JEČAM

1 šalica ječma
1,5 – 2 šalice vode
prstohvat soli

posuda za pranje
cjedilo
ekspres lonac
podmetač (deflektor)
kuharska žlica

Ječam se priprema i kuha isto kao i riža, osim što ima jednu bitnu razliku, a to je da treba biti namočen. Zato 1. pogledajte osnovni recept za kuhanje žute riže, i 2. uvijek nastojte namočiti ječam prije kuhanja, najmanje sat, sat i pol, a najviše do 4. Takav će ječam biti mekši, ukusniji i više pahuljast, te neće uznemiravati vaša crijeva.

Ječam je najbolje jesti čim se skuha, dok je još topao, a onda je najukusniji u prženim popečcima koji se rade od odstajale žitarice. Međutim, rado ćemo ga pojesti i u varivima ili (gustim) juhama, a za promjenu i na svaki drugi način. Kako ječam rashlađuje više odgovara u proljeće i ljeto, a posebno se upotrebljava i kao "čistač" organizma, pa možete probati nekoliko dana na dijetu ječmom.

Mekani ječam za jutarnju kašu kuhajte, kao i rižu, 1:3. Odličan je kao krema, 1:5, pa pasiran i tako osnova za pudinge i kreme.

Riža s ječmom

1 šalice riže
1 šalice ječma
2 šalice vode
prstohvat soli

posuda za pranje
cjedilo
ekspres lonac
podmetač (deflektor)
kuharska žlica

Rižu i ječam operemo u hladnoj vodi, procijedimo i stavimo u ekspres lonac. Dodamo vodu i sol, te poklopimo i stavimo kuhati dok ne zavrije. Kad se u loncu razvije pritisak, smanjimo plamen sasvim na minimun, stavimo podmetač, te kuhamo kao i rižu, između 35-50 minuta.

Rižu s ječmom možemo kuhati od omjera 50:50%, pa povećavajući postotak riže do 90%, a smanjujući ječam do 10% (60:40, 70:30, 80:20 itd.).
Umjesto ječma, možemo koristiti i zob, raž ili pšenicu, ali za te žitarice češće biramo omjer u kojem prevladava riža.
Zbog toga što su ove vrste žitarica tvrđe, dobro je namočiti opranu rižu s odabranom žitaricom najmanje 2 sata prije početka kuhanja. To radimo tako da žitarice pomiješamo, operemo, ocijedimo, stavimo u lonac, te dolijemo vodu u količini u kojoj ćemo kuhati i pustimo da odstoji. Kuhamo u vodi u kojoj smo žitaricu namakali.
Rižu također možemo kombinirati s prosom i heljdom, ali te kombinacije češće koristimo kao smjesu za nadjeve, iako se, naravno, mogu jesti i kao žitarica na tanjuru.