Znala sam da cu ovdje naici na Zdenku pa sam se i ja pridruzila.

Moj sin je tesko odgojivo dijete (svima drugima, ponekad i vlastitom ocu, osim, pogadjate, meni ), tesko odgojivo ne u smislu bacanja u ducanu ili preispitivanja granica, vec u smislu nezadovoljavanja postojecega stanja trenutne situacije oko njega. Ziv, bistar, elokventan, ma dosta ti je cuti jedno njegovo objasnjenje i vec svi komentiraju da s tim tipom djetetom treba znati hendlati.

Apsolutno se ne slazem s terminom slamanja volje ili karaktera jer mislim da smo time odredjeni vec prilikom rodjenja. Ali, se zato slazem da sve eventualne "lose ili losije" stvari u ponasanju djeteta koje primjecujete treba nastojati korigirati postupno. Mislim, sto znaci slomiti karakter djetetu koje se npr. baca po podu nakon sto mu se nesto ne odobri - istuci ga u ducanu, ili kasnije, jel to slamanje karaktera? Meni je takav tip ponasanja stoposto neprihvatljiv.

Nas M. je tesko odgojivo dijete u smislu trazenja smisla, znaci zahtijeva odgovore, ne zadovoljava se jednostavnim objasnjenjima, nastoji te svim mogucim rijecima i djelima uvjeriti da je u pravu, konstantno se ogleda oko sebe i trazi smisao u svemu sto postoji (tipa kako su ljudi stvorili grad, cestu, rijeku, ma sve), znaci trazi dodatni roditeljski angazman da mu se to sve objasni da sam u svojoj glavi moze posloziti kockice koje mu nedostaju. Granice se znaju, one postoje, sad vec mogu reci da ih puno puno manje isprobava, sve vise suradjuje i iz naseg vlastitoga iskustva mogu reci da je roditelj taj koji ih mora postaviti i biti dosljedan. Ako ovakav tip djece osjeti ma i na trenutak da ste u nekom medjuprostoru, sigurno ce to iskoristiti i onda je povratak na staro jako tezak.

I izmedju nas postoji neka drugacija veza (zasad), nego izmedju njega i tate, tako da u kriznim situacija, sigurnost trazi kod mene.

Druga bitna stvar je red - nakon toliko dogadjanja i konstantne rastuce energije tokom cijeloga dana, kod nas se ranije ide spavati, najkasnije do 9 jer maleni tako bolje funkcionira (tocno sam takva bila i ja pa se nemam kome zaliti :/ ) Uglavnom, on se stvarno mora dobro odmoriti jer od trenutka budjenja nastaje konstantna akcija koja ne prestaje do navecer.

Ono sto mene sad malo brine jest da stalno ponavlja da smo nas troje dovoljni i da ne treba nikoga drugoga, ni brata ni sestru. Ja sam tesko ostala trudna, nakon godina i godina pokusavanja, odlezala trudnocu i s obzirom da i MM i ja imamo sestru i brata, navijamo za dolazak jos nekoga u obitelj. S druge pak strane imamo zestoki otpor, ali se s tim ne opterecujem previse, jer cu to rjesavati kad se i ako to dogodi.