Pokazuje rezultate 1 do 15 od 15

Tema: kolač tete Nede ili strine Tode

Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno kolač tete Nede ili strine Tode

ne sjećam se baš čiji je izvorni recept, ali ja sam ga jučer pravila, pa eto da podjelim s pučanstvom.....

Btw strina Toda je jedna od mitskih baba iz moje obitelji, građanka u prvom koljenu koja se dobro udala u grad i bila pojam u svom selu.
    Svakog petka ( to je bio sajmeni dan) strini Todi su dolazile prijateljice iz zavičaja na razgovor i kavu.Jedna od njih je bila i Jele koja je koristila priliku da se ogrebe o komad mesa iz pecane, kilu cukra tj bilo čega što se moglo naći u kući dobrostojećeg gostioničara. ( o Jeli drugi put uz neki drugi recept)

I tako Jele je obavila posjet i harač te se uputila glavnom ulicom prema svom selu ,kad iz suprotnog smjera naiđe cirkuska povorka. A na čelu slonovi.
    Sirota Jele se izbezumi ( nikad nije slona vidjela ) i utrča u gostionu vičući -Ajme Todo ,eno smak svita!

Toda izmaršira na ulicu, vidi slona i sad joj bi neugodno pred Jelom da ne zna ,a kao velika građanka i ugledna gospođa morala je sačuvati svoj renome.....

I veli Toda-Ajme meni benetine tebe moja Jele, pa ovo ti je vršalica mašina- pokazujući u slona.

A evo i recepta

Snijeg od 2 bjelanjka umutiti sa 11 i pol žlica šećera, 2 žumanca i 1 šalicom od crne kave ulja ( manjom)
    Umiješati i 11 i pol žlica oštrog brašna u koje smo dodali1 kavenu žličicu sode bikarbone i 1 kavenu žličicu cimeta.U to isto umješati 3 srednje ribane jabuke.

Uliti u tepsiju i peći pola sata na 180 stupnjeva te preliti glazurom

glazura

3 rebra čokolade za kuhanje izlomiti u lončić ,na laganoj vatri polako omekšati, dodati 3 jušne žlice mlakog mlijeka i 3 žlicw sitnog šećera.Polako miješati 2 do 3 minute dok ključa. skinuti s vatre i u glazuru umiješati komadić putra ili margarina veličine manjeg oraha.Preliti kolač.

Meni uvijek uspijeva.

Osoblje foruma ivarica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

a sto s nedom?

Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

za treći recept.

Rene2 avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

Sviđa mi se "11 i pol žlica".

I svaka čast strini Todi.

Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

11 ipol žlica ili 18 dkg ili 180 g

Loryblue avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

ja ću krepat s tobom i tvojom rodbinom u 17. kolino.

ma sve mi je jasno u ovom receptu i virujem kako super ispadne, ali pobogu kud baš 11 i po žlica

btw, da znaš da ću probat ovo napravit. sve imam doma, ali mi fali sode pa ću sutra mutit.

ovako ti ja nekad napravim neki vulgaris kolač (jer je to moj krajnji domet u slastičarstvu) i odnesem svekru. i uvik ista pisma (već znam napamet i intonaciju): ma šta si se nevista išla mučit....znaš da ja to ne smin jest....sve me strah žući....opet noćas nisan ništa spava (inače stalno viče da ne spava po noći - ko zna šta čini, možda višta okolo)....ma ajde probat ću komadić kad si se mučila....mljac, mnjam, mmmm i ide pola škrovade

Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

ajde pa javi kako je ispalo

moja mama

od ovog tijesta napravi 2 kore za tortu i onda maže pekmezom od marelica i stavi glazuru ...... i ubija u pojam svoje frendice kako se sirota namučila a torta ispala pjenasta...... i ukusna

marta avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Ja NECU pisati o mojoj baki Licanki i njenim dogodovstinama. Necu i necu.

Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Piši meni na pp....

kad iskopam recept kume Jele za kupus i meso ,stavit ću i njenu provalu

Gost 1 avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

To ću odmah sutra napravit, (zbog strine Tode, ofkors).

Ti Maria71 stvarno znaš animirat okorjele nepekuše.

Datum pristupanja
    Mar 2004

Početno

Baš si me razvedrila ovom pričom!

A recept će malo pričekati, udebljala sam se 2 kg u tri tjedna...

Datum pristupanja
    Jul 2005

Početno

Citiraj maria71 prvotno napisa

kad iskopam recept kume Jele za kupus i meso ,stavit ću i njenu provalu

aaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa

Gost 1 avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

Prvi puta sam kolač strine Tode radila tek danas, a recept su dalje odmah pokupile prijateljica i susjeda (svima nam jaaaaako fin).

Evo kako je bilo:

Prvo me mučilo tih "11 i pol žlica". Nekako mi odmah dosinulo da moje žlice nisu adekvatno dizajnirane i da sadržaj tih 11 i pol žlica nije isti kao sadržaj žlica iz vremena strine Tode, pa sam za određivanje prave mjere uzela žlicu naslijeđenu od pokojne bake, sve računam: bolje korelira s vremenom iz kojeg je recept...

E sad dalje: da li štreberski poravnati sadržaj u žlici, ili zagrabiti bahato da ostane velika hrpica?
    Što napraviti?!?
    Onda sam donijela tešku odluku-onako sam ležerno, neopterećeno zagrabila, kao da šećerim npr. griz i pokušala pri tom ne razmišljati koliko je to delikatan i odgovoran zadatak.
    Istu stvar sam ponovila s brašnom.

"Šalica od kave ulja", hm...eto novog izazova.
    No sad je bilo puno lakše-već sam imala matricu po kojoj sam odlučila raditi: u igru je, naravno, ušla bakina šalica!

Kavena žličica sode bikarbone i cimeta?
    Mozak mi je sad već radio brzinom i lakoćom mozga pokusnog pilota nadzvučnog avina ili neurokirurga.
    Odluka je pala u trenu: poravnata (moja) čajna žličica sode bikarbone i cimeta.

Bingo!!!
    Za prste polizat.

:D

Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Baš mi je drago ! :D

Datum pristupanja
    May 2006

Početno

Ovo ću probati, zvuči ukusno, ali najviše me uvod namamio...

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •