bio je namočen cca 2,5 h!
ječam, a ne ječmena kaša!
definitivno prekratko namakanje, najbolje preko noci
Ječam pusti sluz kad "malo stane" (skuhaš pa ostaviš koji sat) ili dan ranije.
Recept
U vruću vodu bacam:
- mrkvu (2 kom. ),
- ječam (šalica kave srednja), (nikad ga ne potopim)
- fažol (grah - šaku otprilike) - može i konzerva ali onda se stavi pred kraj
- petrsimul
- selen
- luk bijeli, crveni
- malo poriluka (može i bez)
- nešto suhog mesa (vrat ili rebra, slanina) - malo
- sol, papar, koju pelatu (rajčicu zbog boje) i lovor
- krumpir na kockice ubacim zadnjih 15 min.
I eto. Nije kao pizza i hrenovke ali dječica pojedu.
a ja jos neznam sto je ni jecam? Kakvo li sam ja to dijete bosansko seljacko...Originally Posted by lara26
![]()
Ali mislim da je orzo nesto drugo... 8)
Mejra's mommy, moja baka (iz Bosne) je ječam zvala geršl. Ne zvuči baš kao bosanska riječ![]()
jeOriginally Posted by lara26
mi danas pravimo pilav (rizoto sa piletinom i puno povrca u rerni) a dio rize cu zamjeniti jecmom ponukana apricotinim jecamotom![]()
nemojte me zbunjivati.Originally Posted by bucka
što je što?
općenito me ovo kaša zbunjuje. prilikom dohrane (kada sam tek počinjala) ja sam mislila da je to nešto tipa grizolina (te konzistencije).
nisam očekivala zrnje.
popečke? prvi put čujem
Evo recept za popečke-http://www.coolinarika.com/recept/popecci-od-jecma/
Ja radim ovako:
Ječam namočim preko noći i još ga ujutro obarim ako imam vremena. Luk i mrkvu narežem na jako sitne kockice, piletinu na kockice normalne veličine i to zajedno dinstam na maslacu (može i ulje, svejedno, meni je ljepše na maslacu) i lagano dolijevam vodu. Začinim sa soli, malo kurkume i papra (radi zdravlja, kurkuma ide po želji) i 1-2 lovorova lista, ubacim ječam, nadolijem vode i to kuham kao čorbu/varivo. Prefenomenalno ispadne, izaziva ovisnost![]()
Ne znam je li netko već spomenuo ječam sa špinatom, kao prilog nekom mesu npr. Savršeno. Na maslinovom ulju se poprži češnjak, dodaju listovi špinata, začini, malo prodinsta. Ječam se skuha odvojeno i doda špinatu. Tko voli, može i dodatno zaliti maslinovim uljem
Ova uskršnja torta Ane Ugarković od ječma mi je baš bila fina...
http://www.coolinarika.com/recept/us...ana-ugarkovic/
klinjo mi mali mrsavko, pa me jedna starija teta naucila da mu skuham jecam i da da mu vodu koju dobijem kuhanjem dajem piti umjesto obicne vode. navodno otvara apetit, jaca itd... na pijaci sam nasla neoljusteni jecam, a u prodavnici ima gersla , ali mislim da to nije jecam nego psenica ili se varam?
kako da spremim ovaj u ljusci , da ga namocim preko noci, nema veze sto je neoljusten ili sta?
teta sa pijace je rekla da taj namocim, tu vodu prospem i sutradan da ga kuham kao caj, kratko, ali nekako mi to nema logike...pomagajte !!!
Last edited by a72; 10.02.2012 at 19:53.
Ja sam radila jednu od orzoto verzija:
namočiti ječam preko noći
na maslacu malo dinstati tanko narezani mladi luk (može i poriluk), dodati na sitne kockice nasjeckanu mrkvu i pasternja (više pasternjaka, manje mrkve) i ječam
podliti vinom, kad ishlapi podlijevati nekim temeljcem
kad je gotovo dodati sol, papar, malo limunovog soka i po želji kadulje
posipati ribanim pikantnim sirom
oduševilo nas
inače mi je naajfiniji orzoto koji sam jela u pet bunara u zadru, sa škampima i sokom naranče, mljac
Evo jednog interesantnog recepta za ječam:
http://kuharicazadjecu.blog.hr/2012/...ojecmotom.html