curke daj mi recite s koliko mjeseci beba oživi
curke daj mi recite s koliko mjeseci beba oživi
Odmah!Beba je živa od momenta začeća.
A ako misliš na prvo lupkanje, to će biti oko 4 - 4.5 mjeseca![]()
Joj nemojte molim vas upotrebljavati taj stari izraz, toliko mi je grozan, za poludit. I mene su ljudi znali pitati jel beba oživila, ja sam se skoro posvađala s njima (a njih jadne samo zanima da li sam počela osjećati pokrete bebe). Uglavnom, to ćeš osjetiti negdje oko 18. tjedna.
Jao, meni je to isto grozan izraz. To me zna pitati svekrva, pa ju uvijek ispravljam i govorim joj ovo što ste i vi cure rekle.
mene to i danas pitaju - ono u stilu "jel beba oživila? A joj, nije još". Ali ne uzrujavam se na to - nekada nije bilo uzv i žene nisu imale pojma što se dešava dok se beba ne bi počela ritati
moje tumačenje je da je živa od 7tj kada počne kucati srce - ali ne znam kada se osjeti. Ja sam 21tj i još ne osjetim ništa![]()
ja sam u 20 tjednu, bila kod dr-a, sve ok ali ja bebu ne osjećam, nikakvo lupkanje, škakaljanje, leptiriće, ništa...ne znam jel ja to imam neku nevjrojatno mirnu bebu ili šta? malo me to već brine sad
Ako ti je prva beba onda si samo neiskusna u razlikovanju bebinih pokreta od ostalih zbivanja u tom dijelu tijela, a možda si i slabije senzibilna na rane, lagane pokrete. Bez brige, ako je doc rekao da je sve OK.
BEBA JE ZIVA ODMAH ali...osjetit ces kad bude vrijeme.Ja sam svog osjetila u 15 sedmici u kadi kad sam se sagela da se obrijem dolepa onda opet par dana poslije mali balonic,pa onda malo kao da me poskakljio i od tad tulum...ali sad je mirna beba
![]()
![]()
moja frendica nije upće osjetila bebu cijelu trudnoču...meni nije vjerovala da stvarno vidim kad beba udari nogicom...ili kad me udari da znam zvijezde vidjet..
ali ona je dobila 37 kg u trudnoči...možda je to razlog?
Nemoj zamjeriti, ali kada su mene u trudnoći pitali da li je beba "oživila", ja sam svima odbrusila da je moja beba živa od trenutka spajanja spermija i jajne stanice.![]()
A ako misliš na lupkanje, osjetila sam negdje između 18 i 20 tjedna.
dija0, cure su ti lijepo vec objasnile - beba je ziva od trenutka zaceca.![]()
ako te zanima kada mozes osjetiti prvi pokret, pogledaj ovaj link:
prvo micanje bebe?
Uf naježila sam se od ovog naslova, grozno!
Meni je prije par tjedana kad me je jedna susjeda pitala kako sam, ja kažem super beba me lupka, a ona znači oživila je. Grozno neuko i žalosno razmišljanje, al to je žena u 60-tima, mislim da mlade cure ili buduče mame nebi smjele tako razmišljat!!
cuj,ja sam to cula od cure u ranim tridesetima, medicinske struke, majke dvoje djece....printemps prvotno napisa
![]()
slazem se donekle, na naslov sam se i sama totalno smrzla i najezila :shock:printemps prvotno napisa
no, srecom, postoje ovakvi portali i forumi pa ce i nasa dija uskoro postati jedna vrlo informirana i educirana mlada trudnica...nije se nitko naucen rodio, dajmo curi vremena i pruzimo joj podrsku![]()
ja sam Lea osjetila vrlo rano, vec sa nekih 16 tjedana, a to mi je i doc prethodno najavio kao mogucnost; te rane osjete poput manaja krilca leptirica povezao je s lokacijom maternice, i cinjenicom da sam imala nula potkoznog tkiva i vodurine izmedju maternice i trbusne stijenke, sto sad nazalost vise nije slucaj ni izbliza![]()
nikad cula za taj izraz![]()
a i da jesam mislim da mi se ne bi svidao :/
oooo kako potpisujem od rijeci do rijeci.bilbo prvotno napisa
sa 18 me vec probudilo ritanje![]()
U prvoj trudnoći sam sa 18 tjedana osjetila tek leptiriće, a sad već vidim izvana kak je unutra tulum. I jedna i druga beba su bile žive od trenutka začeća
Na brzaka sam preletjela forum, ima stvarno puno sličnih tema, a svugdje su iskustva trudnica s pokretima beba:
Bebini pokreti
Kada ste osjetile da se beba miče?
pokreti
cure, pozivam vas da se na zgrazate i raspravljate o nazivu topika (mozemo ga i promijeniti) - dija0 se mozda malo nespretno izrazila, tu smo da joj razjasnimo.![]()
Honey je stavila vec neke linkove, a ja ponovo stavljam ovaj:
prvo micanje bebe?
koji katastrofalni izraz,djete je živo čim se spoje spermij i jajna stanica -ODMAH...
Nije ti se dalo procitati sve postove pa reagiras na pomalo grub nacin. Zaista me smeta kad neko "odbrusi" na takvo pitanje. Nema veze da li je buduca mama jako mlada ili nije radi se o tome da je nemoguce znati sve o trudnoci i svi mi cesto koritimo izraze koji su ukorjenjeni u kulturi svakodnevnog ophodjenja.ruza prvotno napisa
slažem se s prethodnom izjavom, mislim da je nespretno rečeno......pretpostavljam da je mislila kad se otprilike beba može osjetiti......
itekako sam čitala sve postove,i nije pitanje o oživljavanju da osjetiš bebu,već je stvar o tome da li je beba živa ili nije..Pitajte malo starije šta znači kada kažu da beba oživi,to je izraz za koji se kaže da je beba ŽIVA,a 2.stvar zato jer ima uvriježenog mišljenja u ljudi da zametak nije živ,iznenadila bi se koliko ih ima,ali ima ljudi i intelektualaca da tako misle....
8)
Mislim da nebi trebali ljudima uzimati za zlo takva pitanja pogotovo ako su 50+ godina. Mene je moj tata pitao nedavno to, no znam da je mislio jel se miče, vrti, jel ja to osjetim...Nekad se je tako razgovaralo isto ko što je svaka trudnica bila "noseća", ono starinska spika jooj mladi gospon i te fore![]()
Ja sam danas 19+5. U 16 tjednu sam osjetila leptiriće...samo jedanput na par sekundi i od onda ništaSad već fakat nestrpljivo čekam..
A mama me svaki dan pita jel oživiloPoludim svaki put, jer sam joj već rekla da je srce počelo kucat u 6 tjednu i da je moja beba živa. Al neda se ona.....
meni je ovo prva trudnoća i da, bilo mi je čudno kad bi mi svi govorili 'sve će ti tegobe proći kad beba oživi, tamo nedgje sa 3 mjeseca'... sad sam trudna 4 i po mjeseca i još uvijek mi znaju reći 'ma biće ti lakše kad beba oživi', a moja mala lupa već ko velika...
al to su bapske priče. iako neke od njih imaju smisla - ipak su se žene morale prema nečemu ravnati u doba dok nije bilo ultrazvuka i svih ovih điđa koje mi imamo danas koje nam olakšavaju život
i još jedna stvar. ja sam donedavno mislila da imam crijevnu virozu ili nešto slično koliko mi se stalno nešto kuhalo u crijevima. onda mi je slučajno kolegica sa posla rekla PA TO TI SE BEBA MRDA! i stvarno, nemam crijevne tegobe...![]()
Da, ne mozes vjerovati koliko su ljudi jos neupuceni u "tajne trudnoce". Jos i vidis da im nije pravo kada ih ispravis da je beba ziva od trena zaceca. Vecina njih misli na to kada srce pocne kucati. Meni ide i na zivce kada se cude kako to da sam "tako rano" pocela osjecati bebu, kao da je to nesto nenormalno, sa nekih 16ak tjedana![]()
Ja svojoj bakici nemogu objasniti da je meni ružna riječ "oživi" i da je bebica živa već jako dugo.Jednostavno to neče prihvatiti i stalno mi govori "je da beba ti oživi sa negdje 4,4-5mj i tada si točno na pola trudnoce,tak sam i ja brojala i istina je jer sam točno tak rodila".
I tak meni moja bakica to svako malo veli i nemrem joj zamjerit jer tada se tako pričalo![]()
A cure drage, mislim da mi sada tu mozemo natuci 20 stranica..ali to je u sustini realnost...Svi mi govore: Bit ce super kada ozivi! Joj jel ti ozivila beba.... i slicno... I to ne samo od starijih generacija..sta bi mislile kada bi Vam rekla da me je to pitala majka 2 djece a drugo je rodila prije 3 mjeseca? Da Vam ne govorim da je moja mama zvala gin. da ju pita da li se ja smijem uopce pregledavati (nije stara, intelektualno obrazovana zena, proputovala pola svijeta ali....), pa prodike svekrve maltene majko mila ginekoloski te gledaju. A o beti..hahah...nakon sto sam nekoliko sati, dana objasnjavala pitanje na kraju je bilo: I dobro da li sada ti trebas vaditi krv do kraja trudnoce svaki drugi dan? A kada im kazem da mi je beba bila na UZV-u velika 1,3cm skoro pa da ne padnu u nesvjest kao u stilu pa to se ne govori...No zato smo mi ovdje pa ce tek pomaka biti za kojih 20-tak godina...utjesno zar ne?![]()
Pokreti...ma ne mogu docekati taj dan....