Vidim da se cesto spominje da samo 5% zena stvarno ne moze dojiti (neki kazu i samo 1%), pa me zanima na osnovu cega se doslo do te brojke i tko i kako moze zakljuciti da zena stvarno ne moze dojiti? Po pricama koje ovdje citam vidim da se ne moze bas uvijek vjerovati pedijatrima. Zanima me i da li postoje neke konkretne pretrage po kojima bi se to moglo sigurno znati ili se zakljucuje kad se pocne dojiti.
Naime ja s prvim djetetom nisam uspjela, a jedan od razloga sto sam prekinula je da postoje i neki potencijalni fizicki razlozi zbog kojih mozda ne bi mogla (konkretnije, imala sam operaciju, ne na samim dojkama, nego u neposrednoj blizini), a posto mi je dijete puno izgubilo na kilazi u bolnici, a nakon toga i doma u drugom tjednu, ja sam pocela s dohranom (na preporuku pedijatra). Cijelo vrijeme sam bila uvjerena da je kriv samo los pocetak (carski rez, zutica, pa tri dana mucenja sa stavljanjem na prsa) i da cu s drugim djetetom (jednog dana) vjerojatno uspjeti. Medjutim, u zadnje vrijeme razmisljam da drugo uopce i ne pocnem dojiti (mozda stvarno ne mogu zbog te operacije, pa ne bih htjela izgladnjivati dijete), a ako se i odlucim poceti, bojim se da bih ponovo mogla brzo odustati zbog sumnje, pa bih rado prije provjerila da li nesto stvarno nije u redu.
Da sad ne pisem predugacki post, pitajte me ako vam trebaju jos neki podaci.

Odgovori s citatom
ja sam jedna od onih koji su htjeli dojiti, imali podrsku, izuzetno dobru suradnju s patronazom i sestrama u bolnici, forum...prijateljice - ma skoro pa sve. Ali imala sam i operaciju ispod papile(izvuceno je tkivo velicine oraha), jednu prilicno tesku dijagnozu, ali niti jedan doc ti ne moze reci da li ce to ometati dojenje ili ne. Trudili smo se jako, jako - gubili na tezini i zavrsili na dojenackom odjelu zbog konvulzija uzrokovanih metabolickim poremecajem jer nije dobivala dovoljno hranjivih tvari. I tad sam pristala na nadohranu
... Iako me je strah (pakleni) da mozda s drugim djetetom ne ponovi se situacija konvulzija mislim da cu ponovno probati. To je ono sto mogu sebi i djetetu obecati, nazalost ponekad iako mozemo biti ponovno sigurni u svoje odluke ne mzemo biti sasvim sigurni u ishode.
:D.