Rodila u Karlovačkoj bolnici prije 5 mjeseci i nažalost mi je to najtraumatičnije iskustvo u životu. Još uvijek se znam probuditi usred noći sva u paranoji od sjećanja na porod.

Trudnoća mi je bila savršena pa sam se nadala da ce i porod biti ok. Dan poslije termina sam dobila trudove i otišla s mužem u bolnicu. Došli smo u noćnu smjenu, oko 20h. Dežurna doktorica me je pogledala, rekla da sam otvorena 2 prsta te da se beba još nije sasvim namjestila, ali da ce to sve biti ok kada se krene u porod. Imala sam plan poroda, ali babica se odmah počela bahatiti da kaj si mi trudnice umišljamo kada dođemo s planom poroda. Prešla sam preko toga, nisam htjela biti bezobrazna jer ipak ce me te žene poroditi. Koja zabluda!

Odmah sam dobila klizmu, drip i probušili su mi vodenjak. Tu su stvari krenule krivo. Otvarala sam se, ali beba se nije namještala. Oko 3 ujutro sam se otvorila od kraja, doktorica mi je rekla da tiskam, ali djabe! Mali nikako da namjesti glavicu i krene van. Ne mogu vam opisati koja je agonija slijedila - ne mogu se porodit, tiskam svakih pola sata, boli me da se počinjem gubiti, a doktorica nakon 2 sata mrcvarenja odluči „ne možemo ništa, čekat ćemo da se beba okrene". Sada ćemo čekati?!?Sada?!! U tom trenutku babica je nešto tako bezobrazno prokomentirala na moj račun da nisam mogla vjerovat da takve žene rade u rodilištu i nazivaju se babicama. Uglavnom, babica i doktorica su otišle iz boksa u svoju sobu gledati TV i ostavile muža i mene same. MM je oko 6 ujutro otišao do njih i inzistirao da nešto poduzmu. Tada je doktorica pristala pozvati starijeg liječnika koji je tu noć isto bio dežuran ali se nije udostojio niti u jednom trenutku spustiti u rađaonu.

Čim je došao stariji liječnik, skinu me s dripa i ctg-a, pokušao porodit, nije išlo,i poslao me na hitan carski. MM me pripremio za carski – stavio kapu, podvezao ruku za vađenje krvi, prebacio me na krevet…toliko o babicama. Kada su me otvorili, vidjeli su da je maleni bio zamotan u pupčanu vrpcu oko vrata i trupa.

E da, zadnje posprdne rijeci babice dok su me vozili na carski je bio "A vi biste sada i birali", aludirajući na moj plan poroda. Iskreno - BI! Ja bi birala, ja bi individualan pristup porodu a ne kao na traci, ja bi humani odnos u jednom od najintimnijih i najemocionalnijih trenutaka u životu ...ali bila sam tako izmučena da joj nisam mogla ništa odgovoriti.
Karlovačko rodilište - nikada više!