Ima li netko dobar, provjeren recept ovog fenomenalnog jela? Prije dosta godina sam okusila izvornu Višku pogaču i nikad poslije nisam uspjela dobiti taj okus, a radila sam je po jednom receptu iz novina...
Ima li netko dobar, provjeren recept ovog fenomenalnog jela? Prije dosta godina sam okusila izvornu Višku pogaču i nikad poslije nisam uspjela dobiti taj okus, a radila sam je po jednom receptu iz novina...
Recept prepisan iz viške kuharice "Škoj na pjat"-OŠ VIS, Učenička zadruga ISSA
POGAČA OD SLANE RIBE
Sastojci:
1 kg brašna
4 dag kvasca
2 žlice šećera
2 dag soli
12-15 komada očišćene slane ribe
0,5 dl maslinovog ulja
1/2 kg luka
papar (po želji)
Priprema:
Izmiješati mlaku vodu sa dvije žlice šećera i kvascem te ostaviti da kvasac ukisne.
Zatim dodati brašno i sol, sve zajedno izmiješati i umijesiti tijesto. Tijesto ostaviti jedan sat da kisne a nakon toga tijesto podijeliti na dva dijela (jedan veći i jedan manji dio) i razvaljati ih u dva lista. Većim dijelom tijesta obložite namašćenu posudu za pečenje, a po njemu raširiti tanko isjeckan crveni luk (netko luk prije popirja, a Komižani stave rajčice). Po luku staviti očišćenu slanu ribu, politi maslinovim uljem i sve malo popapriti, ako volite žešće. Pokriti sve drugim dijelom tijesta, nabosti viljuškom površinu sirove pogače, dobro zatvoriti krajeve i ostaviti sve da se opet malo digne (da nakisne). Paziti da ipak bude tanka. Zatim je staviti peći u zagrijanu pećnicu (na oko 200 stupnjeva). Neka se peče oko 45 minuta. Kada uhvati zlatnu boju i zamiriše kuću i ulicu, onda je gotova. Izvaditi je i pustiti da odstoji nekoliko minuta. Zatim je izrezati na veće pravokutne komade i poslužiti.
Jede se topla i hladna, već kako tko voli i koliko je tko gladan.
U ovoj divnoj knjizi, rezultatu rada učenika OŠ "Vis" i njihove učeničke zadruge, te ravnatelja, svaki recept napisan je i na viškom jeziku, pa je red i ovdje staviti originalnu verziju:
POGACA OL SLONI RIBI
Potriba je:
munka - 1 kilo
bira - 0,04 (1 kvadret friški biri)
sol - 0,02 kilo
slono riba - 12-15 kusi (ocišćenih)
maslinovo ulji - 0,05 ol litri
kapula - 0,50 kola
papor (po žeji)
Ovako se parićuje:
U malo mllaki vodi stavidu se dvi žjice cukra i bira, pok se pusti da se bira digne. Onda se stavi munka, dodo se vodi koko popije, pospe se zarno soli i sve se skupa zamisi. Neka jednu uru gruda stoji da iskisne, a onda se tisto podili u dvo dila-jedon veći i jedon manji. Tisto se razvojo lazanjorom i stavi na laštru. Veći se dil stavi na dno, a po njemu se raširi tonko isiceno kapula (niki kapulu malo šufigaju, a Komižani stavidu pomedori). Po kapuli se stavi ocišćena slono riba (pecice mesa), polivena maslinovin uljon. Ku voli žešći, more bokuncić sve popaprit.
Pokrije se sve to skupa drugim dilom razvojoniga tista, nabode perunom, a kraje dobreo zatvori. Tuko gledat da ostane tonka jer od debeli ni gušta. Neka bokun opita kisne u laštru.
Stavi ji se peć u dobro zagrijonu pećnicu. Pece se oko 45 minuti na 200 grodi. Kad čapo zlotnu hruštu i zavonjo cilo kuća i susistvo, onda von je gotova. Izvadi ji se iz pećnici i pokrije ciston pecon. Kad pogaca malo pristane, isice ji se na kuse-i ji.
More se jist i toplu i studenu, vej kako ku voli i koko je ku glodan!
Ovog ljeta nabavila sam doslovno zadnji primjerak od ukupno tiskanih 500 (Nakladnik: OŠ Vis, Učenička zadruga ISSA), no ravnatelj škole rekao mi je kako su već za jesen pripremili tiskanje novog izdanja.
Knjigu je (nadam se da je drugo izdanje tiskano) moguće nabaviti u većini trgovina (knjižara, poklon galerije, turistički uredi) na Visu.
Po svakom receptu učenici su pripremili jelo, tako da je uz recepte i ta slika.
Ja sam radila višku pitu, ali od oka.
Tijesto sam radila kao što radim i tijesto za pizzu, ali sam umjesto običnog stavila graham brašno i umjesto suncokretovog, maslinovo ulje.
Na to sam stavila, paradajz, slane inčune, luka i začine.
Meni je to za psrte polizati....![]()
ana.m ta s pomidorima je komuška, u višku ne idu pomidori![]()
Ja radim sve isto samo sto i u tijesto dodam malo maslinova ulja. Ovisana sam o njemu. 8)
Ajmeee, kako mi je uz ovaj dijalekt zamirisala pogača, more, Vis, Dalmacija, djetinstvo...Gost1 prvotno napisa
![]()
Obožavam recepte koji nose jak pečat autentičnosti, i Gost1, hvala ti puno na ovome. Rado bih kupila knjigu o kojoj pričaš, pokušat ću je nabavit, a recept ću definitivno isprobati.
Ja sam davno u jednoj konobi jela Višku pogaču ali u njoj su bile i rajčice (salsa), a sad sam saznala da je to zapravo bila Komiška pogača.
A kad sam je radila po spomenutom receptu iz novina, iako je bila ukusna, nekako mi nije bila dovoljno sočna, tijesto kao da je bilo suho. Probat ćemo opet!![]()
He, he baš mi je drago da sam ti napravila po guštu Fritulice 1...
Za knjigu je možda dobro nazvati OŠ Vis i tražiti ravnatelja.
Prošlo ljeto sam ovu kuharicu pokušala nabaviti (na preporuku prijatelja sa Visa) u svim viškim trgovinama-rasprodano, što nije ni čudo jer je neodoljiva.
Tražila sam tako knjigu bezuspješno i na recepciji marine, a ljubazna službenica mi je onda kroz vrata pokazala gospodina u "majici na rige"-trčite za njim, to je ravnatelj škole, "glavni" za kuharicu...
Stigla sam ravnatelja, objasnila mu što me muči, a čovjek mi je nabavio jedan jedini preostali primjerak iz prve naklade.
I objasnio da drugo izdanje tek što nije tiskano.
Ja sam je radila prosli tjedan, recept u osnovi ovakav kako pise Gost1, uz jos malo maslinova ulja u tijesto, i bila mi je mljac-mljac. Jedino sam tijesto ostavila da se dize krace, kao i za pizzu, i bilo je dobro.
Ovo Komuška je iz Komiže ili...?Sun prvotno napisa
![]()
Meni su rekli da je VIška pa je zato tako zovem...
Inače, pred 7 godina sam ljetovala u Komiž i trebalo mi je dugo, dugo da skužim kaj oni pričaju :/ .
Zapravo kad gledam recept od Gost1 to je ustvari to, sol. šećer, maslinovo ulje, graham brašno, germa, evo onda ja radim Komišku pitu.
Ibaš ste mi dale super ideju za ručak jedan dan :D
komuška=komiškafakat ga pretjerujem s tim svojim brzopletim kuckanjem, sorry
Jedan primjerak bit će moj, već sam razvila strategiju kako do njega.Gost1 prvotno napisa
![]()
jedino je riječ o ravnateljici, ne znam kako ste tako smišnu ženu zamijenili s muškarcem![]()
A jel? Poznaješ je, što misliš, hoću li lako do knjige?Vidra prvotno napisa
![]()
upoznala sam je, službeno. ako ima knjiga, dobit ćeš je sigurno.
Meni su čovjeka pokazali, rekli ravnatelj. Pitala ga jeste vi ravnatelj, veli jesam.
Kako se zove ne znam, nisam pitala...
E da...supruga mu radi u butiku "Aqua", s onim lijepim morskim plavo-bijelim stvarima.
Kod nje sam podigla knjigu, ako ovo čita netko s Visa sigurno će znati o kome je riječ...
u istoj su zgradi osnovna i srednja škola, osnovna je izdala knjigu i ima ravnateljicu. no nebitno...
Upravo smo smazali zadnji komad Viške pogače (dakle bez pomidora, a kapulu sam malo propirjala), napravljenu po receptu učenika "OŠ Vis", fenomenalna je. Umjesto običnog bijelog brašna sam stavila pšenično integralno. Hvala cure, hvala Gost1.![]()
Jeste stavljale cijelu kilu brašna i pola kile kapula? Meni se to čini malo puno za jednu škrovadu veličine pećnice. Ili? Zaboravila sam već količine.
Inače, dobro ste me sjetile, već dugo nisam radila komišku pogaču. Inače je radim po ovom receptu:
http://www.posluh.hr/predah/kuharica/komiza.htm
Jedino što stavljam sastojke odokativno.
Zašto to pitam? Jer sam u Komiži jela to božanstveno jelo ful tanko pripremljeno. Meni bi uvijek ispadali debeli komadi. Čak sam mislila probati bez kvasca.
Ja sam otprilike radila pola doze pa sam stavila cca. 1/2 kg brašna, manje od pola kockice svježeg kvasca+1 žl šećera, malo soli, maslinovog ulja, 1 veću kapulu, 7 inćuna (a drugi put ću staviti malo i više).Drimm prvotno napisa
Pekla sam u srednjoj tepsiji i tijesto sam razvukla cca. do debljine pizze. Tako i drugi sloj. Krajeve sam spojila.
Odlično je s pšeničnim integralnim brašnom, baš zamiriši duh povijesti...doba kad je bijelo brašno bilo rezervirano za bogataše, a puk se hranio neprerađenim...
![]()
Ja sam je opet jucer radila, bila je mljac, mljac.
Stavim 60 dag brasna, 30 dag pomidora, 20-25 dag kapule i 15 dag incuna. To mi je optimalan odnos, nije siromasna nadjevom i fino mi je pikantna. Tijesto je svako debelo 3-4 mm.
Jel' treba prodinstati luk ili se stavlja sirov?
a ja se svaki put kad topic skoci pitam - ma tko to ima viska pogace?![]()
![]()
litala prvotno napisa
![]()
E neeema ti na ovom topicu viška, ovdje uvijek fali još pokoji komad!![]()
Piše u receptu da može i sirov. Ali ja sam ga ipak tanko narezala i dobro prodinstala na 1 žl maslinova ulja i 1 žličici ulja u kojem su stajali inćuni.Anvi prvotno napisa
jel pomidore direktno stavljaš na tijesto ili napraviš salsu?Sun prvotno napisa
Dođe mi da je opet sutra pravim. :/
Ja sve stavljam sirovo, i kapulu i pome, tanko nasjeckano. I bude super. A i puno je manje posla.
odlučila sam probati napraviti višku pogaču, pa podižem topic
i usput ... uskoro mi frendica ide na Vis pa bi nabavila ovu knjigu (ili više njih, pa za poklon) o kojoj se govorilo. cure koje ju imate ako može samo info o cijeni i koliko ima stranica