argentina, kakav mu je dnevni ritam?
Možda pitanje zvuči glupo, ali ono što je nama pomoglo za kakanje (problem je nastao prilikom skidanja pelene) je ustaljen ritam.
Trebalo bi za početak otkriti koje je to okvirno vrijeme kad dijete najčešće kaka. Kod nekih je to nakon doručka, kod nekih popodne,... i učiniti sve da se ta rutina ne poremeti.
Ako je kakanje popodne, onda ste u to vrijeme svakako doma, bez pretjeranih uzbuđenja, da dijete stigne skužiti da mu se kaka i da je u opuštenim uvjetima, pa se uspije pokakati.

Moje dijete je bilo jako živahno u toj dobi (2 g), nije bilo šanse da on miruje dok je budan, pa smo tome doskočili (bilo je ljeto) da sam mu odmah čim sam došla doma napunila kadicu i stavila ga na balkon da se kupa.
On bi se tada smirio, ne bi mislio na 100 drugih stvari i uspio bi se skonentrirati da prepozna nagon za kakanjem.
Ja bih se pravila da ga ne vidim, pa bi se on pokakao u kadu dok je stajao.
To nije bio problem, jer je kakač bio tvrd, dakle nije se tu sekundu rastapao u vodi.
Tada je bilo važno da ga ne špotam, nego sam ga pohvalila: bravo, pokakao si se, drugi put kaži: kaka mi se, pa ćeš kakati na wc.

Mislim da ti je dijete dovoljno veliko, skinite mu pelenu i počnite ga navikavati.

Ono što smo dodatno radili, bilo je dodatno nuđenje vode i voća koje otvara.

Ako je slučajno prošao dan da nije kakao, drugi dan nije bilo micanja iz kuće (u park i slično) dok se ne bi pokakao.

Da ne shvatiš krivo, nikad nisam na glas izrekla: nema van dok se ne pokakaš, nego smo tako planirali aktivnosti ovisno o kakanju.

Ubrzo je bilo bolje.