Stranica 2 od 9 PrviPrvi 1234 ... PosljednjePosljednje
Pokazuje rezultate 51 do 100 od 443

Tema: Tablica dohrane-nova!

Datum pristupanja
    Oct 2006

Početno

ja nemogu sa 100% sigurnoscu reci da ga bas nikad nece, ali potrudit cu se da ne, jer kako je LE napisala, uvjek ce nesto dohvatiti u vrticu, rodendanima i sl.

Osoblje foruma apricot avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

lucylu, svi mi koji govorimo NIKADA... mislimo na kućno hranjenje.
    Ja nikada nisam kupila dukatino, smoki, kiki bombone, nijedan lino, monte, hrenovke, paštetu...
    ali ako pojede u vrtiću, na rođendanu... ne pravim drame, ne možeš dijete izolirati...
    ali to nije svakodnevno i kao takvo je - skroz dopustivo.
    i, ne stvara loše kućne navike.

Davor avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Ispravan stav. Ne možeš znati u svakom trenutku što dijete jede, jer klinci često razmjenjuju hranu. Ono što možeš je objasniti djetetu razlog zašto ne želiš da to jede pa ćeš imati puno manje natezanja kad dođe npr. parfe torta na stol, a krcata bijelim šećerom, želatinom i blok-margarinom :bljuc:

SVAKAKO treba klincima dovoljno rano usaditi shvaćanje da se hrana koju je netko drugi stavio u usta ne prima. Tu ne pali "samo jednom" retorika.

anamar avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2006

Početno

pitanje: kad može rogač (onaj u prahu)?
    moja djevojčica naravno još ništa ne jede od dohrane, ali baš me zanima kad se može rogač, jer ga često koristim u prehrani. sori, ako se o tome već pisalo

i nisam sigurna da sam ovo
    SVAKAKO treba klincima dovoljno rano usaditi shvaćanje da se hrana koju je netko drugi stavio u usta ne prima.
    dobro shvatila. misliš li na hranu koju drugi ljudi jedu, ili ovo što piše (ako doslovno čitaš): ono što je netko stavio u usta pa ponudio drugome?

Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

mislim kako re rogač vrlo visoko na listi alergena, jednako kao i kikiriki.
    samo što ga rijetko tko baš i jede, pa se puno ne piše o tome.

anamar avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2006

Početno

Citiraj apricot prvotno napisa
    mislim kako re rogač vrlo visoko na listi alergena, jednako kao i kikiriki.
    samo što ga rijetko tko baš i jede, pa se puno ne piše o tome.
    hvala
    bajdvej, ja rogač jedem redovito; kao dodatak zobenoj kaši i u kolačima. ali to je već tema za jedan pdf niže

Datum pristupanja
    Oct 2006

Početno

apricot, za kucno hranjene ce to biti nikad, nemam namjeru kupovati te gluposti

ono sto sam mislila reci je za vanjsko hranjenje, za to nisam sigurna da mogu reci NIKAD, normalno da cemo kroz kucno hranjenje pokusat usaditi neke navike, ali ako nesto dohvati izvanka - to nema kontrole

i naravno da tu nema drame, pa necu valjda kaznjavati djete zato sto je pojelo monte ili neku drugu glupost, toliki terorista opet nisam

Lucija Ellen avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Citiraj apricot prvotno napisa
    lucylu, svi mi koji govorimo NIKADA... mislimo na kućno hranjenje.
    Upravo tako sam mislila, NIKADA doma, kod bake i sl., ali na zalost, pomirena sam s time da ce u vrticu i na rodjendanima dohvatit junk. Samo to ce biti rijetko i tako nece stvoriti lose navike...

mišica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Priključujem se ovdje, jer evo neznam kamo bi stavila ovo...
    Mališa ima 11.5 mj. Zovem pedijatricu da ga naručim na cijepljenje sa godinu dana. I ona mi veli (sestra zapravo) da moram malom do cijepljenja dat 2 puta da pojede jaje (i žumanjak i bjelanjak). Nije mislila bukvalno cijelo jaje, ali mora probati da se vidi jel alergičan. Jer cjepivo je rađeno od PILEĆEG EMBRIJA.
    I tako, iako nisam mislila dat jaje još najmanje mjesec dana, dam mu žumanjka koliko stane između dva prsta i mališa se osuo u roku sat vremena.
    Nije mi jasno :?
    Kako po svim tablicama bjelanjak ide sa 13 mj, a cjepivo za 12 mjsečno dijete se radi od pilećeg embrija :? ?? Po tome bi dijete trebalo probat bjelanjak sa sa 11.5 mj., a žumanjak i ranije. A evo, moj se od 2mm žumanjka osuo pošteno.
    Sve sam smućkala, ali ste me skužili.

Datum pristupanja
    Nov 2005
    6,841

Početno

Pa ne moraš se cijepiti odmah s godinu dana. U kalendaru cijepljenja stoji da to cjepivo ide između prvog i drugog rođendana (znači ne čim napuni 1 godinu), a većina pedijatara inzistira da se cijepi do 15 ili 18 mjeseci.

SUNCICA2307

Početno

JA ĆU IMATI JEDNO....MOŽDA VAMA MALO GLUPO ALI NOVO MI JE SVE OVO...čitam upravo tu tabelu novu dohrane ali da li je sve to voće povrće i drugo što je navedeno a ne stoji od koje dobi dijete jede, znači da može jesti bilo kada

vještičica avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2007

Početno

Citiraj SUNCICA2307 prvotno napisa
    JA ĆU IMATI JEDNO....MOŽDA VAMA MALO GLUPO ALI NOVO MI JE SVE OVO...čitam upravo tu tabelu novu dohrane ali da li je sve to voće povrće i drugo što je navedeno a ne stoji od koje dobi dijete jede, znači da može jesti bilo kada
    :? Kako nije navedeno? Iza svake namirnice piše u zagradi sa koliko se mjeseci najranije može uvesti u prehranu djeteta. Jedino ne piše iza prvih namirnica u grupi, ali se podrazumijeva da dohrana počinje sa punih 6. mjeseci starosti, pa nije ni neophodno da se napiše.
    I ne može se svaka namirnica jesti bilo kada, nego od odgovarajuće starosti djeteta. Nećeš bebi od 6 mjeseci dati koru hljeba u ruku da glođe.

malena beba avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2006

Početno

misica prvi put cujem za ovo? koje je to uopce cjepivo? mi , naime malo kasnimo s cjepljenjem jer je j. nedonosce

Anci avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2007

Početno

Nisi mene pitala, ali mislim da se radi o MoPaRu.

malena beba avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2006

Početno

ni ja jos nisan dala jaje pa me cudi da doktorica to uopce nije spominjala jer znam da nas neko cjepljenje ceka za misec dana.

SUNCICA2307

Početno

VJEŠTIČICA-da vidim da ne piše za prve namirnice u grupi, ali se ne mora znati da dohrane počinje u 6 mjesecu...po mojoj pedici beba bi mi već jela od 4. mjeseca sve i svašta :? kao i još neke bebe koje znam :shock:

Osoblje foruma mikka avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

tko se informirao (nazalost sam), zna. jbg, pedijatri bi trebali znati da je preporuka svjetske zdravstvene organizacije da se iskljucivo doji do navrsenih 6 mjeseci. ili hrani adaptiranim, tko ne doji. ali prije napunjenih 6 mjeseci ne uvoditi nikakvu dohranu.

vještičica avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2007

Početno

SUNCICA2307 Pedijatri, kao i drugi ljudi bilo kog zanata, treba u struci da se usavršavaju. Stavovi o dohrani (kao o bilo kom drugom pitanju) se mijenjaju kako nauka napreduje. Na doktoru je da se usavršava kako struka nalaže. Stav o dohrani sa 4 mjeseca je zastario. WHO savjetuje isključivo mliječnu ishranu do punih šest mjeseci (dojenje ili AD). Ako ti jepedijatar dobar, a samo u dohrani "šteka", "zažmiri" na dohranu i sve OK. Ako ne, onda mijenjaj pedijatra. Ko zna u čemu su mu još stavovi sa početka sedamdesetih...

mišica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

hm, nisam znala da se ne mora cijepiti baš oko rođendana. nitko mi nije ni spomenuo. zovem sutra pedu da vidim što će reći.
    radi se mislim o mo-pa-ru. (zaušnjaci-paraliza i rubeola :?

Davor avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Vjerojatnije se radi o gripi, a Pa iz moparu se odnosi na parotitis (zaušnjaci) i tko djetetu ne želi zlo time ga neće cijepiti.

Grozim se na roditelje kojima su medicinske sestre autoritet.

Lucija Ellen avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Misica, ne daj da ti cijepe dijete MoPaRu cjepivom. Imas alternativu. I ta med. sestra :shock:

Datum pristupanja
    Nov 2005
    6,841

Početno

Citiraj Lucija Ellen prvotno napisa
    Misica, ne daj da ti cijepe dijete MoPaRu cjepivom. Imas alternativu. I ta med. sestra :shock:
    Ali što se tiče jaja nema razlike. U Priorixu su, čini mi se, 2 komponente uzgojene na pilećem embriju.

Lucija Ellen avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

ma ok to. samo ipak ne MPR, zbog drugi, vec prozvakanih razloga... Kako rece Davor.

mišica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Hvala, bacit ću se danas na detaljno čitanje.

Nije mi nikako jasno podbadanje i bahatost pojedinaca na ovom forumu. Lijepo sam pitala, i nije nužno da smo baš svi informirani baš o svemu, kao što sam primjetila da neki ovdje misle da jesu.
    Mislim da je izražavanje zgražanja nad nekim tko je neupućen a pita i želi znati krajnje djetinjasto.
    Ja se uvijek držim one da nema glupih pitanja...

Ostale cure, zovnem popodne pedu pa se javim što sam doznala, hvala . Malo ste me prosvjetlile.

[/quote]

Lucija Ellen avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Tko je bio bahat? :shock:

mišica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

[quote

Grozim se na roditelje kojima su medicinske sestre autoritet.[/quote]

Lucija Ellen
    nisi ti draga

Ivana B-G avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

OT: i ja, nazalost, o cjepivima premalo znam, da bi ih odbila - ali poradit cu na tom. ipak, i meni je davorov komentar zvucao malo grubo receno!

nego da sa ja vratim na dohranu, jedno malo neobicajno pitanje: kada bih bebici mogla ubaciti malo lanenih sjemenki u zitarice???

Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

hi hi.. davorovi komentari uvijek zvuce otprilike tako

nemojte to cure uzimati srcu. opet, on je nepresusno vrelo informacija o hrani i cijepljenju, tako da od njega vise koristi nego stete. a i ukinuo je ignore listu, mozemo navaliti

Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

E, dajte ljudi pomagajte, krenuli smo s dohranom i već danima hodam sa upitnicima iznad glave.....
    I mi imamo AD, i veli naša dermatologica da se za sad držimo samo voćnih (jabuka, banana, kruška), povrtnih (krumpir, mrkva) i žitarice.
    E sad, to mi se činilo skroz logičnim, ali kad sam počela istraživat.... ne bi htjela nešto zeznut sa AD-om, muči me sljedeće

1. Kupovne ((kršitelj koda), hip....ima li razlike u kvaliteti sastojka?) ili domaće kašice (iz bilo kojeg dućana ili isključivo iz eko uzgoja)?

(prilično sam ostala šokirana čitajući deklaraciju (kršitelj koda)ove kašice od voća i žitarica gdje piše "Može sadržavati sljedove mlijeka" ?????!!!!
    Molim? Helo? !!!

2. Što je od žitarica najsigurnije?

3. Što je sa čoko - kekso- medo- i ino - lino? Jel to dođe kao mliječno - žitarični obrok? Il da bolje to izbjegavam?

4. Što je sa voćnim sokovima - čajevima? Ne vidim baš neku pretjeranu korist od toga....ali negdje sam čitala da bebe sa dohranom jače osjećaju žeđ pa im mlijeko više nije dovoljno, al najbolje naučiti žeđ gasiti vodom...kada dati vodu? Odmah nakon kašice ili između obroka?

eh baš sam ...odu vremena kad sam samo izvadila cicu i bok!

Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

ja ti odgovaram samo djelomicno, a to je da izbjegavas kupovne kasice i sve ove -lino proizvode. to ti uopce ne treba. ne trebaju ni cajevi, voda je sasvim dovoljna. ja sam nudila nakon obroka, kasnije je poceo sam traziti kad je zedan.

a ovo drugo ce se javiti netko kompetentniji, pogotovo ako imate AD.

Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Švedice, vidi ovaj topic:

http://www.roda.hr/forum/viewtopic.php?t=55299

Kad njega pročitaš, donijet ćeš odluku.
    A što se lina tiče... to nije dobro - nikada. Bez pretjerivanja.
    Šećer i prazne kalorije; kome to još treba.

Pročitaj ovih zadnjih nekoliko topica otvorenih u posljednjih 10 dana i sve će ti biti jasno: sure su postavljale pitanja identična tvojima.
    Nije teško, vidjet ćeš.

Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

Ok, tenk ju!

Sad su mi se kockice polako počele slagat!

Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

Citiraj mikka prvotno napisa
    ja ti odgovaram samo djelomicno, a to je da izbjegavas kupovne kasice i sve ove -lino proizvode. to ti uopce ne treba. ne trebaju ni cajevi, voda je sasvim dovoljna. ja sam nudila nakon obroka, kasnije je poceo sam traziti kad je zedan.

a ovo drugo ce se javiti netko kompetentniji, pogotovo ako imate AD.
    a kaj se tiče pijenja vode, da joj to dajem na flašicu il onu čašu s kljunom koja ima rupice, il što?

jel mogu davat ovu običnu iz pipe (zbog kamenca), prokuhanu, naravno? ili flaširane?

Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

pa, najbolje ti je uzeti one male sa sportskim čepom, nemaš zafrkancije.
    a bebe se brzo nauče piti sa tim "patentom".
    vodu nudi što češće, nema tu nekog pravila.
    ali, i sama znaš kako je svima dobro piti što više vode.
    čajeve i sokove je stvarno najbolje izbegavati: boja i šećer

Anci avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2007

Početno

Kad su vam djeca počela jesti salatu, zelenu?
    Ima 15 mj.
    Probala sam joj dati ali joj se valjda ljepi pa baš nije oduševljena.

Ima li netko savjet?

Ivanna avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

Matej jede zelenu salatu nekih mjesec-dva. Čim vidi salatu sam ju traži i ne odustaje dok ne dobije list. I onda gricka pa mu se zalijepi za nepce pa pljune i tako. Uglavnom, ne proguta puno, više ispljune, ali želi ju jest pa nek mu bude.

Datum pristupanja
    Nov 2004

Početno

Apricot, sad sam skroz zbunjena. Vodu nuditi sto cesce?!?
    Moja L jednom ili dvaput dnevno pojede najvise po jednu jusnu zlicu hrane, cesto i manje. Vodu jako voli piti, ali joj ja nudim samo poslije obroka, da ne trpa vodu u sebe kad ionako jako malo jede. Mislim si da ce manje dojiti ako puno pije vodu.

elin avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2007

Početno

curke pomoć. Niš mi nije jasno. Ova tablica dohrane koju sam vidjela na početku mi je nejasna. Naime, ja imam nešto sasvim drugo: tablicu prema kojoj dijete već sa 6 mjeseci može jesti špinat, blitvu i tikvice, sa 7 mahune, krumpir, brokulu, buču i bijelo pileće i pureće meso. Isto tako sa 6 mjeseci se uvodi u prehranu ulje(maslinovo i suncokretovo). Zvala sam svoju pedijatricu - veli može ona već sve jesti (moja malena ima 7mjeseci i i 23 dana) čak i jogurt, svježi kravlji sir i žumanjak (kuhano naravno), veli ne naranče, ribu (ostalo nisam pitala). Kupila Kuharicu za bebe i djecu - tamo pak ima svačega (čak i soka od naranče pomješanog sa bananom i to za djecu od 4-6 mjeseci). Ta mi je knjiga presuluda, čak i ja vidim da to nemre tak. Molim za savjete i recepte. Unaprijed hvala.

blis avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2006

Početno

Ova tablica dohrane koju si vidjela na početku je tablica koja se rukovodi novim spoznajama o uvođenju krute hrane kod dojenčadi. Većina naših pedijatare ima tablice stare 100 godina. Preporučam da se pri uvođenju namirnica pridržavaš ove tablice, a recepte vadi iz bilo koje knjige ili, još bolje, pogledaj topic DNEVNI MENI VAŠE BEBE i ostale teme na Dohrani.

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Imamo 6 mj. i 5 dana i još samo cicamo. Čekat ću još 15-tak dana, pa bi probala prvo sa žitaricama, proso ili rižu skuhanu u vodi.
    Pedica kaže da žitarice miješam sa adaptiranim mlijekom, ja sam mislila sa svojim, što savjetujete?
    I sad o voću, pedica kaže da je bolje kupiti gotove voćne sokiće ili kašice, kontrolirano podrijeklo (mislim si, što to može toliko dugo stajati bez konzervansa), a čitam da Rode naribaju jabuku ili mrkvu, a gdje u Ri kupiti iz bio uzgoja. Pliz malo pomoći!

elin avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2007

Početno

Citiraj pipo prvotno napisa
    Imamo 6 mj. i 5 dana i još samo cicamo. Čekat ću još 15-tak dana, pa bi probala prvo sa žitaricama, proso ili rižu skuhanu u vodi.
    Pedica kaže da žitarice miješam sa adaptiranim mlijekom, ja sam mislila sa svojim, što savjetujete?
    I sad o voću, pedica kaže da je bolje kupiti gotove voćne sokiće ili kašice, kontrolirano podrijeklo (mislim si, što to može toliko dugo stajati bez konzervansa), a čitam da Rode naribaju jabuku ili mrkvu, a gdje u Ri kupiti iz bio uzgoja. Pliz malo pomoći!
    izdoji se i pomješaj sa svojim, ne vidim zašto ne - još bolje ako je tvoje. Niti u Zg situacija nije bolja, kod nas ne postoje deklaracije tipa bio ili nekaj slično (bar ja nisam vidjela što se tiče friškog voća i povrća). Što se tiče voćnih kašica, ja joj dajem dok je zima. Pitam se od kud u ovo vrijeme kruške i sl. Sama razmisli, pa odluči, nažalost od dva zla u našoj zemlji si prisiljena izabrati ono koje ti se čini manje.

Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

kupovne kasice sadrze secer/sol koje je bolje izbjegavati. neki dan sam kupila u merkatoru pise "eko jabuka", i ima i normalan izgled. mrkve, celera ima i domacih. meni se cini bolje to mijesati sa zitaricama nego kupovna kasica.

AndrejaMa avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2005

Početno

Stalno nailazim u razgovorima na mame koje barataju sa starim tablicama i u prvim tjednima dohrane nude blitvu. A da ne spominjem da nude i med od prvih mjeseci. I nekako uvijek pokušam upozoriti, ali bolje mi je da držim jezik za zubima... bar se ne bih iznervirala....

Možda me ipak poslušaju pa škicno ovdje i vide ovu tablicu i komentare...

tonina avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2006

Početno

Zašto su špinat i blitva prebačeni sa 7mj.na 12 mj.?

tonina avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2006

Početno

Našla sam odgovore!

AndrejaMa avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2005

Početno

Nekad vrlo popularan špinat djeci je obično mrzak. Špinat se najčešće preporučao (pa i danas) kao izvor željeza što i nije točno jer se željezo iz špinata teže iskorištava. Ovo povrće ne uvodi se prerano u prehranu dojenčeta zbog sadržaja nitrata koji prelaskom u nitrite izaziva promjene u krvnoj boji - hemoglobinu, s posljedicom smetnji u prijenosu kisika. Špinat treba odmah dobro oprati, skuhati i usitniti pasiranjem ili miksanjem i tada se može uporabiti sljedeći dan, tj. držanje u hladnjaku neće mu škoditi kao ni zamrzavanje što nije slučaj ako se svježe povrće drži u hladnjaku i priprema tek sutradan. Bolje ga je uvesti u prehranu starijeg dojenčeta.

Datum pristupanja
    Feb 2008

Početno

Bok cure!
    Ne bi vam htjela pametovati,ali malo je zbunjujuće ovo što uz kukuruznu krupicu piše gris. Zar nije kuk. krupica -palenta, a pšenična krupica -gris?

Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

to je to. kukuruzni griz i psenicni griz. valjda kako tko zove. ja kukuruzno zovem zganci a psenicno griz.

Datum pristupanja
    Jul 2007

Početno

Za vikend sam na placu obavila kupnju korjenastog povrća, mrkvicu, korabicu i PASTRNJAK. Zanima me, može li se bebi od 7 mjeseci dati pastrnjak?
    Vidjela sam da postoje kupovne kašice u kojima pastrnjak može, naravno kao i sve ostalo, od 4 mj , ali to je već za drugu temu.
    Ja bih skuhala friški, pa me zanima.

blis avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2006

Početno

Ja sam svojoj davala pastrnjak od 7. mj. Bio joj je jako fin. Pokušavam se sjetiti u kojoj tablici sam ga našla jer koristim svoju kombiniranu tablicu, ali ne ide.

Stranica 2 od 9 PrviPrvi 1234 ... PosljednjePosljednje

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •