Page 1 of 6 123 ... LastLast
Results 1 to 50 of 281

Thread: Vegeta

Hybrid View

Previous Post Previous Post   Next Post Next Post
  1. #1
    Linda's Avatar
    Join Date
    Jul 2006
    Posts
    3,113

    Default Vegeta

    Znalci (Davore 8) ), što kažete na njezin sastav? Nisam baš najbolje potkovana na tom području, ali logika mi govori da je to hrpa kemije bez koje se može. Iz tog smo razloga odlučili dati izgon gđi Vegeti iz naše kuhinje, a umjesto nje, da začinim okus, stavljam suho povrće za juhu od Kontanyja- biljke su iste kao u Vegeti, samo što nema dodatne kemije. Sad, iskreno, meni malo fali Vegica, ali vjerujem da je stvar navike i da će mi uskoro i ova zdravija verzija biti jednako dobra.
    Kako vi?

  2. #2
    MGrubi's Avatar
    Join Date
    May 2006
    Location
    Šibenik
    Posts
    10,389

    Default

    nije hrpa kemije
    15% je sušeno povrče
    6x% je sol
    15% je NMG ili E620 (ako se ne varam) tj. pojačivač okusa , e on je čista kemija koja stvara ovisnost

  3. #3
    Osoblje foruma apricot's Avatar
    Join Date
    Jan 2004
    Location
    zagreb, istočno od... svega
    Posts
    32,414

    Default

    otkako je prije neke dvije i pol godine BB ovdje pisala o Vegeti (pročačkaj malo), dobila j izgon iz nše kuće (ne BB, Vegeta).
    budući da smo je i prije minimalno koristili, niam osjetila razliku niti nm je nedostajala.

    poanta je u mononatrijevom glutaminatu koji stvara ovisnost...

  4. #4

    Join Date
    Jun 2006
    Posts
    3,502

    Default

    Mi smo to rešili ovako: peršun osušili i izmrvili, mrkvicu samleli na čoperu (ne znam da li je to isto kao blender ali isitni skroz) i sušili par dana u špajizu. Kelerabicu isto, i još neko ono belo korenje koje se stavlja u supu.

    Nije baš kao vegeta ali fin je začin. Soli dodajem posebno.

  5. #5
    litala's Avatar
    Join Date
    Nov 2003
    Posts
    5,852

    Default

    mislim da smo vegetafree preko pet godina. koristimo gorespomenuto kotany suseno povrce za juhu.

    za umake i slicna jela dio tog susenog povrca sameljem i koristim u prahu.


    plus svi ostali svjezi zacini po nahodjenju i stanju u vrtu

  6. #6
    Osoblje foruma Lutonjica's Avatar
    Join Date
    Nov 2003
    Location
    Samobor
    Posts
    13,505

    Default

    mi smo isto vegeta free odavno i uopće nam ne fali. moja mama (vegeta addict) misli da lažem da ne koristim vegetu, jer je uvjerena da hrana bez vegete ne može biti ukusna. a obzirom da joj je moj ručak ukusan - mora da ima bar zrno vegete

  7. #7

    Join Date
    Jun 2004
    Location
    Zagreb, Centar
    Posts
    2,295

    Default

    mi smo također vegeta free, ja koristim nekakvu Alnaturinu mješavinu iz DM-a, super je.

  8. #8
    MGrubi's Avatar
    Join Date
    May 2006
    Location
    Šibenik
    Posts
    10,389

    Default

    Quote Originally Posted by litala
    . koristimo gorespomenuto kotany suseno povrce za juhu.
    kad nemam friškog povrča onda koristim sušeno
    izračunala sam da me 1kg sušenog povrča za juhu dođe 20kn jeftinije nego Vegeta

    mi smo vegeta-free

    i ne fali mi

  9. #9
    ana.m's Avatar
    Join Date
    Aug 2004
    Location
    Zagreb,wild west
    Posts
    9,219

    Default

    A ja se ne mogu odreći Vegete :/

  10. #10
    MGrubi's Avatar
    Join Date
    May 2006
    Location
    Šibenik
    Posts
    10,389

    Default

    Quote Originally Posted by ana.m
    A ja se ne mogu odreći Vegete :/
    to ti je jednostavno
    počinješ smanjivati količinu s 1 žlice na 3/4, pa na 1/2, pa na majušnu žličicu .. i onda si spremna da budeš free

  11. #11
    MGrubi's Avatar
    Join Date
    May 2006
    Location
    Šibenik
    Posts
    10,389

    Default

    e da, prije spoznaje o štetnosti MNG-a , bila sam pravi vegeta-fan
    imala sam čitavu "kolekciju" : obična, za ribu, za svinjetinu, za piletinu, ua junetinu .....

  12. #12
    Linda's Avatar
    Join Date
    Jul 2006
    Posts
    3,113

    Default

    Sjećam se da je moja mama jako rijetko koristila vegetu, a njezine su mi juhe bile nešto najdivnije na svijetu. Kad bi mi u zadnjih x godina koliko sama kuham ponestalo vegete, juha bi mi bila koma i uvijek sam se pitala kako je mami ispadala tako dobro. Sad mi je jasno da sam u međuvremenu postala ovisnica i drago mi je da nam je proradio klik za izbacivanjem.

  13. #13
    wewa's Avatar
    Join Date
    Feb 2004
    Location
    Sarajevo
    Posts
    3,187

    Default

    Mi smo odavno vegeta-free. Od ovog ljeta pravim svoju vegetu: sameljem persun i mrkvu iz vl. uzgoja i kupljeni celer u ofrlje omjerima i smrznem - okus je fantastican, jedina mana nedovoljna kolicina, a i to cemo popraviti ako Bog da

  14. #14

    Join Date
    Mar 2004
    Posts
    849

    Default

    Quote Originally Posted by anek
    mi smo također vegeta free, ja koristim nekakvu Alnaturinu mješavinu iz DM-a, super je.
    X

  15. #15
    Strobery Shortcake's Avatar
    Join Date
    Mar 2007
    Location
    Sarajevo
    Posts
    2,749

    Default

    Ja u opće nisam primjetila kad sam je potpuno prestala koristiti, samo sam shvatila da se ne sjećam kad sam ju zadnji put kupila, a teglica u kojoj stoji je bila i dalje puna. Jako volim eksperimentisati sa začinima, a ono što "nedostaje" kad stavim svoje začine u juhu, dodam sa par praškica Curry-ja. U glavnom, teglicu u kojoj je stajala Vegeta zamjenila je teglica sa susamom.

  16. #16
    Davor's Avatar
    Join Date
    Jan 2004
    Posts
    8,984

    Default

    Vegetu izbjegavam radi mononatrijevog glutaminata. Otkako sam se skinuo s te droge migrene me peru oko dvaput godišnje, a prije je to bilo oko dvaput mjesečno.

  17. #17
    Linda's Avatar
    Join Date
    Jul 2006
    Posts
    3,113

    Default

    :shock:

  18. #18
    vertex's Avatar
    Join Date
    Nov 2006
    Location
    Split
    Posts
    7,562

    Default

    Kod mojih roditelja vegeta nije postojala pa zato kod mene ne postoje zamjene za vegetu. Mesna juha se kuha od mesa i puno povrća. Minimum minimuma su mrkva, kapula i selen, a redovito još nekoliko od sljedećih: poriluk, peršin, kaul, brokula, kupus, paprika, koraba, tikvica, češnjak...

  19. #19
    sis's Avatar
    Join Date
    Jan 2006
    Posts
    1,063

    Default

    Quote Originally Posted by vertex
    Kod mojih roditelja vegeta nije postojala pa zato kod mene ne postoje zamjene za vegetu. Mesna juha se kuha od mesa i puno povrća. Minimum minimuma su mrkva, kapula i selen, a redovito još nekoliko od sljedećih: poriluk, peršin, kaul, brokula, kupus, paprika, koraba, tikvica, češnjak...
    Ti si mi valjda izgubljena sestra

  20. #20
    vertex's Avatar
    Join Date
    Nov 2006
    Location
    Split
    Posts
    7,562

    Default

    Quote Originally Posted by sis
    Ti si mi valjda izgubljena sestra

  21. #21
    Gost 1's Avatar
    Join Date
    Dec 2003
    Location
    95,4 FM
    Posts
    1,747

    Default

    Lutonjica:
    mi smo isto vegeta free odavno i uopće nam ne fali. moja mama (vegeta addict) misli da lažem da ne koristim vegetu, jer je uvjerena da hrana bez vegete ne može biti ukusna. a obzirom da joj je moj ručak ukusan - mora da ima bar zrno vegete
    X

  22. #22

    Join Date
    Jun 2005
    Posts
    2,709

    Default

    Moji roditelji u kuhanju nisu koristili Vegetu pa sam navikla da je nemamo u kući. Oduvijek koristimo domaću mješavinu povrća: sušeno, svježe, zamrzuto i usoljeno i s tim kuham sve. Juhe kuham od gomile povrća i 3 vrste mesa tako da su prefine. Ako kuham samo povrtnu varijantu ne stavljam ništa osim soli i malo papra, eventualno žlicu vrhnja u krem-juhe. Izbjegavamo i kocke i sve ostale dodatke koji sadrže bilo kakve "kemikalije". Meni fino, a te aditive osjetim u hrani i stvarno su odbojni.

  23. #23
    ms. ivy's Avatar
    Join Date
    Dec 2003
    Posts
    12,890

    Default

    znam da to ne spada ovdje 8) ali moram, moram: zar vam hrana s vegetom nema sva isti okus, jeli juhu ili rižoto? nikad je nisam koristila i uopće ne kužim čemu služi, osim uniformiranju okusa svakog jela u koju je dodana.

  24. #24
    marta's Avatar
    Join Date
    Nov 2003
    Posts
    15,678

    Default

    Vegetu u kuhanju nisam nikad ni koristila, jer mi je jos dok sam studirala, jedna stara genijalna teta otkrila cari Vegetinih sastojaka. Al nikako nisam mogla natjerat majku da svoju vegetu odnese sa sobom. Dok nisam otkrila carobnu formulu - ne dam joj da kuha.

    I slazem se s ivy totalno, meni sve s vegetom ima isti okus.

  25. #25
    wewa's Avatar
    Join Date
    Feb 2004
    Location
    Sarajevo
    Posts
    3,187

    Default

    ja sam svoju mamu preobratila - i to upravo ovom domacom mjesavinom! :D

  26. #26
    aries24's Avatar
    Join Date
    Apr 2005
    Posts
    2,089

    Default

    ja ju probala zamijeniti kreutersalzom iz dm-a i trudila se neko vrijeme, al ne ide :/
    sad ju opet koristim i mentalno se spremam za novi pokušaj
    probat ću ovu metodu postupnog smanjivanja

  27. #27
    Rene2's Avatar
    Join Date
    May 2006
    Location
    Na svom mjestu.
    Posts
    1,905

    Default

    Ja sam free oduvijek, i mogu jesti gotovo neslanu hranu.
    Ali zato ne mogu bez peršina, celera, pastrnjaka...obožavam te mirise.


    Moja kolegica s posla sama pravi vegetu, odavno imam recept, ali nikad nisam pravila. Prošle godine mi je mama dala jednu teglicu i nije loše, samo pazite kad to stavljate u juhu, da ne presolite.

    Domaća vegeta

    1kg mrkve
    1kg korijena peršina
    1kg korijena pastrnjaka
    1/2kg crvenog luka
    1 kom korijena celera(ili 2 manja)
    4-5 crvenih paprika(velikih)
    2-3 vezice lista peršina
    2-3 vezice lista celera
    1kg morske soli


    Sve sastojke dobro oprati i očistiti. Narezati ih na manje komade jer ih je lakše samljeti. Pomiješati i samljeti na mašini za meso (list peršina mljeti sa stabljikama). Povremeno soliti dok se ne potroše svi sastojci i sol. Na kraju još jednom sve dobro izmiješati. Žlicom grabiti u staklenke, čvrsto nabiti i po površini još malo posoliti. Staklenke zatvoriti i držati na mračnom i suhom mjestu. Ne mora biti u frižideru.

    Ova količina sastojaka je dovoljna za 6 velikih staklenki (900g) ili 12-13 manjih(380g) .

    A kako korjenastog povrća ima za kupiti tijekom cijele godine, nije problem ni napraviti ovo s pola količine.

  28. #28

    Join Date
    Nov 2003
    Posts
    5,467

    Default

    Ja sam je uspjela izbaciti iz svega osim iz juhe. :/

  29. #29
    retha's Avatar
    Join Date
    May 2006
    Location
    zemlja neizlazeceg sunca
    Posts
    1,599

    Default

    Quote Originally Posted by Davor
    Vegetu izbjegavam radi mononatrijevog glutaminata. Otkako sam se skinuo s te droge migrene me peru oko dvaput godišnje, a prije je to bilo oko dvaput mjesečno.
    Meni se isto cini da su mi se migrene smanjile. Imam glavobolje ali one odvratne migrene kad mi je muka otvorit oci i dusu bi iz sebe izrgala su se zbilja prorijedile. I zbilja nemrem vjerovati jel to stvarno il sam umislila.. Da je taj glutaminat toliko stetan?!

    Vegetu ne koristim oko godinu dana..krenula sam polako smanjivati i rekoh si kad potrosim zalihu vegete koju imam u kuci vise ne kupujem novu. I tako bi.
    Koristim kocke za juhu iz bio shopa (Alnaturine ili nekog drugog proizvodaca).

  30. #30

    Join Date
    Nov 2003
    Location
    Zagreb
    Posts
    744

    Default

    Ja se još sjećam Ive Serdara i Krapandže.
    A dok sam tek počinjala kuhati, kuhala sam skoro isključivo po vegetinim kuharicama, mama i baka su ih sve imale. I kasnije po Podravkinim receptima s neta (tad još nije bilo Coolinarike). Neki od najdražih recepata su mi još dan-danas ti "vegetini" (topli sendviči, enchilade, rižoto od tikvica...)
    ali usprkos svemu tome vegetu gotovo uopće nismo koristili, jednostavno smo preskakali tu "žlicu vegete" pa mi je nije bilo problem izbaciti.

    100% sam sigurna da otkako živimo (i kuhamo) u vlastitom stanu nismo kupili vegetu (6 g). Obično imam smrznuto povrće za juhu, ne smrzavam jedino mrkvu, ona mi je totalno bljak. U slučaju nestašice koristim već spomenuto kotany povrće ili alnaturine kocke.


    Zapravo, koristim i vrlo malo soli. Čini mi se da je i to stvar navike.

  31. #31
    Dream's Avatar
    Join Date
    Jan 2007
    Posts
    966

    Default

    Moja mama nikad nije koristila Vegetu u kuhinji, pa se ni ja nisam "navukla" na njen okus. Dapače, ako jedem kod nekoga, odmah je osjetim i smeta mi. Juhe pravim(o) isključivo povrtne, od sveg mogućeg korjenastog povrća i dovoljno ih je začiniti običnom soli. Moja mama uzgaja neku začinsku biljku koju zove vegetom i samo jedan njen listić dovoljan je da okusom i aromom "podigne" cijeli lonac jela, bilo da je to juha ili neko varivo :D . Ako nekom treba, dođite u jesen po grmić...

  32. #32

    Join Date
    Jun 2005
    Posts
    2,709

    Default

    Quote Originally Posted by Dream
    Moja mama uzgaja neku začinsku biljku koju zove vegetom i samo jedan njen listić dovoljan je da okusom i aromom "podigne" cijeli lonac jela, bilo da je to juha ili neko varivo :D . Ako nekom treba, dođite u jesen po grmić...
    To je biljka ljupčac. Imamo je i stvarno miriši na Vegetu. I moja je mama tako zove. Inače u vrtu naraste veliki grm, ali se može držati i u teglicama na balkonu.

  33. #33
    MGrubi's Avatar
    Join Date
    May 2006
    Location
    Šibenik
    Posts
    10,389

    Default

    Quote Originally Posted by retha
    . Da je taj glutaminat toliko stetan?!
    .
    E621 Mononatrijev glutaminat
    Pojačivač okusa, biljnog ili životinjskog podrijetla. Natrijeva sol glutaminske kiseline. Mononatrijev glutaminat nalazi se i u mesu ribe, mlijeku, rajčici, no tada ne stvara probleme, jer nije u slobodnom obliku. Kao aditiv koji može imati štetne posljedice dodaje se u hranu u konzervama i u mnoge pikantne namirnice, i to pod raznim imenima, a često kao"prirodna aroma". Učestala upotreba može uzrokovati napadaje glavobolje, mučnine, vrtoglavice, lupanja srca, depresije, tjeskobe, bolove u prsima, promjene raspoloženja, napetost, hiperaktivnost, nadutost, žeđ, hladan znoj, crvenilo lica. Postoje sumnje da izaziva alergijske reakcije, posebno kod astmatičara. Smatra se ekscitotoksinom - može potaknuti živčane stanice na odumiranje, što je uočeno i u pokusima s eksperimentalnim životinjama. Smatra se da velika količina mononatrij-glutaminata izaziva snažno pobuđivanje receptora živčanih stanica, što vodi do njihova uništenja. S tim je povezan i nastanak neurodegenerativnih bolesti (Alzheimerova, Parkinsonova, Huntingdonova). Posebno može biti štetan u kombinaciji s aditivima E626 do E635. Stoga ih proizvođači često razdvajaju, ne bi li barem na ambalaži učinili opasnost manje očitom. Zabranjen u dječjoj hrani. Vidi E620 - E265.

  34. #34
    bucka's Avatar
    Join Date
    Jan 2005
    Location
    zagreb
    Posts
    5,074

    Default

    Quote Originally Posted by anek
    mi smo također vegeta free, ja koristim nekakvu Alnaturinu mješavinu iz DM-a, super je.
    isto

  35. #35
    monax's Avatar
    Join Date
    Sep 2007
    Location
    N.Zagreb
    Posts
    1,344

    Default

    Već sam čula to za Vegetu ali sam mislila da je nečija priča ali sad sam se zabrinula.
    Ja uopće neznam skuhati nešto bez vegete :?
    Npr. rižu kuham na vegeti bez soli :? hmm
    Ja nemam glavobolje ali ima MM heh kad kažem.

  36. #36

    Join Date
    Nov 2003
    Location
    Zagreb
    Posts
    744

    Default

    Pa evo, za početak kupi alnaturinu začinsku sol (ima u DM-u, može se kupiti prah ili kocka) pa probaj s njom.
    I motri M-a

  37. #37
    lara01's Avatar
    Join Date
    Nov 2003
    Location
    zgb
    Posts
    1,734

    Default

    Mi smo vegeta free nekih 7-8 mjeseci. Koristimo kotany sušeno povrće i alnaturinu začinsku sol i brdo svježih začina.
    Uopće nam ne fali, a nabolje od svega je što su i moja mama i sveki počele kuhati bez vegete i zaključile da je hrana baš fina :D

  38. #38

    Join Date
    Nov 2003
    Location
    Zagreb
    Posts
    744

    Default

    I neobičnog prirodnog okusa koji uz vegetu nisu primjećivale

  39. #39
    retha's Avatar
    Join Date
    May 2006
    Location
    zemlja neizlazeceg sunca
    Posts
    1,599

    Default

    MGrubi, ma sve ja to znam. Ne cudim se sto je to stetno..cudim se sto je to TOLIKO stetno..a ljudi nemaju pojma o tome, a oni koji imaju pojma i dalje to trpaju u svoje proizvode i nikom nista. :/

  40. #40

    Default MSG

    Odakle sve te priče o štetnosti tog MSG-a?
    Meni se čini da to ljudi nemaju šta raditi pa izmišljaju neke urote.

    Možemo li dobiti kakav link gdje netko ozbiljno o tome govori?

  41. #41
    MGrubi's Avatar
    Join Date
    May 2006
    Location
    Šibenik
    Posts
    10,389

    Default

    pa postoje dnevni limit

    npr. na light proizvodima ima onaj ciklamat (umj. šečer) i max. količina je 4mg/l ili max 9 tabletica Natrena ....

    postoje štetnost, ali postoji i zakonsko ograničenje
    no, koliko se to taloži u organizmu , a koliko ga tijelo izbacuje ...

  42. #42
    MGrubi's Avatar
    Join Date
    May 2006
    Location
    Šibenik
    Posts
    10,389

    Default

    http://www.e-brojevi.udd.hr/621.htm

    da je MNG "bezopasan" ne bi bio zabranjen u dječjoj hrani

  43. #43

    Join Date
    Nov 2003
    Location
    Zagreb
    Posts
    744

    Default

    Možeš pogledati na http://www.pubmed.com pa potraži MSG Obese
    PubMed is a service of the U.S. National Library of Medicine that includes over 17 million citations from MEDLINE and other life science journals for biomedical articles back to the 1950s. PubMed includes links to full text articles and other related resources.

  44. #44

    Join Date
    Nov 2003
    Posts
    5,467

    Default

    Urota ili ne, ovdje sve vise raste broj proizvoda na kojima stoji naznaceno "bez pojacivaca okusa".

  45. #45

    Join Date
    Apr 2007
    Posts
    2,576

  46. #46

    Join Date
    Apr 2007
    Posts
    2,576

    Default

    imaš pravo, sigurno je urota

  47. #47
    Dijana's Avatar
    Join Date
    Aug 2005
    Posts
    6,003

    Default

    Urota ili ne, probala sam juhu i bolonjez (jedino u ta dva jela stavljam vegetu), sa i bez vegete, i ipak mi je puno ukusnije sa vegetom. Pa je i dalje stavljam, ali ne pretjerujem s količinama. Migrene nemam, niti sam ih ikad imala.
    digresija: bez uvrede, zašto se ne može na lijepom hrvatskom reći "ne koristim vegetu" već ja sam "vegeta free", i to kako jedan, tako svi iza njega? :?

  48. #48
    Linda's Avatar
    Join Date
    Jul 2006
    Posts
    3,113

    Default

    Quote Originally Posted by Dijana
    probala sam juhu i bolonjez (jedino u ta dva jela stavljam vegetu), sa i bez vegete, i ipak mi je puno ukusnije sa vegetom
    I meni, ali stvarno vjerujem da je to zbog toga što smo se navukle i upravo zbog toga sam čvrsto odlučila prestati s tim.

  49. #49
    Mima's Avatar
    Join Date
    Feb 2004
    Location
    Zagreb
    Posts
    21,853

    Default

    Meni su Vegetine kuharice najbolje i najdraže, ali oduvijek bez Vegete Vegeta mi je stvarno bezvezna stvar, daje jednak okus svakoj hrani, niti moja mama je nije previše koristila. Ali, ja koristim kocku za juhu u nekim jelima, uglavnom kad kuham juhe od povrća ili variva od povrća bez mesa ubacim kocku jer su mi inače 'prazne' Odlična mi je kocka od Alnature.

  50. #50
    Dijana's Avatar
    Join Date
    Aug 2005
    Posts
    6,003

    Default

    Quote Originally Posted by Linda
    Quote Originally Posted by Dijana
    probala sam juhu i bolonjez (jedino u ta dva jela stavljam vegetu), sa i bez vegete, i ipak mi je puno ukusnije sa vegetom
    I meni, ali stvarno vjerujem da je to zbog toga što smo se navukle i upravo zbog toga sam čvrsto odlučila prestati s tim.
    Ah, po tome, navučena sam ja i na sol, jer mi je bez nje hrana bljutava, navučena na povrće, jer mi je juha bez povrća bljutava itd. Ne znam, besmisleno mi je raditi drame oko jedne žlice vegete u juhi.

Page 1 of 6 123 ... LastLast

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •