mi imamo isti problem. ne bi vjerovali ali radi se o cistoj manipulaciji...
ovako kod nas: m. je skinula pelenu s 2 godine, odmah je bila suha i po noci, dakle sve 5.
onda nekih pola godine nakon sto smo vec potpuno zaboravili na pelene pocela je zadrzavati stolicu. znakovito je da se to poklopilo s dolaskom nove bebe.
isto smo prvo mislili da se radi o zatvoru, ali zatvora nije bilo. osim toga m. krasno jede, puno voca i povrca, suhog voca, cjelovitih zitarica. nije u tome bio problem.
i tako, trpili smo to. ona bi zadrzavala stolicu, pa bi onako malo pobjeglo u gace. i tako je znalo biti po 15 gaca dnevno. pelenu nije htjel ni pod razno (to je smatrala za najgoru uvredu). onda bi joj pokusali objasniti da mora sjesti na wc, da kakica ne moze nigdje drugdje otici vec da mora van. onda bi nastalo vristanje. i tako...mi bi je drzali za ruku, ona bi vristala. na kraju bi se uvijek pokakala. nije to kod nas nikad trajalo dugo. mozda dva tri dana ne bi isla na wc, 3. dan bi se obavezno pokakala. ali se zato sve vrtilo oko toga.
bilo mi je jos onda cudno jer bi recimo cijeli tjedan bio ok, i onda odjednom dodje vikend i ona to napravi sto puta, i to zato da je tata opere. mislim da se osvecivala njemu sto je stalno na poslu.
onda smo isli kod psihologice koja nam je rekla da je to jedna stvar u kojoj "nasa mora biti zadnja". dakle ona mora shvatiti da MORA sjesti na wc. e sad da li cu joj ja za to vrijeme citati slikovnicu, ili cemo pjevati, ili ce se ona na skljci igrati s plastelinom (a to smo sve i radili) je sporedno. vazno je da ona to mora obaviti.
ali opet se nije puno promijenilo.
nakon nekog vremena ja sam vec potpuno sludjena ponudila joj kolac kao nagradu ako se pokaka. i pogodite sto? pokakala se iste sekunde.
moram li reci da mi je taj sistem nagrada i kazni oduvijek bio mrzak? i da se nikad time nisam sluzila a kamoli podmicivanjem slatkisima
ali evo sad sam to isprobala vec nekoliko puta...recimo ona se dere, svi oko nje, kaze ne mogu, vec mislimo da je boli, i onda ponudim nagradu i klik! nemres vjerovat. ona ga drzi i drzi, i kaznjava nas za tko zna sto.
sitacija se medjutim znatno popravila. kako je presla treci rodjendan vrlo rijetko to radi. naprosto je valjda i sama shvatila da nista s tim nece postici osim nelagode (jer ona mrzi biti pokakana, cak i nakon obicne nuzde je moramo prati u vodi, u vrticu gotovo da i ne kaka upravo zato sto je tamo tete ne mogu oprati, a vlazne maramice ne podnosi).
sad manipulira nekim drugim stvarima