Stranica 6 od 9 PrviPrvi ... 45678 ... PosljednjePosljednje
Pokazuje rezultate 251 do 300 od 443

Tema: Tablica dohrane-nova!

Hybrid View

prethodna poruka prethodna poruka   sljedeća poruka sljedeća poruka
  1. #1
    Osoblje foruma apricot avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004
    Lokacija
    zagreb, istočno od... svega
    Postovi
    32,414

    Početno

    Rozi, ma i mi smo samo mame

    možeš probati staviti gris u povrće ili voće, tamo gdje si do sada stavljala palentu. ili sama napravi neki ktuh u kojemu neće biti kemije, pa mu daj u ručicu neka "cucla"...

  2. #2
    Rozi avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2007
    Lokacija
    tu negdje u Zgb
    Postovi
    240

    Početno

    'samo mama' je ipak najodgovorniji posao na svijetu (i najljepši ) i ne čudi da želimo najbolje, ali tako se teško snaći u svim tim najnovijim spoznajama bacamo se na miješenje kruha

    no, ja stigala na stranicu da nešto drugo pitam, pa eto ti glutena koji me odvukao: koju vrstu morskih riba ste davali mališanima? piše bijela, ali zanima me koje točno.

    idemo u dalmaciju sljedeći tjedan, pa ćemo probati friške ribe. planiram ih i zamrznuti za zalihe jer računam da će te biti bolje od onih u zagrebačkim ribarnicama 8)

  3. #3
    Osoblje foruma apricot avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004
    Lokacija
    zagreb, istočno od... svega
    Postovi
    32,414

    Početno

    oslić, škarpina... mi smo s time započeli

  4. #4

    Datum pristupanja
    Mar 2008
    Postovi
    1,769

    Početno

    Citiraj Frida prvotno napisa
    Citiraj princess puffy prvotno napisa
    Citiraj apricot prvotno napisa
    Citiraj MoMo prvotno napisa
    a nemam pojma zasto sam bila sigurna da je tablica našravljena na temelju preporuka SZO-a iUNICEF-a :?
    nema njihove preporuke u smislu tablice, ali svakako smo se ravnali njihovim preporukama.
    kojim?može link?
    WHO

    UNICEF

    Slobodno proučavaj...

    hvala na odgovoru (ovaj put si barem odgovorila),poruku sam shvatila: to je otprilike kao da te netko pita gdje je neka ulica u Zagrebu,a ti otvoriš kartu svijeta i upreš prstom u Evropu.

  5. #5
    cvijeta73 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2007
    Lokacija
    Rijeka
    Postovi
    11,735

    Početno

    Citiraj Rozi prvotno napisa
    idemo u dalmaciju sljedeći tjedan, pa ćemo probati friške ribe. planiram ih i zamrznuti za zalihe jer računam da će te biti bolje od onih u zagrebačkim ribarnicama 8)
    ja ne bi na tvom mjestu kupovala zalihe ribe - nepotrebno. iz pouzdanog izvora znam da se u zg ribarnici itekako može dobiti visokokvalitetna i friška riba.

  6. #6
    Frida avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2005
    Lokacija
    Loch Bundek
    Postovi
    5,532

    Početno

    Citiraj princess puffy prvotno napisa
    Citiraj Frida prvotno napisa
    Citiraj princess puffy prvotno napisa
    Citiraj apricot prvotno napisa
    Citiraj MoMo prvotno napisa
    a nemam pojma zasto sam bila sigurna da je tablica našravljena na temelju preporuka SZO-a iUNICEF-a :?
    nema njihove preporuke u smislu tablice, ali svakako smo se ravnali njihovim preporukama.
    kojim?može link?
    WHO

    UNICEF

    Slobodno proučavaj...

    hvala na odgovoru (ovaj put si barem odgovorila),poruku sam shvatila: to je otprilike kao da te netko pita gdje je neka ulica u Zagrebu,a ti otvoriš kartu svijeta i upreš prstom u Evropu.
    Milsim da je ovo izuzetno bezobrazno s tvoje strane!

    Zar misliš da je jedino što ja (ili bilo koja od nas koje smo osoblje foruma) radim moderiranje i zadovoljavanje korisnica koje uporno traže dlaku u jajetu?!
    Nebi vjerovala ali mi smo žene od krvi i mesa, mame, supruge, zaposlenice, ponekad jednostavno nemamo vremena i oslanjamo se na druge cure koje mogu odgovoriti pa te pitam što nedostaje odgovorima koje ti je napisala Apricot?

    Ovo sa kartom: neznam jel bih prije ili !

  7. #7
    Osoblje foruma apricot avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004
    Lokacija
    zagreb, istočno od... svega
    Postovi
    32,414

    Početno

    princess, htjele smo ti reći kako je naše sastavljanje tablice puno više od pukog kopi-pejstanja...
    i da su naša znanja sublimacija informacija odasvud, a ne samo projekcija nekog (jednog? jedinog?) linka.

    ako ti ne odgovara... brate mili, puni su časopisi i net raznih tablica dohrane, ovu slobodno možeš zaobići. ova je nastala kao nešto što bih JA ponudila svojemu djetetu, a ti... slobodno postupi dijametralno suprotno.
    to je tvoje dijete, možeš i sama uložiti malo truda.

  8. #8
    Rozi avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2007
    Lokacija
    tu negdje u Zgb
    Postovi
    240

    Početno

    Citiraj cvijeta73 prvotno napisa
    Citiraj Rozi prvotno napisa
    idemo u dalmaciju sljedeći tjedan, pa ćemo probati friške ribe. planiram ih i zamrznuti za zalihe jer računam da će te biti bolje od onih u zagrebačkim ribarnicama 8)
    ja ne bi na tvom mjestu kupovala zalihe ribe - nepotrebno. iz pouzdanog izvora znam da se u zg ribarnici itekako može dobiti visokokvalitetna i friška riba.
    ma neću smrzavati ne znam kak puno - možda jednog oslića ili škarpinu, to mu je ionako previše i bit će sasvim dovoljno do novog putovanja do bake i djeda na moru
    ali reci za tu frišku ribu ili pošalji pp (koja ribarnica i koji prodavač), pa da znam, nek se nađe

  9. #9
    Osoblje foruma apricot avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004
    Lokacija
    zagreb, istočno od... svega
    Postovi
    32,414

    Početno

    Rozi, ako planiraš zamrzavati samo za malenoga, neka to stvarno budu mali komadići, da ne bacaš kad odmrzneš.

  10. #10
    kahna avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2008
    Lokacija
    Predgrađe
    Postovi
    4,353

    Početno

    Moja mama je od ribara na moru dobila savjet da kada se riba zamrzava, da se zamrzne cijela.
    Znaći neočišćena, jer inaće joj ostane zrak u trbuhu i kao takva nije dobra zamrznuta.
    Samo da se zna

  11. #11

    Datum pristupanja
    Mar 2007
    Postovi
    389

    Početno

    Kaj se ribe u Zagrebu tiče, imaš na Dolcu bolji i kvalitetniji izbor nego u Zadru. To znam sasvim pouzdano. Čudno, ali je tako, sve se lifra za "metropolu", kaj ćeš

  12. #12

    Datum pristupanja
    Mar 2007
    Postovi
    389

    Početno

    E, da, jedino ak sami lovite ribu, tu sam opciju zaboravila

  13. #13
    Osoblje foruma BusyBee avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003
    Postovi
    7,214

    Početno

    Sjetila sam se da sam zaboravila napisati.. tikvice i bundeva (i krastavac i dinja i lubenica) spadaju u istu porodicu, Cucurbitacea, pa me zbunjuje da jedne smijes prije, a druge kasnije.

    Slucajno sam naisla i na nesto sto nisam imala pojma (sori ako je vec netko napisao, nisam citala cijeli topic):
    Tikvice spadaju u malobrojnu skupinu namirnica koja ima mjerljivu količinu oksalata, komponenata koje, ako su u tjelesnim tekućinama prisutne u visokim koncentracijama, mogu kristalizirati i uzrokovati zdravstvene probleme. Zbog toga se osobama sa narušenim funkcijama bubrega i mokraćnog mjehura sugerira izbjegavanje tikvica. Nadalje, oksalati mogu ometati apsorpciju kalcija, pa se osobama koje uzimaju suplemente kalcija sugerira da tikvice jedu barem 2-3 sata prije nego unose kalcij.

  14. #14
    ssss avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006
    Postovi
    503

    Početno

    Citiraj UdavDave prvotno napisa
    Kaj se ribe u Zagrebu tiče, imaš na Dolcu bolji i kvalitetniji izbor nego u Zadru. To znam sasvim pouzdano. Čudno, ali je tako, sve se lifra za "metropolu", kaj ćeš
    Je ima,ali ima i da ribu iz kašeta koje su došle iz tunguzije prebacuju u naše jadranske

  15. #15
    Osoblje foruma apricot avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004
    Lokacija
    zagreb, istočno od... svega
    Postovi
    32,414

    Početno

    Citiraj BusyBee prvotno napisa
    Sjetila sam se da sam zaboravila napisati.. tikvice i bundeva (i krastavac i dinja i lubenica) spadaju u istu porodicu, Cucurbitacea, pa me zbunjuje da jedne smijes prije, a druge kasnije.
    Pisale smo više puta da pripadaju istoj skupini, ali su različite probavljivosti; zato tikvice prije, krastavac kasnije.
    Što se oksalata tiče, u najvećem broju slučajeva su bebe zdrave, a ako imaju zdravstvenih poteškoća, pod nadzorom su i posebnim režimom.

  16. #16
    Osoblje foruma BusyBee avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003
    Postovi
    7,214

    Početno

    Zasto onda ne spinat i blitva?

  17. #17
    Osoblje foruma BusyBee avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003
    Postovi
    7,214

    Početno

    Citiraj apricot prvotno napisa
    bundeva i krastavac pripadaju istoj porodici, time sam se vodila.
    Moj je odgovor inace isao na ovo. I tikvica je u istoj porodici.
    A pitam i proucavam jer je bundeva, prema svemu procitanom, vrlo lako probavljiva (kad je termicki obradjena) pa me zbunjuje argument da se odgadja uvodjenje jer je iz iste porodice kao krastavac. Ako je i tikvica iz te porodice, a lako je probavljiva, zasto se drugacije tvrdi za bundevu (primjecuje li se da smo fanovi bundeve? ).

    A moj komentar za spinat i blitvu je mozda nerazumljiv.. trebala sam ga drugacije napisati..
    Naime, ja cu sad malo razmisliti i o tikvicama, kao sto sam o spinatu i blitvi. Nisam mislila obrnuto, da onda spinat i blitva mogu ranije.

  18. #18
    pomikaki avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2007
    Postovi
    8,507

    Početno

    Citiraj lasica prvotno napisa
    mi smo uveli gluten u 10 mjesecu ali mi smo se jako kratko dojili.dr. nam je rekla da smo ga trebali do 8 mjeseca uvesti jer se kasnije uvođenje glutena kod djece sklone preosjetljivosti manifestira kao prikriveno krvarenje u probavnom sustavu.dakle nema onih evidentno masnih,pjenastih stolica i grčeva i sl.ali organizam sustavno slabi unosom glutenskih namirnica.tako nešto.
    to bi bilo kako neka prikrivena celijakija? To ima moja frendica, ne smije jesti pšenične proizvode ali zapravo ako ih i pojede ne primjeti neke velike posljedice, eventualno lagane probavne smetnje, ali su joj rekli da bude li jela gluten moguće je da oboli jednom od nekakvih malignih i drugih groznih bolesti. Kaže i da je dosta trebalo dok su joj to dijagnosticirali, imala je grčeve kao mala i slabo je napredovala. Premda ne vjerujem da do 8og mj nije okusila gluten, s obzirom kako se ranije dohranjivalo.

    Zapravo, hoćeš reći da nedavanje glutena neće uzrokovati celijakiju, nego ako se ne da do 8og mj moguće je da postojeća celijakija ne bude otkrivena? Tako da dijete jede gluten, i nema vidljivih posljedica, ali se štetni utjecaji mogu kumulativno nakupljati.

  19. #19

    Datum pristupanja
    Mar 2008
    Postovi
    1,769

    Početno

    Citiraj apricot prvotno napisa
    princess, htjele smo ti reći kako je naše sastavljanje tablice puno više od pukog kopi-pejstanja...
    i da su naša znanja sublimacija informacija odasvud, a ne samo projekcija nekog (jednog? jedinog?) linka.

    ako ti ne odgovara... brate mili, puni su časopisi i net raznih tablica dohrane, ovu slobodno možeš zaobići. ova je nastala kao nešto što bih JA ponudila svojemu djetetu, a ti... slobodno postupi dijametralno suprotno.
    to je tvoje dijete, možeš i sama uložiti malo truda.

    eto to sam htjela saznati,da li se ova tablica može potkrijepiti nekim mjerodavnim institucijama ili kako ti to kažeš to je nešto što bi TI dala svom dijetetu.
    što se tvoje zadnje rečenice tiče moja "bezobraština" se ne može mjeriti s tvojom ocjenom koliko ja truda ulažem u svoje dijete.
    ovim postom završavam vaše uznemiravanje i traženje dlake u jajetu.

  20. #20
    lukava puščica avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2007
    Postovi
    524

    Početno

    Citiraj Rozi prvotno napisa
    dobro i što sad s tim glutenom - mi dojimo jednako već skoro 9 mjeseci, pa to znači da bih sad odmah mogla dati npr. pšenični griz i da to nije neki zaostatak?

    još samo da dodam da sam mama prvi put, poslušam razne savjete, ali info ovdje (naročito od osoblja foruma i moderatorica) mi je nit vodilja od prvog dana trudnoće i nažalost nisam do sada vidjela da nešto ima i zadnji trenutak za uvođenje. nisam sklona vjerovati intiuciji za ono gdje nisam stručna.
    meni je fascinantno da mogu potpisati svaku recenicu iz ovog posta:
    i da dojimo 9 mj
    i da sta da radim s grizom? jesam u zaostatku?
    da sam mama 1. put
    da mi je roda nit vodilja
    da nisam nikad srela nesto sto ima zadnji trenutak za uvođenje (a da nisam otvorila ovu temu ne bi do sad to znala)
    da ne vjerujem intuiciji za stvari u kojima nisam strucna
    i da mi se dijete zove Šimun i da je rođen u srpnju 2007!

    wow.

  21. #21
    Lucija Ellen avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004
    Postovi
    3,476

    Početno

    Pa ako se intenzivno doji, ne vidim neki problem jel gluten uveden sa 7 ili 8 mjeseci.
    Ja necu uvodit gluten sad jer jos nismo svladali ni sve namirnice iz prve skupine (od zitarica smo probali samo rizu, od povrca samo mrkvicu, od voca jabuku i krusku...)
    Kako mi je dijete malo anemicno planiram skoro uvesi mlado pilece meso iz eko uzgoja. Ne vidim cemu takva drama oko svega. Pa nije dijete programirano na dan i sat. I meni je Rodina tablica najjaci autoritet ali svejedno je prilagodjavam svome djetetu i ne mislim da pri tome cinim ikakvu gresku.

  22. #22
    Osoblje foruma apricot avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004
    Lokacija
    zagreb, istočno od... svega
    Postovi
    32,414

    Početno

    Citiraj lukava puščica prvotno napisa
    i da sta da radim s grizom? jesam u zaostatku?
    ne bih rekla da si u zaostatku.
    ja sam Orki gris prvi put skuhala kad je imala neke 3 i pol godine jer mi je to skroz bezvezna namirnica, gotovo na nivou "lina" jer mi se čini kao "napuhavač obraščića"
    Da ga nije probala u vrtiću, vjerojatno ni danas ne bi znala za to.

    princess, možeš se duriti, ali pokušaj još jednom pročitati.

    ne znam koja si generacija, ali moraš shvatiti da nas ima koje smo u svijet interneta zagazile debelo nakon tridesete i da smo većinu svojih znanja pokupili na "primitivne" načine.
    a ti stalno tražiš "linkove, linkove".
    Nema, dakle, egzaktnog, unisonog linka, nego, kako ti je Frida rekla, linkovi WHO i UNICEF, pa kopaj.
    Kao što sam ja svojevremeno kopala po knjigama i brošurama.
    Linkovi su došli puno, puno kasnije.

  23. #23
    Rozi avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2007
    Lokacija
    tu negdje u Zgb
    Postovi
    240

    Početno

    lukava
    ja sam s glutenom već skulirala, nakon prvotnog šoka neznanja. dohrana me totalno izluđuje i ako ovako nastavim, neće me život daleko dovesti... griz je i meni totalna nepoznanica, ne znam jesam li ga dva puta u životu jela, pa mu od toga sigurno neće nedostajati tko zna čega, ali eto napravit ću mu domaći kruh, pa neka ga gricka. i to mu je dosta glutena. ne pojede više ni vitamina iz npr. jabuke ili proteina iz mesa

    što se tiče ribe - svekar uvijek kupuje i inzistira samo na friško ulovljenoj jadranskoj ribi, sve ostalo za njega ni ne postoji (prođe i po tjedan dana da smo kod njih, ali ne jedemo ribu jer nema friškog ulova ), tako da što se tiče friškosti tu za šimuna nema straha.

    zamrzavanje - naučila sam i da se zamrzava cijela, ali za dijete ću ipak u male-male komadiće (tako sam napravila i s domaćom piletinom).

    kao što rekoh, neće toga biti toliko puno već će zadnja porcija stajati u zamrzivaču možda 2-3 tjedna i onda će već stići nove zalihe (neš' ti zaliha od po 2-3 komadića veličine 5 centimetara - eto toliko je njemu dovoljno za obrok, a ni to obično ne pojede sve )

  24. #24
    Rozi avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2007
    Lokacija
    tu negdje u Zgb
    Postovi
    240

    Početno

    Citiraj Rozi prvotno napisa
    2-3 komadića veličine 5 centimetara - eto toliko je njemu dovoljno za obrok, a ni to obično ne pojede sve )
    naravno mislila sam jedan komadić od par centimetara po obroku

  25. #25

    Datum pristupanja
    Mar 2007
    Postovi
    389

    Početno

    Dobro, kaj ste svi napali taj jadni pšenični griz ? Meni je bio THE THING kad sam bila klinjo, čekali smo to u vrtiću ko ozebli sunce . Pretpostavljam da se za bebe radi bez šećera al pa nije tak nezdrav i fuj? Ili?

  26. #26
    Ivanna avatar
    Datum pristupanja
    May 2006
    Postovi
    929

    Početno

    Ja baš ne bih uspoređivala griz sa linom. :/
    Pa ne sadrži griz šećer.
    Mislim da se nama stavljao šećer u griz "da bude ukusnije", ali ja ga skuham na mlijeku i kad se malo ohladi, stavim malo cimeta. To je čak i meni fino (inače ne volim kašatu hranu).

  27. #27
    lasica avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2007
    Postovi
    1,328

    Početno

    da,otprilike tako je nama dr. objasnila za gluten.mi smo ipak radili pretragu stolice na krv za svaki slučaj jer sam bila paranoična i bilo je ok.

  28. #28
    Osoblje foruma apricot avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004
    Lokacija
    zagreb, istočno od... svega
    Postovi
    32,414

    Početno

    Citiraj Ivanna prvotno napisa
    Ja baš ne bih uspoređivala griz sa linom. :/
    Pa ne sadrži griz šećer.
    Mislim da se nama stavljao šećer u griz "da bude ukusnije", ali ja ga skuham na mlijeku i kad se malo ohladi, stavim malo cimeta. To je čak i meni fino (inače ne volim kašatu hranu).
    cure govore o počecima dohrane :/

  29. #29
    Ivanna avatar
    Datum pristupanja
    May 2006
    Postovi
    929

    Početno

    Citiraj apricot prvotno napisa
    ...ja sam Orki gris prvi put skuhala kad je imala neke 3 i pol godine jer mi je to skroz bezvezna namirnica, gotovo na nivou "lina" jer mi se čini kao "napuhavač obraščića"
    Ja sam se na ovaj dio nadovezala. Ne vidim gdje se tu spominju počeci dohrane.
    Al, OK, svatko ima pravo na svoje mišljenje.

  30. #30
    Pups avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2007
    Postovi
    279

    Početno

    Ja isto nemam ništa protiv griza (to mislim na pšenični).
    Žitarica kao i druge. To što su nas odgojili na grizu na sa šećerom i čokoladom ne znači da on u "goloj" verziji nije dobar. U početku dohrane ne na kravljem mlijeku naravno.

  31. #31
    pomikaki avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2007
    Postovi
    8,507

    Početno

    ja obožavam griz još dan danas, sebi radim s mlijekom i medom, pa suho voće, koštunićavo voće, ubacim i malo sjemenki lana, suncokreta... njam. A za malu radim rijetki griz na vodi, ukuham sitno ribanu jabuku da bude slatkasto i sitno rezano ili ribano povrće. Umjesto griza može i palenta, proso, riža, amaranth i kombinacije.

    Mislim nije griz sad neko ekstra zdravo jelo, ali puno bolje od instant kašica kao čokolino i sl. To inače nisam jela više od 2x u životu, a ne mislim ni svojoj djeci davati.

  32. #32

    Datum pristupanja
    Jul 2007
    Postovi
    233

    Početno

    Nikad nisam imala naviku jesti griz, gotovo da sam i zaboravila da postoji pa mi nije palo na pamet ni da ga kupim
    Mi smo od glutenskih namirnica probali zobene pahuljice i baš su mljac, sad ih jedemo i ja i MM (Bruno nam uvijek velikodušno ostavi).

    Nego, gdje nabavite meso? Meni sveki donese domaće piceke, ali i ti domaći su svačim hranjeni čini mi se.

  33. #33

    Datum pristupanja
    May 2007
    Postovi
    2,588

    Početno

    Sad me zbunjuje ovo da treba davati gluten u vrijeme intenzivnog dojenja. Naime, ja uopće nisam mislila davati pšenično brašno jer MM ima alergiju na to pa doma baš to ni ne jedemo. Kaj još sadrži gluten?

    E da, kaj s blitvom? Ovdje piše s 12 mj., a u tablici u knjižici Moja prva godina s 6 mj. Jedna od autorica je spec. pedijatrije iz Zavoda za gastroenterologiju i prehranu Klinike za pedijatriju Šalata.
    Moja mama će imati uskoro doma na vrtu blitvu, kad da probam bebi dati friško ubranu i skuhanu?

  34. #34
    anamar avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2006
    Postovi
    2,336

    Početno

    Citiraj apricot prvotno napisa
    Citiraj lukava puščica prvotno napisa
    i da sta da radim s grizom? jesam u zaostatku?
    ne bih rekla da si u zaostatku.
    ja sam Orki gris prvi put skuhala kad je imala neke 3 i pol godine jer mi je to skroz bezvezna namirnica, gotovo na nivou "lina" jer mi se čini kao "napuhavač obraščića"
    Da ga nije probala u vrtiću, vjerojatno ni danas ne bi znala za to.
    ....
    ja sad ovo ne kužim :?
    pa pšenična krupica (gris) je u ovoj tablici o kojoj topic govori. evo citiram
    Citiraj Frida prvotno napisa
    Drage cure i dečki,

    otvaram novi topic sa revidiranom tablicom.
    NAMIRNICE

    Žitarice
    1. kukuruzna krupica (gris), kukuruzno brašno ili pahuljice, riža, rižine pahuljice, proso
    2. pšenično brašno ili krupica, ječam, raž (9 mj.)
    3. kruh, dvopek (10 mj.)
    ....
    ili krupica nije isto što i griz? nek me neko prosvjetli.
    bajdvej ja mojoj curi dajem alnaturin gris od pira ...

  35. #35

    Datum pristupanja
    Jul 2007
    Postovi
    233

    Početno

    Anamar, krupica ili griz, može biti od različitih žitarica. U govoru obično pomislimo na pšeničnu krupicu kad kažemo griz. Ali postoje kukuruzna, od pira i sl. Kukuruzna krupica je palenta (žganci). Ovo pod 1 u tablici se odnosi na kukuruznu krupicu. Pšenična ide od 9 mj.

    Sirius, ako u obitelji imate alergije, onda bi trebali odgoditi uvođenje glutena još duže. Glutena ima u pšenici, piru, zobi...u dosta toga. Treba paziti, jer nekad se glutena nađe i u namirnicama koje ga ne bi trebale sadržavati (npr. cornflakes). Mislim da uvijek piše na ambalaži.

    Mi smo davali blitvu friško ubranu. Mislim da se ne daje jedino ako nije sasvim friška. Tako je bar bilo stanje stvari u vrijeme kad smo počinjali s dohranom.

  36. #36
    Osoblje foruma apricot avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004
    Lokacija
    zagreb, istočno od... svega
    Postovi
    32,414

    Početno

    gris (griz) je veličina zrna, tako da postoji kukuruzni, pšenični, pirov,
    ječmeni...

  37. #37

    Datum pristupanja
    Mar 2008
    Lokacija
    Samobor
    Postovi
    97

    Početno

    I mi smo danas uveli gris, i to od pira, jer na to nije alergičan za razliku od pšeničnog. Bio je Alnaturin, kuhan na po prvi put spravljenom domaćem rižinom mlijeku. Nije mi baš mlijeko ispalo onak fino, slatko, ko iz dm-a, i ne znam gdi sam pogriješila, i kak to njima ispadne tak fino. Ak netko zna odgovor, nek mi pomogne. Joj, valjda bu sve ok s probavom, jer ima AD, ali ponukala me ova priča o glutenu, a skoro bumo 9 mj...

  38. #38
    cokolina avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2004
    Lokacija
    mjesto rođenja
    Postovi
    912

    Početno

    sad ste me zbunili: kad onda moze pirov griz? isto kad i psenicni?

  39. #39

    Datum pristupanja
    Mar 2008
    Lokacija
    Samobor
    Postovi
    97

    Početno

    Pir je stara evropska žitarica (nek me netko ispravi ak griješim, tak sam pročitala na jednim špagetima od pira ), nije pšenica, i ima glutena ali ne i nekih alergenih bjelanjčevina ko pšenica pa je nama spas. Po tome, može isto kad i pšenica, u našem slučaju i puno prije.

  40. #40
    Anemona avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2007
    Lokacija
    sjeverozapadna
    Postovi
    11,053

    Početno

    Ne stignem sve čitati, ali mislim da mi nije nitko odgovorio: zašto je tjestenina nakon kruha i zašto je žumanjak prije sira i jogurta, a sir prije jogurta?
    Evo taj dio mi nije logičan, ne znam zašto.
    Po mojoj logici u kruhu može biti više raznih aditiva nego u tjestenini na kojoj ima deklaracija i piše što sadrži (pod pretpostavkom da je deklaracija točna i kruh kupljeni).
    A za jaje sam mislila da je jači alergen od sira i jogurta. Nemam pojma, ako netko zna neka mi objasni. Več sam sva izgubljena u toj dohrani.

  41. #41
    Anemona avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2007
    Lokacija
    sjeverozapadna
    Postovi
    11,053

    Početno

    Ja bih još uvijek odgovor, ako netko zna:
    zašto je tjestenina nakon kruha i zašto je žumanjak prije sira i jogurta, a sir prije jogurta? :?

  42. #42
    Pups avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2007
    Postovi
    279

    Početno

    Citiraj Anemona prvotno napisa
    Ja bih još uvijek odgovor, ako netko zna:
    a sir prije jogurta? :?
    Ne znam za ostalo, ali sir i jogurt su u isto vrijeme (11mj.)

  43. #43
    Anemona avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2007
    Lokacija
    sjeverozapadna
    Postovi
    11,053

    Početno

    Pups je napisala:
    Ne znam za ostalo, ali sir i jogurt su u isto vrijeme (11mj.)
    Stvarno, tablicu sam pročitala valjda 100 puta i tek sad sam primjetila da su u isto vrijeme. Pisano je u dva reda i automatski sam mislila da se radi o dvije različite dobi. Hvala na upozorenju.

    Znači, još uvijek tražim odgovor na ovaj dio:
    zašto je tjestenina nakon kruha i zašto je žumanjak prije sira i jogurta?

  44. #44

    Datum pristupanja
    Apr 2007
    Postovi
    2,576

    Početno

    nisam stručnjak
    ali evo mog mišljenja

    žumanjak je puno manje alergen od proteina kravljeg mlijeka - kod jaja je bjelanjak problem i njega se daje što kasnije, nakon godinu dana

    tjestenina pretpostavljam da je stavljena nakon kruha isto zbog jaja tj. bjelanjaka jer ima dosta vrsta tjestenina (pogotovo onih sitnijih za juhu) koja sadrže jaja
    mislim da neku kvalitetniju i provjerenu ili home-made tjesteninu samo od brašna i vode možeš dati kad i kruh

  45. #45

    Datum pristupanja
    May 2007
    Postovi
    2,588

    Početno

    Mene zanima otkud podatak da se špinat mora pripremiti 2 sata nakon branja, nigdje nisam to našla. Svugdje piše da se ne smije više puta termički obraditi zbog nitrata.

    Mama mi je sad ujutro donijela friško ubran mladi špinat s vrta. To je ona doma uzgojila bez ikakvih otrova, na vrtu iza kuće, daleko od prometne ceste. Mislim da zdraviji ne može biti.

    Mislila sam ga dati Pauli danas da proba s mojim mlijekom. Znam da neki preporučuju špinat kasnije, ali mi je žao da ga propustim sad kad imam friški domaći. Bolje sad nego kasnije neki špinat s placa, kaj mislite?

  46. #46
    AndrejaMa avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2005
    Lokacija
    Sesv. Kraljevec
    Postovi
    2,199

    Početno

    Ja sam dala u nekoliko navrata špinat i blitvu sa navršenih 8 mjeseci kad smo bili kod moje mame. Direkt iz vrta, za manje od par minuta bio je u loncu. Ni ja nisam htjela propustiti mladi, ekološki, s ljubavlju uzgojeni obrok. Ali s placa se ne usudim još ni sad.

  47. #47
    tonina avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2006
    Postovi
    356

    Početno

    Vidim po novoj tablici da jagode idu od 10 mj.
    Jeste li ih vi davale tako rano?
    Kada naranče?

  48. #48

    Datum pristupanja
    Feb 2004
    Lokacija
    NZG
    Postovi
    1,110

    Početno

    ne stignem sad sve isčitavati, pa se ispričavam ako ste to već spomenule ali ja ne vidim na tablici sa početka teme...
    Što je sa žitaricama kao što su amaranth, kus-kus, bulgur?
    amaranth mislim da nema glutena pa bi možda mogao u skupinu sa prosom i kukuruznim brašnom?
    Molim vas savjet

  49. #49
    Osoblje foruma apricot avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004
    Lokacija
    zagreb, istočno od... svega
    Postovi
    32,414

    Početno

    kus-kus i bulgur su pšenične "tvorevine": kus-kus parena i drobljena, a bulgur, napola kuhana, sušena pa drobljena.

  50. #50
    MoMo avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2006
    Lokacija
    Sarajevo
    Postovi
    1,346

    Početno

    Sirius Black i ja imam istu dilemu ...po tablici bi mogla dati i tikvice mi ih jos nemamo u vrtu s placa bi joj ne bih dala ali zato imamo super mladu blitvu u vrtu od branja do kuhanja bi proslo max 10 min...

    nisam pametna :/

Stranica 6 od 9 PrviPrvi ... 45678 ... PosljednjePosljednje

Pravila pisanja postova

  • Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •