Page 5 of 6 FirstFirst ... 3456 LastLast
Results 201 to 250 of 281

Thread: Vegeta

  1. #201
    pomikaki's Avatar
    Join Date
    Feb 2007
    Posts
    8,507

    Default

    ovog foruma? Da stavim oglas na burzu?

  2. #202
    MGrubi's Avatar
    Join Date
    May 2006
    Location
    Šibenik
    Posts
    10,389

    Default

    cvijet info forum

  3. #203
    pomikaki's Avatar
    Join Date
    Feb 2007
    Posts
    8,507

    Default

    thnx

  4. #204
    bucka's Avatar
    Join Date
    Jan 2005
    Location
    zagreb
    Posts
    5,074

    Default

    Quote Originally Posted by retha
    Quote Originally Posted by Zorana
    Bucka, pogledaj dobro te alnaturine kocke. Ako pise na sastavu ekstrakt kvasca, to ti je onda isto (gruba rijec).
    evo ja pogledala..i pise.. :/
    No kad to moze biti isto? :?

    aaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa aaaa!!! :shock:
    a ja ponosna kako ne koristim vegetu nego "zdrave" alnaturine kocke!!

  5. #205
    pomikaki's Avatar
    Join Date
    Feb 2007
    Posts
    8,507

    Default

    pa zar je tako loše jesti kvasac? (koliko se sjećam nekad se čak davao djeci radi b vitamina). Mene više brinu aditivi, pojačivači okusa i glutaminati.

    Premda mi nije zapravo potrebno ništa od navedenog, eventualno bih pokušala svekrvu preobratiti, ona je u stanju skuhati juhu od vegete :bljak:

  6. #206
    Alyssa's Avatar
    Join Date
    Jan 2007
    Location
    Zagreb
    Posts
    774

    Default

    Dream, hvala, ne idemo nazalost u tom smjeru. Ako ne nabavim prije, javim se u 9. mj. Nadam se da ce potraga uspjeti i da ce biljka prezivjeti moje ruke (inace mi biljke uvijek poumiru, cak i one zilave i otporne ).

    Nije mi jasna prica s kvascem - a sto je s kvascem u kruhu npr.?

  7. #207
    MGrubi's Avatar
    Join Date
    May 2006
    Location
    Šibenik
    Posts
    10,389

    Default

    pečenje kruha ubija kvasac

    no znam ako imaš problema sa vaginalnim infekcijama trebaš izbjegavati sve sa kvascem ...

  8. #208
    Davor's Avatar
    Join Date
    Jan 2004
    Posts
    8,984

    Default

    Pa kvasac generalno ne valja. Od svih kvasaca su OK jedino S. boulardii i kvasci koji žive u kefiru, a ostali su uglavnom problem. Izazivaju tromu probavu, vjetrove, bolne zglobove, migrenu i možda najvažnije - pomažu razvoj gljivičnih infekcija.

    U kruhu se koristi S. cerevisiae i to tipično u suludim količinama. Upravo zato sam se i potrudio pa doradio izradu kruha s minimalnom količinom kvasca, što možeš vidjeti na topicima o kruhu. Kruh bez kvasca nema smisla, a može se dobiti odličan kruh normalnog uzrasta i puno boljeg okusa koristeći oko 1/20 uobičajene količine kvasca.

  9. #209
    Davor's Avatar
    Join Date
    Jan 2004
    Posts
    8,984

    Default

    Quote Originally Posted by MGrubi
    pečenje kruha ubija kvasac
    ... ali stanični sadržaj mrtvih kvasaca služi kao hrana potrebna drugim kvascima za razmnožavanje i zato čak i dijetalni kvasac radi veliku štetu, osobito ako vučeš nekakvu gljivičnu infekciju.
    Osim što izaziva migrene, ekstrakt kvasca u instant juhama i začinskim solima pogoršava gljivične infekcije i najbolje ga je izbjegavati.

  10. #210
    MGrubi's Avatar
    Join Date
    May 2006
    Location
    Šibenik
    Posts
    10,389

    Default

    potražim tvoje topice

    nisam to znala

  11. #211
    pomikaki's Avatar
    Join Date
    Feb 2007
    Posts
    8,507

    Default

    Quote Originally Posted by Davor
    Kruh bez kvasca nema smisla, a može se dobiti odličan kruh normalnog uzrasta i puno boljeg okusa koristeći oko 1/20 uobičajene količine kvasca.
    OT, znam jednu trgovinu zdrave hrane gdje se prodaje jako dobar beskvasni kruh :/ osim ako ne lažu...
    (s tim da ja ne kupujem jer me toliko strah kvasca nego tu i tamo jer je zbilja dobar)

  12. #212
    Davor's Avatar
    Join Date
    Jan 2004
    Posts
    8,984

    Default

    Kruh bez kvasca je ili zbijen k'o cigla, ili se diže pomoću praška za pecivo (:bljuc, ili se negdje u postupku ipak koristi kvasac u nekom od oblika kojemu se dade nekakav sexy naziv. Recimo kruh prijateljstva :roza mjehurići:
    Tradicionalno se i kod nas radio kruh s kvasom, pred-tijestom u kojem se razvijaju kvasci i od takvog postupka nastaje odličan i aromatičan tradicionalan kruh koji zapravo sadrži vrlo malo kvasca.
    Moderne pekarnice koriste ogromne količine kvasca kako bi jako ubrzale proizvodnju kruha. Na taj način u jedinici vremena i koristeći ograničeni prostor same pekarnice i mehanizaciju naprave više kruha i tako zarade više novca, a kako taj kruh izgleda - znaš po iskustvu.

  13. #213
    Dream's Avatar
    Join Date
    Jan 2007
    Posts
    966

    Default

    Ova tema bi se mogla nazvati jednom od najedukativnijih na cijelom forumu! Obožavam je!

  14. #214
    Inesica's Avatar
    Join Date
    Aug 2004
    Location
    Zaprešić
    Posts
    1,733

    Default

    i mi smo 2-3 godine bez vegete i definitivno ne fali.

    za stavit u jela imam kotany mješavinu začina i skroz mi je ok

    ali, ja bi si sad sama osušila i zmiksala začine.
    jel ima na ovom edukativnom topicu opisano i to. da sad ne krenem čitat 5 stranica i onda niš.
    ak neko zna da ima, idem čitat


    i možda je nekom od vas jednostavno sve to posušit, nasjeckat.al starno, ja nisam nikad pa mi (još) nije jednostavno. nemojte mi se odmah smijat

  15. #215
    Inesica's Avatar
    Join Date
    Aug 2004
    Location
    Zaprešić
    Posts
    1,733

    Default

    na brzinu sam prelistala i naišla na dva recepta u koja ide sol.

    ja bi bez soli.

    jel ona nužna za čuvanje takve mješavine?

    ja bi solila odvojeno

  16. #216
    Osoblje foruma sirius's Avatar
    Join Date
    Nov 2005
    Location
    zagreb zapad
    Posts
    21,735

    Default

    Ne ide bez soli.Ona je konzervans.Jedino mi pada na pamet da mješavinu smrzneš,i vadiš dnevne količine po potrebi.

  17. #217

    Join Date
    Aug 2008
    Posts
    1,204

    Default

    Koje sve povrće stavljate u takve mješavine ?

  18. #218
    retha's Avatar
    Join Date
    May 2006
    Location
    zemlja neizlazeceg sunca
    Posts
    1,599

    Default

    Postoje kocke bez kvasca, ja sam svoje kupila u bio shopu..mjesavina zelenih zacina zbijeno tak u kocku. Meni je okej...+ zacinska sol.
    Ali i dalje se nemrem rijesit alnaturine kocke..iako stalno samanjujem kolicine..

    Otkrila sam soju i tamari (ne iz kine da nebi bilo zabune) pa sad s tim prtljam.

    Quote Originally Posted by Davor
    ili se diže pomoću praška za pecivo (:bljuc
    Razjasni molim?

  19. #219
    MGrubi's Avatar
    Join Date
    May 2006
    Location
    Šibenik
    Posts
    10,389

    Default

    Quote Originally Posted by sirius
    Ne ide bez soli.Ona je konzervans.Jedino mi pada na pamet da mješavinu smrzneš,i vadiš dnevne količine po potrebi.
    zmiksaš svježe začine sa malo vode, uliješ u kalup za led, zamrzneš i prebaciš u vrečicu za led

    mislim da im je trajnost kraća od verzije suhih začina sa soli

    inače pravilno osušenim začinima ne treba konzervans
    to je ka slama, suho, samo treba paziti da ne bude na vlažnom mjestu

  20. #220
    Inesica's Avatar
    Join Date
    Aug 2004
    Location
    Zaprešić
    Posts
    1,733

    Default

    Quote Originally Posted by MGrubi
    zmiksaš svježe začine sa malo vode, uliješ u kalup za led, zamrzneš i prebaciš u vrečicu za led
    dobra ideja
    i eto ti kocke za juhu

    a kak se pravilno posuši povrće, začini? jel se to može u kućnoj radinosti?
    i kot mješavina je samo suha.

    mislim,m do sad mi to sušenje i nije baš išlo :/ . osušila sam tu i tamo poneku vezicu začina ali nikad mi nisu bili baš nešto tako suhi. nisu više mirišali ko oni posušeni iz dućana.

  21. #221
    Davor's Avatar
    Join Date
    Jan 2004
    Posts
    8,984

    Default

    Quote Originally Posted by retha
    Quote Originally Posted by Davor
    ili se diže pomoću praška za pecivo (:bljuc
    Razjasni molim?
    Prašak za pecivo=kemija
    Meni ostavlja metalni okus u ustima i zato mi je :bljuc:

  22. #222
    Osoblje foruma sirius's Avatar
    Join Date
    Nov 2005
    Location
    zagreb zapad
    Posts
    21,735

    Default

    Quote Originally Posted by Alyssa
    MGrubi, gdje nadjes ljupcec? Znam o cemu se radi, ali nije mi ni na kraj pameti gdje bih ga mogla nabaviti :? !
    Sjeme detektirano (i kupljeno baš jućer) u Bauhausu u Zagrebu(zapad).
    Imaju još dosta "egzotičnog" sjemenja primorski vrisak,borač,korijander...pa tkoo želi saditi.

  23. #223

    Join Date
    Aug 2009
    Posts
    233

    Default

    U djetinjstvu je Vegeta bila standardna u svim mogućim jelima, kad onda i nije bilo nekog drugog izbora. Zato je ne stavljam već godinama i ne pada mi na pamet. Presječe me kad negdje osjetim Vegetu. Djeluje mi neprirodno, otrov živi koji uništi sve okuse. Bljak. :/

  24. #224

    Join Date
    May 2009
    Posts
    725

    Default

    Quote Originally Posted by AdioMare
    Quote Originally Posted by Dijana
    Quote Originally Posted by Linda
    Quote Originally Posted by Dijana
    probala sam juhu i bolonjez (jedino u ta dva jela stavljam vegetu), sa i bez vegete, i ipak mi je puno ukusnije sa vegetom
    I meni, ali stvarno vjerujem da je to zbog toga što smo se navukle i upravo zbog toga sam čvrsto odlučila prestati s tim.
    Ah, po tome, navučena sam ja i na sol, jer mi je bez nje hrana bljutava, navučena na povrće, jer mi je juha bez povrća bljutava itd. Ne znam, besmisleno mi je raditi drame oko jedne žlice vegete u juhi.
    Dijana, čekala sam da te potpišem.

    uh i ja sam se bome natražila dok ne koga ne potpišem.

    ja jednostavno valjda moram iskomentirat kad na letim na ovakve teme.
    ja ne znam je sam li ja glupa, premlada, nezaiteresirana, neinformirana, il sam se prekasno ukljucila na interenet, ali ja nalazim na teme za koje ne vjerujem da postoje, svaki malo vidim da ljudi izbacuju neku hranu najčešće meni dragu jer sam svejedač.... vjerujete mi da ja u svojih 25 godina zivota nisam naišla na nikog tkoje spomenuo vegetu u negativnom smislu.... kako ste vi poceli s tim onim kojima to nije u obitelji, ja otprilike znam da ne bi trebalo pretjerivat s pečenjem i onim sličnim stvarima svjetski poznata junk hrana, ali da cu baš čitat šta piše na kojem paketiću i onda još i to analizirat nekako nisam taj tip.....jesu li se na ovom forumu našli 99 % istomišljenika ili se drugi ne javljaju.... a što se tiče zdravlja volim bit zdrava i brinem se za zdravlje tipa, redoviti pregledi gin., zubara i sl. težina mi je ok, vrtim se ukurg s 3-4 kg gore -dole i eto tako.......ne znam možda sam stvarno neinformirana ,prezdrava za sad hvala bogu ili šta već......a možda me vodi i ona moja koja svih nervira.....samo jednom se živi...i volim papati sve i finooo

  25. #225
    retha's Avatar
    Join Date
    May 2006
    Location
    zemlja neizlazeceg sunca
    Posts
    1,599

    Default

    Quote Originally Posted by točkalica
    vjerujete mi da ja u svojih 25 godina zivota nisam naišla na nikog tkoje spomenuo vegetu u negativnom smislu....
    Zapravo nije problem u vegeti kao vegeti..nego u E621 u njoj.
    A E621 ima po svuda...., svi oni cipsevi s okusima su ga npr puni.

  26. #226
    MGrubi's Avatar
    Join Date
    May 2006
    Location
    Šibenik
    Posts
    10,389

    Default

    i kikirikiji od Francka

    E621 ili pojačivač okusa

    stvara i ovisnost

    Vegetina mješavina začina je vrhunska, neka samo izbace E621 (14%) i povečaju udio začina (sada 15%), ostalo je ionako obična sol
    ako to naprave, svaka im časat, ja ću takvu Vegetu kupit prva

    Kotany ima začin za juhu od samo sušenog povrča, ali mu fali neka sitnica, inače nije loš

  27. #227

    Join Date
    Feb 2008
    Location
    Cro Susedica
    Posts
    1,732

    Default

    Evo javljam se i ja, ali kao "ovisnica".
    Ja većinu jela kuvam sa tim nekim začinom tipa Vegeta.
    Inače i ja čitam sve žive etikete i deklaracije, ali vrlo često ne možemo pobeći od šestodvadesetjedinice, jer ga ima u mnoštvu industrijskih proizvoda. Samo ne znam čemu to.
    Da ga niko ne stavlja, navikli bi se i ne bi nam trebao nigde.

    Ja najčešće koristim naš Kulinat u zelenoj kesici, na kojoj je istaknuto "Bez aditiva" i u sadržaju piše 16% povrća, začini beli luk, kari, celer, peršun, naravno kuhinjska so.... i nigde ne stoji čuveni E621 niti piše MNG niti šta slično.
    Da im verujem?

    I još jedno offtopic pitanje:
    Tražila sam ovde već neko vreme Magi biljku iliti Ljupčec, ali niko nema pojma šta tražim niti ko to ima. Koliko to seme košta kod vas? Jel ga neko sadio? U kakvim uslovima raste?

  28. #228
    Dijana's Avatar
    Join Date
    Aug 2005
    Posts
    6,003

    Default

    Quote Originally Posted by Dijana
    Ne volim kocke, ni mesne ni povrtne, ali ne dam svoju žličicu vegete u juhici.
    Eh, ovo sam ja pisala skoro prije godinu dana. No, eto, navike se mijenjaju, tako da je i kod mene vegeta već mjesecima out. Doduše, i mesna juhica isto tako

  29. #229
    MGrubi's Avatar
    Join Date
    May 2006
    Location
    Šibenik
    Posts
    10,389

    Default

    Quote Originally Posted by vanesax
    I još jedno offtopic pitanje:
    Tražila sam ovde već neko vreme Magi biljku iliti Ljupčec, ali niko nema pojma šta tražim niti ko to ima. Koliko to seme košta kod vas? Jel ga neko sadio? U kakvim uslovima raste?
    evo:

    Quote Originally Posted by sirius
    Quote Originally Posted by Alyssa
    MGrubi, gdje nadjes ljupcec? Znam o cemu se radi, ali nije mi ni na kraj pameti gdje bih ga mogla nabaviti :? !
    Sjeme detektirano (i kupljeno baš jućer) u Bauhausu u Zagrebu(zapad).
    Imaju još dosta "egzotičnog" sjemenja primorski vrisak,borač,korijander...pa tkoo želi saditi.

  30. #230
    MGrubi's Avatar
    Join Date
    May 2006
    Location
    Šibenik
    Posts
    10,389

    Default

    Quote Originally Posted by vanesax
    , ali vrlo često ne možemo pobeći od šestodvadesetjedinice, jer ga ima u mnoštvu industrijskih proizvoda. Samo ne znam čemu to.
    kao i svaki drugi otrov: bitna je količina koju konzumiraš

    povremena konzumacija E621 radi manju štetu nego konzumacija istog na dnevnoj bazi, 24/7

  31. #231
    Marna's Avatar
    Join Date
    Dec 2006
    Location
    Rijeka
    Posts
    812

  32. #232

    Join Date
    Jul 2009
    Location
    S.B.
    Posts
    18

    Default

    mi pravimo domacu vegetu...naravno, koristim i kupovnu, ali domace je domace

  33. #233

    Join Date
    May 2009
    Posts
    725

    Default

    Quote Originally Posted by Marna
    postoji li kakav drugi naziv za peproncin?? šta li je to? ni za to nisam čula ?? je tko probao??

  34. #234

    Join Date
    Feb 2008
    Location
    Cro Susedica
    Posts
    1,732

    Default

    Quote Originally Posted by MGrubi
    Quote Originally Posted by vanesax
    , ali vrlo često ne možemo pobeći od šestodvadesetjedinice, jer ga ima u mnoštvu industrijskih proizvoda. Samo ne znam čemu to.
    kao i svaki drugi otrov: bitna je količina koju konzumiraš

    povremena konzumacija E621 radi manju štetu nego konzumacija istog na dnevnoj bazi, 24/7
    Možda me nisi shvatila. Mislila sam čemu sve to trpanje E 621 u sve živo? Čemu pojačivati ukus nečemu?
    Može li nešto biti toliko bezukusno da mu treba pojačivač.

    A za magi biljku... znam da je ima kod vas u Hr, ali kod nas u Sr je ne poznaju :/

  35. #235

    Join Date
    May 2008
    Posts
    849

    Default

    peperoncini su talijanske suhe ljute papricice, ima za nabaviti valja u velikim trgovackim lancima (znam da kotanyi ima u staklenki)..

  36. #236
    MGrubi's Avatar
    Join Date
    May 2006
    Location
    Šibenik
    Posts
    10,389

    Default

    Quote Originally Posted by vanesax
    Čemu pojačivati ukus nečemu?


    A za magi biljku... znam da je ima kod vas u Hr, ali kod nas u Sr je ne poznaju :/
    čemu pojačivač:
    -ovisnost, brzo se navučeš
    -manje pravih začina (jeftinija proizvodnja)


    pravi naziv joj je ljupčec, a u Srbiji je zovu peršinom
    ima slično lišće

  37. #237
    Dijana's Avatar
    Join Date
    Aug 2005
    Posts
    6,003

    Default

    Meni ljupčac nikako ne paše, ima mi prejaki miris i aromu. Sveki ga ima puno u vrtu, ima visoku i jaku stabljika, listove slične kao celer.
    Mislim da ljupčac nije baš neka zamjena za vegetu.

  38. #238

    Join Date
    Jan 2009
    Posts
    632

    Default

    Quote Originally Posted by vanesax
    Quote Originally Posted by MGrubi
    Quote Originally Posted by vanesax
    , ali vrlo često ne možemo pobeći od šestodvadesetjedinice, jer ga ima u mnoštvu industrijskih proizvoda. Samo ne znam čemu to.
    kao i svaki drugi otrov: bitna je količina koju konzumiraš

    povremena konzumacija E621 radi manju štetu nego konzumacija istog na dnevnoj bazi, 24/7
    Možda me nisi shvatila. Mislila sam čemu sve to trpanje E 621 u sve živo? Čemu pojačivati ukus nečemu?
    Može li nešto biti toliko bezukusno da mu treba pojačivač.

    A za magi biljku... znam da je ima kod vas u Hr, ali kod nas u Sr je ne poznaju :/
    poznaju je, imaju je ljudi po bastama.
    mislim da je ovde poznaju pod nazivom "selen", trazi je tako

  39. #239
    MGrubi's Avatar
    Join Date
    May 2006
    Location
    Šibenik
    Posts
    10,389

    Default

    Quote Originally Posted by Dijana
    Meni ljupčac nikako ne paše, ima mi prejaki miris i aromu. Sveki ga ima puno u vrtu, ima visoku i jaku stabljika, listove slične kao celer.
    Mislim da ljupčac nije baš neka zamjena za vegetu.
    on je dio vegete, tj. nalazi se u njihovom mixu

    nije zamjena, ali daje jelu onu notu, ne da se opisat, oštru notu
    stavlja ga se jako malo

  40. #240
    Gabi's Avatar
    Join Date
    Feb 2009
    Location
    Varaždin
    Posts
    1,335

    Default

    Ne pretjerujem s vegetom ali meni neka jela bez nje jednostavno nisu ukusna i ne mislim je se odreći zbog nekog "E". Po tome bi trebali izbaciti pola hrane koju jedemo. Zar mislite da je sve ono voće i povrće na tržnici zdravo? :/ ... a tek zagađeni zrak koji dišemo (zar se trebamo onda odreći i vožnje automobilom ili općenito života u civilizaciji?). Uostalom, samo jednom se živi.

  41. #241
    klara's Avatar
    Join Date
    Jan 2004
    Location
    Kraljevica
    Posts
    2,362

    Default

    Quote Originally Posted by frost
    ...
    poznaju je, imaju je ljudi po bastama.
    mislim da je ovde poznaju pod nazivom "selen", trazi je tako
    Da nije možda CELER? Sličan je peršinu samo ima veće lišće. I korijen mu se jede, bude okruglast i vrlo aromatičan, odličan za u varivo ili nariban na salatu. Može se i pohati.
    http://hr.wikipedia.org/wiki/Celer
    http://travarka.vezirkasjerotanovic.hs-hkb.ba/celer.jpg
    http://www.ljekovite-biljke.com/samo...r%20divlji.jpg

  42. #242
    Lu's Avatar
    Join Date
    Dec 2004
    Location
    Molvice
    Posts
    1,830

    Default

    ja koristim zrnetu i super mi je. unutra je takodjer ljupcac.

  43. #243
    MGrubi's Avatar
    Join Date
    May 2006
    Location
    Šibenik
    Posts
    10,389

    Default

    Quote Originally Posted by Gabi
    Ne pretjerujem s vegetom ali meni neka jela bez nje jednostavno nisu ukusna i ne mislim je se odreći zbog nekog "E". Po tome bi trebali izbaciti pola hrane koju jedemo. Zar mislite da je sve ono voće i povrće na tržnici zdravo? :/ ... a tek zagađeni zrak koji dišemo (zar se trebamo onda odreći i vožnje automobilom ili općenito života u civilizaciji?). Uostalom, samo jednom se živi.
    nije ista stvar ako je tijelo opterečeno sa malom dozom otrova i velikom dozom otrova

    tip je bio na 100% McDonaslds obrocima , i u samo 2 tjedna jetra je počela poboljevati, tj. preopteretil ju je toliko da ga je doktor molio da prekine pokus

    ja sam odrasla na Vegeti, izbacila sam ju je, ubacila više raznih začina i eto: sve je ukusno

  44. #244
    Gabi's Avatar
    Join Date
    Feb 2009
    Location
    Varaždin
    Posts
    1,335

    Default

    Kakve veze ima McDonalds s vegetom? Napisala sam da je koristim umjereno (ne svaki dan) i vjerujem da ima mnogo stvari na ovom svijetu koje nas truju više nego ta vegeta na koju ste se tako okomili. Uostalom svatko ima pravo izbora. Ja sam samo napisala svoje mišljenje. Koristim i ja začine iz vrta, ali neka jela jednostavno traže vegetu.

  45. #245
    MGrubi's Avatar
    Join Date
    May 2006
    Location
    Šibenik
    Posts
    10,389

    Default

    Quote Originally Posted by Gabi
    . Ja sam samo napisala svoje mišljenje. Koristim i ja začine iz vrta, ali neka jela jednostavno traže vegetu.
    i ja svoje
    to 'nešto' iz Vegete je upravo ljupčec
    kad sam izbacila Vegetu, ona mije falila jedino u juhama, kad sam nabavila ljupčec, okus je postao potpun


    E621 Mononatrijev glutaminat
    Pojačivač okusa, biljnog ili životinjskog podrijetla. Natrijeva sol glutaminske kiseline. Mononatrijev glutaminat nalazi se i u mesu ribe, mlijeku, rajčici, no tada ne stvara probleme, jer nije u slobodnom obliku. Kao aditiv koji može imati štetne posljedice dodaje se u hranu u konzervama i u mnoge pikantne namirnice, i to pod raznim imenima, a često kao"prirodna aroma". Učestala upotreba može uzrokovati napadaje glavobolje, mučnine, vrtoglavice, lupanja srca, depresije, tjeskobe, bolove u prsima, promjene raspoloženja, napetost, hiperaktivnost, nadutost, žeđ, hladan znoj, crvenilo lica. Postoje sumnje da izaziva alergijske reakcije, posebno kod astmatičara. Smatra se ekscitotoksinom - može potaknuti živčane stanice na odumiranje, što je uočeno i u pokusima s eksperimentalnim životinjama. Smatra se da velika količina mononatrij-glutaminata izaziva snažno pobuđivanje receptora živčanih stanica, što vodi do njihova uništenja. S tim je povezan i nastanak neurodegenerativnih bolesti (Alzheimerova, Parkinsonova, Huntingdonova). Posebno može biti štetan u kombinaciji s aditivima E626 do E635. Stoga ih proizvođači često razdvajaju, ne bi li barem na ambalaži učinili opasnost manje očitom. Zabranjen u dječjoj hrani. Vidi E620 - E265.

    meni je to dovoljno da tu vrečicu zauvijek hitim iz svog doma
    odlučila sam biti odgovorna prema svom tijelu i prema svom djetetu: sve otrove koje mogu izbaciti, ja izbacim, one koje ne mogu izbaciti ... nadam se da neće napraviti veliku štetu

  46. #246
    Gabi's Avatar
    Join Date
    Feb 2009
    Location
    Varaždin
    Posts
    1,335

    Default

    Ljupčac i ja obavezno stavljam u juhu, ali i malo vegete (ne mogu si pomoći, ovisna sam ). I naravno da se trudim konzumirati što zdravije namirnice ... svo povrće i začini su isključivo iz mog vrta, nešpricano, gnojeno samo stajskim gnojem. Ali meni će, recimo, prije naštetiti uređaji u uredu koji zrače (npr. kopirka) i ispušni plinovi kamiona koje moram udisati 12 sati dnevno, tako da mi je ova vegeta samo kap u moru opasnosti koje vrebaju na moje zdravlje. Vegetu ću koristiti i dalje, naravno, u što manjim količinama.

  47. #247
    Gabi's Avatar
    Join Date
    Feb 2009
    Location
    Varaždin
    Posts
    1,335

    Default

    ... a sve ove simptome - napadaje glavobolje, mučnine, vrtoglavice, lupanja srca, depresije, tjeskobe, bolove u prsima, promjene raspoloženja, napetost, ... imam otkad je izglasan ovaj šugavi Zakon o MPO-u .

  48. #248
    MGrubi's Avatar
    Join Date
    May 2006
    Location
    Šibenik
    Posts
    10,389

    Default

    rekla Seve: kad ti se neka pisma ne sviđa, samo promjeniš radio stanicu .. ali sa Vladom to ne možeš

    naši zakoni imaju toliko nuspojava da bi ih EU odavno zabranila

  49. #249

    Join Date
    Aug 2009
    Posts
    233

    Default

    Quote Originally Posted by MGrubi
    E621 Mononatrijev glutaminat
    Pojačivač okusa, biljnog ili životinjskog podrijetla. Natrijeva sol glutaminske kiseline. Mononatrijev glutaminat nalazi se i u mesu ribe, mlijeku, rajčici, no tada ne stvara probleme, jer nije u slobodnom obliku. Kao aditiv koji može imati štetne posljedice dodaje se u hranu u konzervama i u mnoge pikantne namirnice, i to pod raznim imenima, a često kao"prirodna aroma". (...)
    :shock: Užas.

    Ima toliko drugih prirodnih začina koji se mogu koristiti umjesto vegete, da jelima daju sto puta bolje okuse... samo treba istraživati i bit otvoren za nove stvari... Al' ovo kad još pročitaš šta je sve iza vegete - naježiš se.

  50. #250
    Davor's Avatar
    Join Date
    Jan 2004
    Posts
    8,984

    Default

    Quote Originally Posted by MGrubi
    naši zakoni imaju toliko nuspojava da bi ih EU odavno zabranila
    Misliš nešto kao E666: Vlada RH, visoko toksičan i kancerogen aditiv prisutan u R. Hrvatskoj, visoko adiktivan i s lošim učincima na sve organske procese uključujući MPO, rodiljna prava, obrazovni sustav, tokove novca, korupciju itd. Primjećen je manji broj pojedinaca koji na ovaj aditiv imaju imunitet i pomoću njega prosperiraju.

Page 5 of 6 FirstFirst ... 3456 LastLast

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •