Mene tvoja izjava nije nimalo zbunila..Originally Posted by LeaB
Zbog feng svajija zamalo sam u zadnji cas isla uvodit plin..ali ipak odustah.
Bas zbog tog ciscenja tih ringova..i masnih cazdavih naslaga koje stalno treba prefarbavat.
Mene tvoja izjava nije nimalo zbunila..Originally Posted by LeaB
Zbog feng svajija zamalo sam u zadnji cas isla uvodit plin..ali ipak odustah.
Bas zbog tog ciscenja tih ringova..i masnih cazdavih naslaga koje stalno treba prefarbavat.
Odoh se samoubit.
Ja već danima premišljam kaj kupit.
Naravno, navikla sam na plin, te na onoj strujnoj (starinskoj) ploči nisam bila u stanju ništa skuhat, eventualno pregorit, prekuhat ili nakuhavat satima.. ma totalni užas.
No, ringovi su mi bljak za čistiti. Ljepljiva kuhinja isto mi nije primamljiva a da plin čađi -. to mi nije strano.
Pa opet, ak na idukcijskoj nemrem kuhat u Zepteru ili sličnom posuđu, onda fak, jer nemrem sad još i rajngle sve hitit u smeće i kupovat one s cvjećem.
A struja, dakle, ploča a ne indukcijska nego strujna, jel to čemu? Ima li smisla kupiti ako nisam nisam znala kuhat na strinskoj "struji" ??
A i na onom linku indukcijska je prilično paprenih svojstava (cijena)
Uppppoooooommmmooooćććććć![]()
Moja mama ima indukcijski. Stvarno lijepo izgleda, lako s čisti, ima brdo digitalnih oznaka koje nisam pomno proučavala...jer je meni draža vatrica tj. plinski.![]()
Imam ploču i to kombinacija: 2 plin, 2 struja. Čisti se bez problema.Originally Posted by ms. ivy
I ja sam bila jako skeptična pri kupnji strujne staklokeramičke ploče upravo zbog lošeg iskustva s kuhanjem na struju. No, ovo je nešto neusporedivo. Preporučam odOriginally Posted by Tiwi
![]()
Super!! To sam htjela - iskustvo iz prve rukeOriginally Posted by MBee
![]()
Znači - staklokeramička :D
Potpisujem. Uzasavala se od kuhanja na struju na starom stednjaku. Sada milina, brzo (jedino se malo sporije zagrijavaju posude s debelim dnom tipa zeptera), ali inace odlicno. Ciscenje - milina. NIKAD se ne bih vratila na plin, neusporedivo mi je ovo lakse.Originally Posted by MBee
Mi sada imamo u novom stanu 3 plin+ 1 struja. Gradski plin.
Na plin meni puno brže kuha, ali kad bih rekla da me nije malo strah plina, lagala bih. :/
Imam i ja jedno pitanje za vas koje imate gradski plin... Zatvarate li glavni ventil na cijevi? Ako da, kada? Nakon svakog kuhanja, po noći, kad idete nekud...
Ja običavam zatvoriti pred spavanje, nekako me frka da negdje ne propusti dok spavamo... A s druge strane, ne znam koliko ventil podnosi često zatvaranje i otvaranje pa da ne napravim još veće s.... :?
Ja sam razgledavala te staklokeramičke na struju, em super izgledaju em se ja želim riješiti plinske boce, i tako snimila indukcijsku i taman pomislila ma tu ću ubosti pa makar propala kad tip reče da moraš imati specijalno suđe sa magnetnim dnom tipa AMC, dok za Zepter reko jok a ja taman otplatila Zepter. On nije spominjao da može obično suđe pa sam zaključila da ću kupiti običnu staklokeramičku jer eto sad imam skupo suđe i taman je ova obična ploča ipak jeftinija pa će to biti skoro pa isto.
Uz to u kući imamo gradski plin ali ne i mi u svom stanu pa mi plinska boca zauzme cijeli jedan ormarić i jednostavno uvijek imam osjećaj da imam bombu u kući.
A ja stalno živjela u uvjerenju da je kuhinja ljepljiva radi masnih para iz teča, a ne radi plina.
Ali - ja imam samo struju i opet sve ljepljivo :?mana plina je da lijepi prašinu pa su elementi, napa, pločice ljepljivi i potrebno ih je češće čistiti...
Jel do mene , ili...
Kad smo vec kod kuhinja - ima li tko iskustvo iz prve ruke s kutnim sudoperom?
I, jel ti sad hrana mirna ili s ritmicnim vibracijama?Originally Posted by LeaB
![]()
Ozbiljno, primjecujes li stvarno razliku u okusu ili zdravlju? Jer sam godinama kuhala prvo na jednom i sad na drugom i nista. Ili treba vjerovati u to da bi se i osjetilo?
Pretpostavljam da je stvar upravo u tome jer meni je npr. hrana hrana i ništa više.Originally Posted by summer
cijeli zivot sam kuhala na plin, i bila jako skepticna prema struji.
dajem jos jedan X za kuhanje na el. staklokeramickoj ploci, nema veze sa starim kuhanjem na struju
Tko se premišlja da li kupiti ravan štednjak(indukcijski, staklenokeramička ploča) ili kombinaciju keramičke ploče s plinom ovo drugo nikako ne kupujte, a pogotovo ne štednjak u boji inoxa (osim u slučaju da netko umjesto vas čisti taj štednjak![]()
Ta kombinacija me stajala pola mojih živaca s obzirom na to da živim sa bakom od MM, u početku sam ga čistila, ali sam brzo odustala jer sam vidjela da to nema smisla, kao i sve ostalo, ali hvala Bogu ubrzo ćemo u podstanare :D
Originally Posted by emira
da ali samo ako idemo na dulji put, ono na par dana. Ja mislim da nema potrebe stalno zatvarat plin ali ako se bojiš il nešto onda ga radije zatvori pa da morno spavaš. A ne znam može li ventilu išta bit, možda da natoveš nekog srevisera pa ga pitaš :? :?
Ja imam plocu sa 3 plinska ringa i jedan na struju. Sve je to super i 5, mrak izgleda, a nije bas ni bilo jeftino (2700). Reko, dat cu malo vise pa cu imat posteno...
E pa, savjet; nije zlato sve sto sja i nikad, ali nikad ne kupujte plocu niti pecnicu marke matrix!
Odvratna je za cistit, imam ju tek god. dana a vec je puna mrlja i cudnovate prljavstine koja se iz nekog razloga zapekla i nema sanse da ju ocistim. Jos k tome sam ju dobila napola neispravnu a dijelovi za nju skoro pa ne postoje i ceka ih se mjesecima!
Nikad ja taj ventil ne zatvaram, trebam li? :/Zatvarate li glavni ventil na cijevi? Ako da, kada? Nakon svakog kuhanja, po noći, kad idete nekud...
Ako putujemo, isključim grijanje tj. plinski bojler i to je to.
Hvala svima na odgovorima. Baš mi je bilo jako važno riješiti se plina ako je ikako moguće. Da objasnim (kopiram s drugog topica):
S plinom je stvar ovakva - voljeli bismo ga se riješiti, jer ja imam nekoliko neugodnih iskustava. Kao mala beba, zamalo sam se ugušila plinom koji je "curio" iz peći, bila sam već klinički mrtva, jedva su me spasili nekim čudom. Završili smo u crnoj kronici.
Kad sam imala 10 godina, na moru u tetinoj vikendici, u objektu do našeg je eksplodirala plinska boca i srušila zid na mene. Niš mi nije bilo, osim par masnica, ali... uh.
I tak. Sad kad imam djecu, radije ne bih plin.. Samo nemam pojma jeli kuhanje lakše na ovim modernim pločama?
Inače, imala sam u jednom stanu gradki plin, nisam uopće zatvarala ventil osim kad smo išli na dva tjedna na more. Sad trenutno imam plinsku bocu.
koksy slažem se s tobom oko "no name" pećnica i ploča. Meni je to otprilike kao i s ostalom tehnikom. Prvo sam mislila da je nebitno a sad kad nam se pokvario 3. za redom aparat iste (jeftine) marke poludjela sam. Ne radi se o bijeloj tehnici al nema veze, ipak..
veliki XOriginally Posted by Maja
Imam staklokeramičku ploču 4 plin - nemam problema s čišćenjem. Čak sam je i 3x do sad "krstila" - prekipilo mi je što se već kuhalo. Evo postupak čišćenja:
1. Ploča mora biti hladna
2. U veću plastičnu posudu stavite tople vode (cca 2-3 L)
3. Morate imati posebnu spužvu za brisanje ploče (JAKO BITNO), koristim Vileda onaj 3-pack roza, plava
4. Sredstvo za čišćenje keramičke ploče (dr. Beckmann, Mr. Muscolo, denkmit) izlijete na sredinu ploče u količini od 1 - 2 male žlice
5. Spužvu namočite u toploj vodi, dobro ocijedite i na sredinu ploče s njom gdje je srdestvo i krenite brisati.
6. Kada sredstvo razmažete po cijeloj ploči, operite spužvu u onoj zdjeli s vodom, ocijedite je i obrišite ploču.
7. Brisanje-pranje-cijeđenje-brisanje morate ponoviti dok ploča nije čista (3-4x)
8. Na kraju ukoliko želite dućanski glanz sjaj, dok se ploča posuši, izbrišite je čistom pamučnom krpom.
Ja spužvu za brisanje držim na posebnom mjestu, ovako čistim jednom tjedno, ostale dane nakon kuhanja, samo obrišem vlažnom spužvom i ne palim svjetlo na napi i izgleda super![]()
Inox štednjaci i ploče - i za njih sam našla riješenje (negdje sam pisala). Nakon kuhanja našpricam s Zoom sredstvom od Amwaya (moja mama sa sredstvom za odmašćivanje iz LIDL-a). I jedna i druga ostavimo neko vrijeme da to sredstvo djeluje (za to vrijeme spremamo suđe u perilicu) i zatim samo obrišemo vlažnom spužvom Vileda. Ovako sam radila kod svekrve.
Naravno, postoji inox i inox, svekrvin Končar štednjak i mamina Zanusi ploča nisu iste. Zanusi ploča je bolja, onaj inox na kojem se ne poznaju otisci prstiju.
Isto tako postoje razne staklokeramike. Prije 3 godine sve je radil CERAN, a danas ima više proizvođača. Mi imamo Whirpool koja nije od Cerana i drukčija je kvalitete nego gorenje koje ima kuma koja mi je pokazala kako da brišem ploču.
Stavili keramičku ploču, bez plina (ne volim plin), super zadovoljna, od jednom jako volim peći palačinke. Za održavanje je puno lakše od klasičnih štednjaka, ali kako je crno, a ja volim uglancano, moram često glancati
DM ima neko sredstvo za ker. ploče koje mi baš fino odgovara. Ne mislim da je značajnija razlika u cijeni i potrošnji plina i struje, ako ne uzimaš u obzir porijeklo energije i vibracije koju ona prenosi na hranu.
Originally Posted by magriz
Ja imam samo na struju i isto su mi pločice užasno ljepljive a i elementi...
:/
ma ovo je jedna od stvari do kojih se drzi u makrobiotici. oni koji skroz paze kuhat ce na plamenu, cak postoje keramicke ploce na drvaOriginally Posted by summer
ne kuzim ovo kikotanje, zalosno je kad se neko smijulji necem sto ne razumije
Evo ja se neću kikotati, ali nije me baš uvjerila tvrdnja "prirodno - ne prirodno". Zemni plin je iz prirode. Ali struju nije čovjek izmislio nego otkrio, također u prirodi.Originally Posted by stray_cat
E sad, ako je razlika u zagrijavanju na plamenu ili na vrućoj ploči, onda mogu od tuda krenuti. Zanima me u čemu je razlika tj što je loše u ovom drugom.
Ja imam staklokeramičku sa 4 plina i sasvim sam zadovoljna. Lako se očisti od tvrdokornih zaprljanja - kada nešto pokipi. Sigurno nije tako lako kao obrisati ravnu staklenu ploču, ali nije prestrašno. Ja nekako volim kuhati na plinu, imamo ga oduvijek i nisam primjetila masne naslage igdje osim na napi, ali nama je napa uključena uvijek kada kuhamo. Mislim, masnoće ima u razumnim količinama, treba češće prebrisati i to je to.
Kikotanje i smijuljenje? Masta moze svasta...Originally Posted by stray_cat
Pitam jer me zanima, tehnicki sam tip i volim dokaze za ovakve tvrdnje, ako joj se da i ako postoje, napisat ce, ali ne mozes ni ocekivati da svi sve prihvate zdravo za gotovo.
Jel ja nisam dobro shvatila , ali postoji nekakva razlika između staklokeramičke i indukcijske ploče za kuhanje na struju ? Ako postoji, jel netko zna kakva osim što vidim da je razlika u cijenama ?
Da postoji razlika osim cijene a to je da ta indukcijska prepozna posudu i onda se uključi (ali moraš imati to posebno suđe sa magnetom u dnu npr. AMC) i brže se zagrije i što ja znam sve još i skuplja je naravno.Originally Posted by Amelie32
Dobro, koje suđe osim ACM-ovog ima još taj magnet ? Može li i emajlirano suđe ? Koliko sam shvatila Zepter ne može.
Da li negdje na suđu stoji oznaka da ima taj magnet ? Pitam jer već jako dugo nisam kupovala neko suđe.
Netko je na forumu spomenuo da može emajlirano suđe, ali prodavač mi nije dao takvu info - ustvari nisam ga niti pitala. Malo mi je glupo da em što je skuplja, zahtijeva i posebno suđe.
Možda se javi netko ko je ima.
Ima li tko doma ploču od mat inoxa? (Plin ili 3plin+1struja)
Planiram adaptaciju stana, pa prikupljam ideje. Freak sam čišćenja pa se na taj "detalj" prilikom odabira ne osvrćem.
Zanimaju me karakteristike, proizvođači, modeli, opcije (kuhalo za wok, nosači od gusa ili inoxa)...svi prijedlozi i sugestije dobrodošli.
ps (nemojte me nagovarati na staklokeramiku)
zašto onda pišeš na topicu o staklokeramici?![]()
potraži je li se već pisalo o šparetu kakav želiš, ako nije otvori novi topic pa skupljaj iskustva.![]()
Nisam našla ništa slično, a računala sam, ajde da se nadovežem na srodnu temu....ali ako stvarno nema linka na inox (ne nađoh), možda da otvorim temu?
Cure, ne znam jel se kome već dogodilo, ali meni je prije nekoliko dana pa mi je prvi post upravo na ovu temu - naime, stakleni poklopac mi je pao na staklokeramičku ploču i.....napukla je i mali dio se odlomio![]()
Moram priznati da sam mislila da se to baš i ne može dogoditi, a i bila je jedna od najskupljih. Ok, jasno da ništa nije neuništivo ali nije poklopac pao s nebodera nego s lonca.
I sad mi najgore što je to dosta malo i nije jako vidljivo, taman tolko da ja svaki put vidim čim uđem u kuhinjuali nije baš toliko da bi kupovali novu
Jel ovo oftopik??biće da je al reko da vas upozorim da je i to moguće
inače (dosta cura je pitalo) te ploče se dosta lako čiste, al ako hoćeš da je stvarno čisto i da blista, e onda moraš prionut i nije baš čas posla
I kad ću kupovati novu mislim da neću više uzimat skupu jer ako već pucaju nek je onda jeftinije
Dobro ti je rekla Upornamama - na indukcijsku ploču ne ide Zepterovo posuđe, tj. posuđe s visokim postotkom aluminija ili bakra u dnu. Najbolje se kuha u klasičnom emajliranom posuđuOriginally Posted by miši
.
Možeš isprobati s malim magnetićem ( može i onaj s frižidera) - ako stoji primagnetiziran odozdo uz dno posude, ista će moći kuhati na indukcijskoj ploči, no ako magnetić ne stoji priljepljen uz dno, posuda se baš "ne voli" s indukc. pločom...
evo ja kupila ovo cudo:
http://www.electrolux.hr/node38.aspx?productId=12844
i sad mi je misija naci dobro posudje
kupila sam Morinox lonac i posudila od sveki Tefal koji moze na obicnu staklokeramicku (ona ima tu) i indukcijsku plocu i istovremeno su iste kolicine vode zavrle.
a cijena?
Morinox sam jednu platila kao sveki set od 5 komada, samo tefal ima staklene poklopce, barem ta linija koju sveki ima a to mi se ne svidja.
Vidjela sam Fissler u ponudi imaju 2 seta za indukciju i razlika je nekih 2000,00 kn a jedna i druga linija su predvidjene za indukciju, pa se sad pitam u cemu je kvaka da li ove skuplje jos brze zagriju ili sto. a to mi naravno u Merkuru nitko nezna reci.
Tko zna kad cu opet kupovat lonce pa bih sad uzela neko bolje, a ako je ucinak isti onda sam za jeftiniji set![]()
e da danas sam vidjela i Vinzer posudje sa cijenom je izmedju skupljeg i jeftinije Fissler koji je navodno izradjen u Njemackoj, Vinzer u Svicarskoj, a Mornix u Italiji...
oprostite ako ovo ovdje ne pripada, ali pocela sam sanjat posudje pa sam se morala negdje "izjadat"![]()
Velika prednost indukcijskog stednjaka (u odnosu na staklokeramiku) je brzina reagiranja. Dakle, ako mi mlijeko uskipi -- ugasim stednjak i sve ok. Sa staklokeramikom sam uvijek morala reagirati unaprijed ili micati posude sa stednjaka ili... Ta zadrska je (po meni) veliki minus staklokeramike u odnosu na plin.
Osim toga ploca indukcijskog stednjaka se na zagrije jako, pa nista ne zagorjeva i opasnost od opeklina je manja. Mana indukcije (nase) je tiho, tiho, skoro necujno zujanje, koje mene ipak smeta.
samo da javim da sam kupila fissler posudje i da sam za sada zadovoljna
mislim, ja sam totalno zbunjena, okej, unošenje vlastite energije u hranu koju spremaš, razumijem, al to da je plin prirodna energija,a struja ne, to su gluposti i da, IMAM pravo hihotati, kao što netko ima pravo to izjavit.
gle, čovjek je kopo i iskopo plin, kad kuhaš energija iz njega se pretvara u toplinsku energiju, kad grije vodu u radijatoru isto, transformacija iz jedne u drugu vrstu energije.
Kad koristiš struju koristiš energiju ugljena/vode/vjetra/ wev koja se pretvara u električnu energiju (transporta i načina iskorištavanja i sl.razloga radi) i onda se ona pretvara u toplinsku/ bilokoju drugu
Energija NE MOŽE biti NEPRIRODNA, to jedna ENERGETIČARKA (!!!) ko ja, takve izjave, uopće ne pokušava razumijeti. no hard feelings
Inače, da je struja NE SAMO SKUPLJA, nego će struja neusporedivo više i brže poskupit nego plin, to je činjenica i dovoljan razlog da se uzme plinska ploča.
Inače, da je struja NE SAMO SKUPLJA, nego će struja neusporedivo više i brže poskupit nego plin, to je činjenica i dovoljan razlog da se uzme plinska ploča.
Ok,to me tješi jer sam na kraju ipak odabrala jeftiniju verziju kuhinje s svojim ne tako starim štednjakom i suđe ne moram mjenjati u potpunosti,JUPI!! :D
jesma ja dobro shvatila?
postoje:
1. staklokeramicke ploce na struju i
2. nduskcijske stklokeramcike ploce
a razlika je u tome
1. sto se indukcijska ugasi ODMAH, poput plina, a obicna ne
2. induskcijska je skoro pa duplo skuplja
right???
na indukcijskoj ploči se ne pale cijela polja nego samo veličina dna zdjele (naravno da moraš imati takvo posuđe)
njena prednost u odnosu na "običnu" staklokeramičku ploču je što manje troši jer ne zagrijava cijelo polje. mana joj je cijena i nabava novog posuđa. kako da objasnim...možeš na indukcijskoj ploči kuhati s istim posuđem kao i na ovoj drugoj ali onda ne prepoznaje to dno s magnetom pa nema posebnog efekta.
od proizvođača imaš (od najjeftinijih prema najskupljem): Gorenje, Zanussi, Ariston / Electrolux, Rex / Aeg, Smeg / Miele, Gaggenau
obrati pažnju na rub koji može biti inox, samo brušeni (pod kutem) ili bez ruba kakvu ja imam (osjetljiva je na eventualno lupanje posuđem ali meni najljepše izgleda)
Dakle da i ja iznesem svje friško iskustvo. Nedugo što sam pisala na ovom topicu i raspitivala se o razlici između indukcijske i obične staklokeramičke ploče na struju, dogodilo mi se da sam slučajno doma razbila moju obožavanu staklokeramičku ploču s plinom. Što ti je sudbina ?Da, da razbila ju tako što sam čistila staklenu ploču za rezanje namirnica koja je bočno udarila u staklokeramičku ploču za kuhanje i ova je puknula u milijun malih komadića. Ja sam bila šokirana jedno 3 dana, uvijek sam se bojala da mi nekaj odozgora ne padne na tu ploču, ali eto ispalo je da u tom slučaju ne bi puknula, ali ovakav bočni udarac ju je "došao glave".
![]()
Dakle pod hitno je trebalo kupiti novu ploču i kako se druge godine selim u stan u kojem nema plina , logičan izbor je bila strujna ploča. Ali nismo se mogli odlučiti između obične strujne staklokeramike i indukcijske.
Na kraju smo ipak uzeli Electroluxovu indukcijsku ploču jer je bila na akcijskoj prodaji i razlika u cijeni između nje i one strujne koju smo prvobitno htjeli je bila nekih 1.500 kn. Procijenili smo da to nije toliko velika razlika, a ušteda struje kod indukcije je sigurno znatna tijeom godina korištenja. I nismo požalili, jako smo zadovoljni, još i sad se ne mogu načuditi kako brzo zakipi litra vode ili mlijeka, puno brže nego na običnoj struji ili plinu. Tko god je došao k nama, morao je ići vidjeti to brzo kuhajuće čudo u kuhinju. Kavu skuham u doslovno 1 minuti. I kaj je najbolje nema struganja po ploči jer se kod kuhanja zagrijava samo mali dio ploče ispod lonca, tak da ako nekaj iskipi to je oko lonca u zoni koja je hladna i niš se ne zapeče, pa je jednostavno očistiti. Ispečem tonu palačinki u 20 minuta. (Usta moja hvalite me !)
Ja bih rekla da ne samo što je ušteda love u pitanu, nego i vremena koje je neprocjenjivo.
Ah da, konačno sam se riješila starog Zepter suđa (dala ga sveki) i rifljanja po njemu, sad kuham u običnim emajliranim rajnglama i baš mi je super.![]()
Hm da , vidim da spominjete da je za takvo posuđe potrebno posuđe s magnetima u dnu. To nije posve točno. Naime, postoji takvo posuđe, no isto tako može se koristiti svako drugo koje u sebi ne sadrži aluminij. Obični emajlirani lonci su savim OK i one željezne crne tave isto tak. Tak da za one koji ne pate na fensi šmensi suđe, može sasvim dobro poslužiti i ovo obično.
Meni se ova indukcijska ploca jako svidja jer se moze koristiti cijela povrsina. Zagrijava se dio ploce s obzirom na velicinu i oblik posude.![]()
Pa to je praktično ako imaš četvrtaste posude, ali je ta ploča i skuplja i široka 70 cm. I kod svake indukcijske ploče zagrijava se samo dio ploče, onaj ispod lonca.Originally Posted by MamaRibice