Stranica 6 od 6 PrviPrvi ... 456
Pokazuje rezultate 251 do 280 od 280

Tema: Ništa vs. (gotovo) bilo što?

Frida avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2005

Početno

Ja ću još jednom ponoviti: moja Lola nije jela gotovo ništa (par žličica palente, riže, griz jabuke ne računam) do svog 14 mjeseca.
    Ni onda to nisu bile takve količine kakve većina roditelja očekuje, ako je pojela za šaku nečega, jednom dnevno, ja sam bila zadovoljna.
    Sisala je, a nikada mi nije palo napamet miksati joj ili joj nuditi lina/kupovne kašice, bez obzira što je, kako vi kažete, imala problema.
    Nisam ju forsirala, nisam se nervirala oko njenog (ne)jela, ponudila bih joj ono što sam skuhala, ako je pojela žličicu super, ako nije nikom ništa, avione i leteće krave nismo spominjali

Dandanas, ima dvije godine i tri mjeseca uopće ne jede meso, ostalog jede malo i dalje ju ne forsiramo i dalje ju smatramo dovoljno kompetentnom da sama odluči kada i koliko će pojesti.

Ria avatar
    Datum pristupanja
    May 2007

Početno

To što tvoja Lola nije jela gotovo ništa je tvoja percepcija, jednako kao što je recimo jelo moje A. moja percepcija i percepcija njenih liječnika.

Ja prihvaćam i shvaćam svaku od vas, no jednako tako vidim da na ovom topicu važi "sit gladnom ne vjeruje" odnosno što god rekla osoba koja ima drugačije mišljenje/iskustvo odmah se ide na omalovažavanje njenih postupaka.

Ja vjerujem da bar 50% "grešaka" ima svoje razloge i to dobe razloge.

Moja A. recimo pojede i dana danas kupovnu kašicu od šointa jer je obožava i jer nam je životni tempo takav da se nekad mora pribjeći tome. Pojede i kašicu koja se radi s vodom (inače je na AD umjesto kravljeg mlijeka) za večeru, jede i voćne jogurte....i često mi se znalo desit da po forumima mame koje svoju djecu vode u McDonalds i kuhaju im hrenovke meni prigovore jer ja svojoj A. zakamufliram crveno meso miksajući ga u saft ili joj dam neku gotovu kašocu kad to situacija zahtjeva.

frida editirala imena proizvođača koji krše Međunarodni pravilnik o marketingu nadomjestaka za majčino mlijeko.

Frida avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2005

Početno

Ria, gdje si ti to vidjela da se nekoga omalovažava? Sve mi iznosimo svoja iskustva i pokušavamo savjetovati majke koje imaju problema.

Storma avatar
    Datum pristupanja
    May 2005

Početno

Citiraj Ria prvotno napisa
    Ja vjerujem da bar 50% "grešaka" ima svoje razloge i to dobre razloge.
    Slazem se. Majka cije dijete ne zeli jesti ce trcati za njim po kuci i hraniti ga, ili mu upaliti crtic i nahraniti ga jer tako kolicinski najvise pojede. I lako pricati onima cija djeca jedu za stolom, u odredeno (manje-vise) vrijeme.
    Medutim, tu ima jedna caka. Sva ta rjesenja su trenutna, dugorocno ne rjesavaju problem. Zato neke od nas pokusavaju ukazati na druge moguce nacine. Mislim da tu nikome nije cilj obezvrijedivati, vec pomoci.

Anci avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2007

Početno

Citiraj Frida prvotno napisa
    i dalje ju smatramo dovoljno kompetentnom da sama odluči kada i koliko će pojesti.
    Frida

slažem se u potpunosti. Mene je samo mučilo dal joj prepustiti odluku što će jesti, u smislu- kelj ili rižoto, karfiol ili opet neko meso ili ribu isl.

Dakle, ne čololada/čokolino/štapići i sl. umjesto ručka već drugi ručak umjesto ponuđenog.

Ali, nekako smatram da je bolje da pojede ono što želi nego ništa.
    Jedina stvar je to što JA ŽELIM da ona jede povrće jer je zdravo i potrebno malom djetetu koje je u razvoju, a uostalom, zdravo i za odraslu osobu. :/

MalaSirena avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj Anci prvotno napisa
    i dalje ju smatramo dovoljno kompetentnom da sama odluči kada i koliko će pojesti.
    Frida

slažem se u potpunosti. Mene je samo mučilo dal joj prepustiti odluku što će jesti, u smislu- kelj ili rižoto, karfiol ili opet neko meso ili ribu isl.

Dakle, ne čololada/čokolino/štapići i sl. umjesto ručka već drugi ručak umjesto ponuđenog.

Ali, nekako smatram da je bolje da pojede ono što želi nego ništa.
    Jedina stvar je to što JA ŽELIM da ona jede povrće jer je zdravo i potrebno malom djetetu koje je u razvoju, a uostalom, zdravo i za odraslu osobu. :/
    Mi smo jedno vrijeme imali situacije da on kaže da nešto želi, a onda kad to napravim kaže da to ne voli, nego voli nešto drugo. Onda drugi dan napravim to drugo, a on na to kaže da to ne voli, nego voli ono prvo

Onda sam prestala kuhati po onome što on 'voli' jer sam vidjela da od toga ne bude ništa osim jako nategnutih mojih živaca.

Sad imamo situacije da on npr. ne želi jesti juhu, ali se onda dogovorimo da je ne mora jesti, no nek pojede povrće iz juhe i on to stvarno pojede (nisam mogla vjerovati kako je neki dan trpao brokulu, poriluk, prokulice, mrkvu, celer i korabu ). Nakon toga se pak zna dogoditi da me sam traži žlicu-dvije juhe iz mog tanjura

donna avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2005

Početno

Citiraj AdioMare prvotno napisa
    Donna, ide to vama bolje nego ti želiš priznati!
    I ne zaboravi, pored miksanog UVIJEK i sjeckano, inače se nećete riješiti miksanog.
    hvala

Ana i mamino zlato avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2006

Početno

Moje mišljenje u vezi prehrane je da dijete mora jesti što zdraviju hranu. Ne mislim davati junk niti koristiti hranu kao sredstvo ucjene, rasprave, dogovora...pa to je ipak samo hrana. važnije mi je nešto drugo. Obiteljski sklad za stolom. Mislim da dijete bolje jede ako jede s obitelji i svi jednako zdravo. Mi smo još u fazi da mala ne može sama držati žlicu i još je premala, tako da ju ja nahranim s njeniom hranom posebno, ali kasnije kad mi ručamo onda i njoj damo nešto da jede s nama. Stavim je sebi u krilo i onda si ona s prstićima uzme mahunu iz mog tanjura.

donna avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2005

Početno

kod nas nema tog sklada jer mi nikada ne ručamo zajedno..muž radi pa smo same..

ideja mi treba?što da još umješam u tu palačinku pa da ispečem ali da je takve smjese da ne skuži šta je unutra?

znači smjesa jaje,mlijeko,brašno + što još izmutim i na ulje i eto palačinke....

Frida avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2005

Početno

Citiraj donna prvotno napisa
    kod nas nema tog sklada jer mi nikada ne ručamo zajedno..muž radi pa smo same..

ideja mi treba?što da još umješam u tu palačinku pa da ispečem ali da je takve smjese da ne skuži šta je unutra?

znači smjesa jaje,mlijeko,brašno + što još izmutim i na ulje i eto palačinke....

Tikvice, mrkve, naribaš i umutiš u smjesu. Ako hoćeš slatko možeš dodati jabuke ili neku drugu voćku.

Možeš napraviti i popečke s povrćem, moja frendica ih radi od slanutka, graška, kukuruza, super su.

Osoblje foruma Lutonjica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Mene je samo mučilo dal joj prepustiti odluku što će jesti, u smislu- kelj ili rižoto, karfiol ili opet neko meso ili ribu isl.
    ja odlučujem što ću skuhati, a ona odlučuje želi li pojesti sve ponuđeno, ili želi samo nešto od toga pojesti, ili ne želi ništa od toga pojesti.
    svaka odluka se poštuje (pa i ta da neće ništa), i nema nikakvog nagovaranja, hodanja za njom, ucjenjivanja i slično.
    ono što toleriram je, kako to ona zove, "griz po griz". to znači da joj hrana stoji na tanjuru u kuhinji, a ona može trčati po stanu i raditi što želi, i doći si uzeti zalogaj po zalogaj.
    znači, bitno mi je, ako je odlučila ne sjediti za stolom sa nama, da si ona sama dolazi po hranu.

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

da još malo pojasnim, griz po griz ne koristim kako bih ju nagovorila da jede, to je samo nešto što toleriram kad je gladna i želi jesti, ali ne želi biti za stolom (koji god da je razlog za to)

emarink avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2006

Početno

A nije vam žao hrane koju ste pomno odabrali u dućanu pa sve to fino očistili, skuhali, isjeckali i na kraju bacili u smeće i tako već osmi dan za redom (kao npr. ja)?

Anci avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2007

Početno

Citiraj emarink prvotno napisa
    A nije vam žao hrane koju ste pomno odabrali u dućanu pa sve to fino očistili, skuhali, isjeckali i na kraju bacili u smeće i tako već osmi dan za redom (kao npr. ja)?
    tko kaže da se baca'
    imam jednu 15-mjesečnu izjelicu, ona sve počisti, a i ja bome

Anci avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2007

Početno

Citiraj Lutonjica prvotno napisa
    Mene je samo mučilo dal joj prepustiti odluku što će jesti, u smislu- kelj ili rižoto, karfiol ili opet neko meso ili ribu isl.
    ja odlučujem što ću skuhati, a ona odlučuje želi li pojesti sve ponuđeno, ili želi samo nešto od toga pojesti, ili ne želi ništa od toga pojesti.
    svaka odluka se poštuje (pa i ta da neće ništa), i nema nikakvog nagovaranja, hodanja za njom, ucjenjivanja i slično.
    ono što toleriram je, kako to ona zove, "griz po griz". to znači da joj hrana stoji na tanjuru u kuhinji, a ona može trčati po stanu i raditi što želi, i doći si uzeti zalogaj po zalogaj.
    znači, bitno mi je, ako je odlučila ne sjediti za stolom sa nama, da si ona sama dolazi po hranu.
    Slažem se ja s tobom, ali ne sviđa mi se što to njeno nejedenje povrća traje već tjednima. Skoro. Izuzetak je bio prošli tjedan kad je jela brokulu.

Prestat ću razmišljati o tome.

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

uvijek netko pojede, tako da ne ide ništa u smeće

ali ne sviđa mi se što to njeno nejedenje povrća traje već tjednima.
    zara već dugo uopće ne jede povrće. mjesecima. ali zato jede voće. mene to uopće ne dira.

Anci avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2007

Početno

Citiraj Lutonjica prvotno napisa
    uvijek netko pojede, tako da ne ide ništa u smeće

ali ne sviđa mi se što to njeno nejedenje povrća traje već tjednima.
    zara već dugo uopće ne jede povrće. mjesecima. ali zato jede voće. mene to uopće ne dira.
    Ovako sam i ja zaključila gore u svom postu. Prestajem razmišljati o tome. MM ni ne razmišlja o tome! Čudi mi se što toliko filozofiram

Lutonjica, thanks na odgovorima!

Ria avatar
    Datum pristupanja
    May 2007

Početno

Citiraj Storma prvotno napisa
    Citiraj Ria prvotno napisa
    Ja vjerujem da bar 50% "grešaka" ima svoje razloge i to dobre razloge.
    Slazem se. Majka cije dijete ne zeli jesti ce trcati za njim po kuci i hraniti ga, ili mu upaliti crtic i nahraniti ga jer tako kolicinski najvise pojede. I lako pricati onima cija djeca jedu za stolom, u odredeno (manje-vise) vrijeme.
    Medutim, tu ima jedna caka. Sva ta rjesenja su trenutna, dugorocno ne rjesavaju problem. Zato neke od nas pokusavaju ukazati na druge moguce nacine. Mislim da tu nikome nije cilj obezvrijedivati, vec pomoci.
    Frida, hvala što si editirala...nisam još naviknuta na sva pravila koja tu vrijede pa sam se zaboravila. Sorry.

Što se omalovažavanja tiče, jednostavno mi dosta postova ima taj prizvuk pametovanja i nevjerice prema onome ko opisuje svoju situaciju, a koju neke matraju pogrešnom. To je moj dojam, on ne mora biti stvarno stanje.

Storma Slažem se i ja s tobom djelomično. Ja nisam pribjegavala tome da na pojede više, već da uopće stavi nešto u usta. Njena gastroenterologica i liječnik u Ambulanti za poremećaje metabolizma složili su se s mojim načinom kao trenutno najbolje mogućim u to vrijeme.
    A. je 1,5 god bila težinom debelo ispod 5 percentila i to stvarno nije bilo pitanje moje opsesije već njenog zdravlja.
    No pažljivo sam kad je sve krenulo na bolje počela uvodit neke navike i ona sad sjedi za stolom i doma i u jaslicama, pravilno drži pribor, papa normalno i samostalno, i miksano ako nekad nešto smiksam i komade...sve osim crvenog mesa. To joj je valjda pretvrdo i prevlaknasto pa izbjegava. Ja joj smiksam to crveno meso ponekad u nešto tek toliko da ga pojede s vremena na vrijeme jer ja vjerujem u raznolikost namirnica.
    Ja smatram da sam možda mogla drugačije u nekim stvarima, no da sam u principu sve uspjela dovest na svoje mjesto, a pri tom ne ugroziti njeno zdravlje zbog nekih pravila i principa.

No vaše savjete rado čitam, ima tu puno korisnih stvari iako ne uvijek primjenjivih.

Datum pristupanja
    Jan 2008

Početno fRIDA

I ja imam isti problem moje je dijete sada 2 god i 7mj,normalno je jeo do 10 mj.Od onda natezanje svaki dan,dugo sam ga dojila i isključivo sada preferira sve na mliječnoj bazi,povrče uopće nejede,juhu isto živi na pečenom mesu,bureku,krompirima tu i tamo voće ali u mlijeku kao frape.Ludnica neforsiran ništa jel bude samo gore.Popije 2 litre dnevno mlijeka ni sama više neznam šta bi.Probali smo sve i svašta ali nepali.

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

ne bih rekla da ti to ima veze s dugim dojenjem.
    ja sam zaru dojila 4,5 godine pa nemamo nekih problema s hranjenjem. i nije baš neki obožavatelj mlijeka i mliječnih proizvoda (mlijeko uopće ne pije, sir i jogurt konzumira povremeno)

Anci avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2007

Početno

memma

to što si dugo dojila je super, ali i ja se slažem da to nema veze s izbirljivošću u jelu.Moja mlađa kćer ima 15 mj i dojim je, ali jede stvarno dobro. Povrće, meso, voće...mlijeko uopće ne. Probala sam joj dati malo mlijeka u čaši i s gađenjem okreće glavu. Ali, kažem, ona sisa i to me uopće na brine.

Shiny avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2005

Početno

Možeš napraviti i popečke s povrćem, moja frendica ih radi od slanutka, graška, kukuruza, super su.
    Malo OT..
    Frida, kak se rade ti popečci?

Frida avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2005

Početno

Citiraj Shiny prvotno napisa
    Malo OT..
    Frida, kak se rade ti popečci?
    Još malo OT: čim saznam recept stavim na recepte.

Osoblje foruma leonisa avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2005

Početno

ima na nekim od pahuljica recept, kad nadjem javim

retha avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

Citiraj marta prvotno napisa
    donna, pa meni se cini da ona skroz dovoljno jede.
    I meni.
    Ak je zdrava, vesela, zaigrana mislim da je sve okej.

donna avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2005

Početno

joj kod nas opet loše..čim ona malo počne lijepo jesti onda ju bolest zezne
    ima temp i bronhitis i uplau grla i jede minimalno..pojede samo keksolino jer je kaša i dosta pije to je najvažnije ali opet NE JEDE
    pojela je danas 1 faširku i keksolino...

meda avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

donna, moj dorian je ovih dana isto bolestan, i pojeo je danas ujutro par kolutica banane prelivene sokom od mandarine, cicao par puta, pojeo kriskicu kruske i desetak zlicica pirea sa paradajzom i tikvicama

kad su bolesni nije vazno da puno jedu, vise da piju

LIMA avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

Molim savjet!
    Moj I. nije ni bio neki posebni ljubitelj dohrane, "projeo" je s 12 mjeseci ali uspjeli smo nekako dogurati do 2-3 obroka dohrane. Nemam pojma što mu se dogodilo ali on odjednom više ne želi jesti ono što je do sada bez problema jeo (voće, povrće, žitarice).
    Hranila sam ga ISKLJUČIVO zdravom hranom, nikada još nije probao niti jednu industrijsku prerađevinu pa čak ni kupovni sokić ni kašicu.
    ALI kod mojih je probao kruh i jednostavno poludio za njim! Dok smo mu do sada uglavnom sve nudili, on na sam spomen riječ "kruh" ili pak na šuškanje vrećice za kruh :shock: dođe i počne tražiti kruh što završi ili time da na kraju popustimo i damo mu kruh ili njegovim neutješnim plakanjem. MM i ja se skrivamo dok jedemo kruh a kad trebamo reći kruh pred njim, kažemo "ono na k"
    (Inače, ne jedemo bijeli kruh već kukuruzni ili integralni.) Što da radim, da se nadam kako je to samo faza (imao je jedan period kada je svaki dan jeo bananu a sad je više neće ni pod razno) i dajem mu da jede samo kruh ili da ne dam (što znači da smo onda samo na sisi) :?

Felix avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

proci ce. faza. mi smo prije dva mjeseca imali tri tjedna tijesta, tijesta i tijesta. nista drugo. u vrticu uopce nije jeo. sad opet jede normalno...

Mejra's mommy avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2005

Početno

strpljenje je nešto što je jako važno, nisu djeca mali roboti koji moraju sve raditi onako kako smo mi zamislili, svako dijete ima svoj ritam, svoje potrebe i način kako će iste zadovoljiti.
    Super receno, kad bi mi ovo moglo naumpasti kad oni podivljaju...

Stranica 6 od 6 PrviPrvi ... 456

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •