Cure, koji su savjeti, kad krenuti s cvjetacom i zelenom salatom? Sori ako se pisalo o tome, ali nisam nasla. Tnx.
Cure, koji su savjeti, kad krenuti s cvjetacom i zelenom salatom? Sori ako se pisalo o tome, ali nisam nasla. Tnx.
Ja bih radije dala domaću blitvu nego kupljene tikvice. Mislim da ne postoji razlog da joj ne daš mladu blitvu svježe ubranu iz vlastitog vrta. U svim tablicama dohrane blitva ide s 6 mjeseci, lako je probavljiva i nije alergena. Koliko sam skužila ovdje je pomaknuta samo zbog nitrata, ali to je problem jedino ako duže vrijeme stoji, ili ako skuhaš pa podgrijavaš.MoMo prvotno napisa
E da, blitva je i puno ukusnija od tikvice. Kuhana tikvica je odvratna. Meni je Paula to pljunula kaj je letjelo po cijeloj sobi i imala je pogled u stilu: Kaj si normalna, s čim me to hraniš. Jedino joj paše pomiješana s rižinim pahuljicama i mojim mlijekom
znači u 2. skupinu sa 9-10mj nakon što proba pšeničnu krupicu?apricot prvotno napisa
amaranth? jel može u 1. skupinu žitarica nakon navršenih 6 mj?
ako je gluten ono što te brine
Amaranth
Žitarica najsitnijeg zrna iznimno je bogata proteinima, željezom i vlaknima. Također sadrži lizin, a ne sadrži gluten. Od vitamina bogata je skupinama A i C, te kalcijem, kalijem i fosforom. Amaranth je vrlo probavljiva žitarica, a sadrži i tokotrienole, vrstu vitamina E koja pomaže u snižavanju kolesterola. Zanimljivo je da su je poznavali i koristili i drevni Azteci pa spada u najstarije žitarice na svijetu, iako je nakon dosta stoljeća zaborava tek sada ponovno otkrivamo. Od amarantha se radi brašno za pravljenje kruha, tjestenine i palačinki. Obavezno se miješa s brašnom drugih žitarica jer ne sadrži gluten. Kuhani amaranth može se dodati slatkim kašama, juhama ili salatama. Može se ispeći i na malo ulja u tavi, kao kukuruzne kokice.
i gdje ga kupujete?
ja sam ga nasla u zrnu.apricot prvotno napisa
Ja sam neki dan kupila kus kus. Integralni.
Ali...nemam pojma kako ga pripremiti. Neuka majka![]()
Na netu sam našla neke recepte da se to, navodno, samo prelije pa poklopi.
Šta stvarno?
Jel mogu tako pripremiti curama?
amaranth i quinoa nemaju glutena
kupiti ima oba u biobio, amarantha ja narucim i od severa
amaranth treba kuhati 45min! quinou manje
ove dvije zitarice se dobro nadopunjuju i preporuca ih se koristiti zajedno.
netko je stavljao na nekoj temi link na sliku zobenih pahuljica, nisam sigurna... al dajte mi recite jesu li haferflocken zobene pahuljice? kupila sam u mercatoru, marka bruggen.
i ono sto me vise zanima: jel one otvaraju il zatvaraju (probavu)?
treba mi sve nesto sto otvara (osim sljive i kruske) pa navalite ako imate savjet. imamo problema sa zatvorom.
amaranth kupujem u bio bio i meni je to jako fino, stavim si grožđice, pa brusnice malo sezama. Kad mi se da, ujutro si to skuham i to mi je super doručak, pa me zanimalo jel netko ima iskustva s time i da li je tko davao dječici.
kus kus mi je isto jako fina žitarica, skuham ju na mlijeku i također stavim neko sušeno voće unutra. za prste polizat.
zobene pahuljice nisam ziher jer zatvaraju ali znam da je zobeno mlijeko dobro probavljivo pa mislim da ni zobene pahuljice ne bi smjele zatvarati. E sad, da li otvaraju i omekšavaju stolicu, to ne znam.
hvala cure![]()
te zobene treba dobro skuhati, 15 min. dorian obicno dosta rducka poslije njih.mi ih jedemo sa susenim vocem, jabukama...
amaranth sam ja pocela davati negdje s 8mjeseci. nezgodno je kad ga pokaka i onda mu peres guzu,jer je sve puno tih kuglica, puno ih se pokaka![]()
istinameda prvotno napisa
to sam ja skužila kod starijeg sina kad sam mu to prvi put dala, bio je već veći, pa sam se sva prepala da kaj je sad to? :? ali sam se sjetila da je jeo amaranth
![]()
te mi kupujemo i jednom sam stavila sliku. i to "extra zart".dajte mi recite jesu li haferflocken zobene pahuljice? kupila sam u mercatoru, marka bruggen.
međutim, uopće ih ne kuham, samo prelijem vrućim mlijekom, ili hladnim jogurtom i odmah jedemo (tu mislim i na margitu koja je beba).
nisam primijetila da imaju ikakav učinak na stolicu.
ono što margitu uvijek otvori jest kukuruzna palenta skuhana na vodi u koju dodam maslinovog ulja.
mislim da sam negdje citala da se zelena salata daje dosta kasno zbog toga jer je dosta komplicirana za baratanje, odnosno lijepi se po nepcu i tesko je progutatiLucija Ellen prvotno napisa
a cvjetaca se moze kad i kupus
Mi ih isto prelijemo toplim rižinim mlijekom i odmah jedemo. Narežemo i komadiće voća u to. I to od prije punog 8. mjeseca.
A nas otvaraju suhe marelice! A najbolja kombinacija je sitno narezane u palenti kuhanoj na rižinom mlijeku! To otvara......![]()
Sirius Black, thnx
od tikvica sa placa sam u startu odustala i mislim da je bolje da joj dam blitvu iz naseg vrta. u medjuvremenu je sveki dosla sa info da ima u zamrzivacu tikvu iz verta od prosle godine :/ to je ona velika zelena tikva, unutra je bijela znaci nije tikvica pa imam dilemu da li bebi od 7 mjeseci dati namirnicu koja je zamrznuta nekih 10 -11 mjeseci ?
i da li ta tikva ide po tablici kad i tikvice?
Mene zanima koliko je kolicinski bebi dovoljno na pocetku dohrane. S ima skoro 7 mjeseci a poceli smo s 6 i to sa zitaricama. S obzirom da koristim one (kršitelj koda)ove casice, jer sam zamrzavala mlijeko, vidim koliko pojede i cini mi se da je to previse. Npr zitarice tj rizu ili proso s mojim mlijekom pojede oko 150ml a kasicu od mrkve i krumpira, isto s mojim mlijekom, 180ml. Nakon toga je ne dojim i ne trazi do slijedeceg obroka. Osim toga dajem joj jos samo par zlicica soka od jabuke. Da li je to previse? Uvijek pise da treba poceli pomalo, s par zlicica...
Meni je pedi rekla da dam da jede koliko želi, i da se ne zamaram količinama. Trenutno je to pun veliki tanjir. Da li je mnogo ne znam, ali ona pojede i uredno sisa iza toga.
Ti si onda sretna mama..mi smo malo stariji,ali maksimalno joj uspijem uvaliti tri žličice.PUJA8 prvotno napisa
Ja nju prvo dojim (budući da je borba teška oko njene kilaže,ona je ultra manekenski tip),a tek onda nudim nešto "tuđe".
mi smo tek poceli sa dohranom...i ako je jabuka na repertoaru pojela bi imam osjecaj pun tanjur, sama riza malo teze ide ali jede. I mene je strah da pojede previse i da zbog toga ima nocu vjetrove i da slabije spavajede izmedju 11 i podne i cica jako puno tokom dana i tokom noci...ali od kad smo uveli dohranu imam osjecaj da je vise muce vjetrovi i da se budi...mozda sam si umislila :?
Joj i mi bi trebali početi za nekih 10-ak dana.
A uopće me to ne privlaći, sve si razmišljam da to odgodimo do 7 mj
Tak mu lijepo ide cickanje, a i baš uživa, sve mi je žao davati mu kaj drugo.
Mislim da je po strinama,susjedama itd. već bi L papao malo juhice, pa paradajza (onak cijelog), malo pive, vina :shock: .
Svašta su mu probali utrpati a ja.
Već sam se nebrojeno puta posvađala![]()
Samo update: mi se i dalje mucimo s dohranom a dijete ce mi skoro 8 mj.
Nece vise od jedne do dvije zlicice i to jedva, vodu zeli ali je ne zna piti ni na kljun ni na casu ni na zlicicu (zaflikne se). Najradije joj ne bih nista ni nudila i s godinu dana joj pocela davat sve. Fakat sam![]()
Hvala za info o cvjetaci i salati.
Meni se cini da bi pojela koliko god napravim. Sretna sam sto lijepo jede i za sad nije nista odbila ali nisam sigurna da mozda ne pretjerujem. Uvijek je imala spekica ali sad ga je pocela gomilati jos i vise.
Princess Puffy, sta vam se pobrkalo nocno ili dnevno spavanje? Sad kad to kazes i S se pocela buditi nocu ali nisam to povezivala s dohranom.
Pitanje je zapravo za MoMo![]()
Mislim da nisiMoMo prvotno napisa
I moja P. prdi ko neka stara baba koja se najela graha, i to smrdi. A probali smo do sad rižine pahuljice, tikvice i špinat i ništa nije pojela više od 4-5 čajnih žličica, a sve je bilo jako razrijeđeno s mojim mlijekom.
Ni P. ne zna piti vodu na kljun. Ja sam probala, pa nisam skužila odmah kak to ide. Ja joj dam na žlicu ili na bočicu. Tak isto ne zna, pa joj onda stišćem dudicu da joj šprica u usta.
amaranth i quinoa??? :?
prvi put čujem, ne znam ništa o tim žitaricama, kažete da ima i njihovo brašno?
da li se može kupiti u običnim prodavaonicama, jer ja ne znam da postoji taj biobio u splitu!?
LE, moja je mjesec starija od tvoje i isto tako pojede zalogajcic-dva. i to u dane kad hoce. inace ni to.
u pocetku se nisam nervirala oko toga, pa onda malo jesam, a sad se opet ne brinem. kako bi rekli: no brain, no pain![]()
a jesi probala vodu dati iz boce sa sportskim cepom? ako ni to ne upali, uvijek imas kadu![]()
klaris-imas biobio u primi3
hvala cuckalica![]()
Pa da probamo ne....
Hvala Cuckalica!
Evo i nas pedijatar javlja kako nema brige, da joj je mlijeko broj jedan do godine dana a i duze i da joj ne dajem nista neko vrijeme pa onda da opet probam. Ja sretna s tim.
LE, i mi smo se mučili, i još se mučimo. Ima dana kad jede super, a ima dama kad ni usta ne otvara nego samo traži cicu. Vodu sam nudila svakako, ali nama je najbolje sjela Sigga flašica -ima sportski čep, ali je malo manji od onih na bocama. I nije prozirna, jer kad popije nakon jela, voda se zamuti, pa fakat ružno izgleda. I onda ne želi više ni gutljaja. Ovako ne vidi da se zamutilo i pije. Dohranu počeli sa 7 i tada počeli nuditi i vodu. Tek sada popije više od tri gutljaja.
Strpljenja.
E, da. Mi smo počeli odmah sa komadima ili grubo gnječeno. Probaj tako, jer ja sam pokušavala par dana dok nisam skužila da ne želi kad se sitno ili miksano.
U knjizi 'Za bebe i djecu' Jadranke Boban Pejić je cvjetača navedena odmah na početku dohrane, a zelena salata, općenito svježe zeleno lisnato povrće se preporuča tek od druge godine na dalje uz argument da ga tek tada dijete može probaviti. Mislim, ja se ne držim puno toga iz te knjige, ali eto kao info pa ti vidi.Lucija Ellen prvotno napisa
Mi smo krenuli s dohranom, odnosno s upoznavanjem s hranom unazad dva tjedna i isto nam baš nešto ne ide. Zanimljivo mu je trackati, gnjeckati, sam se hraniti žlicom, sam stavljati rukom u usta, sve... ali pojesti, jako malo. Tanjur mu je šaren, ima i komada i kuhanoga i sirovoga (ovisi što, naravno) i miksanoga... nema baš neke razlike.
LE, zanimljiv mi je ovaj savjet da prekineš nuditi na neko vrijeme. Ona baš odbija ili isto ovako kao mi? Ne znam bih li i ja još malo pričekala.
Što se tiče vode - neki dan je iz čaše koju sam mu pridržavala popio oko 1 dl. Nije mu se prolila ni kap. A inače kad vidiš što sve izvodi sa čašom običnom ili sa kljunom, bila bi sigurna da ne zna piti. Osim toga, prije nego smo krenuli s hranom, u čaši sam mu dvaput dala svojeg mlijeka. I pio je kao veliki. Zaključila bih - piju kad hoće i kad su žedni.
[quote="Sirius Black"]Joj, drago mi je da si ovo rekla jer ni ja nisam odmah skužila, a bilo me sram ikome priznati. Inače sam smotanicaMoMo prvotno napisa
![]()
Andrea, ma ja njoj nudim svakako: i kasice ono stopostotne, pa onako da ima komada pa bananu u komadu.
rezultat: u samom pocetku je OBOZAVALA kasice te, i odjednom su joj se smucile. Tome je prethodilo povracanje nakon jednog prejedanja (dojila je pa jela kasicu i malo banane pa oept dojila malo) i nakon toga bljuv. I od tada je pocela odbijati dohranu. Sto je nekako i logicno, kad joj se zamjerila. A ja sam kriva sto sam joj dala toliko jesti. No nisam znala... uvijek se vodim za tim da dijete samo zna koliko je gladno. zato je sad i ne silim na jelo niti cu ikad.
Poslije sam nudila kasice s komadicima i to joj je koma, ne podnosi komadice i ne zna kaj bi s njima. A bananu ne moze smisliti.
Ms. Mar, da, kako sam sad bas opisala, ona bas odbija. Prije je sama isla ustima ka zlici a ovo sad kaj pojede zlicicu-dvije, ja joj stavljam u usta. I mi je koma. Pa zato sad fakat necu nista davat nekoliko dana/tjedana i kad ponovno pokaze interes, dat cu joj. A bit ce i veca pa cu imati veci izbor.
Nas je pedijatar inace vrlo prodojeci i nesklon dramama, pa sam i ocekivala tako nesto od njega. Puno mi znaci njegova podrska.
Vodu zeli, ali se mucimo i dalje kako je davati.
a da joj probas dat da jede u drustvu? mi smo danas imali goste na rucku i L je prvi put u zivotu zijevala na zlicu.![]()
da, to sam uvijek radila. nudila joj jesti u kuhinji, za stolom, za vrijeme naseg rucka.
Ma privremeno odustajem.
Danas je zijevala dok sam ja jela bananu, dam njoj, a ona se zgraza![]()
A necu joj narusavat integritet silovanjem da jede. Necu u tu zamsku upast.![]()
i mi smo počeli sa dohranom prije četiri dana, počela sam sa rižinim pahuljicama od *****, pola vode (50 ml), pola moje mlijeko, a danas smo stavili i malo kuhane mrkve. I L. sve pojede, prvi dan je brljavila, par žličica pojela, ali drugi dan pojela sve, a nakon toga još i cikala.
Jel to previše?
Inače je šlank, pa joj malo kila i dobro dođe, ali ne bi htjela da se sad baš ušpeki.
i da, i ja sam skužila da sad više prducka, i lošije spava, a jel to povezano sa dohranom :?
llella,
i nama se slicno desava od kad smo poceli s dohranom :? nisam sigurna da li je to zbog dohrane ili ce joj poceti rasti gornji zubici ali nocu puno losije spava i ima vjetrove.nazvat cu prdijatricu sutra pa cu je pitati.
podizem za tikvicu, tj tikvu iz zamrzivaca
ako neko zna bila bih zahvalnaima u zamrzivacu tikvu iz verta od prosle godine to je ona velika zelena tikva, unutra je bijela znaci nije tikvica pa imam dilemu da li bebi od 7 mjeseci dati namirnicu koja je zamrznuta nekih 10 -11 mjeseci ?
i da li ta tikva ide po tablici kad i tikvice?
Ja sam onomad pitala slično pitanje u vezi hrane iz zamrzivača. Dobila sam odgovor da je bolje izbjegavati smrznutu hranu za bebe. U situaciji smrznuto domaće VS "plastična" svježa hrana sa pijace, uvijek je bolje dati smrznuto domaće. Najbolje je izbjegnuti oboje ako postoji nešto što se djetetu u toj situaciji može skuhati svježe i domaće. Nadam se da sam pomogla![]()
vještičica, jesimislim da cemo kad dodje vrijeme za novo povrce onda radije probati mladu blitvu iz naseg vrta i cekati tikvice iz tog istog vrta. hvala puno
evo mi smo probali žitarice i povrće, i sad bi probala jabuku i krušku, ali kako im nije sezona ne znam gdje ih nabaviti, a da nisu tko zna od gdje.
Gdje ih vi nabavljate u Zg-u?
Moj malac je napokon poceo normalno jesti, uveli smo i drugi obrok. Tikvice i korabicu naprosto obozava, doduse u komb. sa npr. puretinom i prosom. Karfiol nemoze smislit ali eto to je jedino sto mu ne pase. Super pojede kolicinski. Za veceru mu dam vocne kombinacije ili palentu s naribanim jabukama. Kad vidi bananu skroz poludi, mase rucicama od srece i samo zijeva, dajem mu da sam grize ali ja drzim u ruci. Voli grickati i jabuku ali mu ne dajem bas cesto jer se vec 2 puta zagrcnuo pa sam ga morala lupkat po ledima.
Amaranth sam mu dala par puta ali iskreno, meni osobno uopce nije fin pa nekako nemam volje njemu ga davati.
Mljeko jede 3-4 puta dnevno (ad) i mislim da je to sasvim ok.
Pozdrav svima!
Unaprijed se ispričavam što nisam sve postove detaljno pročitala jer jednostavno ne stignem. I mi smo počeli s dohranom prije 2 tjedna. Počela sam sa rižinim pahuljicama u izdojenom mlijeku. Prvi tjedan je išlo po nekoliko žličica i gotovo. Prošli tjedan smo došli na more ( tako da sam na otoku) i nastavila sam samo s pahuljicama. Počela je, uz negodovanje, ipak fino jesti te je pojela i po 80-100 ml uz još dojenje nakon toga. I tako 2 dana. Potom je nakon duplo manje količine se ispovraćala te joj jedan dan nisam nudila kašicu. Od tada jede ko na početku- par žličica i gotovo. Danas sam pokušala sa gotovom kašicom od mrkve i čim je to stavila u usta - povratila je i hranjenju je bio kraj.
Trebam savjet šta dalje da radim, što da joj nudim? Da li da nastavim s rižinim pahuljicama ili da probam s nekim voćem ( ako uspijem tu nešto naći)? :? Jedino što hoće je voda na žličicu.
Jabuku joj se ne usudim još nuditi jer je imala pogoršanje AD kad sam ja jela jabuke.![]()
kopiram s druge teme jer tamo ne dobih odgovor, a vidim da ste se ovdje više raspisale o amaranthu, pa može neki savjetmeda prvotno napisa
(meda ti si napisala da isto kupuješ od severa, pa kako se ti snalaziš):
curke koje kuhate amarant pliz savjet - ja kupila amarant kod severa i unutra ima sva sila nekih sitnih mrvica, listića, ne znam kak da to uopće nazovem. prije kuhanja ja to pušem van i leti na sve strane. ali ajde još ti listići, ali ima i ostataka malih stabljika, stvarno je to maleno, ali mi nije jasno da se to tako može kuhati, pa ja k'o luđak to sve trijebim van. naravno da posla preko glave za skuhati 2 žlice amaranta, pa gubim volju za tu namirnicu.
je li i vi tako, ili se to ne treba trijebiti van, ili imate neku drugačiju metodu?
i kako to misliš kombinirati quinou i amaranth (zajedno u istom obroku ili naizmjence)
Pa ni ne treba jesti puno, možda je dovoljno par žličica za početak. Ja bi nabavila domaćeg povrća/voća kad si već na otoku. Uskoro punite 7 mjeseci pa ćete moći proširiti repertoar :DDionea prvotno napisa