Rozi, ma i mi smo samo mame![]()
možeš probati staviti gris u povrće ili voće, tamo gdje si do sada stavljala palentu. ili sama napravi neki ktuh u kojemu neće biti kemije, pa mu daj u ručicu neka "cucla"...
Rozi, ma i mi smo samo mame![]()
možeš probati staviti gris u povrće ili voće, tamo gdje si do sada stavljala palentu. ili sama napravi neki ktuh u kojemu neće biti kemije, pa mu daj u ručicu neka "cucla"...
'samo mama' je ipak najodgovorniji posao na svijetu (i najljepši) i ne čudi da želimo najbolje, ali tako se teško snaći u svim tim najnovijim spoznajama
bacamo se na miješenje kruha
![]()
no, ja stigala na stranicu da nešto drugo pitam, pa eto ti glutena koji me odvukao: koju vrstu morskih riba ste davali mališanima? piše bijela, ali zanima me koje točno.
idemo u dalmaciju sljedeći tjedan, pa ćemo probati friške ribe. planiram ih i zamrznuti za zalihe jer računam da će te biti bolje od onih u zagrebačkim ribarnicama 8)
oslić, škarpina... mi smo s time započeli
Frida prvotno napisa
hvala na odgovoru (ovaj put si barem odgovorila),poruku sam shvatila: to je otprilike kao da te netko pita gdje je neka ulica u Zagrebu,a ti otvoriš kartu svijeta i upreš prstom u Evropu.
ja ne bi na tvom mjestu kupovala zalihe ribe - nepotrebno. iz pouzdanog izvora znam da se u zg ribarnici itekako može dobiti visokokvalitetna i friška riba.Rozi prvotno napisa
Milsim da je ovo izuzetno bezobrazno s tvoje strane!princess puffy prvotno napisa
Zar misliš da je jedino što ja (ili bilo koja od nas koje smo osoblje foruma) radim moderiranje i zadovoljavanje korisnica koje uporno traže dlaku u jajetu?!
Nebi vjerovala ali mi smo žene od krvi i mesa, mame, supruge, zaposlenice, ponekad jednostavno nemamo vremena i oslanjamo se na druge cure koje mogu odgovoriti pa te pitam što nedostaje odgovorima koje ti je napisala Apricot?
Ovo sa kartom: neznam jel bih prijeili
!
princess, htjele smo ti reći kako je naše sastavljanje tablice puno više od pukog kopi-pejstanja...
i da su naša znanja sublimacija informacija odasvud, a ne samo projekcija nekog (jednog? jedinog?) linka.
ako ti ne odgovara... brate mili, puni su časopisi i net raznih tablica dohrane, ovu slobodno možeš zaobići. ova je nastala kao nešto što bih JA ponudila svojemu djetetu, a ti... slobodno postupi dijametralno suprotno.
to je tvoje dijete, možeš i sama uložiti malo truda.![]()
ma neću smrzavati ne znam kak puno - možda jednog oslića ili škarpinu, to mu je ionako previše i bit će sasvim dovoljno do novog putovanja do bake i djeda na morucvijeta73 prvotno napisa
![]()
ali reci za tu frišku ribu ili pošalji pp (koja ribarnica i koji prodavač), pa da znam, nek se nađe
Rozi, ako planiraš zamrzavati samo za malenoga, neka to stvarno budu mali komadići, da ne bacaš kad odmrzneš.
Moja mama je od ribara na moru dobila savjet da kada se riba zamrzava, da se zamrzne cijela.
Znaći neočišćena, jer inaće joj ostane zrak u trbuhu i kao takva nije dobra zamrznuta.
Samo da se zna![]()
Kaj se ribe u Zagrebu tiče, imaš na Dolcu bolji i kvalitetniji izbor nego u Zadru. To znam sasvim pouzdano. Čudno, ali je tako, sve se lifra za "metropolu", kaj ćeš![]()
E, da, jedino ak sami lovite ribu, tu sam opciju zaboravila![]()
Sjetila sam se da sam zaboravila napisati.. tikvice i bundeva (i krastavac i dinja i lubenica) spadaju u istu porodicu, Cucurbitacea, pa me zbunjuje da jedne smijes prije, a druge kasnije.
Slucajno sam naisla i na nesto sto nisam imala pojma (sori ako je vec netko napisao, nisam citala cijeli topic):
Tikvice spadaju u malobrojnu skupinu namirnica koja ima mjerljivu količinu oksalata, komponenata koje, ako su u tjelesnim tekućinama prisutne u visokim koncentracijama, mogu kristalizirati i uzrokovati zdravstvene probleme. Zbog toga se osobama sa narušenim funkcijama bubrega i mokraćnog mjehura sugerira izbjegavanje tikvica. Nadalje, oksalati mogu ometati apsorpciju kalcija, pa se osobama koje uzimaju suplemente kalcija sugerira da tikvice jedu barem 2-3 sata prije nego unose kalcij.
Je ima,ali ima i da ribu iz kašeta koje su došle iz tunguzije prebacuju u naše jadranskeUdavDave prvotno napisa
![]()
Pisale smo više puta da pripadaju istoj skupini, ali su različite probavljivosti; zato tikvice prije, krastavac kasnije.BusyBee prvotno napisa
Što se oksalata tiče, u najvećem broju slučajeva su bebe zdrave, a ako imaju zdravstvenih poteškoća, pod nadzorom su i posebnim režimom.
Moj je odgovor inace isao na ovo. I tikvica je u istoj porodici.apricot prvotno napisa
A pitam i proucavam jer je bundeva, prema svemu procitanom, vrlo lako probavljiva (kad je termicki obradjena) pa me zbunjuje argument da se odgadja uvodjenje jer je iz iste porodice kao krastavac. Ako je i tikvica iz te porodice, a lako je probavljiva, zasto se drugacije tvrdi za bundevu (primjecuje li se da smo fanovi bundeve?).
A moj komentar za spinat i blitvu je mozda nerazumljiv.. trebala sam ga drugacije napisati..
Naime, ja cu sad malo razmisliti i o tikvicama, kao sto sam o spinatu i blitvi. Nisam mislila obrnuto, da onda spinat i blitva mogu ranije.
to bi bilo kako neka prikrivena celijakija? To ima moja frendica, ne smije jesti pšenične proizvode ali zapravo ako ih i pojede ne primjeti neke velike posljedice, eventualno lagane probavne smetnje, ali su joj rekli da bude li jela gluten moguće je da oboli jednom od nekakvih malignih i drugih groznih bolesti. Kaže i da je dosta trebalo dok su joj to dijagnosticirali, imala je grčeve kao mala i slabo je napredovala. Premda ne vjerujem da do 8og mj nije okusila gluten, s obzirom kako se ranije dohranjivalo.lasica prvotno napisa
Zapravo, hoćeš reći da nedavanje glutena neće uzrokovati celijakiju, nego ako se ne da do 8og mj moguće je da postojeća celijakija ne bude otkrivena? Tako da dijete jede gluten, i nema vidljivih posljedica, ali se štetni utjecaji mogu kumulativno nakupljati.
apricot prvotno napisa
eto to sam htjela saznati,da li se ova tablica može potkrijepiti nekim mjerodavnim institucijama ili kako ti to kažeš to je nešto što bi TI dala svom dijetetu.
što se tvoje zadnje rečenice tiče moja "bezobraština" se ne može mjeriti s tvojom ocjenom koliko ja truda ulažem u svoje dijete.
ovim postom završavam vaše uznemiravanje i traženje dlake u jajetu.
meni je fascinantno da mogu potpisati svaku recenicu iz ovog posta:Rozi prvotno napisa
i da dojimo 9 mj
i da sta da radim s grizom? jesam u zaostatku?
da sam mama 1. put
da mi je roda nit vodilja
da nisam nikad srela nesto sto ima zadnji trenutak za uvođenje (a da nisam otvorila ovu temu ne bi do sad to znala)
da ne vjerujem intuiciji za stvari u kojima nisam strucna
i da mi se dijete zove Šimun i da je rođen u srpnju 2007!
wow.
Pa ako se intenzivno doji, ne vidim neki problem jel gluten uveden sa 7 ili 8 mjeseci.
Ja necu uvodit gluten sad jer jos nismo svladali ni sve namirnice iz prve skupine (od zitarica smo probali samo rizu, od povrca samo mrkvicu, od voca jabuku i krusku...)
Kako mi je dijete malo anemicno planiram skoro uvesi mlado pilece meso iz eko uzgoja. Ne vidim cemu takva drama oko svega. Pa nije dijete programirano na dan i sat. I meni je Rodina tablica najjaci autoritet ali svejedno je prilagodjavam svome djetetu i ne mislim da pri tome cinim ikakvu gresku.
ne bih rekla da si u zaostatku.lukava puščica prvotno napisa
ja sam Orki gris prvi put skuhala kad je imala neke 3 i pol godine jer mi je to skroz bezvezna namirnica, gotovo na nivou "lina" jer mi se čini kao "napuhavač obraščića"
Da ga nije probala u vrtiću, vjerojatno ni danas ne bi znala za to.
princess, možeš se duriti, ali pokušaj još jednom pročitati.
ne znam koja si generacija, ali moraš shvatiti da nas ima koje smo u svijet interneta zagazile debelo nakon tridesete i da smo većinu svojih znanja pokupili na "primitivne" načine.
a ti stalno tražiš "linkove, linkove".
Nema, dakle, egzaktnog, unisonog linka, nego, kako ti je Frida rekla, linkovi WHO i UNICEF, pa kopaj.
Kao što sam ja svojevremeno kopala po knjigama i brošurama.
Linkovi su došli puno, puno kasnije.
lukava![]()
ja sam s glutenom već skulirala, nakon prvotnog šoka neznanja. dohrana me totalno izluđuje i ako ovako nastavim, neće me život daleko dovesti... griz je i meni totalna nepoznanica, ne znam jesam li ga dva puta u životu jela, pa mu od toga sigurno neće nedostajati tko zna čega, ali eto napravit ću mu domaći kruh, pa neka ga gricka. i to mu je dosta glutena. ne pojede više ni vitamina iz npr. jabuke ili proteina iz mesa![]()
što se tiče ribe - svekar uvijek kupuje i inzistira samo na friško ulovljenoj jadranskoj ribi, sve ostalo za njega ni ne postoji (prođe i po tjedan dana da smo kod njih, ali ne jedemo ribu jer nema friškog ulova), tako da što se tiče friškosti tu za šimuna nema straha.
zamrzavanje - naučila sam i da se zamrzava cijela, ali za dijete ću ipak u male-male komadiće (tako sam napravila i s domaćom piletinom).
kao što rekoh, neće toga biti toliko puno već će zadnja porcija stajati u zamrzivaču možda 2-3 tjedna i onda će već stići nove zalihe (neš' ti zaliha od po 2-3 komadića veličine 5 centimetara - eto toliko je njemu dovoljno za obrok, a ni to obično ne pojede sve)
naravno mislila sam jedan komadić od par centimetara po obrokuRozi prvotno napisa
![]()
Dobro, kaj ste svi napali taj jadni pšenični griz? Meni je bio THE THING kad sam bila klinjo, čekali smo to u vrtiću ko ozebli sunce
. Pretpostavljam da se za bebe radi bez šećera al pa nije tak nezdrav i fuj? Ili?
Ja baš ne bih uspoređivala griz sa linom. :/
Pa ne sadrži griz šećer.
Mislim da se nama stavljao šećer u griz "da bude ukusnije", ali ja ga skuham na mlijeku i kad se malo ohladi, stavim malo cimeta. To je čak i meni fino (inače ne volim kašatu hranu).
da,otprilike tako je nama dr. objasnila za gluten.mi smo ipak radili pretragu stolice na krv za svaki slučaj jer sam bila paranoična i bilo je ok.
cure govore o počecima dohrane :/Ivanna prvotno napisa
Ja sam se na ovaj dio nadovezala. Ne vidim gdje se tu spominju počeci dohrane.apricot prvotno napisa
Al, OK, svatko ima pravo na svoje mišljenje.
Ja isto nemam ništa protiv griza (to mislim na pšenični).
Žitarica kao i druge. To što su nas odgojili na grizu na sa šećerom i čokoladom ne znači da on u "goloj" verziji nije dobar. U početku dohrane ne na kravljem mlijeku naravno.
ja obožavam griz još dan danas, sebi radim s mlijekom i medom, pa suho voće, koštunićavo voće, ubacim i malo sjemenki lana, suncokreta... njam. A za malu radim rijetki griz na vodi, ukuham sitno ribanu jabuku da bude slatkasto i sitno rezano ili ribano povrće. Umjesto griza može i palenta, proso, riža, amaranth i kombinacije.
Mislim nije griz sad neko ekstra zdravo jelo, ali puno bolje od instant kašica kao čokolino i sl. To inače nisam jela više od 2x u životu, a ne mislim ni svojoj djeci davati.
Nikad nisam imala naviku jesti griz, gotovo da sam i zaboravila da postoji pa mi nije palo na pamet ni da ga kupim![]()
Mi smo od glutenskih namirnica probali zobene pahuljice i baš su mljac, sad ih jedemo i ja i MM (Bruno nam uvijek velikodušno ostavi).
Nego, gdje nabavite meso? Meni sveki donese domaće piceke, ali i ti domaći su svačim hranjeni čini mi se.
Sad me zbunjuje ovo da treba davati gluten u vrijeme intenzivnog dojenja. Naime, ja uopće nisam mislila davati pšenično brašno jer MM ima alergiju na to pa doma baš to ni ne jedemo. Kaj još sadrži gluten?
E da, kaj s blitvom? Ovdje piše s 12 mj., a u tablici u knjižici Moja prva godina s 6 mj. Jedna od autorica je spec. pedijatrije iz Zavoda za gastroenterologiju i prehranu Klinike za pedijatriju Šalata.
Moja mama će imati uskoro doma na vrtu blitvu, kad da probam bebi dati friško ubranu i skuhanu?
ja sad ovo ne kužim :?apricot prvotno napisa
pa pšenična krupica (gris) je u ovoj tablici o kojoj topic govori. evo citiram
ili krupica nije isto što i griz? nek me neko prosvjetli.Frida prvotno napisa
bajdvej ja mojoj curi dajem alnaturin gris od pira ...
Anamar, krupica ili griz, može biti od različitih žitarica. U govoru obično pomislimo na pšeničnu krupicu kad kažemo griz. Ali postoje kukuruzna, od pira i sl. Kukuruzna krupica je palenta (žganci). Ovo pod 1 u tablici se odnosi na kukuruznu krupicu. Pšenična ide od 9 mj.
Sirius, ako u obitelji imate alergije, onda bi trebali odgoditi uvođenje glutena još duže. Glutena ima u pšenici, piru, zobi...u dosta toga. Treba paziti, jer nekad se glutena nađe i u namirnicama koje ga ne bi trebale sadržavati (npr. cornflakes). Mislim da uvijek piše na ambalaži.
Mi smo davali blitvu friško ubranu. Mislim da se ne daje jedino ako nije sasvim friška. Tako je bar bilo stanje stvari u vrijeme kad smo počinjali s dohranom.
gris (griz) je veličina zrna, tako da postoji kukuruzni, pšenični, pirov,
ječmeni...
I mi smo danas uveli gris, i to od pira, jer na to nije alergičan za razliku od pšeničnog. Bio je Alnaturin, kuhan na po prvi put spravljenom domaćem rižinom mlijeku. Nije mi baš mlijeko ispalo onak fino, slatko, ko iz dm-a, i ne znam gdi sam pogriješila, i kak to njima ispadne tak fino. Ak netko zna odgovor, nek mi pomogne. Joj, valjda bu sve ok s probavom, jer ima AD, ali ponukala me ova priča o glutenu, a skoro bumo 9 mj...
sad ste me zbunili: kad onda moze pirov griz? isto kad i psenicni?
Pir je stara evropska žitarica (nek me netko ispravi ak griješim, tak sam pročitala na jednim špagetima od pira ), nije pšenica, i ima glutena ali ne i nekih alergenih bjelanjčevina ko pšenica pa je nama spas. Po tome, može isto kad i pšenica, u našem slučaju i puno prije.
Ne stignem sve čitati, ali mislim da mi nije nitko odgovorio: zašto je tjestenina nakon kruha i zašto je žumanjak prije sira i jogurta, a sir prije jogurta?
Evo taj dio mi nije logičan, ne znam zašto.
Po mojoj logici u kruhu može biti više raznih aditiva nego u tjestenini na kojoj ima deklaracija i piše što sadrži (pod pretpostavkom da je deklaracija točna i kruh kupljeni).
A za jaje sam mislila da je jači alergen od sira i jogurta. Nemam pojma, ako netko zna neka mi objasni. Več sam sva izgubljena u toj dohrani.![]()
Ja bih još uvijek odgovor, ako netko zna:
zašto je tjestenina nakon kruha i zašto je žumanjak prije sira i jogurta, a sir prije jogurta? :?
Ne znam za ostalo, ali sir i jogurt su u isto vrijeme (11mj.)Anemona prvotno napisa
Pups je napisala:
Stvarno, tablicu sam pročitala valjda 100 puta i tek sad sam primjetila da su u isto vrijeme. Pisano je u dva reda i automatski sam mislila da se radi o dvije različite dobi.Ne znam za ostalo, ali sir i jogurt su u isto vrijeme (11mj.)Hvala na upozorenju.
![]()
Znači, još uvijek tražim odgovor na ovaj dio:
zašto je tjestenina nakon kruha i zašto je žumanjak prije sira i jogurta?
nisam stručnjak
ali evo mog mišljenja
žumanjak je puno manje alergen od proteina kravljeg mlijeka - kod jaja je bjelanjak problem i njega se daje što kasnije, nakon godinu dana
tjestenina pretpostavljam da je stavljena nakon kruha isto zbog jaja tj. bjelanjaka jer ima dosta vrsta tjestenina (pogotovo onih sitnijih za juhu) koja sadrže jaja
mislim da neku kvalitetniju i provjerenu ili home-made tjesteninu samo od brašna i vode možeš dati kad i kruh
Mene zanima otkud podatak da se špinat mora pripremiti 2 sata nakon branja, nigdje nisam to našla. Svugdje piše da se ne smije više puta termički obraditi zbog nitrata.
Mama mi je sad ujutro donijela friško ubran mladi špinat s vrta. To je ona doma uzgojila bez ikakvih otrova, na vrtu iza kuće, daleko od prometne ceste. Mislim da zdraviji ne može biti.
Mislila sam ga dati Pauli danas da proba s mojim mlijekom. Znam da neki preporučuju špinat kasnije, ali mi je žao da ga propustim sad kad imam friški domaći. Bolje sad nego kasnije neki špinat s placa, kaj mislite?
Ja sam dala u nekoliko navrata špinat i blitvu sa navršenih 8 mjeseci kad smo bili kod moje mame. Direkt iz vrta, za manje od par minuta bio je u loncu. Ni ja nisam htjela propustiti mladi, ekološki, s ljubavlju uzgojeni obrok. Ali s placa se ne usudim još ni sad.
Vidim po novoj tablici da jagode idu od 10 mj.
Jeste li ih vi davale tako rano?
Kada naranče?
ne stignem sad sve isčitavati, pa se ispričavam ako ste to već spomenule ali ja ne vidim na tablici sa početka teme...
Što je sa žitaricama kao što su amaranth, kus-kus, bulgur?
amaranth mislim da nema glutena pa bi možda mogao u skupinu sa prosom i kukuruznim brašnom?
Molim vas savjet
kus-kus i bulgur su pšenične "tvorevine": kus-kus parena i drobljena, a bulgur, napola kuhana, sušena pa drobljena.
Sirius Black i ja imam istu dilemu ...po tablici bi mogla dati i tikvice mi ih jos nemamo u vrtu s placa bi joj ne bih dala ali zato imamo super mladu blitvu u vrtu od branja do kuhanja bi proslo max 10 min...
nisam pametna :/