Stranica 3 od 3 PrviPrvi 123
Pokazuje rezultate 101 do 126 od 126

Tema: glupo pitanje

ninik avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

radim u firmi koja radi ambalažu pa je tako jednom moj kolega išao na plantažu jabuka u samoj sezoni berbe kako bi provjerio kvalitetu naših kutija!
    i čuda je vidio!
    oni vam jabuke kad ih uberu umaču u više raznih kotlova, a cilj da se očuva "prirodna " boja i aroma!
    oni tim postupcima zatvaraju pore na jabuci kako bi zadržali sastojke unutra i onda ih premazuju tipa s voskom kako bi bile ljijepe sjajne i poželjne za kupce!
    toliko o prirodnom!
    a i tako im naravno produlje rok trajanja!
    sve te "izvorno hrvatske" jabuke su već davno pobrane pa još uvijek mame s polica svojim "friškim" izgledom!

Datum pristupanja
    May 2006

Početno

Meni je pedijatrica rekla prilikom uvođenja dohrane (odnosno voća jer smo počeli sa žitaricama) da rađe dam za početak voće iz staklenke nego da ga kupim na placu ili u supermarketu, naravno ako imam svoj voćnjak ili mogu nabaviti domaće voće da to preporuča kao prvi izbor.

Ono što meni nije jasno je slijedeće: ukoliko u staklenkama raznih proizvođača dječje hrane NISU BIO proizvodi, a piše na njima da jesu i još prolaze veću kontrolu jer su dječja hrana, zašto mislite da su onda sve one "zdrave" namirnice koje se kupuju u bio&bio, DM (alnatura) i drugim dućanima zdrave hrane, a na kojima isto tako piše da su BIO, stvarno organskog podrijetla?

Možda sam malo zakomplicirala, ali mislim da je moja nedoumica jasna: Zašto jednima bezrezervno vjerujete, a drugima ne? :?
    Nemojte me krivo shvatiti ja isto kupujem bio proizvode i trudim se da moja L jede zdravo, ali ukoliko idemo negdje na cijeli dan uvijek sa sobom nosim i staklenku koju L pojede za ručak (mislim na mesne kašice) i mislim da u tome nema ništa loše.

Osoblje foruma Lutonjica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

ja ne vjerujem ni jednima ni drugima

Datum pristupanja
    Jan 2008

Početno

ajte sta li su sve bembači pojeli u buši mila majka su im bilo napravljene kašice ili kupljene

MGrubi avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

Citiraj mirta mirta prvotno napisa
    .
    Zašto jednima bezrezervno vjerujete, a drugima ne? :?
    .
    ne virujem ja nikome
    no oni sa BIO naljepnicom sumi "sigurniji"
    problem bio kašice je u roku trajanja

oni su morali nešto staviti za trajanje, da ne gubi boju .. a gubitak vitamina ne mogu spriječiti
    pa kad pogledaš kašicu na kojoj piše bez konzervansa i sl. opet stoji mala * i još manjim slovima - u skladu sa zakonom
    i našla sam zakonom dopuštene aditivie i ima ih dosta

kupujem na placu i oslanjam se na instikt
    pesticide i hebricide je već "jela" u 9mj trudnoće

Datum pristupanja
    Jan 2008

Početno

˝kupujem na placu i oslanjam se na instikt
    pesticide i hebricide je već "jela" u 9mj trudnoće˝

e o tome ja pričam

mirna99 avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2007

Početno

Potpisujem Mimu!!!

Mi smo poceli s dohranom i krenuli smo s rizinim pahuljicama, a nastavili sa staklenkom ***** proizvodjaca iz bio bio ducana (ovo nije reklama, i nisam potplacena. Zivim s 2500kn mjesecno ). Sastav ne ukljucuje secer, vrhnje i ostale nepozeljne namirnice. Izabrah staklenku ne iz svoje lijenosti (jer sam inace veliki ljubitelj kuhinje, pa ako muzu pripremam svakodnevne delicije, 15ak minuta za svoje dijete bih uvijek izdvojila) vec iz svoje opredijeljenosti eko hrani. U ovo vrijeme jedino sto mi sever nudi (ili ostali eko ducani iliti proizvodjaci) su mrkvica i jabuka. A sto je s tikvicom, korabicom....sto bi Nika sad mogla degustirati?! Naravno da toga nema jer nije sezona. E sad, govorim u svoje ime. S obzirom da mi dijete ima problema s kozom, ne mislim joj davati povrce ili voce s trznice ili iz Mercatora i slicnih mu supermarketa, vec bih joj radje pripremala papice od eko namirnica. Naime, Nika bi do proljeca morala jesti onda samo mrkvice i jabuke sto se sada nudi u eko proizvodnji, a iskreno, meni bi vise to izlazilo na usi (a njoj vjerojatno iz usta ).
    Tako da smatram da je to samo stvar odabira i da je bitno citati deklaracije. Kada dodje proljece bit ce lakse jer cemo tada kuhati i uzivati u "domacoj radinosti" i dokazati da nisamo staklenice-ljenivice . Pesticide i ostale kemijske "vragolane" zelimo izbjegnuti u velikom luku, te uzivati u domacem okusu a ne "plastificiranim" paprikama, jabukama i ostalim "delicijama" s placa ili iz supermarketa.

P.S. Je li zna neko da li sever nudi eko pilice?

ninik avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

samo komentar, možda OT ali...
    na većini tih staklenli iz bio&bio piše da su od 4. mjeseca a većina ih sadrži i limun?!?!?!?
    pripazite pri kupnji!

Datum pristupanja
    Jul 2007

Početno

Ninik, to sam i ja promijetila. Čitam deklaracije svega i svačega, ima dosta kašica sa sokom limuna, a Holleove mislim sve. Gledala sam sastav tih kašica od breskve i marelice, većina ih ima dodani šećer, a jedna čak i gumu od rogača, šta god to bilo. A (kršitelj koda)ova šljiva ima sok od borovnice u sebi. Sve treba čitati.

Korabicu, mrkvicu, jabuke kupujem na dolcu, čak sam i tikvice kupila makar nije sezona, ali bile su male i izgledale ok. Nije sve idealno, ali ipak se nađe nešto što barem nije doputovalo iz Belgije, ako ništa drugo. Čak smo MM i ja počeli jesti korabice za ručak, tako da je dohrana malo poboljšala i našu kvalitetu ručka.
    Ponekad se nađe i staklenka, uglavnom kruška.
    Kombiniramo i snalazimo se. I čitamo deklaracije.

Pups avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2007

Početno

Citiraj ninik prvotno napisa
    na većini tih staklenli iz bio&bio piše da su od 4. mjeseca a većina ih sadrži i limun?!?!?!?
    pripazite pri kupnji!
    Limun je tu kao konzervans, zar ne?

Storma avatar
    Datum pristupanja
    May 2005

Početno

Citiraj Pups prvotno napisa
    pripazite pri kupnji!
    Limun je tu kao konzervans, zar ne?
    tocno. a agrumi se ne preporucuju prije godinu dana, jer su potencijalni alergeni

Osoblje foruma leonisa avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2005

Početno

ali mislim da nema staklenke koja ga ne sadrzi.

mirna99 avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2007

Početno

pripazite pri kupnji!
    Da, to sam i ja primijetila, tako da te kasice nisam uzela. To mi je suludo da stavljaju nesto sto se u velikom luku izbjegava na pocetku. Taj limunov sok sadrze gotovo sve vocne kasice.
    Povrce uglavnom sadrzi ili samo povrce i vodu, ili neke imaju dodatak rizinog brasna ili skroba. Tako da smo mi sada u pocetku probali samo onu koja je "cista". Mrkvicu joj sada sama radim jer nabavih domace neprskane, i to voli.
    Imate iskustva s pasternjakom - da li bih joj i to mogla dati?

I da, dolac mozda ipak ima malo raznovrsnijeg i to namirnice od prave kumice. treba samo dobro gledati i pronjuskati. kod mene na jarkasu su gotovo sve preprodavaci (osim moje super kumice s mlijecnim proizvodima).

Hvala!

Datum pristupanja
    Jan 2008

Početno

:/ limun dakle, a ja sam si mislila zašto su one kašice od marelice i breskve tako kisele, meni su doma bile čak i preslatke a nikada kisele

Datum pristupanja
    Jul 2007

Početno

Mi smo danas probali pasternjak. Bruno par žličica kuhanog, a ostatak MM i ja na varivo i bilo je fino. Isto sam ga kupila na Dolcu.

Datum pristupanja
    Aug 2007

Početno

beba mi ima 8,5mj i jednom tjedno joj dam za rucak kupovnu kasicu,tj kad ja ne kuham.i nije mi to nikakav zlocin.jer kad pogledas kad kupis na placu ko zna jer spricana..itd.
    a opet bebe to jedu.znam zensku koja vise ne kuha posebno maloj vec mala jede sve ko i oni odrasli.znaci sve(zacinjeno,pite,jogurte..)mala jos doji,cica joj je broj jedan i nikakve dude ni nis.mala napreduje skroz super i zdrava je.
    pa kak su prije zene?kravlje mlijeko od prvog dana jer nije bilo adaptiranog(a i da se razumijemo skupo je skroz)i da ne nabrajam,znate i same.ja se strogo drzim tablice,ali mozda malo i pretjerujem mi danasnje mame oko nekih stvari..

Osoblje foruma apricot avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

elizabet, imaš pravo na svoj izbor.
    radiš onako kako TI misliš da je najbolje.
    kao i svaka od nas.
    i napišemo ovdje svoje primjere, svoja iskustva.
    ponekad se slažemo, ponekad ne, ali zasigurno svaka od nas želi najbolje svome djetetu.

samo, nikada se neću složiti s tim "pa kak su prije žene"?
    moja mama nije imala ni veš-mašinu...
    neke stvari se mijenjaju, vrlo često na bolje.
    tako i naša saznanja o dječjoj prehrani.

anamar avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2006

Početno

ja sam razmišljala o ovom problemu, kašica iz bočice ili domaća, i došla sam do zaključka, da ako se ne može nabaviti netretirano (ne mora biti nužno s oznakom bio ili eko) voće i povrće, industrijska kašica nije neko super-veliko zlo, što se tiče zdravlja djece.
    ali, nije nebitno da kupovanjem industrijske hrane stvaramo više otpada i trošimo više novca. također, podržavamo neku industriju koja se bogati na račun naše djece (malo politike da ubacim), a u isto vrijeme ne žele VELIKIM SLOVIMA na bocu napisati što su sve to udrobili unutra.
    jedina prednost (ako je to uopće prednost) hrane u staklenci je instant priprema; otvoriš i jedeš.
    inače smatram da će naše generacije teško moći svoju djecu zaštititi od pesticida te ostalih gadnih i manje gadnih kemikalija u našoj okolini. spomenut ću samo građevinske materijale i namještaj koji su danas prepuni kojekakvih potencijalno opasnih spojeva.

Datum pristupanja
    Aug 2007

Početno

samo da se nadovezem za kak su zene prije
    znam da nije isto,ali mene je moja mama "prije" 20 i nesto god,dojila 2 i pol godine i furala sam platnene pelene.(i puno toga da sad ne nabrajam)budimo realni,nemozes usporedjivati nesto materijalno poput masine i ovo..

Osoblje foruma apricot avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

ne uspoređujem, samo je to jedan od onik "kak su prije".
    mene mama dojila nikoliko dana (možda dva mjeseca).
    čak mi ni adaptirano nije davala, odmah juhicu

a mislila da radi najbolje, tako joj i pedijatrica (rođakinja) govorila.

sve se promijenilo, manje od tvojih dvadeset, a više od mojih četrdeset godina.

ja ću uvijek reći kako mi je staklenka veće zlo od bilo čega drugoga jer, osim što unutra trpaju sve i svašta, još me prave budalom i zarađuju na meni.
    e, neće moći!

Haydi avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2007

Početno

Bok ljudi, evo i mene ovdje. Ja sam jedna od onih mama koja je zavedena reklamama posegnula vrlo rano za kupovnim kašicama. Tragedija je bila to što je David (koji imače ima AD) svaki puta poflekavio. Kad sam to rekla pedijatrici odgovorila mi je da je to nemoguće jer su kupovne kašice provjerene. Zbunila me skroz.
    Zanim me ima li još netko takav slučaj da mu dijete poflekavi od kupovne kašice, a od domaćih ne???

Datum pristupanja
    Jan 2008

Početno

moje dijete je dobilo proljev od kupovne kasice-prvi i jedini u zivotu put kada sam joj je dala

Datum pristupanja
    Mar 2008

Početno

i stricek klaus i svi proizvodaci hrane, a i neke bakice na placu koriste pesticide, u ovom ili onom obliku. cak ako imas i vlastiti vrt, a susjed stef do tebe prska svoj krumpir protiv zlatice dio sredstva moze dospijeti na tvoju mrkvicu, tak da onda ni tvoja mrkva nije netretirana. u danasnje vrijeme je jaaaaaaaakoooo tesko naci bas pravu "cistu" hranu, onakvu kakvu su nase mame i bake jele. a najveci razlog tome je masovna proizvodnja.

imam jedno pitanjece. mi smo pocele prosli tjedan sa dohranom, papamo jabuku. jel bolje da joj od povrca pocnem sa mrkvicom ili tikvicama???

MGrubi avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

Citiraj Haydi prvotno napisa
    Kad sam to rekla pedijatrici odgovorila mi je da je to nemoguće jer su kupovne kašice provjerene. Zbunila me skroz.
    Zanim me ima li još netko takav slučaj da mu dijete poflekavi od kupovne kašice, a od domaćih ne???
    kod oznake BIO, uzgoj povrča/voća jest kontroliran, tj. ne koriste se umjetni pesticidi , hebricidi, fungicidi, nego prirodni (npr. češnjak, kamilica, preslica, kopriva...)

kod svih kupovnih kašica imaš čitav niz konzervansa, koji ne nose to ime, nego neko drugo
    obrati pozornost na * pokraj natpisa -bez aditiva, ili bez konzervansa
    * označava da proizvod može sadržavati sve zakonski dopuštene aditive za baby hranu

ja mislim da se bebica navikne na pesticide/hebricide/fungicide kroz trudnoću, jer mam to već jede
    i da je ovakva reakcija na konzervanse ili kako ih danas zovu

ja sam radila kašice sa kupljenim sa placa ili iz svog vrta (eko uzgoj)
    pokušavam mjeru konzumiranih umjetnih tvari svesti na minimum

cvijeta73 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2007

Početno

čekaj malo - i h**** ima oznaku bio. i mislim da se ne radi o nekakvom varanju nego je to stvarno ekološki uzgoj. čak sam provjerila s jednom našom nadzornom stanicom za ekološku poljoprivredu, koji mi je potvrdio da se radi o stvarno ekološki uzgojenoj hrani. išla sam provjeravati jer me je brkala oznaka, ali on mi je rekao da oznaka može biti i jedinstvena za pojedinog proizvođača.

ja inače nisam pretjerano opsjednuta tim "bio" i "ekološkim", a bome niti kašicama - pitala sam iz čiste znatiželje.

mara je kašice jela povremeno jer su mi u nekim situacijama bile praktične, ali vrlo brzo je počela odbijati svu kašastu hranu pa i njih. dok nema nešto za žvakati, ta više ne otvara usta. jedino za juhu.

MGrubi avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

cvjeta73, oznake EKo ili BIO su istinite, kontrolirane itd...
    takav uzgoj je realan i bolji nego klasični

no država subvecionirane trovanje nacije tj. konvencionalni uzgoj sa umjetnim gnjojivima, pesticidma, i ostalim cidima
    zato ispada da je eko uzgoj skuplji

Stranica 3 od 3 PrviPrvi 123

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •