Pokazuje rezultate 1 do 22 od 22

Tema: Tražim recept za kolač - jednostavan i ukusan

  1. #1
    Anemona avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2007
    Lokacija
    sjeverozapadna
    Postovi
    11,053

    Početno Tražim recept za kolač - jednostavan i ukusan

    Uskoro mi rođendan, pada u tjednu. Trebala bih recept za jedno dva jednostavna kolača koji su brzo gotovi, ukusni su i da ih se dosta nareže, po mogučnosti da su čokoladni. Muzičku želju nemam.

    Dojadile mi iste vrste kolače koje vrtim godinama.

  2. #2
    Maslačkica avatar
    Datum pristupanja
    May 2006
    Lokacija
    Sarajevo
    Postovi
    2,720

    Početno

    Ako nisi probala hola kocke, probaj! Meni je baš jako dobar, jeftin i lak i brz za napraviti.
    Osim toga mogu ti preporučiti i brzi i fini od jabuka, ali taj se baš jako brzo pojede

  3. #3
    vikki avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2008
    Lokacija
    Zagreb
    Postovi
    5,685

    Početno

    Kolač s makom i jabukama, i s čokoladnom glazurom (ja mak zamijenim orasima, puno mi je bolji), recept s Coolinarike. Jednostavan, ne zahtijeva osobitu preciznost u sastojcima pa ne možeš puno fulati, brzo gotov. Danima ostaje sočan (zbog jabuka, uvijek stavim malo više nego što piše u receptu).

  4. #4
    Administratorica puntica avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2008
    Lokacija
    Zagreb
    Postovi
    6,634

    Početno

    hola kocke, definitivno - nezaobilazno
    a može i tiramisu, isto jednostavno i brzo

  5. #5
    Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008
    Lokacija
    Zg
    Postovi
    32,982

    Početno

    Kokos štangice (jednostavno, brzo, jeftino)

    3 cijela jaja
    3 žlice vode
    5 velikih vrhom punih žlica šećera
    0,5 dl ulja

    Ovo miješati najvežom brzinom mikserom neke 2 minute. Kad dobro zapjeni (jaja moraju biti sobne temperature) prebaciti mikser na najmanju brzinu i dodati 5 vrhom punih žlica brašna (koristim glatko ili kombinaciju pola-pola) i na vrh noža praška za pecivo.

    Ovo izliti u namašteni pravokutni pleh srednje veličine i ubaciti u pećnitu (prethodno zagrijanu na 180oC). Pečeno je za nekakvih 15-tak minuta. Gotovo je kad se odvoji od rubova.

    U međuvremenu napraviti kremu:

    10 žlica šećera u prahu
    4 žlice vode
    10 dag čokolade (može i u prahu, ali bolje je s običnom čokoladom za kuhanje)
    15 dag margarina
    Ovo zagrijavati na laganoj vatri da se čokolada polako otopi.
    Dodati 15 dag kokos brašna i 1 žlicu ruma (ili ekstrakta ako je za malu djecu)

    Na vrući biskvit zaliti vruću kremu. Po želji zasipati kokos brašnom, ali nije nužno.

    Varijacija na temu: Kokos brašno zamijeniti prženim lješnjacima ili mljevenim orasima (ako su orasi, smanjiti količinu margarina na pola)


    Za muške i one koji ne smiju slatko:
    JELINI PIVSKI SLANCI

    1/4 kg oštrog brašna
    malo (na vrh noža) praška za pecivo
    1 žličica soli
    1 jaje
    200-250 g posnog sira
    200 g maslaca ili margarina (rijetko koristim margarin)

    Umijesiti glatko tijesto i premijesiti ga nekoliko puta. MOže se umijesiti dan ranije (ljepše se lista, izgleda kao da ste se jako izmučili, a gotovo je za 10 min)

    Tijesto razvaljati i izrezati gradlom (kotačićem), modlicama ili nožem na željene oblike. Po želji premazati žumanjkom, posipati kimlom ili ribanim sirom i peći na pek-papiru.

    Kod nas se uvijek radi dupla smjesa!

  6. #6
    Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008
    Lokacija
    Zg
    Postovi
    32,982

    Početno

    Još sam se nečega sjetila - GItin kolač (slično kao Hola kocke, ali s višnjama). Ima negdje na Rodi. Ako bude trebalo, potražit ćemo recept.

    Drugi favorit: Dunavski valovi... mljac!

    I sretan rođendan!

  7. #7
    Anemona avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2007
    Lokacija
    sjeverozapadna
    Postovi
    11,053

    Početno

    Joj da, Dunavske valove nisam radila 100 godina. Ove kokos štangice relativno često radimo, pogledati ću i ostale recepte.
    Nego, puntice, daj recept za tiramisu, nemam nikakav, nisam nikad radila.

    Peterlin, ovi pivski slanci, kako misliš premijesiti? Kao npr. za salovnjake? Izvaljaš i složiš, pa takvo složeno opet razvaljaš i složiš,... i tako nekoliko puta, ili samo doslovno premijesiti?
    Posljednje uređivanje od Anemona : 01.03.2010. at 07:19

  8. #8
    Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008
    Lokacija
    Zg
    Postovi
    32,982

    Početno

    Citiraj Anemona prvotno napisa Vidi poruku

    Peterlin, ovi pivski slanci, kako misliš premijesiti? Kao npr. za salovnjake? Izvaljaš i složiš, pa takvo složeno opet razvaljaš i složiš,... i tako nekoliko puta, ili samo doslovno premijesiti?
    Može se tako preslagati tijesto, tada se fino listaju, ali meni se uvijek žuri pa samo premijesim. Dobro ispadnu i bez kompliciranja, pogotovo ako tijesto stoji prek noći.

  9. #9

    Datum pristupanja
    May 2006
    Lokacija
    na pravom mjestu
    Postovi
    1,774

    Početno

    Biskvit, pa red marelica iz kompota, preliješ sa dva pudinga od čokolade i na vrhu šlag

  10. #10

    Datum pristupanja
    Feb 2007
    Postovi
    2,557

    Početno

    Brzinska rolada, a unutra puding od čokolade ili nutella umjesto pekmeza? Mačje oči? Čokoladni parfe?

  11. #11
    Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008
    Lokacija
    Zg
    Postovi
    32,982

    Početno

    Brioni - After Eight varijanta
    (Nisam još isprobala, čekam pogodnu priliku, ali ideja mi se čini super jer obične brione volimo):

    Biskvitno tijesto
    7 jaja
    7 žlica šećera
    2 žlice vode
    5 dag brašna
    5 dag gorkog kakao praha
    pola praška za pecivo

    Jaja, šećer i vodu zamutiti najvećom brzinom. Dodati na najmanjoj brzini prethodno prosijano brašno, kakao i pp. Peći kao i svaki drugi biskvit.

    Krema
    Pola litre mlijeka
    5 žlica šećera
    5 dag brašna (oštro)
    25 dag margarina ili 20 dag maslaca
    nekoliko kapi ekstrakta mentola (po želji)

    Mlijeko, šećer i brašno skuhati kao puding. Kad se ohladi na sobnu temp. dodati ekstrakt i izrađeni margarin/maslac. Premazati preko biskvita.

    Glazura
    10 dag čokolade za kuhanje ili bitterice
    0,5 dl mlijeka
    5 dag maslaca ili margarina
    žličica ekstrakta od mentola

    Čokoladu otopiti u mlijeku na laganoj vatri, dodati maslac i ekstrakt mentola, pa kad je ujednačeno glatko preliti preko kolača.

  12. #12
    Osoblje foruma apricot avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004
    Lokacija
    zagreb, istočno od... svega
    Postovi
    32,414

    Početno

    Peterlin, mislim da sam se već nekoliko puta pozivala k tebi...

  13. #13
    mamaduda avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2004
    Postovi
    919

    Početno

    jednostavan i fin:

    ORAHOVI KOLAČI


    [IMG]file:///C:/Users/Dunja/AppData/Local/Temp/msohtmlclip1/01/clip_image001.gif[/IMG] 14 dag šećera
    [IMG]file:///C:/Users/Dunja/AppData/Local/Temp/msohtmlclip1/01/clip_image001.gif[/IMG] 6 žutanjaka
    [IMG]file:///C:/Users/Dunja/AppData/Local/Temp/msohtmlclip1/01/clip_image001.gif[/IMG] 14 dag samljevenih oraha
    [IMG]file:///C:/Users/Dunja/AppData/Local/Temp/msohtmlclip1/01/clip_image001.gif[/IMG] 4 dag prezla namočenih u rumu

    Sve sastojke zajedno dobro izmiješati.
    Na kraju dodati snijeg od 6 bjelanjaka i lagano ručno izmiješati
    Staviti u namazan pleh ili na masni papir

    OCAKLINA
    Malo više od pola slatkog vrhnja, 2 žlice šećera, 8-10 dag čokolade za kuhanje, grudicu maslaca

    Peći na 150°C oko sat vremena.

  14. #14
    mamaduda avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2004
    Postovi
    919

    Početno

    ajme, sorry na ovim znakovima, evo ponovo:

    ORAHOVI KOLAČI

    14 dag šećera
    6 žutanjaka
    14 dag samljevenih oraha
    4 dag prezla namočenih u rumu

    Sve sastojke zajedno dobro izmiješati.
    Na kraju dodati snijeg od 6 bjelanjaka i lagano ručno izmiješati
    Staviti u namazan pleh ili na masni papir

    OCAKLINA
    Malo više od pola slatkog vrhnja, 2 žlice šećera, 8-10 dag čokolade za kuhanje, grudicu maslaca

    Peći na 150°C oko sat vremena.

  15. #15
    kinder avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2005
    Postovi
    2,338

    Početno

    Citiraj apricot prvotno napisa Vidi poruku
    Peterlin, mislim da sam se već nekoliko puta pozivala k tebi...

    Zanima te raspored prostorija u stanu ?

  16. #16
    Osoblje foruma apricot avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004
    Lokacija
    zagreb, istočno od... svega
    Postovi
    32,414

    Početno

    samo kuhinje i špajze

  17. #17

    Datum pristupanja
    Oct 2004
    Lokacija
    Iza kapaka
    Postovi
    5,351

    Početno

    A leopard torta? Ja radila prvi put prekjučer i - mljac.
    Jako jednostavna i brza za napraviti.

  18. #18
    Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008
    Lokacija
    Zg
    Postovi
    32,982

    Početno

    Danas sam jela ljetnu tortu s višnjama: Biskvit, pa tri prsta debeli sloj kreme (jogurt, šlag i želatina + višnje) pa crveni preljev... Mljac! Vjerujem da bi se tak nešto dalo napraviti i sa zaslađivačem. Moram kolegicu pitati točne mjere, pa dojavim... Bili smo oduševljeni.

  19. #19
    Anemona avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2007
    Lokacija
    sjeverozapadna
    Postovi
    11,053

    Početno

    Kupila sam sastojke za tortu od sira i dunavske valove, mada smo sutra cijeli dan mali i ja sami doma, pa se nadam da ćemo uspjeti to i ispeči.
    Peterlin, ove tvoje pivske slance sam jučer pekla. Napravila sam duplu smjesu, da ću pola ispeči jučer, pola danas, a na kraju smo ih jučer potamanili. Na dio sam naribala gaudu, na dio sezam, a nisam mogla odoljeti, pa je dobar dio bio posipan komadićima špeka i buđole. Svi su bili odlični.

  20. #20
    Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008
    Lokacija
    Zg
    Postovi
    32,982

    Početno



    I sve najbolje!

    P.S. Nabavila ja jučer recept i za tortu s višnjama, savršeno je prilagodljiva sladilu (moram to isprobati, pa dojavim)

  21. #21
    Anemona avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2007
    Lokacija
    sjeverozapadna
    Postovi
    11,053

    Početno

    Citiraj Peterlin prvotno napisa Vidi poruku


    I sve najbolje!

    P.S. Nabavila ja jučer recept i za tortu s višnjama, savršeno je prilagodljiva sladilu (moram to isprobati, pa dojavim)
    Ajde, probaj pa javi. Hvala na čestitkama, sutra je.

  22. #22
    Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008
    Lokacija
    Zg
    Postovi
    32,982

    Početno

    Evo kako izgleda recept (sa šećerom je u originalu, a količina sladila je prema uputama za Natreen):

    Ljetna voćna torta

    Biskvit podloga
    2 jaja cijela + 1 žlica tople vode
    2 žlice šećera (ili 2 žličice tekućeg sladila)
    4 žlice oštrog brašna
    Ispeći i ohladiti u okruglom kalupu koji se može rastvoriti.

    Krema
    1 vrećica želatine
    1 jogurt
    To izmiješati i pustiti da odstoji barem 5 minuta.

    Izmiksati ½ litre šlaga (biljni ili obični) i ostaviti sa strane.

    Želatinu s jogurtom otopiti i pomiješati mikserom sa 2 jogurta i 10 dag šećera u prahu (ili 2-3 žličice tekućeg sladila, po želji).

    U smjesu RUČNO dodati šlag i voće (za one koji smiju slatko, ocijediti staklenku višanja, a za one koji ne smiju, otopiti 1/2 - 3/4 vrećice smrznutih višanja ili šumskog voća u pola litre vode, ocijediti i spremiti tekućinu).

    Preliti na biskvit i staviti hladiti najmanje 3 sata ili preko noći.

    Za glazuru skuhati 1 dijetni puding od vanilije u pola litre tekućine od višanja (ako je manje od pola litre, dodati vode koliko fali).

    Gotov puding hladiti uz miješanje. Preliti na ohlađeni kolač. Ukrasiti po želji.

    ------------------

    Nismo još stigli isprobati, ali svakako budemo.
    Posljednje uređivanje od Peterlin : 03.03.2010. at 09:23

Pravila pisanja postova

  • Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •