Pokazuje rezultate 1 do 36 od 36

Tema: Kako ih zaštiti (i da li je to uopće moguće)?

Datum pristupanja
    Jun 2005

Početno Kako ih zaštiti (i da li je to uopće moguće)?

Potaknuta našim 7-dnevnim boravkom u bolnici pitam - kako zaštiti male pingače da ne pokupe svaku bolest i da li je to uopće moguće?
    Naime, Dominik ima 2.5 mjeseca i ono što je kod brace (2 god i 3 mj) bila prehlada kod njega je uzrokovala bronhiolitis. Braco ide u vrtić i često šmrkav nos nam je svakodnevnica,pogotovo u ovo doba. Ja sam već postala polako paranoična da mali opet nekaj ne pokupi, pogotovo sada kada smo tek izlječili ovo. Da li da jednostavno prihvatim činjenicu da će se mali razboljevati od starijeg ili mogu što učiniti da to spriječim?

Mima avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Pa čuj, možeš izvaditi starijeg iz vrtića i obojcu držati u karanteni.

bebelina avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2006

Početno

Mima pobogu nemoj tako ostro!
    Annie najnormalnija stvar je da ce mlade dijete pokupiti sve i svasto od starijeg i to je na neki nacin ok. Prvo tako ipak stjece imunitet , drugo naucit ces kako ti djeca reagiraju jedno na drugo. Moj brat je prebolio sve moguce djecje bolesti , ja nijednu. Moja djeca su drukcija. Mali se razboli i za 2-3 dana evo i nje , samo tad sam vec spremna i ocekujem .

Datum pristupanja
    Jun 2005

Početno

Citiraj Mima prvotno napisa
    Pa čuj, možeš izvaditi starijeg iz vrtića i obojcu držati u karanteni.
    Mima, da je meni netko postavio takvo pitanje dok sam imala jedno djete,vjerojatno bi napisala nešto slično. Moj stariji sin nije bio bolestan do 1,5 godinu uopće. Ali,vjeruj mi, kada vidiš ovo malo dvomjesečno čudo kako se bori u bolnici i ne možeš mu pomoći dok se guši nego samo čekati da se smiri i dati mu kisik, sigurno bi dala sve na svijetu da se ne desi ponovo i pitala se kao i ja, da li postoji mogućnost da ga zaštitim. Koliko god glupo pitanje bilo...

Mima avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Annie pa ja držim svoje dijete - koje je ležalo u istoj bolnici kao tvoje, isto sa bronhiolitisom - u karanteni već tri i pol godine, ja se uopće ne zezam niti mislim da ti je pitanje glupo. Nažalost, izolacija je jedina zaštita od bolesti.

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Mi smo isto lezali sa 3.5 mjeseca u bolnici s bronhiolitisom (ukupno 3 tjedna) ali smo bronhiolitis dobili upravo u bolnici.
    U isto vrijeme je stariji isao uredno u vrtic, no on je tada imao 5,5 godina i vec su iza njega bile sve vrticke viroze i bio je stalno zdrav.

Mi smo cijelu tu zimu imali drugaciju karantenu - uopce s malim nismo isli u soping centre, ako bi vec morao s nama onda bi jedan ostao s njim u autu a drugi trk u soping. To mi je uvijek nekako tesko gledati, bebice od mjesec, dva, tri usred soping centara punih dima cigareta i ljudi...ali svatko ima drugacije prioritete.

Obzirom da ti je starije dijete ipak jos malo i veca je vjerojatnost da ce pokupiti vrticku virozu ja bih ga kao i Mima ostavila doma do proljeca, to ti je samo 2-3 mjeseca.

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Hm, ne bih se složila s izolacijom. :/
    Ja sam K. uvijek puštala da se druži s bolesnim prijateljima i u dvije godine samo je dvaput imao povišenu temperaturu - jednom trodnevnu virozu, jednom nekakvu blažu enterovirozu... A barem 20x je bio u izravnom kontaktu s bolesnom djecom.

Ne znam kako se može jačati imunitet u izolaciji...
    Iako, to s izlaganjem sam počela tek oko godine dana, za ovako malo dijete stvarno ne znam što bih ti rekla...

aleksandra70vanja avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

mima je u pravu
    mislim da bi starijeg trebala izvaditi iz vrtića do jeseni
    tad će mali ipak biti jači
    sad dolazi vrijeme gripe, ako je mali 1x imao bronhiolitis, velika je vjerovatnost da će ga opet dobiti
    moja je bila zdrava (imala je dosta viroza koje sam joj ja donjela) pa sam je ipak do 3.5 godine držala doma, tek tad je krenula u vrtić i svaka viroza je bila njena
    ove godine je bolje (bar je bilo do ovih glupih koza)
    nije isto kad oboli dijete od 3 mjeseca i 3 godine

Datum pristupanja
    Jan 2008

Početno

Citiraj Luna Rocco prvotno napisa
    Ne znam kako se može jačati imunitet u izolaciji...
    Iako, to s izlaganjem sam počela tek oko godine dana, za ovako malo dijete stvarno ne znam što bih ti rekla...
    luna rocco: očito imate sreče....nisu svi takvi.....

ja ne znam, kako se može jačati imunitet, ako je dijete uvjek bolestno?

da mu se jača, treba da bude u prvoj fazi zdrav.

možda i neka "normalna" izolacija i nije tako neumjesna.

Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

ako ti financije dopuštaju, ostavi starijeg doma do jeseni

isto tako provodi selektivnu izolaciju, ne vodi maloga među puno ljudi i u zatvorene, zagušlive i zadimljene prostore

marko je isto imao bronhiolitis sa 2 mjeseca ,pa samo 30 dana doslovno ja i on živjeli u sobi od 12 kvadrata i još mjesec dana iza toga primali posjete samo u parku i nisam ga vodila nikamo.

bronhiolitis se više nije ponovio u toj osjetljivoj dobi do godinu dana

Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

eh da se sad ne bi javile mame koje osjetljivu djecu obučenu samo u pelenu vodaju po vrhovima alpa radi čeličenja....

ja govorim o svom iskustvu sa markom, i o tome kako sam ja postupila po preporuci dr.raosa, znači MOJ primjer kojeg ne propovijedam okolo kao univerzalni odgovor za svu djecu....

a annie će sama odlučiti što će i kako će

Osoblje foruma spajalica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

a annie znas kako sam ja postupila. BC nije u vrticu, bas zbog takvih stvari. ne vodimo ih u shopping centre kao na izlet, jedino kad je neka frka, pa nemamo kud s njima. inace jedan obavlja kupovinu, a drugi je doma s njima. da zivot ne bude samo nas troje skoro pa cijeli dan imamo tetu igralicu. vodim ih svaki dan van, da udahnu zrak. vlazim prostor, zarcim svako jutro. znam da dojis, pa mislim da i to pomaze u nekoj mjeri. ali totalna izolacija je mislim nemoguca. nama je glavni kliconosa MM, koji radi na faksu, pa svaki vikend je bolesa, a lijeci se preko tjedna na izovru bolesti

Datum pristupanja
    May 2007

Početno

Starije djete do 1.g dok nije krenuo u jaslice ni jednom nije bilo bolesno.
    Mlađe sa 1.5 mj. prva prehlada, sa 3 mj. prvi antibiotik.
    Razlog, seka mu je iz vrtića svašta nosila, a ona sama nije bila bolesna.
    Nama ni karantena nije bila rješenje. Mali je opet bio bolestan. Kad je navršio 1g. krenuo u jaslice , i vrlo rijetko je bolestan.
    No svako dijete je drugačije, mlađi je ipak osjetljiviji, a starija seka ... pokraj nje svi bacili i virusi pokrepaju. Ipak sve je stvar genetike. Mali dojen, stalo bolestan, seka nije dojena pa nikad bolesna.

Mima avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Ne držim niti ja dijete u izolaciji, naravno. Nego - ne ide u vrtić jer se jako razboljevala, nikad ne ide u šoping centre, u doba gripe i jakih respiratornih infekcija (jesen) ne idemo u kazalište i kino, u doba gripe ne idemo u velika društva i igraonice gdje ne mogu kontrolirati ima li bolesnih, ne posjećujemo bolesne ljude i ne dozvoljavamo da oni nas posjećuju. U šetnje i parkove idemo svakodnevno, posjećujemo ljude i oni nas. Kad nije gripa ide u igraonice, kazalište, kino. I naravno da se nekad razboli, no ne prečesto.

bebeto avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2004

Početno

Ja sam upravo na mukama, dati dijete u vrtic ili ne. Moj Mihael je od rodjenja alergicar pa mu je imunitet uvijek bio malo slabiji . Uvijek sam ga pokusavala izolirat od druge djece posebno u doba gripe i viroza ali vidim da mu fali upravo to druzenje sa djecom. Obicno recu da je bolje da se imunitet izgradi do skole ali kljukat dijete antibioticima opet nije rjesenje.

MIJA 32 avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2004

Početno

Moji imaju 6 mj. i do sad nisu bili bolesni...kuc,kuc
    Svaki dan smo vani;od pola sata do dva sata,ovisi koliko je hladno.
    Ne vodim ih u shopping centre (bili su valjda jedanput) i ne dozvoljavam dolazak onima koji su prehlađeni.
    Doduše do sada smo već bili svi prehlađeni uz njih (moja mama,MM,ja);mama nije dolazila dok nije ozdravila,MM im se nije približavao za vrijeme prehlade,a ja sam ih onako šmrkava dojila i brinula o njima.
    Mislim da ćeš teško zaštititi bebaća uz kikaća koji ide u vrtić,no možeš se potruditi da se ne razvije u nešto veće,budi spremna da nećeš uvijek uspjeti i potpuno mi je jasno kako si se osjećala gledajući malu mrvicu tako bolesnu

MIJA 32 avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2004

Početno

Moji imaju 6 mj. i do sad nisu bili bolesni...kuc,kuc
    Svaki dan smo vani;od pola sata do dva sata,ovisi koliko je hladno.
    Ne vodim ih u shopping centre (bili su valjda jedanput) i ne dozvoljavam dolazak onima koji su prehlađeni.
    Doduše do sada smo već bili svi prehlađeni uz njih (moja mama,MM,ja);mama nije dolazila dok nije ozdravila,MM im se nije približavao za vrijeme prehlade,a ja sam ih onako šmrkava dojila i brinula o njima.
    Mislim da ćeš teško zaštititi bebaća uz kikaća koji ide u vrtić,no možeš se potruditi da se ne razvije u nešto veće,budi spremna da nećeš uvijek uspjeti i potpuno mi je jasno kako si se osjećala gledajući malu mrvicu tako bolesnu

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

luna - cilj i jest izolacija maale djece, ne one starije od godinu dana, njih nema potrebe "izolirati" ako nemaju neku kronicnu bolest.
    Nas je Vili primio 6 tura antibiotika u prvih 6 mjeseci zivota i nije mi palo na pamet da mu jacam imunitet dovodeci ga u kontakt s bolesnom djecom. Kozice je pokupio u prolasku kroz cekaonicu kod doktora sa 8 mjeseci...
    On sa 3.5 godine nema 14 kg i njega bi postenija enteroviroza zgromila i zato u vrtic krece tek najesen.

Datum pristupanja
    Jun 2005

Početno

Da, kod nas je slična situacija kao kod spajalice - mislim da nije čak ni toliko problem u vrtiću. Naime, tata nam je u stalnom kontaktu s ljudima na poslu i to masu ljudi,a vjerujem da je i ovo došlo preko njega jer Roko 3 tjedna nije išao u vrtić,znači iz vrtića nije došlo, a ni pretjerano van, a opet smo svi pokupili- MM prvi, pa Roko, pa Dominik i ja na kraju,samo je Dominika najviše pogodilo.

Ja nekako nisam za čistu izolaciju jer mislim da to baš nema smisla. A opet nisam ni za izlaganje bolesnoj djeci. Mislim,nikada do sada uopće o tome nisam razmišljala. Shoping centre izbjegavam u velikom luku i takve stvari s klincima, Dominik nije niti jednom čak ni bio nigdje osim u šetnjici kvartom.

I podsvjesno znam da zapravo ne postoji način da ga zaštitim,ali morala sam pitat

Mima avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Najveća većina veće djece normalno preboli viroze, Lea ne, ona ima problema sa dišnim putevima, jako je 'osjetljiva' pa joj obične respiratorne infekcije prelaze u laringitise, bronhitise i upalu pluća. Kad je bolesna primi tone lijekova i to ne samo antibiotika kojih se svi groze, nego i kortikosteroide svih vrsta. Zato izlagati tako osjetljivo dijete bolesti nema smisla. I da, kao i njen kolega Vili, nema još 14 kila, a i kozice je fantomski pokupila - udahnula ih iz zraka Većina djece kad porastu nema ovakve probleme, ali mali su problem. Inače, i kod nas je virus od kojeg je Lea sa 6 mjeseci dobila bronhiolitis, a ja mjesecima kašljala (a nije bio RSV) donio tata sa posla, ali ja svejedno mislim da je vrtić veći problem ..

Datum pristupanja
    Aug 2005

Početno

mi smo u sličnoj situaciji, pa ću potpisati spajalicu; to je jedan od glavnih razloga zašto nou nisam dala u vrtić.

nemamo tetu čuvalicu, sveki uskoči tu i tamo, zna biti čupavo, ali guram nekako. vodila sam se mišlju - bolje dvoje zdrave djece doma, nego dvoje bolesne.

ja bih na tvom mjestu definitivno ostavila roka doma. bar do proljeća...

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Vrtić je drugi par čarapa - tamo su pak sva djeca bolesna, ali mislim da njima padne imunitet iz drugih razloga.

Osoblje foruma spajalica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

Citiraj ra prvotno napisa
    mi smo u sličnoj situaciji, pa ću potpisati spajalicu; to je jedan od glavnih razloga zašto nou nisam dala u vrtić.

nemamo tetu čuvalicu, sveki uskoči tu i tamo, zna biti čupavo, ali guram nekako. vodila sam se mišlju - bolje dvoje zdrave djece doma, nego dvoje bolesne.

ja bih na tvom mjestu definitivno ostavila roka doma. bar do proljeća...

i onda mozemo otvoriti jedan topic i djeliti iskustvo

mirjana avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

i N. je s 4mjeseca završila u bolnici zbog bronhiolitisa i to u srpnju
    starija seka nije išla u vrtić, malo je zašmrcala (doslovno pokupila vani u igri)

tu jesen i zimu smo je malo slali u vrtić, malo ne, onda sam je prije božića skroz izvadila, ali pustila na jedan rođendan nakon kojeg je njena obična viroza završila kao bronhitis i upala uha kod mlađe (a mjeseci prije toga ništa, iako je bilo šmrcanja)

znači - nema pravila i nikako ih se ne može u potpunosti izolirati - mi smo najgore prošli kad starija niti nije bila u vrtuću nego u normalnom kontaktu s djecom van vrtića

ja i dalje stariju malo vodim u vrtić. kad počne jače šmrcati ostane kod kuće (npr ovaj tjedan), poslije opet u vrtić... i tako guramo

Datum pristupanja
    Jun 2007

Početno

Curka ima 9 god a mali 11 mj,mala mi mora hodati u školu a sa time kupi i boleštine.Samo jedamput je do sada ,otkad imamo malog,bila bolesna,prehlada pa je i on pokupio od nje.Neovisno od toga bio je još 3 puta bolestan,upala uha,grla temp,šmrkavi nos,a nitko od nas u obitelji bolestan da bi imao od koga pokupiti.Naša ped je rekla da virusi i druge beštije mogu se pokupiti vani,kad smo u šetnji,preko zraka,a u zadnje vrijeme je bila dugotrajna magla pa izgleda da ima nešto istine i u tome :/

D 1998.
    I 2007.

Datum pristupanja
    Jun 2005

Početno

moj bubi je s mjesec dana imao bronhiolitis-liječen na zaraznoj...
    jesenas su počeli bronhitisi...sad je ok...
    ali zamislite on izliječi bronhitis,,,dakle više nema nikakvih terapija...
    mm dobije gnojnu anginu a mališa zdrav ko dren...na njega nije prešlo????????
    pa sad mislim da ni izolacija iz vrtića ne bi pomogla...ako od tate nije dobio gnojnu anginu ...
    ja mislim da svo ovisi u kakvom mu je stanju imunitet u tom periodu kad vlaada gripa,viroza ili neka dr bolest...

mama courage avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2006

Početno

znači - nema pravila i nikako ih se ne može u potpunosti izolirati - mi smo najgore prošli kad starija niti nije bila u vrtuću nego u normalnom kontaktu s djecom van vrtića
    točno tako je bilo i kod nas. moja je upravo ovaj vikend preležala virozu (ništa strašno, al je bilo temp). pokupila ju nije od vrtićke djece, nego od bake koja je tih dana bila kod nas, bolesna. na kraju se dijete može zaraziti i od roditelja koji odlazi van kuće na posao. nek cijela obitelj ostane u karanteni do rujna.

aleksandra70vanja avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

MC drugačije bi govorila da gledaš dijete od 2 mjeseca kako se bori za zrak, bronhiolitis može biti po život opasno stanje
    ne možeš staviti dijete pod stakleno zvono
    ali činjenica je da su vrtićka djeca stalno šmrkava, stalno u nekom infektu
    zašto ne izbjeći neke stvari, ako se mogu?
    od moje poznanice mali je tako imao bronhiolitise, pola prve godine života je proveo na Srebrnjaku, došao bi doma, starija seka bi kihnula kraj njega, opet bi za 2 dana završio u bolnici
    malu su ispisali iz vrtića, sad jel pomoglo to, jel to što je dijete malo ojačalo, sad je to polako došlo na svoje, ali su se napatili

mama courage avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2006

Početno

da, imaš pravo.

(što si ti u posljednje vrijeme ozbiljna :/ :/ )

lukava puščica avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2007

Početno

ja mislim da nema pravila hoce li se razboliti u vrticu, preko djeteta vani i sl, ono sto sam iz iskustva shvatila da je kljucan imunitet - dal je snazan ili ne - to pak ovisi o genetici.
    naime znam 2 seke koje su cesto bolesne, a ne idu u vrtic upravo zbog tog "cuvanja" i opet poberu sve i sva od nas iz obitelji, iz parka i sl, dok znam njihove 2 prijateljice seke koje obje idu u vrtic i dok u vrticu haraju najrazlicitije viroze one NIKAD nisu bolesne nego bas naprotiv u vrijeme najvece posasti gripe i sl one su među onih 5ero prezivjelih mohikanaca u grupi kojima nikad nije nista, ni da smrknu. a takva im je i mama u toj dobi bila.

aleksandra70vanja avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj mama courage prvotno napisa
    da, imaš pravo.

(što si ti u posljednje vrijeme ozbiljna :/ :/ )
    ne znam imam li pravo, ali znam što bi ja napravila
    da li bi time išta postigla, ne znam, ali bi znala da sam bar pokušala
    idealno bi bilo kad bi Annie mogla negdje s obojicom na more do jeseni, ovi moji su i to radili, mali je išao u TTH u Crikvenicu, išli su u svom aranžmanu na more, i dok su bili dole bilo bi bolje, što je bilo burovitije, mali je bio bolje
    djetetu nije odgovarao Zg zrak, smog

(nisam ozbiljna više nego inače, ali nekako mi naletiš )

mirjana avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj aleksandra70vanja prvotno napisa
    MC drugačije bi govorila da gledaš dijete od 2 mjeseca kako se bori za zrak, bronhiolitis može biti po život opasno stanje
    ne možeš staviti dijete pod stakleno zvono
    ali činjenica je da su vrtićka djeca stalno šmrkava, stalno u nekom infektu
    zašto ne izbjeći neke stvari, ako se mogu?
    od moje poznanice mali je tako imao bronhiolitise, pola prve godine života je proveo na Srebrnjaku, došao bi doma, starija seka bi kihnula kraj njega, opet bi za 2 dana završio u bolnici
    malu su ispisali iz vrtića, sad jel pomoglo to, jel to što je dijete malo ojačalo, sad je to polako došlo na svoje, ali su se napatili
    ja sam nažalost upravo od onih mama koje su gledale svoju bebu u tom stanju - ona je imala službeno 4 mjeseca, ali nije imala ni 4 kile i manje od 50cm - i znam koliko je to grozno (posebno kad smo je prije toga gledali kako se bori za život i u inkubatoru mjesec i po)
    samo kažem da nema garancije, mi smo stariju preventivno izvadili iz vrtića u to vrijeme (N. je nedonošće) i nije pomoglo
    skoro cijeli rujan smo bili na moru i stanje se popravilo, a u listopadu smo (2,5 mjeseca nakon bronhiolitisa) ponovo stariju poslali u vrtić
    i sve je bilo ok dok je nisam opet preventivno izvadila (kao sad će gripe) - e baš se onda razbolila , ali je N. već imala skoro godinu dana pa smo sve riješili u kućnoj njezi

e sad, i ja bi na Annie-nom mjestu izvadila starije dijete iz vrtića, ali na naredna cca 2 mjeseca, dok ne dođe proljeće + bi probala zbrisati s djecom na more neki produženi vikend (to nam je jako pomoglo kod starije kad je bila beba - taj zimski boravak na moru ju je preporodio)

nadam se da će i vama taj bronhiolitis biti i prvi i zadnji

Datum pristupanja
    Jun 2005

Početno

Citiraj mirjana prvotno napisa

nadam se da će i vama taj bronhiolitis biti i prvi i zadnji
    ovo mi je najveća želja

Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

drž' se, draga
    i vadi roka iz vrtića
    ela nikad bolesna do vrtića, u vrtiću stalno, nakon vrtića opet nikad ništa

Varda

Početno Kako ih zaštititi?

Karantena?
    Ne znam, nije lako biti pametan kad je zdravlje u pitanju ali ja sam "odradila sve po visokim standardima" od trudnoće pa evo do ove 4. R. godine, na sve sve sam pazila (bila sam vegan-sada sam vegetarijanac), i što, R. ima alergije: sve vrste i oblike, blagu konstantnu asmu itditd. Pa mi je pukao film pa sam pristala na standardne metode lijecenja pa sam je upisala u vrtic (obicni jer u Dbk nema drugih) pa je bila stalno bolesna (danas se pojavio šarlah) ali mi se cini da stvari idu na bolje. Ništa nisam dobila svojim visokim standardima, ma nisam ih se ni sada odrekla ali sam spustila lopticu i gle, čuda, djete je sretno i zadovoljno. A neke stvari jednostavno prihvatiš i boriš se s njima kako dolaze.

LIMA avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

Samo da napišem mišljenje jedne liječnice koja je bila na TV-u i govorila o gripi i sl. bolestima, a to je da se time što malo dijete (posebno do godine dana) preboli gripu njemu NE JAČA imunitet, (on gripu može pokupiti ponovno i ponovno...) već samo mogu ostati posljedice.
    MM i ja radimo u školi i možete misliti kako je nama!
    Prošle zime sam ja bila na porodiljnom, a MM je radio i sva sreća malac nije dobio nikakvu boleštinu, ali MM je po dolasku s posla obavezno prao ruke, umivao se i presvlačio odjeću s posla a tek onda dolazio k nama. Naravno da ne možeš dijete 100% zaštititi ali trudim se koliko mogu barem dok je još mali. Nikako mi nisu jasne mame koje malu djecu VODE kod djece s kozicama da ih što prije prebole!!

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •