![]()
![]()
![]()
ne brigaj, reci cemo da radimo izlozbu fotki naseg omiljenog povrca...![]()
![]()
![]()
![]()
ne brigaj, reci cemo da radimo izlozbu fotki naseg omiljenog povrca...![]()
nani, pusti je... Očito joj nisu rekli da je nepristojno pokazivati prstom, pa sad to debelo koristi.
vjerujem da bi pasternjaku bilo sasvim svejedno sto u njega pokazujem prstom.
a i teti na placi je bitno da proda i zaradi.
a i ja volim trosit. pa se ne sekiram.
eto tako....
Takva sam i ja bila na početku svoje kuharske 'karijere'...ali sjećam se da sam iskrenim priznanjem, milim pogledom i smiješkom dobila mnoge korisne savjete...
Ja sam sve naučila od mame. Uvijek mi je bilo dosadno kad mi je nabrajala koje je sve namirnice stavila u juhu, a sad mi dobro dođe. Osjećam se tako moćnom!
Par žena par velikih mrkvi (bijelih il žutih tako svejedno) i odmah kravalUživajte curke u svojim mrkvama!!!
![]()
![]()
A jeste me nasmijale.
Evo imam jednu pitalicu za vas: Šta je to Ovas iliti Leblebija? A šta je to Naut? Tko će prije....![]()
slobodno se pridruzi. nama ovako brze vrijeme prolazi. onda sefica periodicno pobrise chatanje i sve 5. ako znas neko egzoticno povrce - smatraj se pozvanom obznaniti ga.Ifigenija prvotno napisa
evo, bacam se na rijecnik stranih rijeci....ivancica prvotno napisa
Ovas je zob.
Leblebija je ćićvarda ili slanutak, ovisno o području.
Naut...hm... moram pitati mamu!
Mislim da je naut isto neka grahorica. Zapravo, sigurna sam...
Od svega ovog samo mi je leblebija poznato....mislim čula sam da to moji spominju....ja pojma nemam šta je... :/ :D ...sigurno nešto malo 'loptasto'...![]()
![]()
Nisam ni sumnjala apri!!!
U zadnje vrijeme me uhvatila manija makrobiotičke kuhinje, a imam neku knjigu beogradskog izdanja pa se borim se nepoznatim mi izrazima za namirnice.
Evo danas pravim juhu od leće iliti sočivai integralnu rižu s kukuruzom, maslinama i tunjevinom.
Leblebija se prodaje, u istočnim krajevima bivše Juge, kao grickalica. Popržena je tvrda i okusa sličnog kao neispucali kukuruz koji ostane od kokica.
Nani, pa kuhaš slanutak - to su one beš loptice. Ja ga kuham ko grah, ili na lešo s krumpirom.
Imaš i ivaricin recept - upiši u pretražnik.
Fino i zdravo!
Iskreno, do sada nisam nikad radila slanutak..ni grah...za ta jela su zaduženi moji...oni to duuugo kuhaju, ja nemam vremena za takve stvari, samo brzinski ručkovi dolaze u obzir...
Moja mama je isto imala makrobiotičke faze....sjećam se da je imala te bež loptice, leblebije...![]()
...
I grah i slanutak mogu biti brzo gotovi ako uzmeš već prokuhane, iz konzerve.
Meni je to super rješenje i stvarno ne vidim razliku...
Uvijek ima feeling da to nije to....kad je iz konzerve. A kad mogu ovako kuhano, onda se sa konzervama ni ne guram....![]()
ja doma uvijek imam konzerve kukuruza, fazola, slanutka.... dusu dalo za brze priloge. pomijesam to s rizom i eto...
Istina živa!
Ali evo ti recept za grah "iz konzerve":
izribam glavicu ljubičastog luka (kapule) i dvije mrkve (onaj ribež gdje mrkva ostane u kolutićima, a luk u listićima), stavim na dva milimetra vode i pusti da omekša. Dodam dvije velike konzerve graha (mislim da je svaka po 400g netto) i pustim da se kuha.
Dodam nekoliko lovorovih listova (protiv nadimanja) i ostale začine.. i začas je gotovo.
I ja sam par puta s rižom stavila grah iz konzerve ali mi uvijek ima neki miris...ili ja umišljam. Ista stvar je reicmo sa graškom....ali zato mi je kukuruz mljac!! :/
Meni je samo crveni (meksički) čudan - ostali su mi OK.
A ja sam baš taj crveni koristila....morati ću probati neki drugi...daj mi ime...![]()
Pa imaš onaj veliki bijeli puter-grah, pa onda onaj po kojemu su smeđe crtice, pa bjelić, pa trešnjoČuj, ja ti to sve zovem po bosanski, ali na slici točno znam prepoznati koji je koji i koji se za što koristi...
Taj slanutak iliti leblebije koji je malko prepržen i liči na kukuruz tamanim već mjesecima. Ima ga za kupiti u Ipercoopu. A ja mislila da je to kukuruz, tuka.![]()
Pa ima i prženi kukuruz!
Leblebija je baš ko loptica - potpuno okrugla i dosta svjetlija od kukuruza.
Dobro jutro, drage kuharice!
Evo, ja tu i tamo virnem, ali nikako da se okuražim na ozbiljnije kuhanje.
Zapravo, zbedirana sam zbog sljedeće situacije: ja od mesa jedem samo ribu+ pokušavam skinuti višak iz trudnoće (dakle laganini dijetalno)+ volim eksperimentirati s novim okusima, začinima, egzotičnim biljkicama... S druge strane MM i moja slatkica jedu meso, na spomen dijete u znak neslaganja premažu kruh Nutellom, više od jednog novog okusa tjedno ozbiljno ih uznemiri, a sve što ne mogu prepoznati u tanjuru najvjerojatnije (čitaj 99%) nije fino.
I tako moje kuhanje postaje nemoguća misija. Jučer sam skuhala (za današnji ručak) proso po receptu od Ivančice, dodala još malo curryja i meni je za prste polizat. Dam se kladit da će moje dijete nakon dve žlice biti neobješnjivo sito (inače je buckica i jede sve što ne može pobjeći, uz uvijet da nije povrće), a MM će u tišini pojesti ( ooo, dobije on još i pureći na naglo!!!) i maštati o kruhu s majonezom i podrigušom.
Dakle, cure pomagajte! Traže se finiiiii, bezmesni recepti ( kojima se kao prilog može dodati kakva šnicla) i još ako se ne moraju pol dana kuhati![]()
danas ona salata s tunom. bez pomidora. nabacat cu unutra jaja, krastavaca, kukuruza, graska, maslina, malo sira. muza sam obavijestila, rekao je da je spreman za eksperiment.
paradajz juha,pohane palačinke sa pršutom i sirom i zelena salata
Jučer za ručak sam pravila šnicle na naglo ikomorač na pari kao prilog. Prvi put sam pravila komorač i mogu vam reći da sam baš oduševljena. I to po receptu ona tri kuhara iz emisije što ide nedjeljom ujutro.
Danas mi mm ima rođendan pa sam napravila mađaricu, trokute s orasima i munch mallow, te one moje tost sendviče. Baš sam dobra ženica.![]()
Budi i dobra prija, pa pošalji!
Mi jučer pileće šnicle i sočnu rižu. Paradajz juha i kupus salata.
Gdje je wewa?
moram ovo podijeliti s vama - salata od tune je ispala famozna. stavljam recept, jer steta je ne proslijediti ga:
2 tune
1 mala mrkva na prutice (prokuhati par minuta)
malo crvene kapule proprziti dok ne pozlati
4-5 kiselih krastavaca na sitno
kukuruz
grah, slanutak (bilo sto)
malo blagog kecapa
malo maslinovog ulja (ne treba ako je tuna u maslinovom)
papar i sol po ukusu
moj je muz inzistirao i na jajima, pa sam dodala 2 tvrdo kuhana jaja.
stvarno je super. neobican slatko - kiseli okus. preporucam.
danas cu njoke sa sirom.
Komorač (ne znam zašto se zove na pari)
Skinu se vanjski listovi komorača i bace. Onda se on isječe na komade i preprži na maslinovom ulju(Apri, ovi je baš za tebe) dok ne dobije zlatnu boju. Pri tom se posoli i pobiberi. Dolijeva se zatim po malo vodice i dinsta dok ne omekšta. Pred kraj se nariba korica limuna na sitno i doda. Oni listići zeleni od komorača(gledajte da ga s tim kupite) se sitno isjeku i dodaju na kraju.
Istina, komorač je sad dosta skup(20 kn kg) pa sam ja uzela 2 komada samo za probu. Za 2 osobe da se najedu bi trebalo barem 3-4 komada.
Hoćete recept i za kolače?
Ja na dijeti :/ ali imam jedan fini recept:
Zapečeni makaroni sa sirom i gljivama
-400 g tijestenine(maleni pužići)
-40 ml maslinovog ulja
-300g šampinjona
-600 ml mlijeka
-30g brašna
1 žlica senfa
170g sira gaude
25 g parmezana, sol papar
Tjesteninu skuhati u slanoj vodi i ocijediti, na ulju propirjati šampinjone posuti brašnom i promiješati, lagano zalijevati mlijekom uz miješanje i prokuhati oko 5 minuta. U umak dodati vegete, senf, sol papar i naribani sir, te kuhati još 1-2 minute, dok se umak ne zgusne.
Tjesteninu staviti u vatrostalnu posudu preliti umakom, posuti naribanim parmezanom i staviti u prethodno zagrijanu pečnicu da se ispeče.
Ivančice, za svaki kolač otvori poseban topic - da nam bude pregledno, a i da ja ne moram masakrirati teme.
wewa bolesna, ugledala se na apricot![]()
provirim od kuce da vidi sta se desava, a kuhanje organizujem tako da traje sto krace, jer se umaram i raste mi temp., i da ne sadrzi mlijecne proizvode zbog lijekova - sto je tezi dio...
znaci, nista od mene ovih dana, pisemo se skoro, nadam se![]()
Brzo nam ozdravi!!!!!![]()
![]()
Svi ste u Tvornici? Svaka čast!
Subota je, pa svekar radi ribe na roštilju i z. salatu. Jedva čekam![]()
![]()
Sutra ćemo lignje, samo moram odlučiti kako. Prijedlog? (trebalo bi biti brzo jer imam puno toga u planu sutra)
Jest, u Tvornici! Crkle smo - da nas je bilo duplo više... ne bi bilo loše!
WEWAAAAAAA, kakvo kuhanje?! Lezi u krevet i ne mrdaj!
Naređenje moderatorice!
Evo ti jedan brzinski a fini recept:huchi prvotno napisa
Isječeš oguljeni krompir na krupnije komade i staviš ga na malo maslinovog ulja pa u tepsiju i na plinu pečeš dok se ne uhvati korica. Za to vrijeme isječeš lignje na komadiće, posoliš malo, dodaš isjeckani češnjak i peršin list pa kad je krompir dobio koricu staviš gore lignje i u pećnicu dok se ne ispeče. Pred kraj gore deci vina.
Joj, sad sam se sjetila da sam ga već pisala ovdje :/ . Moderator, obriši ako treba jedan od njih.
šiziku(preklopljenu pizzu)
Juha od povrća, pužići s povrćem "na kineski" način, ali bez woka, salata. Već smo odradili i večeru - štrudla od jabuka i ribizla.
Doma smo cijeli dan, malo bolesni :/ , pa samo kuham, pečem, kuham, pečem...
Ja sam danas za ručak radila juhicu od teletine, teleće šnicle u umaku od krastavaca i krompir pire te zelena salata. Kolače nisam jer mi ostalo od mm-ovog rođoša.
dolega, off topic:
Da nisi išla u "kulturu" ili "jezičnu"?
Mislim... taj termin "šizika" nisam čula od `86![]()
Jel može recept za ovu teletimu u umaku od krastavaca..zvuči interesantno..ivancica prvotno napisa
Thanks!
ivancica prvotno napisa
evo kazi meni ako ne znas neki izraz iz beogradskog izdanja, pa cu pokusati da ti objasnim![]()