pozdrav...citam vas duuugo,tek sam se sad registrirala.
da odmah pocnem sa svojim problemom...
imamo sina od skoro 3 godine,ja sam po struci pedagog i nastojim sve uciniti kako sam ucila da treba,uz to se vodim vlastitim osjecajima,cinim sve sto mogu da djetetu ucinim dan zanimljivim,zelim da bude sto samostalniji,sto otvoreniji,da sve pita,puno pricam. okolo mi svi kazu da nisu vidjeli bolje dijete,ali ja mislim da to nije kompliment.u ovom dobu bi on trebao malo i prkosit,malo radit po svojoj volji,ali umjesto toga on za namanju sitnicu pita,npr.mogu li ti ja pomoci praviti rucak,mogu li ici vani s biciklom,mogu li uzeti vode...odnedavno je tek poceo sam jesti,jer se boji da ce negdje pogrijestiti. tata mu govori ovako -nemoj mazati kruh sa dvije razlicite stvari,hrana nije igracka- to je jedan primjer,dok ja recimo smatram da on tako uci,i neka isprobava jesti kako on zeli. pocne jesti lijevom rukom,on mu kaze da pokusava desnom,jer ce mu biti lakse. ja vjerujem da on sam zna kojom rukom mu je lakse jesti. on ga previse promatra kao odraslu osobu,i smatra da nas djecak mora sve slusati sto mu kazemo. ja zelim da moj sin nauci da je u redu pogrijesiti,da je u redu pokazati emocije,i ljutnju,i radost i tugu...muzu ne mogu ukazati na neke njegove pogreske jer kad god pokusam ispadne svadja i ne pricamo po 3 dana. nista mu ne znaci sto sam u tom polju strucnjak,sto stalno nesto novo citam o tome,sto se toliko trudim. on mu kaze da se ne vrti u krug jer ce pasti. ja smatram da je okretanje u krug razvojna faza i da da nije nista strasno ako padne,jer tako uci. nas sin zeli dati svom vlakicu vode jer je zedan,a on mu kaze da vlak nije covjek i da on ne treba piti vode. ovo sam pokusala skratiti,ali vidim da je post jaaako dugacak ipak,pa hvala svima koji ga procitaju i pokusaju mi ukazati je li grijesim ja,je li grijesi muz,je li grijesimo oboje i sto vise da ucinim...