Pokazuje rezultate 1 do 14 od 14

Tema: Čuvanje trudnoće

Hybrid View

prethodna poruka prethodna poruka   sljedeća poruka sljedeća poruka

Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno Čuvanje trudnoće

Situacija je sljedeća: prošle godine sam počela raditi u kolovozu. Odmah sam prijavljena na neodređeno, i radim u državnom sektoru. Prije toga nisam bila zaposlena (tj prijavljena). Sada imam 6 mjeseci neprekinutog staža. Zanima me koja prava imam ako ostanem trudna. Radno mjesto je takvo da ne mogu trudna raditi, jer sam fizioterapeut. U jednoj prostoriji je magnet, upaljen cijelo radno vrijeme, a u drugoj su aparati (uključujući laser i UZV), a svi su kontraindicirani uz trudnoću.
    Znam da ako idem na čuvanje trudnoće zbog komplikacija, HZZO plaća 800 kn i to jer sve što dobijam. A što ako idem na čuvanje zbog radnih uvjeta? Kakvi su mi onda prihodi do perioda kad otvorim porodiljni?

Datum pristupanja
    Nov 2007

Početno Imam slicno pitanje..

..pa da ne otvaram novu temu. Radim u djeecjem vrticu kao odgajateljica na zamjeni. Zamjena je pocela 10.9. od tada , pa do danas, produzava se kako teti koju mijenjam komisija odobri nastavak lijecenja. Zasad do 5.5. Planiram trudnocu, pa ako mi se dogodi dok se kolegica ne vrati, zanima me na sto mogu racunati.
    Dotad cu, dakle imati skoro 5 mjeseci neprekinutog staza uz prosjecna primanja od 4500kn.
    Moja pitanja bi bila:
    a) na ciji teret ide bolovanje za cuvanje trudnoce ako ga otvorim dok sam jos u radnom odnosu (ocito je on na odredjeno vrijeme, tj. do povratka djelatnice s bolovanjja)
    b) kolikoa bi mi bila naknada za to vrijeme do poroda?
    c) Kolika bi mi bila primanjna prvih i drugih 6 mj. porodiljnog?
    d)posto imam miom na maternici, a bila bi to i prva trudnoca u 36-oj godini, te radim na mjestu gdje je ionako povecan rizik od ozljede i raznoraznih infekcija bakterijicama i virusima, kako otvaram bolovanje, tj. kod kojeg lijecnika- opce prakse ili ginekologa?
    Zahvaljujem unaprijed na odgovoru!

iridana2666 avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2004

Početno

Cicos moja prijateljica je radu u laboratoriju na internom odjelu i otišla je na čuvanje trudnoće zbog sličnih razloga tvojima (njoj je infektivni materijal posvuda) i znam da mi je rekla da je na punoj plaći. To je bilo 2004, a da li se odonda nešto promijenilo - ne znam.

Karin avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2005

Početno Re: Čuvanje trudnoće

Citiraj Cicos macos prvotno napisa
    Znam da ako idem na čuvanje trudnoće zbog komplikacija, HZZO plaća 800 kn i to jer sve što dobijam.
    Koliko sam ja upoznata na bolovanju zbog komplikacija u trudnoći dobivaš cijelu plaću ali do max 4250kn. Gleda se prosjek zadnjih 6 mjeseci. Ne znam odakle ti ovo za 800kn?

Ria avatar
    Datum pristupanja
    May 2007

Citiraj Karin prvotno napisa
    Znam da ako idem na čuvanje trudnoće zbog komplikacija, HZZO plaća 800 kn i to jer sve što dobijam.
    Koliko sam ja upoznata na bolovanju zbog komplikacija u trudnoći dobivaš cijelu plaću ali do max 4250kn. Gleda se prosjek zadnjih 6 mjeseci. Ne znam odakle ti ovo za 800kn?
    Tako!

I to ide na teret HZZO-a. Svaka 3 mjeseca je komisija nakon koje uzimaš novu doznaku kod liječnice opće prakse i voila.

Ni ja ne kužim odakle ti ovih 800 kn?

Mislim da u državnom sektoru i prijevoz dobivaš za vrijeme bolovanja (meni je to bilo 400 kn pa nije zanemraivo).

Datum pristupanja
    Nov 2007

Početno zadnjjih 6 mjeseci..

..a sto ako u radnom odnosu nisi tolio dugo, vec 5 i to na zamjeni do povratka djelatnice s bolovanja?

Datum pristupanja
    Nov 2005

Citiraj Karin prvotno napisa
    Ma zato, ljube, što nisam bila prijavljena godinu dana u kontinuitetu, ili 18 mjeseci u zadnje dvije godine. Caka pred HZZO, pa me zato zanima jel drugačije ako nije komplikacija nego uvjeti rada. Jer nemam dovoljno prijave u zadnje 2 godine, znaš? A baš bi mi pasalo da sad ostanem trudna, ne čeka mi se još godinu (ni 6 mjeseci) - kad bi i to išlo po narudžbi

Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

Možda nije baš jasno, počela sam raditi (tj. prijava mi ide ) od kolovoza 2007. Možda vas je to neke zbunilo. Da je prijava od 08/2006, ne bih piskarala ovdje, možda bih se već koturala po gradu, sva debela i okrugla .

To o 800 kn sam pročitala ovdje http://www.roda.hr/forum/viewtopic.php?t=53173

odnosno Viva napisa:
    "Naknada plaće pripada osiguraniku u visini propisanoj Zakonom pod uvjetom, da prije dana nastanka slučaja na osnovi kojeg se stječe pravo na naknadu ima ostvaren staž osiguranja u Zavodu na temelju radnog odnosa ili obavljanja gospodarske djelatnosti, odnosno obavljanja profesionalne djelatnosti samostalno u obliku zanimanja od najmanje 12 mjeseci neprekidno ili 18 mjeseci s prekidima u posljednje dvije godine (prethodno osiguranje). - Dakle da bi dobila pun iznos moram prije toga imati najmanje 12 staza, a ja necu imati nego eventualno 6-7 mjeseci kad sam mislila ici na komplikacije. - Inace cu dobiti minimum od 831,50 kn sto mi se ne isplati uopce, a na komplikacije cu morati sigurno ici htjela ja to ili ne. "

Zato pitam. Pa ako stoji da dobijam punu plaću, molila bih da mi netko tko je siguran to još jednom potvrdi, jer ja biiiiii
    Fala svima

Karin avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2005

Početno

Cicos macos mislim da bi ti najpametnije bilo da nazoveš svoj područni ured HZZO-a i pitaš njih. Meni su uvijek ljubazno odgovorili na sva moja pitanja i nedoumice.

Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

Hvala, Karin, to ću sutra i učiniti, pa javim što su mi rekli .

Datum pristupanja
    May 2005

Početno

Cicos, ti pitaš za ovo (iz Zakon o radu, NN 137/04):

Premještaj trudnice, odnosno žene koja doji dijete

Članak 65.

(1) Odredbe članka 64. ovoga Zakona ne sprječavaju privremeni premještaj trudnice ili žene koja doji dijete, na druge poslove na temelju njezina osobnoga zahtjeva ili po odluci poslodavca, ako to zahtijeva njezino zdravstveno stanje, koje je utvrdio ovlašteni liječnik.

(2) Ako žena iz stavka 1. ovoga članka radi na poslovima koji ugrožavaju njezin život ili zdravlje, odnosno djetetov život ili zdrav*lje, poslodavac je mora premjestiti na druge odgovarajuće poslove.

(3) U sporu između poslodavca i radnice, samo je ovlašteni liječnik nadležan ocijeniti da li je premještaj na druge poslove, u slučaju iz stavka 1. ovoga članka, odgovarajući.

(4) Ako poslodavac koji zapošljava pet ili manje od pet radnika, nije u mogućnosti osigurati raspored žene iz stavka 1. ovoga članka na druge odgovarajuće poslove, žena ima pravo na dopust uz naknadu plaće prema posebnim propisima.

(5) Ministar nadležan za rad, uz suglasnost ministra nadležnog za zdravstvo, pravilnikom će propisati uvjete i postupak za stjecanje prava iz stavka 4. ovoga članka te način obračunavanja i isplate naknade plaće.

(6) Privremeni premještaj iz stavka 1. ovoga članka poslodavac mora opozvati čim ženino zdravstveno stanje dopušta njezin povratak na poslove na kojima je prethodno radila.

(7) Privremeni premještaj iz stavka 1. ovoga članka ne smije imati za posljedicu smanjenje plaće radnice.

(8.) Radnicu iz stavka 1. ovoga članka može se premjestiti u drugo mjesto rada samo uz njezin pristanak.
    Tvoj poslodavac ima više od pet radnika, prema ZOR-u bi trebala biti premještena na prihvatljive poslove, uz istu plaću.

Ima na webu pravilnik o ovom dopustu (i o poslovima koji spadaju pod to):

http://www.hzzo-net.hr/pravilnici/12.htm

Naknadu kod ovakvog dopusta isplaćuje HZZO:

http://www.hzzo-net.hr/obvezno/nakna..._bolovanja.htm

Kada se naknada plaće isplaćuje direktno od Zavoda

Od 1. dana u slučaju privremene spriječenosti za rad zbog:
    • izolacije osiguranika kao kliconoše ili zbog pojave zaraze u njegovoj okolini
    • transplantacije živog tkiva i organa u korist druge osigurane osobe Zavoda
    • bolesti i komplikacija u svezi s trudnoćom i porođajem
    • korištenja obveznog rodiljnog dopusta
    • korištenja rodiljnog dopusta od šest mjeseci do jedne godine života djeteta,
    • korištenja posvojiteljskog dopusta do jedne godine života djeteta te
    • korištenja prava na rad s polovicom punog radnog vremena do jedne godine života djeteta
    • korištenja posvojiteljskog dopusta od jedne do tri godine života
    • korištenja prava na rad s polovicom punog radnog vremena od jedne do tri godine života djeteta
    • korištenja rodiljnog dopusta od navršene jedne do navršene treće godine djetetova života za blizance, treće i svako sljedeće dijete
    • korištenja rodiljnog dopusta u periodu od dva mjeseca nakon navršenih godinu, odnosno tri godine života djeteta, u slučaju kada je prethodno otac djeteta koristio rodiljni dopust najmanje tri mjeseca
    • korištenja prava na dopust trudnice ili žene koja doji dijete zato što ju poslodavac nije u mogućnosti premjestiti na druge poslove kada to zahtijeva njezino zdravstveno stanje
    • korištenja prava na stanku za dojenje djeteta
    • nesposobnosti za rad zbog rane, ozljede ili bolesti koja je neposredna posljedica sudjelovanja u Domovinskom ratu
    Kratak i jasan odgovor na pitanje: što je s naknadom na takvom dopustu nisam našla.

Datum pristupanja
    May 2005

Početno Re: Imam slicno pitanje..

Citiraj narentina prvotno napisa
    ..pa da ne otvaram novu temu. Radim u djeecjem vrticu kao odgajateljica na zamjeni. Zamjena je pocela 10.9. od tada , pa do danas, produzava se kako teti koju mijenjam komisija odobri nastavak lijecenja. Zasad do 5.5. Planiram trudnocu, pa ako mi se dogodi dok se kolegica ne vrati, zanima me na sto mogu racunati.
    Dotad cu, dakle imati skoro 5 mjeseci neprekinutog staza uz prosjecna primanja od 4500kn.
    Moja pitanja bi bila:
    a) na ciji teret ide bolovanje za cuvanje trudnoce ako ga otvorim dok sam jos u radnom odnosu (ocito je on na odredjeno vrijeme, tj. do povratka djelatnice s bolovanjja)
    b) kolikoa bi mi bila naknada za to vrijeme do poroda?
    c) Kolika bi mi bila primanjna prvih i drugih 6 mj. porodiljnog?
    d)posto imam miom na maternici, a bila bi to i prva trudnoca u 36-oj godini, te radim na mjestu gdje je ionako povecan rizik od ozljede i raznoraznih infekcija bakterijicama i virusima, kako otvaram bolovanje, tj. kod kojeg lijecnika- opce prakse ili ginekologa?
    Zahvaljujem unaprijed na odgovoru!
    a) na teret HZZO-a, od prvog dana bolovanja.
    b) ako je taj staž sve što imaš u zadnje dvije godine, naknada bi ti bila minimalna, 831,50 kn (nemaš dovoljno staža, vidi postove od Cicos). Ako bi imala dovoljno staža (18 mj. u zadnje dvije godine, naknada bi se računala prema plaći, odnosno iznosila bi 4.250 i nešto)
    c) kad počne rodiljni dopust, ako imaš minimalnu naknadu na trudničkom bolovanju, možeš zatražiti novi izračun nakande i stvoriti sebi šansu za rodiljnom naknadom u visini od 4.500 kn na obveznom, odnosno 2.500 kn na dodatnom rodiljnom dopustu.
    d) ginekolog će utvrditi postoje li uvjeti za bolovanjem. Što se tiče uvjeta rada, vidi gore post o dopustu radi loših uvjeta rada (kod uredne trudnoće). Ako ginekolog odredi potrebu za bolovanjem radi patološke trudnoće, bolovanje ćeš otvoriti kod liječnika opće prakse, a na preporuku ginekologa.

Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

Minnie, puno ti hvala. Zapravo sve što sad trebam je napraviti dijete (ha-ha, mačji kašalj) i vidjeti što će se dalje događati.
    Iskreno, najviše bi mi odgovaralo da se uvjeti rada prilagode. Mi smo mali tim, 5 terapeuta, podružnica Doma zdravlja. Na raspolaganju su nam tri prostorije, nadamo se dobiti u zakup još jednu, čime bi se magnet premjestio, pa bih mogla raditi cijelo vrijeme. A tome se i nadam, jer sam inače zdrava i ne očekujem neke veće komplikacije u trudnoći (zašto očekivati zlo prije nego se dogodi?). Sumnjam da bi me premještali iz te podružnice na neko drugo mjesto, iako ni to ne bi bio smak svijeta. Uglavnom, hvala na informaciji

Datum pristupanja
    Nov 2007

Početno ....

Minnie, hvala puno!
    Mislim da imam vise od 18 mj. u zadnje dvije godine...vidjet cu...volontiranje za pripravnciki staz se raaycuna ili ne?!

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •