ovog foruma? Da stavim oglas na burzu?
retha prvotno napisa
aaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa aaaa!!!:shock:
a ja ponosna kako ne koristim vegetu nego "zdrave" alnaturine kocke!!
pa zar je tako loše jesti kvasac? (koliko se sjećam nekad se čak davao djeci radi b vitamina). Mene više brinu aditivi, pojačivači okusa i glutaminati.
Premda mi nije zapravo potrebno ništa od navedenog, eventualno bih pokušala svekrvu preobratiti, ona je u stanju skuhati juhu od vegete :bljak:
Dream, hvala, ne idemo nazalost u tom smjeru. Ako ne nabavim prije, javim se u 9. mj. Nadam se da ce potraga uspjeti i da ce biljka prezivjeti moje ruke (inace mi biljke uvijek poumiru, cak i one zilave i otporne).
Nije mi jasna prica s kvascem - a sto je s kvascem u kruhu npr.?
pečenje kruha ubija kvasac
no znam ako imaš problema sa vaginalnim infekcijama trebaš izbjegavati sve sa kvascem ...
Pa kvasac generalno ne valja. Od svih kvasaca su OK jedino S. boulardii i kvasci koji žive u kefiru, a ostali su uglavnom problem. Izazivaju tromu probavu, vjetrove, bolne zglobove, migrenu i možda najvažnije - pomažu razvoj gljivičnih infekcija.
U kruhu se koristi S. cerevisiae i to tipično u suludim količinama. Upravo zato sam se i potrudio pa doradio izradu kruha s minimalnom količinom kvasca, što možeš vidjeti na topicima o kruhu. Kruh bez kvasca nema smisla, a može se dobiti odličan kruh normalnog uzrasta i puno boljeg okusa koristeći oko 1/20 uobičajene količine kvasca.
... ali stanični sadržaj mrtvih kvasaca služi kao hrana potrebna drugim kvascima za razmnožavanje i zato čak i dijetalni kvasac radi veliku štetu, osobito ako vučeš nekakvu gljivičnu infekciju.MGrubi prvotno napisa
Osim što izaziva migrene, ekstrakt kvasca u instant juhama i začinskim solima pogoršava gljivične infekcije i najbolje ga je izbjegavati.
OT, znam jednu trgovinu zdrave hrane gdje se prodaje jako dobar beskvasni kruh :/ osim ako ne lažu...Davor prvotno napisa
(s tim da ja ne kupujem jer me toliko strah kvasca nego tu i tamo jer je zbilja dobar)
Kruh bez kvasca je ili zbijen k'o cigla, ili se diže pomoću praška za pecivo (:bljuc, ili se negdje u postupku ipak koristi kvasac u nekom od oblika kojemu se dade nekakav sexy naziv. Recimo kruh prijateljstva :roza mjehurići:
Tradicionalno se i kod nas radio kruh s kvasom, pred-tijestom u kojem se razvijaju kvasci i od takvog postupka nastaje odličan i aromatičan tradicionalan kruh koji zapravo sadrži vrlo malo kvasca.
Moderne pekarnice koriste ogromne količine kvasca kako bi jako ubrzale proizvodnju kruha. Na taj način u jedinici vremena i koristeći ograničeni prostor same pekarnice i mehanizaciju naprave više kruha i tako zarade više novca, a kako taj kruh izgleda - znaš po iskustvu.
Ova tema bi se mogla nazvati jednom od najedukativnijih na cijelom forumu! Obožavam je!
i mi smo 2-3 godine bez vegete i definitivno ne fali.
za stavit u jela imam kotany mješavinu začina i skroz mi je ok
ali, ja bi si sad sama osušila i zmiksala začine.
jel ima na ovom edukativnom topicu opisano i to. da sad ne krenem čitat 5 stranica i onda niš.
ak neko zna da ima, idem čitat
i možda je nekom od vas jednostavno sve to posušit, nasjeckat.al starno, ja nisam nikad pa mi (još) nije jednostavno. nemojte mi se odmah smijat![]()
na brzinu sam prelistala i naišla na dva recepta u koja ide sol.
ja bi bez soli.
jel ona nužna za čuvanje takve mješavine?
ja bi solila odvojeno
Ne ide bez soli.Ona je konzervans.Jedino mi pada na pamet da mješavinu smrzneš,i vadiš dnevne količine po potrebi.
Koje sve povrće stavljate u takve mješavine ?
Postoje kocke bez kvasca, ja sam svoje kupila u bio shopu..mjesavina zelenih zacina zbijeno tak u kocku. Meni je okej...+ zacinska sol.
Ali i dalje se nemrem rijesit alnaturine kocke..iako stalno samanjujem kolicine..
Otkrila sam soju i tamari (ne iz kine da nebi bilo zabune) pa sad s tim prtljam.
Razjasni molim?Davor prvotno napisa
zmiksaš svježe začine sa malo vode, uliješ u kalup za led, zamrzneš i prebaciš u vrečicu za ledsirius prvotno napisa
mislim da im je trajnost kraća od verzije suhih začina sa soli
inače pravilno osušenim začinima ne treba konzervans
to je ka slama, suho, samo treba paziti da ne bude na vlažnom mjestu
dobra idejaMGrubi prvotno napisa
i eto ti kocke za juhu![]()
a kak se pravilno posuši povrće, začini? jel se to može u kućnoj radinosti?
i kot mješavina je samo suha.
mislim,m do sad mi to sušenje i nije baš išlo :/ . osušila sam tu i tamo poneku vezicu začina ali nikad mi nisu bili baš nešto tako suhi. nisu više mirišali ko oni posušeni iz dućana.
Prašak za pecivo=kemijaretha prvotno napisa
Meni ostavlja metalni okus u ustima i zato mi je :bljuc:
Sjeme detektirano (i kupljeno baš jućer) u Bauhausu u Zagrebu(zapad).Alyssa prvotno napisa
Imaju još dosta "egzotičnog" sjemenja primorski vrisak,borač,korijander...pa tkoo želi saditi.
U djetinjstvu je Vegeta bila standardna u svim mogućim jelima, kad onda i nije bilo nekog drugog izbora.Zato je ne stavljam već godinama i ne pada mi na pamet. Presječe me kad negdje osjetim Vegetu. Djeluje mi neprirodno, otrov živi koji uništi sve okuse. Bljak. :/
AdioMare prvotno napisa
uh i ja sam se bome natražila dok ne koga ne potpišem.
ja jednostavno valjda moram iskomentirat kad na letim na ovakve teme.
ja ne znam je sam li ja glupa, premlada, nezaiteresirana, neinformirana, il sam se prekasno ukljucila na interenet, ali ja nalazim na teme za koje ne vjerujem da postoje, svaki malo vidim da ljudi izbacuju neku hranu najčešće meni dragu jer sam svejedač.... vjerujete mi da ja u svojih 25 godina zivota nisam naišla na nikog tkoje spomenuo vegetu u negativnom smislu.... kako ste vi poceli s tim onim kojima to nije u obitelji, ja otprilike znam da ne bi trebalo pretjerivat s pečenjem i onim sličnim stvarima svjetski poznata junk hrana, ali da cu baš čitat šta piše na kojem paketiću i onda još i to analizirat nekako nisam taj tip.....jesu li se na ovom forumu našli 99 % istomišljenika ili se drugi ne javljaju.... a što se tiče zdravlja volim bit zdrava i brinem se za zdravlje tipa, redoviti pregledi gin., zubara i sl. težina mi je ok, vrtim se ukurg s 3-4 kg gore -dole i eto tako.......ne znam možda sam stvarno neinformirana ,prezdrava za sad hvala bogu ili šta već......a možda me vodi i ona moja koja svih nervira.....samo jednom se živi...i volim papati sve i finooo
Zapravo nije problem u vegeti kao vegeti..nego u E621 u njoj.točkalica prvotno napisa
A E621 ima po svuda...., svi oni cipsevi s okusima su ga npr puni.
i kikirikiji od Francka
E621 ili pojačivač okusa
stvara i ovisnost
Vegetina mješavina začina je vrhunska, neka samo izbace E621 (14%) i povečaju udio začina (sada 15%), ostalo je ionako obična sol
ako to naprave, svaka im časat, ja ću takvu Vegetu kupit prva
Kotany ima začin za juhu od samo sušenog povrča, ali mu fali neka sitnica, inače nije loš
Evo javljam se i ja, ali kao "ovisnica".
Ja većinu jela kuvam sa tim nekim začinom tipa Vegeta.
Inače i ja čitam sve žive etikete i deklaracije, ali vrlo često ne možemo pobeći od šestodvadesetjedinice, jer ga ima u mnoštvu industrijskih proizvoda. Samo ne znam čemu to.
Da ga niko ne stavlja, navikli bi se i ne bi nam trebao nigde.
Ja najčešće koristim naš Kulinat u zelenoj kesici, na kojoj je istaknuto "Bez aditiva" i u sadržaju piše 16% povrća, začini beli luk, kari, celer, peršun, naravno kuhinjska so.... i nigde ne stoji čuveni E621 niti piše MNG niti šta slično.
Da im verujem?
I još jedno offtopic pitanje:
Tražila sam ovde već neko vreme Magi biljku iliti Ljupčec, ali niko nema pojma šta tražim niti ko to ima. Koliko to seme košta kod vas? Jel ga neko sadio? U kakvim uslovima raste?
Eh, ovo sam ja pisala skoro prije godinu dana. No, eto, navike se mijenjaju, tako da je i kod mene vegeta već mjesecima out. Doduše, i mesna juhica isto takoDijana prvotno napisa
![]()
evo:vanesax prvotno napisa
sirius prvotno napisa
kao i svaki drugi otrov: bitna je količina koju konzumirašvanesax prvotno napisa
povremena konzumacija E621 radi manju štetu nego konzumacija istog na dnevnoj bazi, 24/7
Pronašla sam sljedeće http://gastrodiva.bloger.hr/post/sol...ma/921122.aspx
mi pravimo domacu vegetu...naravno, koristim i kupovnu, ali domace je domace![]()
postoji li kakav drugi naziv za peproncin?? šta li je to? ni za to nisam čulaMarna prvotno napisa
?? je tko probao??
Možda me nisi shvatila. Mislila sam čemu sve to trpanje E 621 u sve živo? Čemu pojačivati ukus nečemu?MGrubi prvotno napisa
Može li nešto biti toliko bezukusno da mu treba pojačivač.
A za magi biljku... znam da je ima kod vas u Hr, ali kod nas u Sr je ne poznaju :/
peperoncini su talijanske suhe ljute papricice, ima za nabaviti valja u velikim trgovackim lancima (znam da kotanyi ima u staklenki)..
čemu pojačivač:vanesax prvotno napisa
-ovisnost, brzo se navučeš
-manje pravih začina (jeftinija proizvodnja)
pravi naziv joj je ljupčec, a u Srbiji je zovu peršinom
ima slično lišće
Meni ljupčac nikako ne paše, ima mi prejaki miris i aromu. Sveki ga ima puno u vrtu, ima visoku i jaku stabljika, listove slične kao celer.
Mislim da ljupčac nije baš neka zamjena za vegetu.
poznaju je, imaju je ljudi po bastama.vanesax prvotno napisa
mislim da je ovde poznaju pod nazivom "selen", trazi je tako
on je dio vegete, tj. nalazi se u njihovom mixuDijana prvotno napisa
nije zamjena, ali daje jelu onu notu, ne da se opisat, oštru notu
stavlja ga se jako malo
Ne pretjerujem s vegetom ali meni neka jela bez nje jednostavno nisu ukusna i ne mislim je se odreći zbog nekog "E". Po tome bi trebali izbaciti pola hrane koju jedemo. Zar mislite da je sve ono voće i povrće na tržnici zdravo? :/ ... a tek zagađeni zrak koji dišemo (zar se trebamo onda odreći i vožnje automobilom ili općenito života u civilizaciji?). Uostalom, samo jednom se živi.
Da nije možda CELER? Sličan je peršinu samo ima veće lišće. I korijen mu se jede, bude okruglast i vrlo aromatičan, odličan za u varivo ili nariban na salatu. Može se i pohati.frost prvotno napisa
http://hr.wikipedia.org/wiki/Celer
http://travarka.vezirkasjerotanovic.hs-hkb.ba/celer.jpg
http://www.ljekovite-biljke.com/samo...r%20divlji.jpg
ja koristim zrnetu i super mi je. unutra je takodjer ljupcac.
nije ista stvar ako je tijelo opterečeno sa malom dozom otrova i velikom dozom otrovaGabi prvotno napisa
tip je bio na 100% McDonaslds obrocima , i u samo 2 tjedna jetra je počela poboljevati, tj. preopteretil ju je toliko da ga je doktor molio da prekine pokus
ja sam odrasla na Vegeti, izbacila sam ju je, ubacila više raznih začina i eto: sve je ukusno
Kakve veze ima McDonalds s vegetom? Napisala sam da je koristim umjereno (ne svaki dan) i vjerujem da ima mnogo stvari na ovom svijetu koje nas truju više nego ta vegeta na koju ste se tako okomili. Uostalom svatko ima pravo izbora. Ja sam samo napisala svoje mišljenje. Koristim i ja začine iz vrta, ali neka jela jednostavno traže vegetu.
i ja svojeGabi prvotno napisa
to 'nešto' iz Vegete je upravo ljupčec
kad sam izbacila Vegetu, ona mije falila jedino u juhama, kad sam nabavila ljupčec, okus je postao potpun
E621 Mononatrijev glutaminat
Pojačivač okusa, biljnog ili životinjskog podrijetla. Natrijeva sol glutaminske kiseline. Mononatrijev glutaminat nalazi se i u mesu ribe, mlijeku, rajčici, no tada ne stvara probleme, jer nije u slobodnom obliku. Kao aditiv koji može imati štetne posljedice dodaje se u hranu u konzervama i u mnoge pikantne namirnice, i to pod raznim imenima, a često kao"prirodna aroma". Učestala upotreba može uzrokovati napadaje glavobolje, mučnine, vrtoglavice, lupanja srca, depresije, tjeskobe, bolove u prsima, promjene raspoloženja, napetost, hiperaktivnost, nadutost, žeđ, hladan znoj, crvenilo lica. Postoje sumnje da izaziva alergijske reakcije, posebno kod astmatičara. Smatra se ekscitotoksinom - može potaknuti živčane stanice na odumiranje, što je uočeno i u pokusima s eksperimentalnim životinjama. Smatra se da velika količina mononatrij-glutaminata izaziva snažno pobuđivanje receptora živčanih stanica, što vodi do njihova uništenja. S tim je povezan i nastanak neurodegenerativnih bolesti (Alzheimerova, Parkinsonova, Huntingdonova). Posebno može biti štetan u kombinaciji s aditivima E626 do E635. Stoga ih proizvođači često razdvajaju, ne bi li barem na ambalaži učinili opasnost manje očitom. Zabranjen u dječjoj hrani. Vidi E620 - E265.
meni je to dovoljno da tu vrečicu zauvijek hitim iz svog doma
odlučila sam biti odgovorna prema svom tijelu i prema svom djetetu: sve otrove koje mogu izbaciti, ja izbacim, one koje ne mogu izbaciti ... nadam se da neće napraviti veliku štetu
Ljupčac i ja obavezno stavljam u juhu, ali i malo vegete (ne mogu si pomoći, ovisna sam). I naravno da se trudim konzumirati što zdravije namirnice ... svo povrće i začini su isključivo iz mog vrta, nešpricano, gnojeno samo stajskim gnojem. Ali meni će, recimo, prije naštetiti uređaji u uredu koji zrače (npr. kopirka) i ispušni plinovi kamiona koje moram udisati 12 sati dnevno, tako da mi je ova vegeta samo kap u moru opasnosti koje vrebaju na moje zdravlje. Vegetu ću koristiti i dalje, naravno, u što manjim količinama.
![]()
... a sve ove simptome - napadaje glavobolje, mučnine, vrtoglavice, lupanja srca, depresije, tjeskobe, bolove u prsima, promjene raspoloženja, napetost, ... imam otkad je izglasan ovaj šugavi Zakon o MPO-u.
rekla Seve: kad ti se neka pisma ne sviđa, samo promjeniš radio stanicu .. ali sa Vladom to ne možeš
naši zakoni imaju toliko nuspojava da bi ih EU odavno zabranila![]()
:shock: Užas.MGrubi prvotno napisa
Ima toliko drugih prirodnih začina koji se mogu koristiti umjesto vegete, da jelima daju sto puta bolje okuse... samo treba istraživati i bit otvoren za nove stvari... Al' ovo kad još pročitaš šta je sve iza vegete - naježiš se.
Misliš nešto kao E666: Vlada RH, visoko toksičan i kancerogen aditiv prisutan u R. Hrvatskoj, visoko adiktivan i s lošim učincima na sve organske procese uključujući MPO, rodiljna prava, obrazovni sustav, tokove novca, korupciju itd. Primjećen je manji broj pojedinaca koji na ovaj aditiv imaju imunitet i pomoću njega prosperiraju.MGrubi prvotno napisa