Pokazuje rezultate 1 do 19 od 19

Tema: help-nece nista jesti

Hybrid View

prethodna poruka prethodna poruka   sljedeća poruka sljedeća poruka
    jenny avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno help-nece nista jesti

ovaj topic je vjerovatno bio vec puno puta,ali sam nova i stvarno trebam savjet.malena mi ima 2,2 god. i imam problema s prehranom.odbija jesti povrce,ne zeli ga ni pogledati.ali ne samo povrce vec i meso,rizu,variva...nece jesti niti marmeladu na kruhu,moram je moliti da jede cokolino..i onda mi je zao,pa joj dam jesti gluposti jer ne mogu gledati da ide u krevet bez icega.
    ono sto jede je:hrenovke,salama,pomfrit,cokolada(i cak niti to nece stalno)...znam,znam koliko to nije zdravo,ali ja stvarno vise ne znam kako da je nahranim pa joj pokusavam uvaliti bilo sta.
    u vrticu takodjer bas nece jesti,drlja po tanjuru..tamo svaki dan imaju neko povrce pa sam se nadala da ce ga poceti jesti,ali i to je palo u vodu..

sta da radim?da joj sve ukinem?mislim da onda stvarno nece nista jesti.
    help,stvarno sam ocajna

zebra avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2004

Početno

znam da ti je to najgore, ali da ju malo pustiš da bude gladna? praviš se da te uopće nije briga hoće li pojest išta, ali joj na stolu ostaviš neku papu. od moje frendice mali izdržao je 2 dana, a onda je počeo sam tražiti, za 3 mjeseca jeo je grah i zelje. nekad je u pitanju čisti inat, u tom slučaju ova fora pali.
    sretno!

Datum pristupanja
    Oct 2006

Početno

I mi imamo isti problem. Naše dijete je od obožavatelja povrća i voća pretvorio se u obožavatelja gluposti.(mislim na slatškiše i gricalice te na salamu) Najgore je što je zadnje vrijeme bio non stop bolestan pa je i dosta izgubio na kilaži (i inače je mršav) pa mu dosta popuštamo ne bi li bilo što pojeo.

clumsy mom avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2006

Početno

I ja imam jednog zhestokog probiracha. Dok sam se nervirala shto nece jesti nije jeo nishta. Kad sam prestala da se nerviram pocheo je jesti malo po malo i prilichno smo odmakli od pochetka. Dodushe, za sada su nam na meniju samo supice ali u njih mogu da ubacim shta god hocu (samo da nije grashak) pa pravim kombinacije i varijacije na temu. Meso ne zheli ni u kom obliku. Od ribe jede samo riblje shtapice ali meni je i to dovoljno. Jede jaja i pije mleko, jede kiflice sa sirom i kachkavalj u sendvichu.

Mislim, voli on i chips i kranjsku kobasicu, voli i hrenovke ali mama to jako retko ima na stolu. Za to se ogrebe u jaslama i nije mi bash milo ali ne kuvam ja tamo.

Grickalice su nam svedene na minimum. Forsiramo voce (ne jede jedino agrume), domace kompote od voca, suvo voce (dave se obojica u suvim kajsijama i grozhdjicama). Prodje poneki integralni shtapic ili integralni keksic ali pre cu im ispeci ovsene muffine nego da im dam neku gotovu glupost.

Da se razumemo, jedu oni i flipse i cokoladu i shtapice sa kikirikijem, slane krekere ali retko.

Ovaj gospodin probirach ima brata blizanca koji je svejed - ne bira nikad i sve mu pashe.

anna-y avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno ahoj!

evo pokušajte nešto što sam primjetila da kod mojeg pali:
    u povrtni obrok im ubacite čajnu žlicu Pivskog kvasca. Ima ga za kupiti i u Konzumu, u obliku praha.
    Pun je B vitamina, a on je preduvjet za bolji apetit.
    I za nas odrasle bi bio dobar, ali osim što poboljšava kosu i nokte, uopće mi ne treba bolji apetit
    baš me zanima da li će pomoći kod druge djece

Honey avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2005

Početno Re: ahoj!

Citiraj anna-y prvotno napisa
    Pun je B vitamina, a on je preduvjet za bolji apetit.
    Ja sam svome davala dosta vremena B vitamin u granulama, nije ništa bolje jeo.
    Sad se borimo s adaptacijom u jaslicama, neće ništa da jede tamo. A dok ne počne bar malo jesti ne može ostati na spavanju, tako da moramo izorganizirati kak ćemo po njega u podne slijedeći tjedan. Ne mogu biti na godišnjem mjesec dana. :/
    Danas su mu tete probale čak ponuditi i smoki (ne znam tko je to uopće donio u vrtić, inače imaju super ručkove, povrće, meso, žitarice), pa ga nije interesiralo ni najmanje. Problem je i što tamo neće ni piti više od gutljaj-dva vode ili čaja. I tako već dva tjedna... A ne mogu reći da se tete ne trude.
    I ono što mene muči najviše od svega, to je zadnje što je uopće uvijek jeo i što ga je držalo dobrog zdravlja i krvne slike, a to je mamino mljekeco. Nakon brojnih štrajkova mislim da je ovo zadnji, već tjedan dana neće siku ni pod razno

Datum pristupanja
    Mar 2007

Početno

ni moja mala neće puno da jede nekad vrlo malo skoro nista,i uzasno se zivciram u te dane kad joj je ručak samo jedna zličica onoga sta sam skuhala,poslije ide na spavanje i kad se probudi vrlo malo sve odbija to mi je nočna mora ali hvala bogu nije tako svaki dan,nema nikad velike obroke koje pojede ali bar pojede onako manju količinicu koja je vjerojatno njoj dovoljna pa sam mirna..ja svoju malu pustim da ogladni pa joj nudim svega sta ima u frizideru,kad ogladni navali na sve...znam da je nebi smila silit i toga se drzim da joj nebi stvorila odbojnost prema hrani samo puno strpljenja i skupljaj živce ... ,mene je utjesilo to kad sam vidila na ovom forumu da nisam jedina kojoj nece bas da jede,to me spasilo dalo mi je puno vise strpljenja onako sam šizila na sve

LeeLoo avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2005

Početno

...ajooooj,možemo se i mi pridružiti vašem društvu?...kad je Karlo došao doma,jeo je skoro pa sve,nikad se nije bunio....ali s vremenom,skužio čovjek koliko je sati i unazad mjesec dana imamo ogromnih priblema..s tim da neznam ako su problemi toliko veliki jer ima stolicu redovito i do 3-4 puta na dan-ali jede malo..koma..-ujutro ajd nekako je i išlo-čokolino ili keksi i mlijeko ili čak marmelada i nutella ali zadnjih par dana ni to neće-uzme zaklogaj dva i nalije se kakaa.Do ručka pojede nekakvu voćku ili štangicu tipa Milkyway s sjemenkama a za ručak oko 4-drama! ...stalno viče "ne mamam ne mamam"..šta god mu nudim veli ne,ne i ne.....-jede tek kad odsjedi u hranilici kojih sat i pol unutar kojih ili sjedi mirno ili malo zaplače-i to plače onako kao da recitira iliti "glumata"..ponekad ga je i meni milo pa mu i ja kao jedna forumašica gore svašta nudim samo da jede..-zadnjih dana od kad je zatoplilo se toliko razmazio da stalno viče da se idemo hraniti ispred kuće u vrt,jer imamo travnjak s novom ljuljačkom i kosilicom ( koja je dakako bitnija i ljepša od ljuljačke.... )..-ali to hranjenje ispred izgleda ovako-mi trčimo za njim oko ljuljačke po travnjaku pa malo od iza kuće dati koji zalogajčić kokicama..pa skočimo malo u garažu pogledat sve bušilice i čekiće pa malo čupamo nonino cvijeće-- i tako se hranjenje otegli i do 2 sata,2 i pol sata..-ma koma.Razmišljam dali da ga pustim gladnog ali milo mi ga..još kad čujem ako malo zaplače-gotova sam,rastapam se od tuge.za večeru-čokolino,kakao ili slično....-dakle,najveći problem nam je ručak.
    A piasla sam na jednom topicu što nam ritam ruše i brojni susjedi koji mu stalno uvaljuju svakakve gluposti-čokolade i sl.
    A opet,ima stolicu 3-4 puta na dan.ma tko je ovdje lud,-od čega!?-ma valjda pojede dovoljno ako toliko kaki.
    Eto,a sad idemo se pokušati opet nahraniti,ako uspijemio..ovaj moj bi samo jeo keki i ladu..-kad ga pitam nakon odbijnanja-a što bi Karlo jeo-on mi se smijulji i veli:kekiiii,lada...........--eh eh eh,godine godine godine....

LeeLoo avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2005

Početno

..e da,Karlo ima 2 godine i 4 mj.

Datum pristupanja
    Aug 2006

Početno

i mi imamo problema s prehranom. voli jesti samo juhu i to "žutu" pa ja unutra natrpam što više povrća i sve to izdropam da ni ne zna. i još uvijek ga ja hranim jer sam ne bi ništa pojeo. kad vidim da neće jesti, zabavim ga igračkama dok jede ili pričamo priču pa je zaokupljen time.nije baš dobro, ali šta da radim. ima 2 i po god

Drimm avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno Re: ahoj!

Citiraj anna-y prvotno napisa
    evo pokušajte nešto što sam primjetila da kod mojeg pali:
    u povrtni obrok im ubacite čajnu žlicu Pivskog kvasca.
    E, a kako mu uvaliti žlicu povrtnog obroka?

Priključujemo se klubu nejelica. Moj M. jede samo mlijeko, ako pojede žlicu juhe ili bilo čega drugog, ja sretna. Ne jede ni čokolade, samo mlijeko s dodanim pahuljicama.

clumsy

mamasch avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2005

Početno

Kod mene je za sada specifična situacija jer Stela slabo jede zbog operacije.
    Ali... kad je bilo frke oko jela, moja taktika je bila slijedeća: ponudim normalan obrok koji su inače jeli - nećeš? - onda briši od stola, igraj se, crtaj, obrok je gotov, jest ćeš kad ogladniš. Znali su me zezati pa još pola sata tražiti "Am, am" a ja luda ponudim po sto puta ali ipak neće, zezaju me. Onda ih pustim da ogladne kojih dva sata pa opet ponudim ali ono isto od prošlog obroka. Gle, ovaj put jedu (naravno jer su konkretno ogladnili)! Tako su naučili pokazivati i glad i ne-glad, sad već i riječima.

Poanta? Djeca neće samovoljno umrijeti od gladi. Ako im pokažete da ste spremni dati bilo što za jelo samo da jedu, nastradali ste i vi i djeca jer se iz takvog vrzinog kola teško izvući. Samo budite dosljedni svojoj viziji o tome što će vaša djeca jesti, ne popuštajte grickalicama i jelima koja brzo zasićuju, tj. ne dozvolite da takva jela postanu obrok vašoj djeci. Imajte živaca. Smoki koji dobiju u vrtiću ili na rođendanu neće im naškoditi ako vi doma držite do zdrave prehrane. Nemojte kupovati grickalice i slatkiše i držati ih u ormaru za ne-daj-Bože jer ste onda u napasti da im to i date svaki put kad je kriza. Nemam ništa protiv slatkoga i grickalica ali mislim da bi trebali biti povremeni užitak a ne obrok ili nagrada.

Ponavljam, neće djeca svjesno umrijeti od gladi, tražit će vas jelo kad ogladne. Mi odrasli samo moramo biti dovoljno jaki i strpljivi.

Datum pristupanja
    Aug 2006

Početno

Drimm, ako jede jogurt, probaj izdropati kuhano povrće pa zamuljati unutra

clumsy mom avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2006

Početno

Ja moram malo da se update-ujem: gospoda su naučila da sam otvaraju frižider pa sam morala da iz istog izbacim sve ono što nije za njih a da voćne jogurte koje bi jeli stalno sakrijem u jednu od fioka koje još nisu provalili kako bi izvukli

Mi imamo problem u glavi (mislim na B). Krivica je moja i svesno je priznajem jer sam nekad jako brinula što mi je dete najednom smanjilo kvantitet obroka i pokušavala ga nahraniti nekad na silu a nekad uz majmunisanje. Ne verujem da je majmunisanje ostavilo traga ali siljenje bogami jeste tako da je to jedini razlog zašto on više ne želi jesti. Sve ovo traje skoro godinu ipo, ne pomaže ni B complex ni multivitamini, ni crtaći, ni jaslice i okruženje svejedima gde god da se okrene, ni fora da ga hrani neko drugi, ni gladovanje... Sreća u nesreći je što tu i tamo zna uvesti nešto novo u svoj jelovnik makar i kroz supu tako da sad papamo i karfiol, boraniju, pasulj, celer, pasternak i to sve nemaskirano pa se spremam ovih dana spremiti mu recimo barenu boraniju sa štapićima mrkvice da vidimo hoće li opet proći kao što je prolazilo do pre 6 meseci.

Jedino meso neće nikako. Čak i ako se u supi nađe nešto nepoznato odmah se sumnja da nije meso pa mu trebaju dani da se usudi probati. Danas imamo neke goste pa će tata roštiljati i probaćemo da mu uvalimo ćevap uz priču da je kobasica kobasicu. Ako uspe dajem kafu svim forumskim tetama

Drimm

mamasch avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2005

Početno

LeeLoo, čini mi se da kod vas nije problem količina pojedenog nego vrsta i tajming?
    Može savjet?
    Kao prvo bih odrešito ali kulturno riješila stvar sa susjedima i rodbinom, tj. vanobiteljskim hraniocima. Objasnila bih da želim da se dijete hrani uredno i kvalitetno i da tražim od ostalih da poštuju naše želje, te da vjerujem kako je i njima u interesu da dijete bude zdravo i zadovoljno. Dakle ne branim da djetetu dadnu nešto za jelo ako je to "nešto" u skladu sa djetetovom prehranom i u određeno vrijeme. Daklem, ako je malac gladan i vrijeme je konkretnog obroka, nek susjeda sjedne s kikačem u vrt i nahrani ga iz tanjura (ono što ti daš ili ako ste tako bliski, neka mu u dogovoru s tobom da iz svoje kuhinje). Ako je vrijeme užine, neka to bude ono što ti odrediš (voćka, keks, kolač, svejedno, glavno da je ono što TI želiš da ti dijete pojede).
    Kod mene je slična situacija, pa su me susjedi iz ulice prozvali "mama-zmaj". Kad smo u šetnji, obavezno neka susjedica izađe sa Smokijem ili nekom grickalicom, pa pruži djeci i kaže "Ma neće se mama ljutiti ako teta da malo papice" (kao, ja ih doma ne hranim pa moraju susjedi ). Na to sam uvijek rekla "Ne hvala nije nam vrijeme obroka" i, ako je komad nečega već stigao u ruke moje djece, bez pardona to nježno uzela iz ruke i vratila susjedici. Prvo su se svi vrijeđali ali kad sam otvoreno rekla da želim kontrolirati što moja djeca jedu, da doma imaju dovoljno hrane i da ako već nešto ne grickaju to znači da im nije vrijeme za užinu. Sada su svi shvatili poantu i ako nas sretnu vani uvijek pitaju "Mogu li tvojoj djeci ponuditi to i to?". Možda imam razumne susjede, a možda je stvar u stavu roditelja, jel da?

Prestanite slijediti dijete posvuda sa žlicom u ruci, može mu se i ogaditi jelo. Neka poželi nešto pojesti, neka ogladni i traži jelo ili piće. I mi odrasli volimo jesti s guštom.
    Sjedenje u hranilici sat i pol? Čemu? Ako neće jesti baš tada kad ste mu servirali, neka se ide igrati, u vrt, u posjetu, spavati, crtati, pospremati igračke... bilo što, samo nemojte učiniti obrok prisilnim. Ako kaže da hoće jesti u vrtu, iznesi mu hranilicu. Ako te počne zezati kad ga staviš u nju i kreneš hraniti, znači da nije ni gladan nego je samo skužio da ima blagu mama koju može vozati. Ne daj se LeeLoo, Karlo je kao i moja djeca došao do faze kad te dooooooobro poznaje i kad itekako iskorištava svaku situaciju.

LeeLoo avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2005

Početno

...hvala mamasch.budem primijenila tvoje savjete-evo odmah,upravo krećem s današnjom turom hranjenja pa budemo vidjeli...

retha avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

mamasch...pametno zboris!
    LeeLoo, fakat probaj poslusat savjete i sretno.

MarijanaB

Početno

A sad malo ja sa mojim problemom. Istovjetnim kao sto su vasi

Niksa ima 2 god i 4 mjeseca i ne jede NISTA. Skoro p anista - ublazio bi to moj muz.Od cega to dijete zivi - pojma nemam. Pojede tu i tamo koju pomorandzu, za dorucak i veceru mu uguramo po nesto malo, trudimo se sto zdravije... Ali, od septembra ne jede supu, meso,povrce... Sve to je do tada jako lijepo jeo. Onda je krenuo u vrtic i vise nece jesti ni tamo ni doma. Upocetku sam mislila da ce ga proci ali ne ide. Pravili smo pauze i nije jhedno vrijeme isao u vrtic ali nij eponovo ni poceo jesti..Inace, jako se lijepo adaptirao na vrtic. Cak bolje nego stariji brat. I tete tamo kazu da jede dorucak i uzinu ali nista kuvano nece ni da proba.

Ja svakodnevno spremam supu i pokusavam mu je dati ali to je odbijanje, guranje tanjira, plakanje... Nista ne pomaze. Ni kreveljenje, ni bilo kakve igrarije...

Uh

zekana avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2012

Početno

I kod nas se pojavila NEJEDICA. Promrlja mrvicu bilo čega i samo traži meko, meko (mlijeko, mlijeko). Ne znam što da radim, jedva da hoće vode piti. Čajeve i sokove samo baca. Ako joj i ne dam mlijeka, ostat će hladno žedna, a da se ne počeše. I tako ostane nervozna, žestoko nas gnjavi, a što god joj ponudiš-neće. Ma nema toga... Ni kuhano ni suho ni slatko ni slano... prava NEJEDICA.

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •