Uskoro mi rođendan, pada u tjednu. Trebala bih recept za jedno dva jednostavna kolača koji su brzo gotovi, ukusni su i da ih se dosta nareže, po mogučnosti da su čokoladni. Muzičku želju nemam.
Dojadile mi iste vrste kolače koje vrtim godinama.
Uskoro mi rođendan, pada u tjednu. Trebala bih recept za jedno dva jednostavna kolača koji su brzo gotovi, ukusni su i da ih se dosta nareže, po mogučnosti da su čokoladni. Muzičku želju nemam.
Dojadile mi iste vrste kolače koje vrtim godinama.
Ako nisi probala hola kocke, probaj! Meni je baš jako dobar, jeftin i lak i brz za napraviti.
Osim toga mogu ti preporučiti i brzi i fini od jabuka, ali taj se baš jako brzo pojede![]()
Kolač s makom i jabukama, i s čokoladnom glazurom (ja mak zamijenim orasima, puno mi je bolji), recept s Coolinarike. Jednostavan, ne zahtijeva osobitu preciznost u sastojcima pa ne možeš puno fulati, brzo gotov. Danima ostaje sočan (zbog jabuka, uvijek stavim malo više nego što piše u receptu).
hola kocke, definitivno - nezaobilazno
a može i tiramisu, isto jednostavno i brzo
Kokos štangice (jednostavno, brzo, jeftino)
3 cijela jaja
3 žlice vode
5 velikih vrhom punih žlica šećera
0,5 dl ulja
Ovo miješati najvežom brzinom mikserom neke 2 minute. Kad dobro zapjeni (jaja moraju biti sobne temperature) prebaciti mikser na najmanju brzinu i dodati 5 vrhom punih žlica brašna (koristim glatko ili kombinaciju pola-pola) i na vrh noža praška za pecivo.
Ovo izliti u namašteni pravokutni pleh srednje veličine i ubaciti u pećnitu (prethodno zagrijanu na 180oC). Pečeno je za nekakvih 15-tak minuta. Gotovo je kad se odvoji od rubova.
U međuvremenu napraviti kremu:
10 žlica šećera u prahu
4 žlice vode
10 dag čokolade (može i u prahu, ali bolje je s običnom čokoladom za kuhanje)
15 dag margarina
Ovo zagrijavati na laganoj vatri da se čokolada polako otopi.
Dodati 15 dag kokos brašna i 1 žlicu ruma (ili ekstrakta ako je za malu djecu)
Na vrući biskvit zaliti vruću kremu. Po želji zasipati kokos brašnom, ali nije nužno.
Varijacija na temu: Kokos brašno zamijeniti prženim lješnjacima ili mljevenim orasima (ako su orasi, smanjiti količinu margarina na pola)
Za muške i one koji ne smiju slatko:
JELINI PIVSKI SLANCI
1/4 kg oštrog brašna
malo (na vrh noža) praška za pecivo
1 žličica soli
1 jaje
200-250 g posnog sira
200 g maslaca ili margarina (rijetko koristim margarin)
Umijesiti glatko tijesto i premijesiti ga nekoliko puta. MOže se umijesiti dan ranije (ljepše se lista, izgleda kao da ste se jako izmučili, a gotovo je za 10 min)
Tijesto razvaljati i izrezati gradlom (kotačićem), modlicama ili nožem na željene oblike. Po želji premazati žumanjkom, posipati kimlom ili ribanim sirom i peći na pek-papiru.
Kod nas se uvijek radi dupla smjesa!
Još sam se nečega sjetila - GItin kolač (slično kao Hola kocke, ali s višnjama). Ima negdje na Rodi. Ako bude trebalo, potražit ćemo recept.
Drugi favorit: Dunavski valovi... mljac!
I sretan rođendan!
Joj da, Dunavske valove nisam radila 100 godina. Ove kokos štangice relativno često radimo, pogledati ću i ostale recepte.
Nego, puntice, daj recept za tiramisu, nemam nikakav, nisam nikad radila.
Peterlin, ovi pivski slanci, kako misliš premijesiti? Kao npr. za salovnjake? Izvaljaš i složiš, pa takvo složeno opet razvaljaš i složiš,... i tako nekoliko puta, ili samo doslovno premijesiti?
Posljednje uređivanje od Anemona : 01.03.2010. at 07:19
Biskvit, pa red marelica iz kompota, preliješ sa dva pudinga od čokolade i na vrhu šlag![]()
Brzinska rolada, a unutra puding od čokolade ili nutella umjesto pekmeza? Mačje oči? Čokoladni parfe?
Brioni - After Eight varijanta
(Nisam još isprobala, čekam pogodnu priliku, ali ideja mi se čini super jer obične brione volimo):
Biskvitno tijesto
7 jaja
7 žlica šećera
2 žlice vode
5 dag brašna
5 dag gorkog kakao praha
pola praška za pecivo
Jaja, šećer i vodu zamutiti najvećom brzinom. Dodati na najmanjoj brzini prethodno prosijano brašno, kakao i pp. Peći kao i svaki drugi biskvit.
Krema
Pola litre mlijeka
5 žlica šećera
5 dag brašna (oštro)
25 dag margarina ili 20 dag maslaca
nekoliko kapi ekstrakta mentola (po želji)
Mlijeko, šećer i brašno skuhati kao puding. Kad se ohladi na sobnu temp. dodati ekstrakt i izrađeni margarin/maslac. Premazati preko biskvita.
Glazura
10 dag čokolade za kuhanje ili bitterice
0,5 dl mlijeka
5 dag maslaca ili margarina
žličica ekstrakta od mentola
Čokoladu otopiti u mlijeku na laganoj vatri, dodati maslac i ekstrakt mentola, pa kad je ujednačeno glatko preliti preko kolača.
Peterlin, mislim da sam se već nekoliko puta pozivala k tebi...
jednostavan i fin:
ORAHOVI KOLAČI
[IMG]file:///C:/Users/Dunja/AppData/Local/Temp/msohtmlclip1/01/clip_image001.gif[/IMG] 14 dag šećera
[IMG]file:///C:/Users/Dunja/AppData/Local/Temp/msohtmlclip1/01/clip_image001.gif[/IMG] 6 žutanjaka
[IMG]file:///C:/Users/Dunja/AppData/Local/Temp/msohtmlclip1/01/clip_image001.gif[/IMG] 14 dag samljevenih oraha
[IMG]file:///C:/Users/Dunja/AppData/Local/Temp/msohtmlclip1/01/clip_image001.gif[/IMG] 4 dag prezla namočenih u rumu
Sve sastojke zajedno dobro izmiješati.
Na kraju dodati snijeg od 6 bjelanjaka i lagano ručno izmiješati
Staviti u namazan pleh ili na masni papir
OCAKLINA
Malo više od pola slatkog vrhnja, 2 žlice šećera, 8-10 dag čokolade za kuhanje, grudicu maslaca
Peći na 150°C oko sat vremena.
ajme, sorry na ovim znakovima, evo ponovo:
ORAHOVI KOLAČI
14 dag šećera
6 žutanjaka
14 dag samljevenih oraha
4 dag prezla namočenih u rumu
Sve sastojke zajedno dobro izmiješati.
Na kraju dodati snijeg od 6 bjelanjaka i lagano ručno izmiješati
Staviti u namazan pleh ili na masni papir
OCAKLINA
Malo više od pola slatkog vrhnja, 2 žlice šećera, 8-10 dag čokolade za kuhanje, grudicu maslaca
Peći na 150°C oko sat vremena.
samo kuhinje i špajze
A leopard torta? Ja radila prvi put prekjučer i - mljac.
Jako jednostavna i brza za napraviti.
Danas sam jela ljetnu tortu s višnjama: Biskvit, pa tri prsta debeli sloj kreme (jogurt, šlag i želatina + višnje) pa crveni preljev... Mljac! Vjerujem da bi se tak nešto dalo napraviti i sa zaslađivačem. Moram kolegicu pitati točne mjere, pa dojavim... Bili smo oduševljeni.
Kupila sam sastojke za tortu od sira i dunavske valove, mada smo sutra cijeli dan mali i ja sami doma, pa se nadam da ćemo uspjeti to i ispeči.
Peterlin, ove tvoje pivske slance sam jučer pekla. Napravila sam duplu smjesu, da ću pola ispeči jučer, pola danas, a na kraju smo ih jučer potamanili. Na dio sam naribala gaudu, na dio sezam, a nisam mogla odoljeti, pa je dobar dio bio posipan komadićima špeka i buđole. Svi su bili odlični.
I sve najbolje!
P.S. Nabavila ja jučer recept i za tortu s višnjama, savršeno je prilagodljiva sladilu (moram to isprobati, pa dojavim)
Evo kako izgleda recept (sa šećerom je u originalu, a količina sladila je prema uputama za Natreen):
Ljetna voćna torta
Biskvit podloga
2 jaja cijela + 1 žlica tople vode
2 žlice šećera (ili 2 žličice tekućeg sladila)
4 žlice oštrog brašna
Ispeći i ohladiti u okruglom kalupu koji se može rastvoriti.
Krema
1 vrećica želatine
1 jogurt
To izmiješati i pustiti da odstoji barem 5 minuta.
Izmiksati ½ litre šlaga (biljni ili obični) i ostaviti sa strane.
Želatinu s jogurtom otopiti i pomiješati mikserom sa 2 jogurta i 10 dag šećera u prahu (ili 2-3 žličice tekućeg sladila, po želji).
U smjesu RUČNO dodati šlag i voće (za one koji smiju slatko, ocijediti staklenku višanja, a za one koji ne smiju, otopiti 1/2 - 3/4 vrećice smrznutih višanja ili šumskog voća u pola litre vode, ocijediti i spremiti tekućinu).
Preliti na biskvit i staviti hladiti najmanje 3 sata ili preko noći.
Za glazuru skuhati 1 dijetni puding od vanilije u pola litre tekućine od višanja (ako je manje od pola litre, dodati vode koliko fali).
Gotov puding hladiti uz miješanje. Preliti na ohlađeni kolač. Ukrasiti po želji.
------------------
Nismo još stigli isprobati, ali svakako budemo.
Posljednje uređivanje od Peterlin : 03.03.2010. at 09:23