako pomoci - imate li kakvih iskustava po tom pitanju?
Pravila pisanja postova
- Ne možete otvoriti novu temu
- Ne možete ostaviti odgovor
- Ne možete stavljati privitke
- Ne možete uređivati svoje postove
-
Pravila foruma