Nema tu nekog recepta, radi se samo o dva načina pripreme...

Jedan (jednostavniji) je primjeren današnjem brzom načinu života.

Uzmeš grincajg, očistiš ga, osušiš (u papirnatom ručniku), vagneš i samelješ u multipraktiku.

Uzmeš istu količinu morske soli koliko je bio težak grincajg.

U suhu i čistu staklenku puniš red soli, red povrća, red soli, red povrća. Treba dobro pritisnuti. Gore ide sol. Drži se u frižideru.

Sad malo lokalpatriotizma (ja sam iz vegetinog kraja): Ono što domaćem začinu daje karakterističan "vegeta" miris je biljka LJUPČAC. Znalo je toga biti za kupiti na utrinskom placu. Dugo nisam tražila....


Druga varijanta domaće vegete: Za vremena prije frižidera i inih aparata na struju, to se još termički obrađivalo (znam samo za mrkvicu, da ju se malo propirjalo u minimalnoj količini vode i s četvrtinom soli, da ispari voda) i isto tak čvrsto nabijalo u staklenku.

Za oba načina staklenke treba uzeti što manje.