Stranica 5 od 9 PrviPrvi ... 34567 ... PosljednjePosljednje
Pokazuje rezultate 201 do 250 od 443

Tema: Tablica dohrane-nova!

Osoblje foruma apricot avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

princess, ova tablica nije Sveto pismo.
    Nastala je kao sublimacija informacija koje smo skupljali "usput": net, tisak, razgovori sa stručnjacima, praćenje recentne literature...
    I sve to upotpunjeno vlastitim iskustvima.
    Ona nije moratorij, ona je preporuka, a na tebi je da odlučiš hoćeš li je se pridržavati baš onako kako smo predložile, hoćeš li malo eskivirati ili potpuno je zanemariti.
    Kako rekoh, ona nije nešto što se mora, odluka je na tebi!

pomikaki avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

Citiraj Lucija Ellen prvotno napisa
    Batat je tropska biljka koja veze nema s krumpirom kako zabica rece, ali negdje mi zvoni da sam procitala da se moze rano uvesti u dohranu. Ipak, s namirnicama koje nisu s naseg podneblja ja se ne bih zurila.
    a čičoka? Ja sam mislila da je to slatki krumpir. To kod nas raste i samoniklo, imaju i moji u vrtu, tako da je skroz eko. Da li netko ima kakve podatke o tome? Premda, dok im dođe sezona već će mala imati godinu dana pa pretpostavljam da će biti sigurno ok.

zhabica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2007

Početno

čičoka ili divlji krumpir isto nije iz iste porodice kao obicni krumpir vec iz porodice u kojoj je suncokret (asteraceae). imas ovdje vise

Datum pristupanja
    Mar 2008

Početno

Citiraj apricot prvotno napisa
    princess, ova tablica nije Sveto pismo.
    meni bi bilo draže da je,iako vidim da se većina mama i tata rukovodi ovom tablicom kao da je Sveto pismo.Pa moj mali doprinos u vezi glutena a pročitano na smjernicama ESPGHAN-a (članak iz 2008.god.) jest ne uvoditi prije 4.mjeseca (što svi znamo),niti poslije 7.mjeseca (što manje znamo).

Ivanna avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

Evo, kog zanima, nekoliko preporuka ESPGHAN-a;

Exclusive or full breast-feeding for about 6 months is a desirable goal. Complementary feeding should not be introduced in any infant before 17 weeks, and all infants should start complementary feeding
    by 26 weeks.
     The term ‘‘complementary feeding’’ should embrace all solid foods and liquids other than breast milk or infant formula and follow-on formula. The Committee suggests that including HMS (human milk substitues) as complementary foods is unhelpful and even confusing.
     Although there are theoretical reasons why different complementary foods may have particular benefits for breast-fed or formula-fed infants, the Committee considers that attempts to devise and implement separate recommendations for breast-fed and formula-fed infants may present considerable practical difficulties and are therefore undesirable.
     Avoidance or delayed introduction of potentially allergenic foods, such as fish and eggs, has not been convincingly shown to reduce allergies, either in infants considered at risk for the development of allergy or in those not considered to be at risk.
     During the complementary feeding period, >90% of the iron requirements of a breast-fed infant must be met by complementary foods. These should provide sufficient bioavailable iron.
     Cow’s milk is a poor iron source. It should not be used as the main drink before 12 months, although small volumes may be added to complementary foods.
     It is prudent to avoid both early (<4 months) and late (>7 months) introduction of gluten and to introduce gluten gradually while the infant is still breast-fed because this may reduce the risk of CD, type 1 diabetes mellitus, and wheat allergy.
     Infants and young children receiving a vegetariandiet should receive a sufficient amount (500 mL) of milk (breast milk or formula) and dairy products.
     Infants and young children should not receive a vegan diet.
    Ovo mi je baš upalo u oko;

Recent studies seem to suggest that the introduction of
    food antigens (including gluten) while infants are still
    breast-fed, even if the infant is younger than 6 months,
    may have lasting protective effects against the development
    of CD and type 1 diabetes mellitus, and that this
    may be more important than the absolute time of
    exposure. An early introduction of gluten (<3 months)
    seems to be linked to an increased risk for the development
    of islet cell autoantibodies in infants at risk for type
    1 diabetes mellitus, and 1 study also found
    an increased risk in infants first exposed to gluten at
    7 months or later.
    Tu je cijeli članak.

meda avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

ako je (cesto) dojenje neki faktor kod uvodenja namirnica, onda sam mogla cekat i do sad s nekim alergenima

Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

moramo voditi računa o tome i da nisu sva djeca dojena

Lucija Ellen avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Citiraj princess puffy prvotno napisa
    ... jest ne uvoditi prije 4.mjeseca (što svi znamo),niti poslije 7.mjeseca (što manje znamo).
    cek ne kuzim

treba uvesti gluten nakon 4. a prije 7. mj.?
    Ja sam mislila s glutenom cekati i do 10 mj. Mislim da nece skodit. Tako da ovu uputu ne razumijem.

Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

LE, nove preporuke su da se gluten uvodi dok je dojenje još jako intenzivno jer je majčino mlijeko odlična zaštita

Lucija Ellen avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

a joj...
    ne znam, vidjet cu jos i razmisliti.

Datum pristupanja
    May 2006

Početno

... jest ne uvoditi prije 4.mjeseca (što svi znamo),niti poslije 7.mjeseca (što manje znamo).
    cek ne kuzim

Ja sam mislila s glutenom cekati i do 10 mj. Mislim da nece skodit. Tako da ovu uputu ne razumijem.
    i ja ne kužim! zar ne ide od 9. mj, prema Rodinoj preporuci na početku ovog topica?
    mislila sam da preporučujete namirnice prema najnovijim istraživanjima... :/
    ako je s glutenom ovako kako je kvotano, prepravite tablicu! znači, da uvedem namirnice s glutenom?

Anemona avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2007

Početno

Mi se nekako držimo te tablice "kao Svetog pisma", ali trenutna nesezona povrća i voća nam ne ide na ruku. Sad će 10. mjeseci i ispada da svaki dan kuham mrkvu, cvjetaču, piletinu/puretinu s palentom/rižom/prosom. Drugo ne mogu nabaviti. Još nemamo 1 pravi obrok, a ponekad mislim da i ja to jedem svaki dan, ne bih niti ja jela. Ne znam, možda nisam maštovita, ne znam kako da iskombiniram nešto novo. Što?
    Od voća nudim jabuku, od banane i dalje izgeda dobiva proljev. Nemam pojma.
    E da, zašto je kruh prije tjestenine (ako je tjestenina bez jaja), da li netko zna?
    Da malo upotpunim meni kupila sam kupljenu kašicu brokula s rižom i pomiješala s kuhanim mesom (nije išlo), i kupila sam mlado povrće (gotovu kašicu koja ide od 4. mjeseca) i sad sam pročitala da sadrži punomasno mlijeko s 5,5 % mm, stvarno ludo.

Datum pristupanja
    Mar 2008

Početno

Citiraj mamuška prvotno napisa
    cek ne kuzim

i ja ne kužim! zar ne ide od 9. mj, prema Rodinoj preporuci na početku ovog topica?
    ako je s glutenom ovako kako je kvotano, prepravite tablicu! znači, da uvedem namirnice s glutenom?

to je bio razlog zbog čega sam ja inzistirala da saznam reference za ovu tablicu dohrane,jer mi se čini da se ipak većina ljudi rukovodi s njom, a eto ipak bi ta tablica zahtjevala korekciju jer mislim da ovo s glutenskim namirnicama nije beznačajni podatak

Datum pristupanja
    Mar 2008

Početno

slučajno je ispalo boldano,sorry
    evo ja ću dati sve od sebe da pokušam iz medicinskih izvora doći do najnovijih smjernica o prehrani

zhabica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2007

Početno

slučajno je ispalo boldano,sorry
    evo ja ću dati sve od sebe da pokušam iz medicinskih izvora doći do najnovijih smjernica o prehrani
    ajde pliz, sad san i ja zbunjena. iman nekoliko tablica al evo sad san tek skuzila da ne bi tribalo bas kasnit sa glutenom :/ iako vec par dana razmisljam jeli problem ako malo kasnije pocnemo sa dohranom jer mi to sve nesto polako...

ssss avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

cek ne kuzim

mamuška pa nije Roda stručno nutricionističko savjetovalište
    Svakodnevno se rade nova istraživanja i pristižu rezultati (neka su šira ,a neka skromna ili ti niskobuđetna)
    Stalno se dolazi do novih spoznaja o xy namjernici(ponekad i stručno neobjašnjivih utjecaja istih) 8)
    apricot je več rekla da nije u tablici jer nisu sva djeca dojena
    Ako bi se prepravljala tablica onda bi ne samo uz tu opasku o glutenu uz dosta toga trebalo stajat objašnjenje kako i što
    Ali evo zato bar tu i mamuška i ja pratimo po malo šta se šuška m......

anamar avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2006

Početno

cek ne kuzim

meni je ova tablica vodilja, nekih se stvari držim, nekih ne. a po vlastitoj intuiciji sam glutnesku namirnicu ponudila prije kojih 15-tak dana, curka je imala navršenih 7 mjeseci.

Datum pristupanja
    Mar 2008

Početno

pa zar ssss ti ne misliš da je objašnjenje normalna stvar i da znaš zašto nešto daješ (ili ne daješ) u nekom mjesecu svom djetetu?

Lucija Ellen avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Meni je vodilja ova tablica plus ona koju mi je dao pedijatar (to dvoje mi je neki temelj) plus jos informacije koje sam skupila na drugim meni pouzdanim izvorima plus jos moja intuicija i neizostavno - djetetov ukus. Mislim da svatko od nas u principu ima svoju (prilagodjenu) tablicu.

blis avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2006

Početno

Koraba i korabica idu istovremeno s 8 mjeseci. Amarant isto s 8.

Dohranu sam počela s 6.5, ali nije prihvaćala nikako, pa je završila u bolnici (ne zbog dohrane), prekinuli smo sa svime i počela je normalno jesti i prihvaćati krutu hranu sa 7.5-8 mjeseci.

ssss avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

pa zar ssss ti ne misliš da je objašnjenje normalna stvar i da znaš zašto nešto daješ (ili ne daješ) u nekom mjesecu svom djetetu?
    Pa upravo se o tome i radi
    Tablica je tablica tj. popis namjernica koje se otprilike u tom i tom mj. mogu ponudit s obzirom na njihov organizam
    Neke mame uzmu tablicu prvu koju su dobile negdje i šibaju po njoj,neke ni to nego dođu u dučan i čitaju sa staklenka za koju dob je neka kašica pa hrane djecu
    Baš zato što me zanimaju objašnjenja sam i sada ovdje a ne odmaram

Datum pristupanja
    Mar 2008

Početno

Citiraj ssss prvotno napisa
    Ako bi se prepravljala tablica onda bi ne samo uz tu opasku o glutenu uz dosta toga trebalo stajat objašnjenje kako i što
    Ali evo zato bar tu i mamuška i ja pratimo po malo šta se šuška m......
    oprosti,valjda sam te krivo razumila

MoMo avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2006

Početno

i ja sam sada malo zbunjena po pitanju glutena :?

a nemam pojma zasto sam bila sigurna da je tablica našravljena na temelju preporuka SZO-a iUNICEF-a :?

Ivanna avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

Ja sam se držala one tablice iz knjižice MPG pa smo gluten uveli sa 10 mjeseci. Sad kad znam ovo o glutenu, vjerojatno bi namirnice sa glutenom uvela prije, nemam pojma.
    Prema preporukama ESPGHAN-a, gluten bi se trebao uvesti ne prije 4. i ne nakon 7. mj., i pogotovo dok majka još doji.
    Rizik od celijakije, ali i dijabetesa tip I je veći ako se gluten uvede prerano, ali i prekasno (nakon 7. mj).
    Kažu i da kasnije uvođenje nekih potencijalno alergenih namirnica u prehranu ne smanjuje rizik od alergija pa čak ni kod one djece koja imaju takve sklonosti (slučajevi u obitelji i sl.).

Pa sad ti budi pametan! A ja sam isto malo kasnije uvela jaje baš da smanjim mogućnost pojave alergije, iako mi u obitelji nemamo takvih alergija.

Datum pristupanja
    May 2006

Početno

pa ova "najnovija" tablica je iz siječnja! a od kad je ova info o glutenu?

meni intuicija ništa ne kaže o uvođenju glutena, a bome ni ostalih namirnica, zato sam odlučila slijediti Rodinu tablicu.

znači, bolje dati prije nego kasnije, daj sve namirnice bez redoslijeda, slijedi intuiciju ... u mojoj glavi kaos.

a zgražamo se nad roditeljima koji daju bebama lizalice, čokolade, špeka i salame- što ako oni samo slijede svoju intuiciju?

ja sam za to da postoje smjernice, a mislila sam da su na Rodi one najnovije, kako i sam naslov topica kaže.

Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

gluten od 7. mjeseca i nije tako nova informacija: o tome se govori već nekoliko godina i mišljanja su podijeljena.
    Mi savjetujemo početi dok je dojenje intenzivno, ali, kako rekoh, ne doje sva djeca pa neka svatko prilagodi svojem načinu prehrane.

Osobno, nisam davala kruh prije 10. mjeseca života, a ne znam ni kako ću sada...

Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Citiraj MoMo prvotno napisa
    a nemam pojma zasto sam bila sigurna da je tablica našravljena na temelju preporuka SZO-a iUNICEF-a :?
    nema njihove preporuke u smislu tablice, ali svakako smo se ravnali njihovim preporukama.
    ne može, međutim, tablica biti univerzalna za cijeli svijet, ne može SZO jednako preporučivati ovdje, u Africi, ili na Antarktiku. Izbr namirnica ovisi o podneblju: naša djeca ne mogu prvo uvesti mango kao što mogu neka druga.

Osoblje foruma spajalica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

apricot dobro nam se vratila
    sad glute,kad je BC bio na pocetku dohrane mislim da se gluten savjetovao od 8. mjeseca, ali ja sam ga uvela kasije radi AD. alerina sad ima 9 mjeseci i probala je one rizine kuglice u kojima ima i psencnog brasna. za sad nemamo probelma (s obzirom da ionako bas ne jede). a o uvodjenju glutena i prije dvije godine je bilo rijeci takodjer da ga treba uvesti dok beba jos intenzivno doji. e sad je na nama roditeljima da procijenimo sami po kojoj tablici cemo se drzati, hoce to biti rodina, ona iz MPG, neka koju smo dobili od pedijatra.
    sad karikiram, ali ja necu dati balerini jagode sljedeci mjesec, jer je tako po tablicama, vec eventualno kad dodje njihova sezona. tako se odnosim i prema brdo drugih namirnica.

Datum pristupanja
    May 2006

Početno

shvaćam.

ni ja mojoj nisam dala breskve, šljive, trešnje, mahune i ostalo što piše u RODINOJ tablici. budem kad dođe sezona.

di si kupila te rižine kuglice, spajka?

zhabica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2007

Početno

Mi savjetujemo početi dok je dojenje intenzivno
    hm, ja bi po ovome onda ipak jos mogla odgodit taj gluten jer zabac sad doji intezivnije nego prije dva miseca. jel ok tako razmisljat?

i ja se slazen sa spajalicom npr u tablicama pise da sad vec moze jest tikvice al meni ne pada napamet sad ic kupovat tikvice kad nije sezona, te koje bi kupila bit ce ko zna od di i kakve a za koji misec cu imat domace iz vrta uzgojene samo za njega, mi smo za sada na onome sta se moze kupit a da je ok i da se nalazi u tablici, i mrkvu smo probali pa malo odgodili jer cekam da jos malo izraste pa da jedemo domacu.

Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

di si kupila te rižine kuglice, spajka?
    u konzumu, ali imas ih i u drugim ducanima, samo pazi imas one s secerom i one bez secera.

Lucija Ellen avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Mamuska, pa eto, ti intuitivno znas da neces slijediti intuciju. Kod mene je ona na kraju. Nakon svih izvora, pitanja i odgovora.1
    Osobno mi nije prihvatljivo da mi je jedan izvor "sveto pismo" i sklona sam sve preispitivati sto nije vrlina, ali to sam ja.

MoMo avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2006

Početno

apricot, puno ti hvala. to sam si i ja mislila da oni daju preporuke na temelju kojih se rade tablice.

sad samo da mi jos neko razrijesi enigmu korabice i korabe da znam sto cu posijati u vrt ( ja jedem korabice, nadzemni plod a valjda s 6 mjrseci se daju korabe, podzemni plod ko o cemu ja o korabama )

Datum pristupanja
    Nov 2005

MoMo avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2006

Početno

spajalica
    ako je sestra znaci moze

Datum pristupanja
    May 2007

Početno

Evo da kopiram s topica Pričajmo o dohrani jer tamo nitko ne odgovara:

I mi uskoro počinjemo s dohranom. Problem je u tome da smo MM i ja alergičari. Ja imam problema s peludnom groznicom i alergiju na prašinu, dlake, perje itd. a MM ima alergiju na hranu koja mu se tak manifestira da ima proljev i grčeve u crijevima. Najviše reagira na jabuku od koje mu i glas promukne, ali mu ne smeta kuhana.
    Ja sam u trudnoći dobila i alergiju na hranu, imala sam osip po tijelu i pojavio mi se AD. Smetalo mi je sve crveno voće, paradajz, sve s umjetnim bojama, slatkiši itd. Kad sam rodila alergija je prošla, ad se malo smanjio, ali još uvijek nije najbolje stanje.

Mislila sam početi s rižinim pahuljicama. Pročitala sam negdje da se svaki tjedan uvodi druga namirnica, pa sad ne znam kaj da joj dam nakon toga.
    Da preskočim jabuku i mrkvu (misim da mi je i ona smetala)?

Inače bi mi po tablici dohrane trebali malo kasniti s uvođenjem namirnica, pa ja to planiram malo sporije. Možda čak i isključivo dojiti 7 mjeseci.

Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

SB sta ti je rekao/la pedijatar/ica? BC je imao AD i znam da sam pocela s punih 6 mjeseci. do tad iskljucivo dojenje. znam da sam pazila da su namirnice slabo alergene. uvodila sam ih jako jako sporo. ono sto se sjecam je da klinci se ospu odmah cak i na dodir s navedenom namirnico. pa da mozda pocnetet tako da mu samoprislonis zlicu s namirnicom na nadusnicu pa ako nema nista taj dan sljedeci probaj s jako malo kolicinom. mozda da pitas i na onom topicu o AD na zdravlju djece. iz naseg doba sjecam se da je drndalica imala jako osjetljivog decka pa mozda da njoj posaljes pp.

Datum pristupanja
    May 2007

Početno

Idemo sljedeći tjedan na kontrolu pa ću je pitati. Probat ćemo početi sa žitaricama, a voće ovak kak si napisala i jako male količine u početku.
    Ona ima blaži oblik ad, čim sam primijetila počela sam mazati s adermom koju uvijek imam doma. Prošli put smo bili kod dr. s 4 mj., onda je imala par lišajeva pa ju nisam ništa ni pitala niti je ona skužila da to ima.

Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

SB, ja bih pričekala i puna dva mjeseca.
    tako kažu svi alergolozi. izgubiti ne možeš ništa, a dijete će dobiti puno veću zaštitu od svih alergena.

ana.m avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2004

Početno

A da li beba od 8 mjeseci smije jesti marelice ili breskvu iz kupovnog kompota?
    Nisam baš naišla na neke info.

Sramežljiva avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2008

Početno

Voće u kompotu obično je u šećernoj otopini, a šećer se u prvoj godini ne bi trebao davati...

vještičica avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2007

Početno

Citiraj ana.m prvotno napisa
    ne, preslatko, a često i obojeno (ne)prirodnim aromama

Datum pristupanja
    Apr 2008

Početno

imam curu od 7,5 mj.

jede sljedeće:

kruh
    rižu
    krumpir
    banana,jabuka,kruška,nektarina
    petit kekse
    brokula,špinat,mrkva,karfiola
    pileće meso (bijelo)
    puretinu
    teletinu (to je probala ovih dana)
    jogurtiće razne

bu

ssss avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Citiraj ana.m prvotno napisa
    Želju za davanjem marelica možeš riješit davanje sušenih(tamnih-bez dodataka) koje se prokuhaju sa nekom žitaricom ili pahuljicama ,ako niste probali

Datum pristupanja
    Mar 2008

Početno

pa ova "najnovija" tablica je iz siječnja! a od kad je ova info o glutenu?
    siječanj 2008.god.

Datum pristupanja
    Mar 2008

Početno

nema njihove preporuke u smislu tablice, ali svakako smo se ravnali njihovim preporukama.
    kojim?može link?

Frida avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2005

Početno

kojim?može link?
    WHO

UNICEF

Slobodno proučavaj...

lasica avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2007

Početno

mi smo uveli gluten u 10 mjesecu ali mi smo se jako kratko dojili.dr. nam je rekla da smo ga trebali do 8 mjeseca uvesti jer se kasnije uvođenje glutena kod djece sklone preosjetljivosti manifestira kao prikriveno krvarenje u probavnom sustavu.dakle nema onih evidentno masnih,pjenastih stolica i grčeva i sl.ali organizam sustavno slabi unosom glutenskih namirnica.tako nešto.

Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

kojim?može link?
    eh, draga moja...
    kada bih ja samo prepisivala/prevodila ono što negdje piše... ne bih bila apricot
    ne postoji stranica na kojoj je sve objedinjeno, kako napisah, ali osamsatni boravak na netu donosi puno znanja.
    kojemu ti možeš vjerovati, ali i ne moraš...

čačkaj, njuškaj, provjeravaj, traži... to je jedini mogući i ispravan način.

Rozi avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2007

Početno

dobro i što sad s tim glutenom - mi dojimo jednako već skoro 9 mjeseci, pa to znači da bih sad odmah mogla dati npr. pšenični griz i da to nije neki zaostatak?

još samo da dodam da sam mama prvi put, poslušam razne savjete, ali info ovdje (naročito od osoblja foruma i moderatorica) mi je nit vodilja od prvog dana trudnoće i nažalost nisam do sada vidjela da nešto ima i zadnji trenutak za uvođenje. nisam sklona vjerovati intiuciji za ono gdje nisam stručna.

Stranica 5 od 9 PrviPrvi ... 34567 ... PosljednjePosljednje

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •