Drage Rode,
na ovom sam forumu pronašla bezbroj korisnih savjeta, a više sam puta zvala sos službu i beskrajno sam zahvalna svim savjetnicama.
Sada sam već dulje vrijeme u velikoj dilemi što da učinim po pitanju dojenja. Moja 2g djevojčica neprestano doji i noću i danju i od kad sam počela raditi to me dovodi do ludila. Posao teško obavljam, prema starijoj djeci sam nepravedno nervozna, a sama se nekad već jeeežim kad me navlači više od 15 minuta po noći.
Danju, nakon što se dugo ne vidimo uživam u dojenju i našoj povezanosti, no noćna dojenja su toliko štetna za našu obitelj, da mora postojati način da se nekako ukinu.
Prvo dijete sam dojila samo 9 mjeseci. Počeo je spavati po noći čim smo ukinuli dojenje. Drugo dijete sam dojila do 3. godine (trudnoća) i evo sad sam sa djevojčicom još na dojenju.
Sveukupno sam iscrpljena i više dobro za sve bi bilo da uspijemo prestati.
Po noći joj objašnjavam da cica spava, da je umorna, ali od laganog cendranja znamo doći do intenzivnog plača i tada mi sve izgleda besmisleno i malo nasuprot njene tuge i naravno, dam joj.
Tako se vrtimo u krug posljednjih nekoliko mjeseci.
S obzirom da SOS savjetnice imaju pregršt savjeta za sve probleme sa dojenjem, nadam se da imaju savjete kako postupno prestati dojiti. Znači, nakon što je majka tako odlučila, što da (neagresivno) učini po tom pitanju?
S druge strane, molim vas, podsjetite me koji su ono dobri razlozi za dojenje veće djece? A da su ti razlozi veći od majčina premora i njene nesposobnosti da da više od sebe i drugoj djeci. Ne pitam to kao provokaciju, već kao motivaciju kad se nađem u situaciji bez izbora, u kojoj se ustvari upravo i nalazim.
Marpesia, jedan razlog za dojenje (jedan od mnogih) - vidis kakvo je vrijeme trenutno, stalno se mijenja, doba je bolesti i prehlada i moguce je da ti se curica bori protiv bolesti i zato puno trazi, mozda ne bi toliko trazila inace.
Zbog toga (ako bilo sto poduzimas) ne ocekuj drasticne pomake za sada, ali ce s vremenom ici sve lakse i lakse.
Jos nesto: kad dijete vrlo malo doji, u mlijeku se jos vise koncentriraju zive tvari potrebne djetetu za imunitet, zato je polagani prestanak najbolja opcija za zdravlje djeteta, a za zdravlje majke je dobro sto nece biti zastoja i mastitisa te sto nece biti psihicki previse uzdrmana (posljedica smanjenja razine hormona prolaktina).
Tvoja curica je sad vec dovoljno velika da skuzi dogovor. Ali, ako se s njom dogovaras za nedojenje (za bilo koju situaciju, npr. pred spavanje ili u ducanu ili na necijem rodjendanu ili ...), to napravi kad ste obje dobro (odmorne, niste gladne, zedne, bolesne, pod stresom) i lakse ce prihvatiti dogovor, s tim da ti moras biti 100% odlucna da to zelis sprovesti i najbolje bi bilo da to bude pravilo (sama znas kad te dojenje najvise smeta).
Dobro prouci link sto ti ga je Leonisa stavila, polagano prestajanje se ustvari svodi bas na to. Mozes kombinirati sve ono sto je nabrojano, dogovarati se s curicom, paziti da je dijete u svakoj situaciji kad bi trazilo dojiti sito i da nije zedno, da ne nosis dekoltiranu robu (da dijete ne namirise), sve kako ti pase. Ali za to moras ispocetka, dok ne uhvatis nacin i ritam, biti odmorna i poprilicno skoncentrirana na postupak. Meni npr. pomaze 1 popodnevno spavanje svakih 2 tjedna da se osjecam bolje. Ti najbolje znas sto tebi pomaze, pa napravi to. A kad budes bolje, lako ces pronaci sto i kako raditi (i da li uopce).