Page 3 of 6 FirstFirst 12345 ... LastLast
Results 101 to 150 of 281

Thread: Vegeta

  1. #101

    Join Date
    Feb 2007
    Posts
    2,557

    Default

    Pa iskreno, i mene smeta što se životopisi šalju na engleskom, što je razgovor za posao na engleskom, što mi na poslu svi govore na engleskom i što svugdje počinjemo i pisati na engleskom (čak i na forumima)-iako za sve te riječi postoje hrvatski ekvivalenti.

    Zašto me smeta?

    Jer živim u Hrvatskoj i hrvatski mi je materinji jezik. Sa strancima pričam na engleskom ili njemačkom, ali s drugima da pričam na engleskom?! Pa ne bi baš išlo.

  2. #102

    Join Date
    May 2006
    Location
    mjesto pod suncem
    Posts
    2,786

    Default

    Bivša Juga je bila drogirana Vegetom, a za sve je kriv Stevo Karapandža.
    Dobro je da se danas sve manje koristi, pokvari okus svakom jelu, a uz to je i nezdrava.

  3. #103
    Davor's Avatar
    Join Date
    Jan 2004
    Posts
    8,984

    Default

    Ne kužim u čemu je problem s engleskom terminologijom :? Pa mi ovisnici ti furamo samo takvu spiku: hors, šit, gandža, vegeta...

    Sad kad sam fri mi je sve nekako kul.

  4. #104
    emira's Avatar
    Join Date
    Nov 2006
    Location
    Zagreb
    Posts
    1,647

    Default

    Mi je u mom roditeljskom domu nismo koristili jer je bila neka spika da u njoj ima svinjske masti (doduše bilo je to davnih godina).
    Ja ju izbjegavam....
    MM ju stavlja u sve , ali dobro, on kuha samo kad je doma a to je par puta mjesečno, pa tolike doze MNG-a preživimo 8)

  5. #105
    Mejra's mommy's Avatar
    Join Date
    Feb 2005
    Location
    MI
    Posts
    1,456

    Default

    Ja sam vec profesionalac u kuhinji bez vegete...da samo probate moj grah: mljac...papamo ga dva puta sedmicno. djeci je favorit...

    Inace koristim puno persuna, celera, bijelog luka...MM nije ljubitelj balkanske kuhinje tako da mu vegeta ne fali... on kuha pretezno (citaj gugla) talijanske recepte...

  6. #106
    Ria's Avatar
    Join Date
    May 2007
    Location
    Srcem na jugu!
    Posts
    669

    Default

    MI Vegete koristimo malo, no sad ćemo još manje.
    I potražit ću to Alnaturino povrće.

  7. #107

    Join Date
    Dec 2005
    Location
    ZG
    Posts
    835

    Default

    Ja sam isto kupila Alnaturu i odlučila ukinuti Vegetu, ali sve što sam do sada skuhala je bilo bljutavo. A količina soli koju sam nakon toga utrpala da bi bilo jestivo mi je bila :shock:

  8. #108

    Join Date
    Nov 2003
    Posts
    5,467

    Default


    Sta ti je konkretno bilo bljutavo? Mozda da otvorimo topic vegeta free recepti, za ovisnike sadasnje i bivse.
    Meni npr. ne uspijeva jos uvijek skuhati dobru pilecu juhu bez vegete, a da moj muz kaze da je ok. Iskreno receno, i meni budu bljutave.
    Sve vegetarijanske juhe prolaze dobro, s varivima sam isto uspjela zacinima i varijacijama povrca dobiti zeljene okuse. Ali, ove mesne juhe....

  9. #109
    ms. ivy's Avatar
    Join Date
    Dec 2003
    Posts
    12,890

    Default

    to je zato što pokušavate oponašati okus jela s vegetom umjesto da ga pustite da bude ono što jest.

  10. #110

    Join Date
    Nov 2003
    Posts
    5,467

    Default

    Reci to mom muzu.

  11. #111
    MGrubi's Avatar
    Join Date
    May 2006
    Location
    Šibenik
    Posts
    10,389

    Default

    Quote Originally Posted by Zorana
    Mozda da otvorimo topic vegeta free recepti, za ovisnike sadasnje i bivse..
    nema potrebe
    sve stranice s receptima na netu su vegeta-free
    osim Podravkine Coolinarke, gdje Vegetu stavljaju i u bešamel

  12. #112
    Osoblje foruma čokolada's Avatar
    Join Date
    Apr 2004
    Location
    Zagreb
    Posts
    13,094

    Default

    Quote Originally Posted by mamanatali
    Ja sam isto kupila Alnaturu i odlučila ukinuti Vegetu, ali sve što sam do sada skuhala je bilo bljutavo. A količina soli koju sam nakon toga utrpala da bi bilo jestivo mi je bila :shock:
    Govorimo li o istoj Alnaturi, onaj zeleni paketić, kako se ono zove...(nešto)Salz? Krautsalz?. Ja skuhala jučer goveđu juhu i stavila onoliko tog začina koliko bih i Vegete. Bilo je apsolutno nejestivo slano :shock: . Onda sam vidjela da je u sastavu čak 85% soli (kod Vegete 55%).
    Možda ima neka druga vrsta? :?

  13. #113
    AdioMare's Avatar
    Join Date
    Aug 2006
    Posts
    9,023

    Default

    Prekjučer sam kuhala pileću juhu sa puno povrća, domaćom piletinom (kao i uvijek) i malo soli. Zaista mi nije Vegeta bila neophodna, ali sam je ipak dodala na vrhu male žličice (pravila sam manju količinu za one koji ne vole grah) radi boje juhe, a i dođe mi kao fiksator na kraju.

    U nikakva variva ne dodajem Vegetu (osim, opet malo, u juhu od paradajza) posebno u ona gdje stavljam češnjak, i mislim da se Vegeta i češnjak u jelima od povrća sudaraju. Ja im ne volim okus, grah s Vegetom je prestrašan, a grašak presladak za moj ukus.

    Ali mesna jela i mesne juhe vape za mrvicom Vegete.
    Netko gore je rekao da ne raspoznaje kod svekrve okus puretine od svinjetine, a ako je to zahvaljujući Vegeti, još bolje, ja sam malo gadljiva i ne uživam u tim izvornim okusima mesnih odrezaka.

  14. #114
    Davor's Avatar
    Join Date
    Jan 2004
    Posts
    8,984

    Default

    Čokolada, a da probaš pašku sol? Ona ti je 99% NaClx5H2O, jodirana i prirodna. Dolazi u krupnom i sitnom zrnu, a može se i samljeti.

  15. #115
    Dijana's Avatar
    Join Date
    Aug 2005
    Posts
    6,003

    Default

    Quote Originally Posted by čokolada
    Quote Originally Posted by mamanatali
    Ja sam isto kupila Alnaturu i odlučila ukinuti Vegetu, ali sve što sam do sada skuhala je bilo bljutavo. A količina soli koju sam nakon toga utrpala da bi bilo jestivo mi je bila :shock:
    Govorimo li o istoj Alnaturi, onaj zeleni paketić, kako se ono zove...(nešto)Salz? Krautsalz?. Ja skuhala jučer goveđu juhu i stavila onoliko tog začina koliko bih i Vegete. Bilo je apsolutno nejestivo slano :shock: . Onda sam vidjela da je u sastavu čak 85% soli (kod Vegete 55%).
    Možda ima neka druga vrsta? :?
    Kräutersalz je sol sa travama, imam i to. Paše mi u gulaše, bolonjez i slična jela, ali u juhu ne ide nikako. Ne stavljam ni origano, ni vlasac ni slične trave u juhu. Mislim da nema baš neke prirodne zamjene za vegetu. Osim domaćih mješavina.

  16. #116

    Join Date
    Aug 2005
    Posts
    1,241

    Default

    Quote Originally Posted by čokolada
    Quote Originally Posted by mamanatali
    Ja sam isto kupila Alnaturu i odlučila ukinuti Vegetu, ali sve što sam do sada skuhala je bilo bljutavo. A količina soli koju sam nakon toga utrpala da bi bilo jestivo mi je bila :shock:
    Govorimo li o istoj Alnaturi, onaj zeleni paketić, kako se ono zove...(nešto)Salz? Krautsalz?. Ja skuhala jučer goveđu juhu i stavila onoliko tog začina koliko bih i Vegete. Bilo je apsolutno nejestivo slano :shock: . Onda sam vidjela da je u sastavu čak 85% soli (kod Vegete 55%).
    Možda ima neka druga vrsta? :?
    da, to je to i slanije je od vegete.
    ja stavim pola žličice te Alnature, a onda se zaigram s curryjem, paprom s češnjakom, đumbirom, kotanyjevim mješavinama začina...

  17. #117
    kalimero's Avatar
    Join Date
    Nov 2005
    Location
    Slavonija-Bistrinci
    Posts
    1,424

    Default

    Čitajući ove postove, čini mi se da bi jelo moglo biti i bez Alnature. Ako se već poigravamo sa začinima, čemu onda Alnatura - oplemenjena sol ? Ja koristim svježe povrće i bez vegete, ali kad nebi imala vremena za takvu pripremu koristila bi Kotani suho povrće. Vidjela sam da postoje mješavine za juhu, sam peršin, sam celer i to mi se po deklaraciji čini OK. Nisam probala, pa ne mogu tvrditi da sam potpuno u pravu.

  18. #118

    Join Date
    Feb 2007
    Posts
    2,557

    Default

    Kupila sam Alnaturine kocke i Krautersalz. Čini mi se da treba staviti više Kratuersalza nego Vegete, no eto jučer sam radila piletinu s povrćem i stvaila kocku i ništa drugo i ispalo je super fino!

    Sad sam umjesto vegete počela meso pacati u puno luka i češnjaka, soli i papru...probajte tako

  19. #119
    kalimero's Avatar
    Join Date
    Nov 2005
    Location
    Slavonija-Bistrinci
    Posts
    1,424

    Default

    annie84:
    Sad sam umjesto vegete počela meso pacati u puno luka i češnjaka, soli i papru...probajte tako
    Ja dok sam i koristila vegetu, nikad je nisam stavljala na meso, nego baš te začine koje si navela. Vegetu sam koristila samo za neke juhe, a otkako radim domaću vegetu, privikli smo se na taj okus.

  20. #120

    Join Date
    Dec 2005
    Location
    ZG
    Posts
    835

    Default

    Bljutave mi juhe (naše su sve mesne jer drugo ne prolazi), bljutava mi variva.
    Nemam taj zeleni paketić nego nekakvu bijelu plastičnu piksu-Alnatura (u sastavu:sušeno povrće+sol, ne znam u kojem postotku ).
    Mene je frapirala činjenica koliku količinu soli moram staviti da bi juha bila slana (u usporedbi s malom količinom Vegete za isti učinak), no to je valjda upravo taj fenomen pojačivača okusa :?

  21. #121
    retha's Avatar
    Join Date
    May 2006
    Location
    zemlja neizlazeceg sunca
    Posts
    1,599

    Default

    Quote Originally Posted by Davor
    Ne kužim u čemu je problem s engleskom terminologijom :? Pa mi ovisnici ti furamo samo takvu spiku: hors, šit, gandža, vegeta...

    Sad kad sam fri mi je sve nekako kul.
    Ja moram...
    Davore, uljepsao si mi ovaj zimski dan.

    Od Alnature sam koristila kocke, stavljala bi frtalj ili pola kocke na tecu od dve litre juhe. Poslje sebi jos posolim jednom finskom zacinskom soli i popaprim. MM-u i Bubi je okej.

  22. #122
    emira's Avatar
    Join Date
    Nov 2006
    Location
    Zagreb
    Posts
    1,647

    Default

    Meni te alnaturine kocke ne valjaju... totalno mi promjene okus hrane a i miris (čak mi malo i zaudaraju)

  23. #123

    Join Date
    Nov 2003
    Posts
    5,467

    Default

    Da bi juha dobila boju, meni je super izmiksana mrkva. Ustvari, u zadnje vrijeme svo povrce za juhu izmiksam. Okus bude intenzivniji, a nema zezancije s reckanjem. I ne treba vedjeta. Za bistru juhu pretpostavljam da bi bilo dobro malo mljevene paprike ubaciti, eventualno curry.... :?

  24. #124
    AdioMare's Avatar
    Join Date
    Aug 2006
    Posts
    9,023

    Default

    Na bistru, mesnu juhu mislim, Zorana, ove povrtne i tako dobiju boju izmiksanog povrća.
    Mislim da bistra nakon paprike više ne bi bila bistra, a ja jako patim na izgled, cijedim juhu kroz duplo cjedilo. Vedjeta ju taman mrvec zažuti.

  25. #125
    retha's Avatar
    Join Date
    May 2006
    Location
    zemlja neizlazeceg sunca
    Posts
    1,599

    Default

    Quote Originally Posted by emira
    Meni te alnaturine kocke ne valjaju... totalno mi promjene okus hrane a i miris (čak mi malo i zaudaraju)
    A nis, za par godina cemo imati topic "Kako se odviknuti od Alnature?"

  26. #126

    Join Date
    May 2006
    Location
    mjesto pod suncem
    Posts
    2,786

    Default

    Ja ne kužim poantu...čemu bilo kakvi pojačivači...kocke, praškovi, prahovi, kad svi zapravo prekriju stvarni okus hrane? Npr, ako morate pojačati okus juhe, stavite više mesa, više selena, pamidor... (i eto boje, hm...a dok je dobrog okusa, briga me za boju juhe) npr., ako je juha od povrća, dodajte više raznog povrća..i dobar okus ne može izostati.

  27. #127
    retha's Avatar
    Join Date
    May 2006
    Location
    zemlja neizlazeceg sunca
    Posts
    1,599

    Default

    Quote Originally Posted by fritulica1
    Ja ne kužim poantu...čemu bilo kakvi pojačivači...kocke, praškovi, prahovi, kad svi zapravo prekriju stvarni okus hrane?
    zato sto su nas tako navikli, a tesko se rijesi starih navika..pogotovo stetnih.

  28. #128
    monax's Avatar
    Join Date
    Sep 2007
    Location
    N.Zagreb
    Posts
    1,344

    Default

    Uspjela sam sad za sad izbaciti vegetu dok kuham osim juha, probala sam bez vegete, s mrkvom ili s kockama ali po meni to nije to.
    Pa sad sam odlučila raditi samo juhe s vegetom, ali ne stavljati puno kao prije.
    A ostala hrana da se jesti bez i vegete .

  29. #129

    Join Date
    Jun 2005
    Posts
    2,709

    Default

    Quote Originally Posted by AdioMare
    Na bistru, mesnu juhu mislim, Zorana, ove povrtne i tako dobiju boju izmiksanog povrća.
    Mislim da bistra nakon paprike više ne bi bila bistra, a ja jako patim na izgled, cijedim juhu kroz duplo cjedilo. Vedjeta ju taman mrvec zažuti.
    Ako ti juha BAŠ mora biti žuta kupi kurkumu i dodaj malo u juhu. Prekrasno zažuti. Ja je volim dodati i kad kuham rižu u vodu pa je baš lijepe boje.

  30. #130

    Join Date
    Aug 2005
    Posts
    1,241

    Default

    đumbir daje juhama prekrasan, duboki okus.

  31. #131
    AdioMare's Avatar
    Join Date
    Aug 2006
    Posts
    9,023

    Default

    Quote Originally Posted by Wikipedia, za kurkum
    Dobija se žuti prah ljutog i blago gorkog ukusa.
    Dobro, znam ponekad staviti u juhu par kuglica papra u zrnu, pa mi blaaago ljutkasta juha nije bauk, ali blago gorka juha?

    Hvala, mim, probat ću prvo s rižom, ako negdje među začinima u Metrou uopće pronađem kurkum. Za njega treba potegnuti u bio&bio, zar ne?

  32. #132
    Dijana's Avatar
    Join Date
    Aug 2005
    Posts
    6,003

    Default

    Ma, ne treba baš do bio&bio, ima kurkume i npr. u Getrou. Možda čak i u Konzumu.

  33. #133

    Join Date
    Feb 2006
    Location
    zagreb/dugave
    Posts
    330

    Default

    meni je super začinska sol iz BIO & BIO, npr. kelj mi je bilo nemoguće skuhati bez vegete, ali ovaj začinski mix je nadmašio sve...
    u sastavu su navedene samo biljke i ponešto morske soli,
    s tim da napominjem da nije jako slano, već više ima okus po raznim začinskim biljkama.
    Od slanoga smo se inače odvikli odavno (kad netko dođe k nama jesti prva rečenica je "mogu dobiti soli? kako možete jesti tako bljutavo?" a sve je samo stvar navike.

  34. #134

    Join Date
    Jun 2005
    Posts
    2,709

    Default

    Quote Originally Posted by AdioMare
    Quote Originally Posted by Wikipedia, za kurkum
    Dobija se žuti prah ljutog i blago gorkog ukusa.
    Dobro, znam ponekad staviti u juhu par kuglica papra u zrnu, pa mi blaaago ljutkasta juha nije bauk, ali blago gorka juha?

    Hvala, mim, probat ću prvo s rižom, ako negdje među začinima u Metrou uopće pronađem kurkum. Za njega treba potegnuti u bio&bio, zar ne?
    Hm...moja nije ni gorka ni ljuta :/ . Evo, išla sam sad probati čistu. Ustvari, ispada kao da ni nema okusa. Ja je stavim i u malo mlakog mlijeka za premazati peciva ili kruh kad ne želim koristiti žumanjak.

  35. #135
    AdioMare's Avatar
    Join Date
    Aug 2006
    Posts
    9,023

    Default

    Sad si me zaintrigirala s tim kurkumom, kupit ću ga, liznut ću ga, ako mi se takav bude svidio, nema razloga da ga ne aktiviram u akciji "žutilo".

  36. #136
    Dijana's Avatar
    Join Date
    Aug 2005
    Posts
    6,003

    Default

    To ti moj brat lakto-vegetarijanac stavlja u palačinke, da "požute".

  37. #137
    Dijana's Avatar
    Join Date
    Aug 2005
    Posts
    6,003

    Default

    Adiomare, nije "kurkum", nego "kurkuma".

  38. #138
    AdioMare's Avatar
    Join Date
    Aug 2006
    Posts
    9,023

    Default

    Quote Originally Posted by Dijana
    Adiomare, nije "kurkum", nego "kurkuma".
    seljak.

  39. #139
    anchie76's Avatar
    Join Date
    Nov 2003
    Posts
    15,991

    Default

    Quote Originally Posted by kalimero
    Ja koristim svježe povrće i bez vegete, ali kad nebi imala vremena za takvu pripremu koristila bi Kotani suho povrće. Vidjela sam da postoje mješavine za juhu, sam peršin, sam celer i to mi se po deklaraciji čini OK. Nisam probala, pa ne mogu tvrditi da sam potpuno u pravu.
    Ja probala i to koristim kad kuham juhu i ta variva na koja sam navikla da su vegetinog okusa

    Zove se "suho povrce za juhu", od Kotany-ja je. Ima veliko pakiranje u plasticnoj posudi za 50 kn (superkonzum) a ima i manjih pakiranja u vrecicama.

    Nema soli, niti ikakvih dodataka, samo suseno povrce. Zaista je dobro

    Ja sam probala alnaturu, ali oni imaju dodan muskatni orascic unutra i to mi se tako "kolje" s drugim okusima da se nikad nisam navikla

  40. #140
    Davor's Avatar
    Join Date
    Jan 2004
    Posts
    8,984

    Default

    kurkuma = turmerik (ili turmeric)

  41. #141

    Join Date
    Jun 2005
    Posts
    2,709

    Default

    Što se povrća tiče-ako imate neko domaće ili imate priliku kupiti netretirano isplati se kupiti dehidrator. Bilo je u Metrou za cca 170kn. Strojček osuši kilu mrkve za kratko vrijeme. Isto se može sa svim povrćem koje se poslije lijepo drži zatvoreno ili u papirnatim vrećicama. Imam uvijek i sušenog, ali preferiram ovu domaću "Vegetu" tj. usoljeno povrće. Na isti način si spremim i papriku za zimu i to mi je jako fino ubaciti u umake.
    Btw, s dehidratorom se fino mogu osušiti samonikle gljive. Onda se to u multipraktiku samelje u prah i kad se doda u jelo jedna žlica toga sve je finije nego inače.
    Vegeta je stvarno nepotrebna u kuhanju ako si čovjek samo malo da truda.

  42. #142

    Join Date
    Nov 2003
    Posts
    5,467

    Default

    Mim i aleta, hvala na idejama. Utjece li kurkuma puno na okus?

  43. #143

    Join Date
    Jun 2005
    Posts
    2,709

    Default

    Quote Originally Posted by Zorana
    Mim i aleta, hvala na idejama. Utjece li kurkuma puno na okus?
    Ja je ne osjetim uopće u jelu, a stvarno za veliki lonac juhe treba možda manje od čajne žličice. U vodu u kojoj se kuha riža stavim manje od pola, a jako je žuta.

  44. #144

    Join Date
    Nov 2003
    Posts
    5,467

    Default

    Sutra cu isprobati.

  45. #145

    Join Date
    Nov 2006
    Location
    Zagreb, Bukovac
    Posts
    227

    Default

    E, cure, citam ovo pa si mislim, jel su neke od vas (bez zamjerki ) ikad skuhale pravu domacu kokos - nema sanse za dodavanjem kurkume iliti bilo cega drugoga - jer ta juha je ne zuta, meni prezuta!!! Toliko zuta da ja rastranciram kokos i doslovce skuham 5 litara juhe od recimo cetvrtine kokosi i nekoga komadica junetine ili teletine. Ja ne koristim vegetu, dijete je par puta i dok je bio mali, a i kasnije, reagirao na nesto, sumnjam na vegetu u vecim kolicinama, tak da smo od nje davno odustali. Meni ne fali!

    Juhu kuham vrlo, vrlo cesto, gotovo svaki dan ( u biti bih mogla nabrojiti dane kad ju ne kuham ), jer imam dvojicu jusnih ovisnika, bilo bistra, bilo gusta.

  46. #146
    Davor's Avatar
    Join Date
    Jan 2004
    Posts
    8,984

    Default

    Quote Originally Posted by Zorana
    Mim i aleta, hvala na idejama. Utjece li kurkuma puno na okus?
    Samo malo mijenja miris, ali jedino ako staviš u velikoj količini, kao npr u indijskoj kuhinji.

    Uzgred, u žutu rižu (riso giallo) se stavlja šafran. Radi se o nitima prašnika i za skupiti kilu treba obrstiti na tisuće cvjetova - zato je skup. ALI postoji jeftinija i otrovna varijanta šafranika. Obzirom da je žuta boja jedini razlog stavljanja šafrana u rižu, mislim da je kurkuma puno bolji izbor jer sa šafranom nikad nisi sasvim na čistu.

  47. #147

    Join Date
    Nov 2003
    Posts
    5,467

    Default

    Hvala. Sta je problematicno u safraniku?

  48. #148
    Davor's Avatar
    Join Date
    Jan 2004
    Posts
    8,984

    Default

    Otrovan je.

  49. #149

    Join Date
    Nov 2003
    Posts
    5,467

    Default


  50. #150

    Join Date
    Nov 2003
    Posts
    180

    Default

    mi kupili povrtne kocke iz bio-bio. jel netko probao?

Page 3 of 6 FirstFirst 12345 ... LastLast

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •