Page 2 of 2 FirstFirst 12
Results 51 to 71 of 71

Thread: kako pripremiti ječam

  1. #51
    bucka's Avatar
    Join Date
    Jan 2005
    Location
    zagreb
    Posts
    5,074

    Default

    bio je namočen cca 2,5 h!
    ječam, a ne ječmena kaša!

  2. #52
    wewa's Avatar
    Join Date
    Feb 2004
    Location
    Sarajevo
    Posts
    3,187

    Default

    definitivno prekratko namakanje, najbolje preko noci

  3. #53

    Join Date
    Jan 2006
    Location
    split
    Posts
    576

    Default ječam

    Ječam pusti sluz kad "malo stane" (skuhaš pa ostaviš koji sat) ili dan ranije.
    Recept

    U vruću vodu bacam:

    - mrkvu (2 kom. ),
    - ječam (šalica kave srednja), (nikad ga ne potopim)
    - fažol (grah - šaku otprilike) - može i konzerva ali onda se stavi pred kraj
    - petrsimul
    - selen
    - luk bijeli, crveni
    - malo poriluka (može i bez)
    - nešto suhog mesa (vrat ili rebra, slanina) - malo
    - sol, papar, koju pelatu (rajčicu zbog boje) i lovor
    - krumpir na kockice ubacim zadnjih 15 min.
    I eto. Nije kao pizza i hrenovke ali dječica pojedu.

  4. #54
    lara26's Avatar
    Join Date
    May 2005
    Location
    split
    Posts
    306

    Default

    jel jecam isto sto i orzo?

  5. #55
    Mejra's mommy's Avatar
    Join Date
    Feb 2005
    Location
    MI
    Posts
    1,456

    Default

    Quote Originally Posted by lara26
    jel jecam isto sto i orzo?
    a ja jos neznam sto je ni jecam? Kakvo li sam ja to dijete bosansko seljacko...

    Ali mislim da je orzo nesto drugo... 8)

  6. #56

    Default

    Mejra's mommy, moja baka (iz Bosne) je ječam zvala geršl. Ne zvuči baš kao bosanska riječ

  7. #57
    Mima's Avatar
    Join Date
    Feb 2004
    Location
    Zagreb
    Posts
    21,851

    Default

    mejra's mommy, ječam je barley na engleskom

  8. #58
    Osoblje foruma apricot's Avatar
    Join Date
    Jan 2004
    Location
    zagreb, istočno od... svega
    Posts
    32,414

    Default

    Quote Originally Posted by lara26
    jel jecam isto sto i orzo?
    je

  9. #59
    MoMo's Avatar
    Join Date
    Aug 2006
    Location
    Sarajevo
    Posts
    1,346

    Default

    mi danas pravimo pilav (rizoto sa piletinom i puno povrca u rerni) a dio rize cu zamjeniti jecmom ponukana apricotinim jecamotom

  10. #60
    Mejra's mommy's Avatar
    Join Date
    Feb 2005
    Location
    MI
    Posts
    1,456

    Default

    Aha, znaci papamo orzo i gersl i jecam... 8)

  11. #61

    Join Date
    Nov 2003
    Location
    zgb
    Posts
    2,118

    Default

    Quote Originally Posted by bucka
    bio je namočen cca 2,5 h!
    ječam, a ne ječmena kaša!
    nemojte me zbunjivati.
    što je što?


    općenito me ovo kaša zbunjuje. prilikom dohrane (kada sam tek počinjala) ja sam mislila da je to nešto tipa grizolina (te konzistencije).
    nisam očekivala zrnje.

  12. #62
    tina55's Avatar
    Join Date
    Nov 2009
    Posts
    3,341

    Default

    Quote Originally Posted by Tessa View Post
    Fini su nam popečci, ali ga onda mekanije skuham da mi smjesa bude kompaktnija
    kako radite popečke od ječma?!?

  13. #63

    Join Date
    May 2006
    Location
    Split
    Posts
    3,209

    Default

    popečke? prvi put čujem

  14. #64

    Join Date
    Apr 2009
    Posts
    115

    Default

    Evo recept za popečke-http://www.coolinarika.com/recept/popecci-od-jecma/

  15. #65
    *mamica*'s Avatar
    Join Date
    Jan 2009
    Posts
    2,413

    Default

    Ja radim ovako:

    Ječam namočim preko noći i još ga ujutro obarim ako imam vremena. Luk i mrkvu narežem na jako sitne kockice, piletinu na kockice normalne veličine i to zajedno dinstam na maslacu (može i ulje, svejedno, meni je ljepše na maslacu) i lagano dolijevam vodu. Začinim sa soli, malo kurkume i papra (radi zdravlja, kurkuma ide po želji) i 1-2 lovorova lista, ubacim ječam, nadolijem vode i to kuham kao čorbu/varivo. Prefenomenalno ispadne, izaziva ovisnost

  16. #66

    Join Date
    Dec 2010
    Posts
    669

    Default

    Ne znam je li netko već spomenuo ječam sa špinatom, kao prilog nekom mesu npr. Savršeno. Na maslinovom ulju se poprži češnjak, dodaju listovi špinata, začini, malo prodinsta. Ječam se skuha odvojeno i doda špinatu. Tko voli, može i dodatno zaliti maslinovim uljem

  17. #67
    Leelee's Avatar
    Join Date
    Oct 2005
    Location
    Agram
    Posts
    228

    Default

    Ova uskršnja torta Ane Ugarković od ječma mi je baš bila fina...

    http://www.coolinarika.com/recept/us...ana-ugarkovic/

  18. #68
    a72's Avatar
    Join Date
    Apr 2007
    Posts
    1,519

    Default

    klinjo mi mali mrsavko, pa me jedna starija teta naucila da mu skuham jecam i da da mu vodu koju dobijem kuhanjem dajem piti umjesto obicne vode. navodno otvara apetit, jaca itd... na pijaci sam nasla neoljusteni jecam, a u prodavnici ima gersla , ali mislim da to nije jecam nego psenica ili se varam?
    kako da spremim ovaj u ljusci , da ga namocim preko noci, nema veze sto je neoljusten ili sta?
    teta sa pijace je rekla da taj namocim, tu vodu prospem i sutradan da ga kuham kao caj, kratko, ali nekako mi to nema logike...pomagajte !!!
    Last edited by a72; 10.02.2012 at 19:53.

  19. #69
    Ifigenija's Avatar
    Join Date
    Jun 2004
    Posts
    4,570

    Default

    Quote Originally Posted by *mamica* View Post
    Ja radim ovako:

    Ječam namočim preko noći i još ga ujutro obarim ako imam vremena. Luk i mrkvu narežem na jako sitne kockice, piletinu na kockice normalne veličine i to zajedno dinstam na maslacu (može i ulje, svejedno, meni je ljepše na maslacu) i lagano dolijevam vodu. Začinim sa soli, malo kurkume i papra (radi zdravlja, kurkuma ide po želji) i 1-2 lovorova lista, ubacim ječam, nadolijem vode i to kuham kao čorbu/varivo. Prefenomenalno ispadne, izaziva ovisnost
    Mamica, ja sam danas ovo kuhala i predobro je. Svi su oduševljeni! Hvala ti!
    Brzo jelo, kvalitetne namirnice, pa još i prezdrava kurkuma i ječam, a i faktički sve u jednom, cijeli obrok.
    Divno!
    Imaš li još kakvih dobrih recepata?

  20. #70

    Join Date
    Nov 2003
    Location
    Zagreb pri jezeru
    Posts
    1,075

    Default

    Ja sam radila jednu od orzoto verzija:
    namočiti ječam preko noći
    na maslacu malo dinstati tanko narezani mladi luk (može i poriluk), dodati na sitne kockice nasjeckanu mrkvu i pasternja (više pasternjaka, manje mrkve) i ječam
    podliti vinom, kad ishlapi podlijevati nekim temeljcem
    kad je gotovo dodati sol, papar, malo limunovog soka i po želji kadulje
    posipati ribanim pikantnim sirom

    oduševilo nas
    inače mi je naajfiniji orzoto koji sam jela u pet bunara u zadru, sa škampima i sokom naranče, mljac

  21. #71
    juby's Avatar
    Join Date
    Apr 2010
    Posts
    63

    Default

    Evo jednog interesantnog recepta za ječam:
    http://kuharicazadjecu.blog.hr/2012/...ojecmotom.html

Page 2 of 2 FirstFirst 12

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •