Mi smo svi pacijenti dr. Došen i prezadovoljni smo.

A sad malo birokracije. Dođe vam da odustanete od svega.
Jučer sam imala putešestvije po gradu. Išli smo prijaviti dijete u Matični, policiju i predati papire za jednokratnu novčanu pomoć od Županije za drugo dijete. Ostatak smo ostavili za sutra (novčane pomoći od Grada i HZZO-a).

Dakle, za sve one koji to prvi puta rade (ili drugi puta pa su zaboravili ili se u međuvremeno sve promijenilo):
1. Matični ured u Križanićevoj ulici (moraju doći i tata i mama)-prijava djeteta za rodni list i domovnicu
-osobne iskaznice roditelja
-vjenčani list (ako ste vjenčani)
-24 kn za rodni list i 25 kn za domovnicu

2. Policija (šalter za osobne iskaznice, može doći samo jedan roditelj, ali ako vadite potvrde o prebivalištu, na zamolbu se moraju potpisati oba roditelja): dijete dobiva svoj JMBG
-u Matičnom uredu daju vam jedan dokument koji dokazuje da je dijete upisano u matičnu knjigu
-osobne iskaznice roditelja
-ispunjavate zamolbu za upis djetetovog prebivališta
-budući da vam trebaju potvrde o prebivalištu za zdravstveno osiguranje (za zdravstvenu iskaznicu) i novčanu naknadu za drugo dijete od Županije (za sve članove obitelji), odmah recite na šalteru jer morate ispuniti zamolbu u kojoj napišete u koju svrhu vam trebaju potvrde

3. Jednokratna novčana pomoć za drugo dijete od Županije (3000 kn)
Iako na zamolbi za novčanu pomoć (dobijete je u rodilištu) piše Vraniczanyjeva 2, zamolbu i sve dokumente predajete u Vraniczanyjevoj 6, 1. kat, soba 10.
-ispunjena zamolba
-potvrde o prebivalištu za cve članove obitelji
-preslike rodnih listova prvog i drugog djeteta
-preslike osobnih iskaznica roditelja
-preslika žiro računa ili štedne knjižice roditelja koji podnosi zahtjev (PAZITE! tekući račun ne može!)

Toliko za sada. Mi smo na sve ovo potrošili dva sata.
Sutra nastavak.