Česta situacija kod nas - npr. jučer navečer prije spavanja je vidio knjigu 'Igre učilice' pa bi htio vidjeti, a listajući je svidjela mu se igra 'slomi jezik'. Izgovorim ja 'Petar Petru plete petlju', kaže i MM i sav se spetlja, smijemo se svi skupa i kad je red na malog on kaže da on to ne zna. Odgovorila sam mu kako samo treba ponoviti pa kak ispadne, ali ne - on to ne zna i gotovo.
Prijeđem preko toga, listamo dalje tražeći neku pjesmicu - ima jedna s jednostavnom koreografijom, a znam da su tu pjesmicu učili u vrtiću. On: 'Ja to ne znam.'' Rekla sam mu neka samo ponavlja za mnom ono što ja radim i tako će naučiti, a ja ću pjevati i onda je barem radio pokrete, ali i mene ispravljao jer nisam znala dobro tekst.
Isto tak je i s crtanjem (makar se stvari milimetarski pomiču), slaganjem kocaka, u biti bilo čim što zahtijeva njegov minimalni (kreativni) angažman :/
Kako ga potaknuti, kako ga uvjeriti da barem pokuša?
(Ne mogu ne primijetiti sličnost s hranom - nema šanse da taj proba nešto novo, jednom u sto godina ga uspijem nagovoriti, a i onda se obično glupira pa je najčešći odgovor na isprobano da je to 'bljak' bez obzira što mu je možda bilo i fino.)