Page 2 of 3 FirstFirst 123 LastLast
Results 51 to 100 of 133

Thread: Ravan štednjak

  1. #51
    retha's Avatar
    Join Date
    May 2006
    Location
    zemlja neizlazeceg sunca
    Posts
    1,599

    Default

    Quote Originally Posted by LeaB
    Ne treba vas čuditi. Plin je prirodan, struja je umjetan produkt. No to su sad sfere u koje ne trebam zadirati, čini se.
    A ovi zbunjeni samjlići zaslužuju jedan tečaj iz svijeta energije koji je svuda oko nas.
    Mene tvoja izjava nije nimalo zbunila..
    Zbog feng svajija zamalo sam u zadnji cas isla uvodit plin..ali ipak odustah.
    Bas zbog tog ciscenja tih ringova..i masnih cazdavih naslaga koje stalno treba prefarbavat.

  2. #52
    Tiwi's Avatar
    Join Date
    Jul 2006
    Location
    on the edge
    Posts
    3,230

    Default

    Odoh se samoubit.

    Ja već danima premišljam kaj kupit.

    Naravno, navikla sam na plin, te na onoj strujnoj (starinskoj) ploči nisam bila u stanju ništa skuhat, eventualno pregorit, prekuhat ili nakuhavat satima.. ma totalni užas.

    No, ringovi su mi bljak za čistiti. Ljepljiva kuhinja isto mi nije primamljiva a da plin čađi -. to mi nije strano.

    Pa opet, ak na idukcijskoj nemrem kuhat u Zepteru ili sličnom posuđu, onda fak, jer nemrem sad još i rajngle sve hitit u smeće i kupovat one s cvjećem.

    A struja, dakle, ploča a ne indukcijska nego strujna, jel to čemu? Ima li smisla kupiti ako nisam nisam znala kuhat na strinskoj "struji" ??

    A i na onom linku indukcijska je prilično paprenih svojstava (cijena )

    Uppppoooooommmmooooćććććć

  3. #53

    Join Date
    May 2006
    Location
    mjesto pod suncem
    Posts
    2,786

    Default

    Moja mama ima indukcijski. Stvarno lijepo izgleda, lako s čisti, ima brdo digitalnih oznaka koje nisam pomno proučavala...jer je meni draža vatrica tj. plinski.

  4. #54
    enela's Avatar
    Join Date
    Jun 2006
    Location
    Midsomer
    Posts
    2,848

    Default

    Quote Originally Posted by ms. ivy
    ako misliš na staklokeramičku ploču, postoje i plinski ali kažu da su komplicirani za čišćenje (pretraži malo stare topice). konačno se kod nas mogu kupiti i indukcijski i to je definitivno moj sljedeći izbor.
    Imam ploču i to kombinacija: 2 plin, 2 struja. Čisti se bez problema.

  5. #55
    MBee's Avatar
    Join Date
    Dec 2005
    Location
    Zagreb
    Posts
    1,918

    Default

    Quote Originally Posted by Tiwi
    Naravno, navikla sam na plin, te na onoj strujnoj (starinskoj) ploči nisam bila u stanju ništa skuhat, eventualno pregorit, prekuhat ili nakuhavat satima.. ma totalni užas.
    A struja, dakle, ploča a ne indukcijska nego strujna, jel to čemu? Ima li smisla kupiti ako nisam nisam znala kuhat na strinskoj "struji" ??
    I ja sam bila jako skeptična pri kupnji strujne staklokeramičke ploče upravo zbog lošeg iskustva s kuhanjem na struju. No, ovo je nešto neusporedivo. Preporučam od

  6. #56
    Tiwi's Avatar
    Join Date
    Jul 2006
    Location
    on the edge
    Posts
    3,230

    Default

    Quote Originally Posted by MBee
    Quote Originally Posted by Tiwi
    Naravno, navikla sam na plin, te na onoj strujnoj (starinskoj) ploči nisam bila u stanju ništa skuhat, eventualno pregorit, prekuhat ili nakuhavat satima.. ma totalni užas.
    A struja, dakle, ploča a ne indukcijska nego strujna, jel to čemu? Ima li smisla kupiti ako nisam nisam znala kuhat na strinskoj "struji" ??
    I ja sam bila jako skeptična pri kupnji strujne staklokeramičke ploče upravo zbog lošeg iskustva s kuhanjem na struju. No, ovo je nešto neusporedivo. Preporučam od
    Super!! To sam htjela - iskustvo iz prve ruke

    Znači - staklokeramička :D

  7. #57
    summer's Avatar
    Join Date
    May 2005
    Location
    St
    Posts
    4,600

    Default

    Quote Originally Posted by MBee
    Quote Originally Posted by Tiwi
    Naravno, navikla sam na plin, te na onoj strujnoj (starinskoj) ploči nisam bila u stanju ništa skuhat, eventualno pregorit, prekuhat ili nakuhavat satima.. ma totalni užas.
    A struja, dakle, ploča a ne indukcijska nego strujna, jel to čemu? Ima li smisla kupiti ako nisam nisam znala kuhat na strinskoj "struji" ??
    I ja sam bila jako skeptična pri kupnji strujne staklokeramičke ploče upravo zbog lošeg iskustva s kuhanjem na struju. No, ovo je nešto neusporedivo. Preporučam od
    Potpisujem. Uzasavala se od kuhanja na struju na starom stednjaku. Sada milina, brzo (jedino se malo sporije zagrijavaju posude s debelim dnom tipa zeptera), ali inace odlicno. Ciscenje - milina. NIKAD se ne bih vratila na plin, neusporedivo mi je ovo lakse.

  8. #58
    emira's Avatar
    Join Date
    Nov 2006
    Location
    Zagreb
    Posts
    1,647

    Default

    Mi sada imamo u novom stanu 3 plin+ 1 struja. Gradski plin.

    Na plin meni puno brže kuha, ali kad bih rekla da me nije malo strah plina, lagala bih. :/

    Imam i ja jedno pitanje za vas koje imate gradski plin... Zatvarate li glavni ventil na cijevi? Ako da, kada? Nakon svakog kuhanja, po noći, kad idete nekud...
    Ja običavam zatvoriti pred spavanje, nekako me frka da negdje ne propusti dok spavamo... A s druge strane, ne znam koliko ventil podnosi često zatvaranje i otvaranje pa da ne napravim još veće s.... :?

  9. #59
    uporna's Avatar
    Join Date
    Jan 2006
    Posts
    3,848

    Default

    Ja sam razgledavala te staklokeramičke na struju, em super izgledaju em se ja želim riješiti plinske boce, i tako snimila indukcijsku i taman pomislila ma tu ću ubosti pa makar propala kad tip reče da moraš imati specijalno suđe sa magnetnim dnom tipa AMC, dok za Zepter reko jok a ja taman otplatila Zepter. On nije spominjao da može obično suđe pa sam zaključila da ću kupiti običnu staklokeramičku jer eto sad imam skupo suđe i taman je ova obična ploča ipak jeftinija pa će to biti skoro pa isto .
    Uz to u kući imamo gradski plin ali ne i mi u svom stanu pa mi plinska boca zauzme cijeli jedan ormarić i jednostavno uvijek imam osjećaj da imam bombu u kući.

  10. #60
    Maja's Avatar
    Join Date
    Nov 2003
    Location
    iznad oblaka
    Posts
    4,745

    Default

    Quote Originally Posted by summer
    Quote Originally Posted by MBee
    Quote Originally Posted by Tiwi
    Naravno, navikla sam na plin, te na onoj strujnoj (starinskoj) ploči nisam bila u stanju ništa skuhat, eventualno pregorit, prekuhat ili nakuhavat satima.. ma totalni užas.
    A struja, dakle, ploča a ne indukcijska nego strujna, jel to čemu? Ima li smisla kupiti ako nisam nisam znala kuhat na strinskoj "struji" ??
    I ja sam bila jako skeptična pri kupnji strujne staklokeramičke ploče upravo zbog lošeg iskustva s kuhanjem na struju. No, ovo je nešto neusporedivo. Preporučam od
    Potpisujem. Uzasavala se od kuhanja na struju na starom stednjaku. Sada milina, brzo (jedino se malo sporije zagrijavaju posude s debelim dnom tipa zeptera), ali inace odlicno. Ciscenje - milina. NIKAD se ne bih vratila na plin, neusporedivo mi je ovo lakse.
    x

  11. #61

    Join Date
    May 2005
    Location
    Zadar
    Posts
    1,303

    Default

    A ja stalno živjela u uvjerenju da je kuhinja ljepljiva radi masnih para iz teča, a ne radi plina.

  12. #62
    uporna's Avatar
    Join Date
    Jan 2006
    Posts
    3,848

    Default

    Quote Originally Posted by Minnie
    A ja stalno živjela u uvjerenju da je kuhinja ljepljiva radi masnih para iz teča, a ne radi plina.
    I ja :?

  13. #63
    Kanga's Avatar
    Join Date
    Dec 2007
    Location
    Zagreb
    Posts
    1,984

    Default

    mana plina je da lijepi prašinu pa su elementi, napa, pločice ljepljivi i potrebno ih je češće čistiti...
    Ali - ja imam samo struju i opet sve ljepljivo :?
    Jel do mene , ili...

    Kad smo vec kod kuhinja - ima li tko iskustvo iz prve ruke s kutnim sudoperom?

  14. #64
    summer's Avatar
    Join Date
    May 2005
    Location
    St
    Posts
    4,600

    Default

    Quote Originally Posted by LeaB
    Sad ću ja OT, al kuhanje na plinu zdravije je od onog na struju. Struja hrani mjenja okus i daje kaotične vibracije.

    Mi slo doma imali na struju, sa tom staklokeramičkom pločom i brza je, a sad imamo plin.
    I, jel ti sad hrana mirna ili s ritmicnim vibracijama?

    Ozbiljno, primjecujes li stvarno razliku u okusu ili zdravlju? Jer sam godinama kuhala prvo na jednom i sad na drugom i nista. Ili treba vjerovati u to da bi se i osjetilo?

  15. #65
    MBee's Avatar
    Join Date
    Dec 2005
    Location
    Zagreb
    Posts
    1,918

    Default

    Quote Originally Posted by summer
    Ili treba vjerovati u to da bi se i osjetilo?
    Pretpostavljam da je stvar upravo u tome jer meni je npr. hrana hrana i ništa više.

  16. #66
    Osoblje foruma emily's Avatar
    Join Date
    Nov 2003
    Posts
    6,490

    Default

    cijeli zivot sam kuhala na plin, i bila jako skepticna prema struji.
    dajem jos jedan X za kuhanje na el. staklokeramickoj ploci, nema veze sa starim kuhanjem na struju

  17. #67

    Join Date
    Sep 2007
    Posts
    34

    Default

    Tko se premišlja da li kupiti ravan štednjak(indukcijski, staklenokeramička ploča) ili kombinaciju keramičke ploče s plinom ovo drugo nikako ne kupujte, a pogotovo ne štednjak u boji inoxa (osim u slučaju da netko umjesto vas čisti taj štednjak
    Ta kombinacija me stajala pola mojih živaca s obzirom na to da živim sa bakom od MM, u početku sam ga čistila, ali sam brzo odustala jer sam vidjela da to nema smisla, kao i sve ostalo, ali hvala Bogu ubrzo ćemo u podstanare :D

  18. #68
    mali karlo's Avatar
    Join Date
    Mar 2007
    Posts
    1,463

    Default

    Quote Originally Posted by emira
    Zatvarate li glavni ventil na cijevi? Ako da, kada? Nakon svakog kuhanja, po noći, kad idete nekud...

    da ali samo ako idemo na dulji put, ono na par dana. Ja mislim da nema potrebe stalno zatvarat plin ali ako se bojiš il nešto onda ga radije zatvori pa da morno spavaš. A ne znam može li ventilu išta bit, možda da natoveš nekog srevisera pa ga pitaš :? :?

  19. #69
    koksy's Avatar
    Join Date
    Feb 2006
    Location
    Samobor
    Posts
    5,491

    Default

    Ja imam plocu sa 3 plinska ringa i jedan na struju. Sve je to super i 5, mrak izgleda, a nije bas ni bilo jeftino (2700). Reko, dat cu malo vise pa cu imat posteno...
    E pa, savjet; nije zlato sve sto sja i nikad, ali nikad ne kupujte plocu niti pecnicu marke matrix!
    Odvratna je za cistit, imam ju tek god. dana a vec je puna mrlja i cudnovate prljavstine koja se iz nekog razloga zapekla i nema sanse da ju ocistim. Jos k tome sam ju dobila napola neispravnu a dijelovi za nju skoro pa ne postoje i ceka ih se mjesecima!

  20. #70

    Join Date
    May 2006
    Location
    mjesto pod suncem
    Posts
    2,786

    Default

    Zatvarate li glavni ventil na cijevi? Ako da, kada? Nakon svakog kuhanja, po noći, kad idete nekud...
    Nikad ja taj ventil ne zatvaram, trebam li? :/
    Ako putujemo, isključim grijanje tj. plinski bojler i to je to.

  21. #71
    Tiwi's Avatar
    Join Date
    Jul 2006
    Location
    on the edge
    Posts
    3,230

    Default

    Hvala svima na odgovorima. Baš mi je bilo jako važno riješiti se plina ako je ikako moguće. Da objasnim (kopiram s drugog topica):

    S plinom je stvar ovakva - voljeli bismo ga se riješiti, jer ja imam nekoliko neugodnih iskustava. Kao mala beba, zamalo sam se ugušila plinom koji je "curio" iz peći, bila sam već klinički mrtva, jedva su me spasili nekim čudom. Završili smo u crnoj kronici.
    Kad sam imala 10 godina, na moru u tetinoj vikendici, u objektu do našeg je eksplodirala plinska boca i srušila zid na mene. Niš mi nije bilo, osim par masnica, ali... uh.

    I tak. Sad kad imam djecu, radije ne bih plin.. Samo nemam pojma jeli kuhanje lakše na ovim modernim pločama?

    Inače, imala sam u jednom stanu gradki plin, nisam uopće zatvarala ventil osim kad smo išli na dva tjedna na more. Sad trenutno imam plinsku bocu.

    koksy slažem se s tobom oko "no name" pećnica i ploča. Meni je to otprilike kao i s ostalom tehnikom. Prvo sam mislila da je nebitno a sad kad nam se pokvario 3. za redom aparat iste (jeftine) marke poludjela sam. Ne radi se o bijeloj tehnici al nema veze, ipak..

  22. #72

    Join Date
    Jul 2005
    Location
    AT
    Posts
    1,316

    Default

    Quote Originally Posted by Maja
    Quote Originally Posted by summer
    Quote Originally Posted by MBee
    Quote Originally Posted by Tiwi
    Naravno, navikla sam na plin, te na onoj strujnoj (starinskoj) ploči nisam bila u stanju ništa skuhat, eventualno pregorit, prekuhat ili nakuhavat satima.. ma totalni užas.
    A struja, dakle, ploča a ne indukcijska nego strujna, jel to čemu? Ima li smisla kupiti ako nisam nisam znala kuhat na strinskoj "struji" ??
    I ja sam bila jako skeptična pri kupnji strujne staklokeramičke ploče upravo zbog lošeg iskustva s kuhanjem na struju. No, ovo je nešto neusporedivo. Preporučam od
    Potpisujem. Uzasavala se od kuhanja na struju na starom stednjaku. Sada milina, brzo (jedino se malo sporije zagrijavaju posude s debelim dnom tipa zeptera), ali inace odlicno. Ciscenje - milina. NIKAD se ne bih vratila na plin, neusporedivo mi je ovo lakse.
    x
    veliki X

  23. #73

    Join Date
    Jan 2006
    Location
    Đurđevac
    Posts
    174

    Default

    Imam staklokeramičku ploču 4 plin - nemam problema s čišćenjem. Čak sam je i 3x do sad "krstila" - prekipilo mi je što se već kuhalo. Evo postupak čišćenja:
    1. Ploča mora biti hladna
    2. U veću plastičnu posudu stavite tople vode (cca 2-3 L)
    3. Morate imati posebnu spužvu za brisanje ploče (JAKO BITNO), koristim Vileda onaj 3-pack roza, plava
    4. Sredstvo za čišćenje keramičke ploče (dr. Beckmann, Mr. Muscolo, denkmit) izlijete na sredinu ploče u količini od 1 - 2 male žlice
    5. Spužvu namočite u toploj vodi, dobro ocijedite i na sredinu ploče s njom gdje je srdestvo i krenite brisati.
    6. Kada sredstvo razmažete po cijeloj ploči, operite spužvu u onoj zdjeli s vodom, ocijedite je i obrišite ploču.
    7. Brisanje-pranje-cijeđenje-brisanje morate ponoviti dok ploča nije čista (3-4x)
    8. Na kraju ukoliko želite dućanski glanz sjaj, dok se ploča posuši, izbrišite je čistom pamučnom krpom.

    Ja spužvu za brisanje držim na posebnom mjestu, ovako čistim jednom tjedno, ostale dane nakon kuhanja, samo obrišem vlažnom spužvom i ne palim svjetlo na napi i izgleda super

    Inox štednjaci i ploče - i za njih sam našla riješenje (negdje sam pisala). Nakon kuhanja našpricam s Zoom sredstvom od Amwaya (moja mama sa sredstvom za odmašćivanje iz LIDL-a). I jedna i druga ostavimo neko vrijeme da to sredstvo djeluje (za to vrijeme spremamo suđe u perilicu) i zatim samo obrišemo vlažnom spužvom Vileda. Ovako sam radila kod svekrve.
    Naravno, postoji inox i inox, svekrvin Končar štednjak i mamina Zanusi ploča nisu iste. Zanusi ploča je bolja, onaj inox na kojem se ne poznaju otisci prstiju.

    Isto tako postoje razne staklokeramike. Prije 3 godine sve je radil CERAN, a danas ima više proizvođača. Mi imamo Whirpool koja nije od Cerana i drukčija je kvalitete nego gorenje koje ima kuma koja mi je pokazala kako da brišem ploču.

  24. #74
    Strobery Shortcake's Avatar
    Join Date
    Mar 2007
    Location
    Sarajevo
    Posts
    2,749

    Default

    Stavili keramičku ploču, bez plina (ne volim plin), super zadovoljna, od jednom jako volim peći palačinke . Za održavanje je puno lakše od klasičnih štednjaka, ali kako je crno, a ja volim uglancano, moram često glancati DM ima neko sredstvo za ker. ploče koje mi baš fino odgovara. Ne mislim da je značajnija razlika u cijeni i potrošnji plina i struje, ako ne uzimaš u obzir porijeklo energije i vibracije koju ona prenosi na hranu.

  25. #75
    bfamily's Avatar
    Join Date
    Aug 2007
    Posts
    694

    Default

    Quote Originally Posted by magriz
    mana plina je da lijepi prašinu pa su elementi, napa, pločice ljepljivi i potrebno ih je češće čistiti...

    ja imam staklokeramik s 2 plina i dvije struje - čisti se lako, ringove plina dignem i očistim...

    istina, kad budem kupovala novu ploču, biti će samo struja, ali baš zbog te ljepljivosti

    Ja imam samo na struju i isto su mi pločice užasno ljepljive a i elementi...
    :/

  26. #76

    Join Date
    Nov 2003
    Location
    nl
    Posts
    3,369

    Default

    Quote Originally Posted by summer
    Quote Originally Posted by LeaB
    Sad ću ja OT, al kuhanje na plinu zdravije je od onog na struju. Struja hrani mjenja okus i daje kaotične vibracije.

    Mi slo doma imali na struju, sa tom staklokeramičkom pločom i brza je, a sad imamo plin.
    I, jel ti sad hrana mirna ili s ritmicnim vibracijama?

    Ozbiljno, primjecujes li stvarno razliku u okusu ili zdravlju? Jer sam godinama kuhala prvo na jednom i sad na drugom i nista. Ili treba vjerovati u to da bi se i osjetilo?
    ma ovo je jedna od stvari do kojih se drzi u makrobiotici. oni koji skroz paze kuhat ce na plamenu, cak postoje keramicke ploce na drva

    ne kuzim ovo kikotanje, zalosno je kad se neko smijulji necem sto ne razumije

  27. #77
    Tiwi's Avatar
    Join Date
    Jul 2006
    Location
    on the edge
    Posts
    3,230

    Default

    Quote Originally Posted by stray_cat
    Quote Originally Posted by summer
    Quote Originally Posted by LeaB
    Sad ću ja OT, al kuhanje na plinu zdravije je od onog na struju. Struja hrani mjenja okus i daje kaotične vibracije.

    Mi slo doma imali na struju, sa tom staklokeramičkom pločom i brza je, a sad imamo plin.
    I, jel ti sad hrana mirna ili s ritmicnim vibracijama?

    Ozbiljno, primjecujes li stvarno razliku u okusu ili zdravlju? Jer sam godinama kuhala prvo na jednom i sad na drugom i nista. Ili treba vjerovati u to da bi se i osjetilo?
    ma ovo je jedna od stvari do kojih se drzi u makrobiotici. oni koji skroz paze kuhat ce na plamenu, cak postoje keramicke ploce na drva

    ne kuzim ovo kikotanje, zalosno je kad se neko smijulji necem sto ne razumije
    Evo ja se neću kikotati, ali nije me baš uvjerila tvrdnja "prirodno - ne prirodno". Zemni plin je iz prirode. Ali struju nije čovjek izmislio nego otkrio, također u prirodi.

    E sad, ako je razlika u zagrijavanju na plamenu ili na vrućoj ploči, onda mogu od tuda krenuti. Zanima me u čemu je razlika tj što je loše u ovom drugom.

  28. #78
    saška's Avatar
    Join Date
    Sep 2004
    Location
    Osijek
    Posts
    1,051

    Default

    Ja imam staklokeramičku sa 4 plina i sasvim sam zadovoljna. Lako se očisti od tvrdokornih zaprljanja - kada nešto pokipi. Sigurno nije tako lako kao obrisati ravnu staklenu ploču, ali nije prestrašno. Ja nekako volim kuhati na plinu, imamo ga oduvijek i nisam primjetila masne naslage igdje osim na napi, ali nama je napa uključena uvijek kada kuhamo. Mislim, masnoće ima u razumnim količinama, treba češće prebrisati i to je to.

  29. #79
    summer's Avatar
    Join Date
    May 2005
    Location
    St
    Posts
    4,600

    Default

    Quote Originally Posted by stray_cat
    Quote Originally Posted by summer
    Quote Originally Posted by LeaB
    Sad ću ja OT, al kuhanje na plinu zdravije je od onog na struju. Struja hrani mjenja okus i daje kaotične vibracije.

    Mi slo doma imali na struju, sa tom staklokeramičkom pločom i brza je, a sad imamo plin.
    I, jel ti sad hrana mirna ili s ritmicnim vibracijama?

    Ozbiljno, primjecujes li stvarno razliku u okusu ili zdravlju? Jer sam godinama kuhala prvo na jednom i sad na drugom i nista. Ili treba vjerovati u to da bi se i osjetilo?
    ma ovo je jedna od stvari do kojih se drzi u makrobiotici. oni koji skroz paze kuhat ce na plamenu, cak postoje keramicke ploce na drva

    ne kuzim ovo kikotanje, zalosno je kad se neko smijulji necem sto ne razumije
    Kikotanje i smijuljenje? Masta moze svasta...

    Pitam jer me zanima, tehnicki sam tip i volim dokaze za ovakve tvrdnje, ako joj se da i ako postoje, napisat ce, ali ne mozes ni ocekivati da svi sve prihvate zdravo za gotovo.

  30. #80
    Amelie32's Avatar
    Join Date
    Feb 2006
    Location
    Zagreb
    Posts
    839

    Default

    Jel ja nisam dobro shvatila , ali postoji nekakva razlika između staklokeramičke i indukcijske ploče za kuhanje na struju ? Ako postoji, jel netko zna kakva osim što vidim da je razlika u cijenama ?

  31. #81
    uporna's Avatar
    Join Date
    Jan 2006
    Posts
    3,848

    Default

    Quote Originally Posted by Amelie32
    Jel ja nisam dobro shvatila , ali postoji nekakva razlika između staklokeramičke i indukcijske ploče za kuhanje na struju ? Ako postoji, jel netko zna kakva osim što vidim da je razlika u cijenama ?
    Da postoji razlika osim cijene a to je da ta indukcijska prepozna posudu i onda se uključi (ali moraš imati to posebno suđe sa magnetom u dnu npr. AMC) i brže se zagrije i što ja znam sve još i skuplja je naravno.

  32. #82
    Amelie32's Avatar
    Join Date
    Feb 2006
    Location
    Zagreb
    Posts
    839

    Default

    Dobro, koje suđe osim ACM-ovog ima još taj magnet ? Može li i emajlirano suđe ? Koliko sam shvatila Zepter ne može.
    Da li negdje na suđu stoji oznaka da ima taj magnet ? Pitam jer već jako dugo nisam kupovala neko suđe.

  33. #83
    uporna's Avatar
    Join Date
    Jan 2006
    Posts
    3,848

    Default

    Netko je na forumu spomenuo da može emajlirano suđe, ali prodavač mi nije dao takvu info - ustvari nisam ga niti pitala. Malo mi je glupo da em što je skuplja, zahtijeva i posebno suđe.
    Možda se javi netko ko je ima.

  34. #84
    Tinkili's Avatar
    Join Date
    Sep 2004
    Location
    Ombla
    Posts
    88

    Default

    Ima li tko doma ploču od mat inoxa? (Plin ili 3plin+1struja)

    Planiram adaptaciju stana, pa prikupljam ideje. Freak sam čišćenja pa se na taj "detalj" prilikom odabira ne osvrćem.

    Zanimaju me karakteristike, proizvođači, modeli, opcije (kuhalo za wok, nosači od gusa ili inoxa)...svi prijedlozi i sugestije dobrodošli.

    ps (nemojte me nagovarati na staklokeramiku )

  35. #85
    ms. ivy's Avatar
    Join Date
    Dec 2003
    Posts
    12,890

    Default

    zašto onda pišeš na topicu o staklokeramici?

    potraži je li se već pisalo o šparetu kakav želiš, ako nije otvori novi topic pa skupljaj iskustva.

  36. #86
    Tinkili's Avatar
    Join Date
    Sep 2004
    Location
    Ombla
    Posts
    88

    Default

    Nisam našla ništa slično, a računala sam, ajde da se nadovežem na srodnu temu ....ali ako stvarno nema linka na inox (ne nađoh), možda da otvorim temu?

  37. #87

    Join Date
    Feb 2008
    Location
    Zg
    Posts
    12

    Default

    Cure, ne znam jel se kome već dogodilo, ali meni je prije nekoliko dana pa mi je prvi post upravo na ovu temu - naime, stakleni poklopac mi je pao na staklokeramičku ploču i.....napukla je i mali dio se odlomio

    Moram priznati da sam mislila da se to baš i ne može dogoditi, a i bila je jedna od najskupljih. Ok, jasno da ništa nije neuništivo ali nije poklopac pao s nebodera nego s lonca.

    I sad mi najgore što je to dosta malo i nije jako vidljivo, taman tolko da ja svaki put vidim čim uđem u kuhinju ali nije baš toliko da bi kupovali novu

    Jel ovo oftopik??biće da je al reko da vas upozorim da je i to moguće

    inače (dosta cura je pitalo) te ploče se dosta lako čiste, al ako hoćeš da je stvarno čisto i da blista, e onda moraš prionut i nije baš čas posla

    I kad ću kupovati novu mislim da neću više uzimat skupu jer ako već pucaju nek je onda jeftinije

  38. #88
    Dream's Avatar
    Join Date
    Jan 2007
    Posts
    966

    Default

    Quote Originally Posted by miši
    Kak misliš ne ide Zepter? Confused svi lonci su mi zepter,kaj bi još i nove lonce trebala kupit s takvim štednjakom,duboko sam razočarana s tom tvojom izjavom i trenutno mrzim zepter a skup je bio ko samo zlato. Evil or Very Mad
    Znam da elektroluks ima onu jednu ploču na kojoj su 2 ringa indukcija,a 2 ringa na struju normalna,je li bar na ta druga dva bude išao zepter ili da se pripremim bacati lonce van ako odlučim kupit takvu ploču!A trenutno bacanje lonaca će mi baš dobro doći da si smirim živce.
    Kakvo vam je stanje s računima,da li se vidi kakva ušteda u odnosu na stanje prije?Koliko su vam veći računi za struju?
    Dobro ti je rekla Upornamama - na indukcijsku ploču ne ide Zepterovo posuđe, tj. posuđe s visokim postotkom aluminija ili bakra u dnu. Najbolje se kuha u klasičnom emajliranom posuđu .
    Možeš isprobati s malim magnetićem ( može i onaj s frižidera) - ako stoji primagnetiziran odozdo uz dno posude, ista će moći kuhati na indukcijskoj ploči, no ako magnetić ne stoji priljepljen uz dno, posuda se baš "ne voli" s indukc. pločom...

  39. #89

    Join Date
    Dec 2007
    Location
    Rijeka
    Posts
    108

    Default

    evo ja kupila ovo cudo:
    http://www.electrolux.hr/node38.aspx?productId=12844

    i sad mi je misija naci dobro posudje
    kupila sam Morinox lonac i posudila od sveki Tefal koji moze na obicnu staklokeramicku (ona ima tu) i indukcijsku plocu i istovremeno su iste kolicine vode zavrle.
    a cijena?
    Morinox sam jednu platila kao sveki set od 5 komada, samo tefal ima staklene poklopce, barem ta linija koju sveki ima a to mi se ne svidja.
    Vidjela sam Fissler u ponudi imaju 2 seta za indukciju i razlika je nekih 2000,00 kn a jedna i druga linija su predvidjene za indukciju, pa se sad pitam u cemu je kvaka da li ove skuplje jos brze zagriju ili sto. a to mi naravno u Merkuru nitko nezna reci.
    Tko zna kad cu opet kupovat lonce pa bih sad uzela neko bolje, a ako je ucinak isti onda sam za jeftiniji set
    e da danas sam vidjela i Vinzer posudje sa cijenom je izmedju skupljeg i jeftinije Fissler koji je navodno izradjen u Njemackoj, Vinzer u Svicarskoj, a Mornix u Italiji...

    oprostite ako ovo ovdje ne pripada, ali pocela sam sanjat posudje pa sam se morala negdje "izjadat"

  40. #90

    Join Date
    Nov 2003
    Posts
    68

    Default

    Velika prednost indukcijskog stednjaka (u odnosu na staklokeramiku) je brzina reagiranja. Dakle, ako mi mlijeko uskipi -- ugasim stednjak i sve ok. Sa staklokeramikom sam uvijek morala reagirati unaprijed ili micati posude sa stednjaka ili... Ta zadrska je (po meni) veliki minus staklokeramike u odnosu na plin.

    Osim toga ploca indukcijskog stednjaka se na zagrije jako, pa nista ne zagorjeva i opasnost od opeklina je manja. Mana indukcije (nase) je tiho, tiho, skoro necujno zujanje, koje mene ipak smeta.

  41. #91

    Join Date
    Dec 2007
    Location
    Rijeka
    Posts
    108

    Default

    samo da javim da sam kupila fissler posudje i da sam za sada zadovoljna

  42. #92
    Osoblje foruma krumpiric's Avatar
    Join Date
    Apr 2005
    Location
    Zagreb
    Posts
    6,835

    Default

    mislim, ja sam totalno zbunjena, okej, unošenje vlastite energije u hranu koju spremaš, razumijem, al to da je plin prirodna energija,a struja ne, to su gluposti i da, IMAM pravo hihotati, kao što netko ima pravo to izjavit.
    gle, čovjek je kopo i iskopo plin, kad kuhaš energija iz njega se pretvara u toplinsku energiju, kad grije vodu u radijatoru isto, transformacija iz jedne u drugu vrstu energije.
    Kad koristiš struju koristiš energiju ugljena/vode/vjetra/ wev koja se pretvara u električnu energiju (transporta i načina iskorištavanja i sl.razloga radi) i onda se ona pretvara u toplinsku/ bilokoju drugu
    Energija NE MOŽE biti NEPRIRODNA, to jedna ENERGETIČARKA (!!!) ko ja, takve izjave, uopće ne pokušava razumijeti. no hard feelings
    Inače, da je struja NE SAMO SKUPLJA, nego će struja neusporedivo više i brže poskupit nego plin, to je činjenica i dovoljan razlog da se uzme plinska ploča.

  43. #93

    Join Date
    Nov 2007
    Location
    Velika Gorica
    Posts
    24

    Default

    Inače, da je struja NE SAMO SKUPLJA, nego će struja neusporedivo više i brže poskupit nego plin, to je činjenica i dovoljan razlog da se uzme plinska ploča.

    Ok,to me tješi jer sam na kraju ipak odabrala jeftiniju verziju kuhinje s svojim ne tako starim štednjakom i suđe ne moram mjenjati u potpunosti,JUPI!! :D

  44. #94
    Mukica's Avatar
    Join Date
    Nov 2003
    Location
    Bestovje
    Posts
    6,890

    Default

    jesma ja dobro shvatila?

    postoje:

    1. staklokeramicke ploce na struju i
    2. nduskcijske stklokeramcike ploce

    a razlika je u tome
    1. sto se indukcijska ugasi ODMAH, poput plina, a obicna ne
    2. induskcijska je skoro pa duplo skuplja

    right???

  45. #95
    Mukica's Avatar
    Join Date
    Nov 2003
    Location
    Bestovje
    Posts
    6,890

    Default

    majkomilatipfelera

  46. #96
    maxi's Avatar
    Join Date
    Mar 2005
    Location
    Brussels
    Posts
    2,040

    Default

    na indukcijskoj ploči se ne pale cijela polja nego samo veličina dna zdjele (naravno da moraš imati takvo posuđe)
    njena prednost u odnosu na "običnu" staklokeramičku ploču je što manje troši jer ne zagrijava cijelo polje. mana joj je cijena i nabava novog posuđa. kako da objasnim...možeš na indukcijskoj ploči kuhati s istim posuđem kao i na ovoj drugoj ali onda ne prepoznaje to dno s magnetom pa nema posebnog efekta.
    od proizvođača imaš (od najjeftinijih prema najskupljem): Gorenje, Zanussi, Ariston / Electrolux, Rex / Aeg, Smeg / Miele, Gaggenau
    obrati pažnju na rub koji može biti inox, samo brušeni (pod kutem) ili bez ruba kakvu ja imam (osjetljiva je na eventualno lupanje posuđem ali meni najljepše izgleda)

  47. #97
    Amelie32's Avatar
    Join Date
    Feb 2006
    Location
    Zagreb
    Posts
    839

    Default

    Dakle da i ja iznesem svje friško iskustvo. Nedugo što sam pisala na ovom topicu i raspitivala se o razlici između indukcijske i obične staklokeramičke ploče na struju, dogodilo mi se da sam slučajno doma razbila moju obožavanu staklokeramičku ploču s plinom. Što ti je sudbina ? Da, da razbila ju tako što sam čistila staklenu ploču za rezanje namirnica koja je bočno udarila u staklokeramičku ploču za kuhanje i ova je puknula u milijun malih komadića. Ja sam bila šokirana jedno 3 dana, uvijek sam se bojala da mi nekaj odozgora ne padne na tu ploču, ali eto ispalo je da u tom slučaju ne bi puknula, ali ovakav bočni udarac ju je "došao glave".
    Dakle pod hitno je trebalo kupiti novu ploču i kako se druge godine selim u stan u kojem nema plina , logičan izbor je bila strujna ploča. Ali nismo se mogli odlučiti između obične strujne staklokeramike i indukcijske.
    Na kraju smo ipak uzeli Electroluxovu indukcijsku ploču jer je bila na akcijskoj prodaji i razlika u cijeni između nje i one strujne koju smo prvobitno htjeli je bila nekih 1.500 kn. Procijenili smo da to nije toliko velika razlika, a ušteda struje kod indukcije je sigurno znatna tijeom godina korištenja. I nismo požalili, jako smo zadovoljni, još i sad se ne mogu načuditi kako brzo zakipi litra vode ili mlijeka, puno brže nego na običnoj struji ili plinu. Tko god je došao k nama, morao je ići vidjeti to brzo kuhajuće čudo u kuhinju. Kavu skuham u doslovno 1 minuti. I kaj je najbolje nema struganja po ploči jer se kod kuhanja zagrijava samo mali dio ploče ispod lonca, tak da ako nekaj iskipi to je oko lonca u zoni koja je hladna i niš se ne zapeče, pa je jednostavno očistiti. Ispečem tonu palačinki u 20 minuta. (Usta moja hvalite me ! )
    Ja bih rekla da ne samo što je ušteda love u pitanu, nego i vremena koje je neprocjenjivo.
    Ah da, konačno sam se riješila starog Zepter suđa (dala ga sveki) i rifljanja po njemu, sad kuham u običnim emajliranim rajnglama i baš mi je super.

  48. #98
    Amelie32's Avatar
    Join Date
    Feb 2006
    Location
    Zagreb
    Posts
    839

    Default

    Hm da , vidim da spominjete da je za takvo posuđe potrebno posuđe s magnetima u dnu. To nije posve točno. Naime, postoji takvo posuđe, no isto tako može se koristiti svako drugo koje u sebi ne sadrži aluminij. Obični emajlirani lonci su savim OK i one željezne crne tave isto tak. Tak da za one koji ne pate na fensi šmensi suđe, može sasvim dobro poslužiti i ovo obično.

  49. #99
    MamaRibice's Avatar
    Join Date
    Nov 2003
    Location
    Zagreb
    Posts
    581

    Default

    Meni se ova indukcijska ploca jako svidja jer se moze koristiti cijela povrsina. Zagrijava se dio ploce s obzirom na velicinu i oblik posude.

  50. #100
    Amelie32's Avatar
    Join Date
    Feb 2006
    Location
    Zagreb
    Posts
    839

    Default

    Quote Originally Posted by MamaRibice
    Meni se ova indukcijska ploca jako svidja jer se moze koristiti cijela povrsina. Zagrijava se dio ploce s obzirom na velicinu i oblik posude.
    Pa to je praktično ako imaš četvrtaste posude, ali je ta ploča i skuplja i široka 70 cm. I kod svake indukcijske ploče zagrijava se samo dio ploče, onaj ispod lonca.

Page 2 of 3 FirstFirst 123 LastLast

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •