Pokazuje rezultate 1 do 27 od 27

Tema: Prva trudnoća iznad četrdesete...

Hybrid View

prethodna poruka prethodna poruka   sljedeća poruka sljedeća poruka
    devet_mjeseci avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2005

Početno Prva trudnoća iznad četrdesete...

Tragom nekih članaka (jedan od njih je na linku http://www.vecernji.hr/newsroom/news...48073/print.do, a priznajem da ih trenutno čitam zbog jednog svog istraživanja vezanog uz posao), zanima me kakva su iskustva majki koje su prvi puta začele u 40-oj (a neke i kasnije)? Koliko su komplicirane takve trudnoće, no kakvi su njihovi izazovi roditeljstva? Naime, u navedenom me članku posebno zaintrigirao dio koji kaže:
    Neki strani autori smatraju k tome da u nekim elementima kasno majčinstvo ima i prednosti za dijete, pogotovu u njegovu odgoju. Žene u četrdesetima, smatraju, emocionalno su zrelije, strpljivije, financijski neovisnije i obrazovanije od mladih majki.
    Kakva su vaša iskustva - može li se reći da ova izjava stoji te kako u nas okolina reagira na odluku o majčinstvu u zrelijim godinama?

Nataša,Sarajevo avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2007

Početno

Ličnog iskustva nemam, ali moja jedna rodica rodila je prvo dijete u 42-goj ako se ne varam.
    Imala je čuvanu trudnoću, ne znam detalje, ali znam da je ležala do poroda. Jedan dio u bolnici.
    Što se majčinstva i roditeljstva tiče, mislim da je na mjestu izjava da su starije mame
    emocionalno su zrelije, strpljivije, financijski neovisnije i obrazovanije od mladih majki.
    Bar u njenom slučaju.
    Da ne kažem da je nju samu majčinstvo podmladilo tako da joj niko ne bi dao koliko ima, svi misle da je i do 10 godina mlađa
    Blago njoj!

Freja avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2004

Početno

Ja imam znanicu koja je prvo rodila s 41, drugo s 43 i osim toga šo je oba puta išla na amniocintezu i bila u bolnici tri dana, sve ostalo je bilo u najboljem redu. Obje bebe zdrave, mama procvjetala. :D

Anci avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2007

Početno

Možda griješim, ali mislim da za emocionalnu zrelost nisu bitne godine.
    Znam puno nezrelih 35, 40- ogodišnjaka i isto tako, ajmo reći, zrelih 27,28 - ogodišnjaka.

devet_mjeseci avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2005

Početno

Citiraj Anci prvotno napisa
    Možda griješim, ali mislim da za emocionalnu zrelost nisu bitne godine.
    Znam puno nezrelih 35, 40- ogodišnjaka i isto tako, ajmo reći, zrelih 27,28 - ogodišnjaka.
    To stoji, iako ipak mislim da je veći broj emocionalno zrelih osoba u višoj dobi. Može se donekle zaostajati (npr. muški rod... šala-mala-zla ), ali s vremenom se neka zrelost ipak dosegne

Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

mislim da su za emocionalnu zrelost bitne godine uz izuzetke na obje strane

Datum pristupanja
    Jul 2004

Početno

Moze neko definisati emocionalnu zrelost?

Ana :-) avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

Ne bih se složila sa tom tvrdnjom da su "starije majke zrelije i strpljivije", jer ih ja znam jako puno i 90% njih pušta mališana da plače, koristi hodalicu da se dijete nauči hodati, drži dijete u rukama u vožnji jer je "dijete tako sigurnije", hrani dijete na bočicu jer "nije imala mlijeka" i u drugoj ruci drži čik...i tu im nikakvo "obrazovanje" ne pomaže ako one nisu informirane

Hoću reći da obrazovanje i sl. nema veze sa majčinstvom, ja sam mlada mama i jesam li ja zato nezrela za to, vjerujem da sam se super snašla u ovoj "ulozi" bez obzira na svoje godine i to sve zato jer sam se informirala (puno čitala i visila na netu )
    Ja mogu sa stopostotnom sigurnošću reći da se bolje i više brinem ja za svoje dijete nego većina "visoko obrazovanih mama" koje ja poznajem.

devet_mjeseci avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2005

Početno

Citiraj ninet prvotno napisa
    Moze neko definisati emocionalnu zrelost?
    Ona koja nastupa nakon puberteta kada se hormoni smire. Nekima divljaju cijeli život

we&baby avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

Apsolutno se ne slazem da su starije osobe emocionalno zrelije jer godine ne donose zrelost.
    Starija osoba moze imati vise iskustva od mlade, sto ne znaci da je to njeno iskustvo i vrednije, odnosno da se moze mjeriti sa znanjem.

Isto tako moja baba znaci ima 2 puta vise iskustva od mene, pa nedajbog da mi odgaja dijete . Neka njoj njenog "iskustva", a meni moje rode ...

Sad mi nije jasno ( iz perspektive majke) kako se zena u 45. odluci na trudnocu, a poznajem bas takav primjer, jer po meni ona toliko toga stavlja na kocku, zdravlje sebe i djeteta, ali sto mi se jos cesce ponavlja u mislima "ona ce imati 60 god, kad joj dijete bude 15-godisnjak :shock: "....odmah krenem kontat "pa to bi bilo ko da mene moja baba odgaja u pubertetu :/ "

To je samo moje (stereotipno) misljenje . Dakle trudnoca preko 40. mi je hm....nesto slicno kao i ona ispod 20. , ajde jos ove granicne brojke ali dalje 18,17,16...ili 43,44,45,....

Ali eto, svatko ima SVOJU zivotnu pricu........

ps. nemam nist protiv svoje babe, koliko sam je samo spomenula

Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Moja pokojna prababa je zadnje rodila s 52 (deseto )....prvo s 25

i odgojila ga, umrla je s 80 i kusur

ovisi o osobi....

ima ljudi kojima je ne bih dala da čuvaju 2 nacrtane ovce pa imaju djecu

aleksandra70vanja avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

sigurno da ima osoba koje su emocionalno nezrele s 50 i super zrele s 20, ali ipak je kod većine zrelost povezana s godinama, ipak su stariji zreliji
    no tko nije zreo s 30 neće bit ni s 40, tako da to nije razlog za kasno rađanje
    rijetko tko se odlučuje tako kasno za majčinstvo samo iz tog razloga, mislim da im jednostavno nije išlo ranije
    ja sam rodila s 33, pa bi rađe da sam ranije, ali tako je ispalo, nije išlo

Datum pristupanja
    Aug 2006

Početno

Sigurno da sve ima svoje prednosti i mane, ali ruku na srce, iz moje perspektive, ja sam sad kad imam osiguran posao, krov nad glavom i egzistenciju puno smirenija i odmjerenija nego kad sam tek rodila.
    A proslo je nepunih 5 godina.
    Koliko bi lakse i jednostavnije bilo da sam sve to imala kad sam rodila.

Da, mislim da su starije majke smirenije.

Iako na kraju sve zavisi od osobe do osobe, karaktera, volje i snalazljivosti u novim i drugacijim situacijama.

A to sto ce imati 60 god kad djete bude dostizalo svoju zrelost i osnivalo svoje obitelji, radjalo unucad je isto drugi par cipela.

Kako rekoh sve ima svoje prednosti i mane, a tema je siroka da bi se moglo svega dotaci.

fegusti avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2007

Početno

ja nisam prvo, ali sam drugo rodila sa 40 i pol godina.
    trudnoca je bila savrsena, nisam cak radila nikakve posebne pretrage tipa amnio, probir...
    rodila sam zdravo i veliko dijete.
    starije mi dijete ima 11,5 godina i cini mi se da nisam nista manje i nista vise zrela nego li sam bila tada.
    jedino sto me u 40-oj naglo lupila cinjenica da ako sada ne poradim na jos jednom djetetu, vlak ce mi uteci a povratka nema.
    bilo bi mi strasno zao da nisam iskusila majcinstvo jos jednom.
    muci me malo cinjenica da cu imati skoro pa 6 banki kada mi sin bude maturirao!

Datum pristupanja
    Sep 2007

Početno

prvo sam rodila sa 21 drugo sa 22 a sad sam opet trudna i imam 33 godine
    sve ima svoje prednosti i mane kad sam bila mlada nisam mislila da bi moglo doci do nekih komplikacija ili da nesto ne bi bilo u redu ali isto tako sad nekako intenzivnije znam u svemu uzivati (trudnocu npr.)
    mojim starijim sinovima sam ko sestra a vidjecu kako ce biti sa ovim malim
    mislim da svak mora za sebe odabrati kada zeli postati roditelj

Datum pristupanja
    Feb 2006

Početno

Mislim da ljudi pokušavaju opravdati i racionalizirati nekakvim argumentima ono što su u životu odlučili ili ono što ih je u životu snašlo.

Da je netko sposobniji (radi emocionalne zrelosti) za majčinstvo u ovoj ili onoj dobi je točno isto koliko da je netko sposobniji za bilo što drugo što radi prvi put u nekoj određenoj (odrasloj) dobi. Svaki put je iznenađujuće, svaki put od tebe iziskuje da radiš ono što do sad nikad nisi i da daješ i odričeš se onoliko koliko nisi mogao naslutiti ni gledajući druge primjere. Za majčinstvo je potrebno i puno fizičke snage, elana, zdravlja.... isto koliko i psihičke stabilnosti, poznavanja samog sebe, nadrastanja odnosa sa roditeljima (a često se to počne rješavati tek u trudnoći... bila ona u 25. ili 45.).. itd itd.

Život je prekompliciran i ljudi su prekomplicirani da bi se išta moglo svesti na značajke koje bi mogle poslužiti kao savršeni recepti za savršen život ili savršeno dijete...
    Toga nema.

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Složila bih se s Anitinim mudrinim riječima...

anima avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2006

Početno Re: Prva trudnoća iznad četrdesete...

[quote="devet_mjeseci"]
    Neki strani autori smatraju k tome da u nekim elementima kasno majčinstvo ima i prednosti za dijete, pogotovu u njegovu odgoju. Žene u četrdesetima, smatraju, emocionalno su zrelije, strpljivije, financijski neovisnije i obrazovanije od mladih majki.

neki strani autori smatraju, ajmo se nas par skupit pa smatrat

ovo mi sve ne stoji, mislim da su dobre majke i one koje nisu vss, i one s 20 g., i financijski neovisne itd... Kakve to veze ima da budeš dobra majka? U svemu ovome jedino je važno STRPLJENJE, a nekako mislim da ga mlađe imaju puno više. ..

Datum pristupanja
    Jul 2007

Citiraj devet_mjeseci prvotno napisa
    Žene u četrdesetima, smatraju, emocionalno su zrelije, strpljivije, financijski neovisnije i obrazovanije od mladih majki.
    Slažem se s ovim, naravno da postoje izuzeci, i vjerujem da se te činjenice odražavaju i na samom odgoju djece ....

Datum pristupanja
    Feb 2006

Početno

A ja sam sigurna da se svi slažu sa onim što je njihova realnost i njihova situacija iliti... starije majke će se složiti sa ovim, mlađe neće.

Pa se vraćamo na prvu rečenicu mog gornjeg posta.

Datum pristupanja
    Jun 2005

Početno

Vrlo je nezahvalno generalizirati. U životu nema pravila. Često su me znale neke osobe iznenaditi. Neke pozitivno, neke negativno. Neke, npr., za koje je okolina držala da su nezrele, neodgovorne, lakomislene, kad su došla djeca (a ne moraju biti samo djeca, neki drugi događaj u životu), promijenile su se preko noći za 180 stupnjeva. A možda samo prije nisu bile u prilici dokazati svoju "zrelost". A s druge strane, ima i onih koji su podbacili...

Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Rodila sam prije 19 mjeseci, ove godine ću navršiti 39 godina. Iz svog iskustva i iskustva mojih prijateljica koje su rodile skoro pa odmah iza faksa, dakle,puno, puno prije mene, mogu reći da sam puno strpljivija, zrelija fizički i emocionalno, puno više se bavim djetetom, sigurnija u svoje metode odgoja, informiranija o svemu.Mislim da je to zato što sam situirana i sigurna, imam svoj (sada naš) krov nad glavom - dok su one u to vrijeme tražile stan za najam, imam relativno siguran posao koji radim već 10 godina-dok su one u to vrijeme tražile posao i bile financijski nesigurne, informirana sam o svemu što donosi majčinstvo - niti jedna od njih npr. nije uopće dojila niti je to smatrala nekim propustom, čude se što npr. ja još uvijek dojim (kao nisam normalna, što se mučim toliko)-no dobro, onda su bila druga vremena.Naravno, uvijek ima iznimaka vezano na to da zrelost i iskustvo ima veze s godinama starosti, no ako gledamo većinu - činjenica je da je to tako.
    Po meni je jedina mana "kasnog" majčinstva eto činjenica da organizam stari i da nije spreman podnijeti sve promijene na isti način kako bi to bilo prije npr. 10-tak godina ili još ranije.Ja sam čuvala trudnoću, a zadnjih par mjeseci prelažala.

Datum pristupanja
    Feb 2007

Rodila sam prije 27 mjeseci sa 39 godina nakon 15 godina braka ali ranije jednostavno "nije išlo". Kada sam ostala trudna dugo vrijeme nisam niti vjerovala da je to istina a i danas ponekad kada pogledam svoje zlato znam se pitati da li je stvarna.

Sa 33 godine sam imala tešku operaciju kralježnice nakon koje sam se skroz oporavila te krenula sa plivanjem i teretanom do trudnoće.
    Obzirom da sam bila u top formi, trudnoću sam iznijela do kraja bez i jednog problema uređujući stan i "rintajući" do zadnjeg dana.
    Uživam beskrajno u majčinstvu ali mislim da to nije povezano sa godinama.

Za povremeni umor koji me obuzima prije sam krivila svoje godine, međutim koliko vidim i mlade majke nisu puno izdržljivije.
    Imam siguran posao i krov nad glavom. Svaki slobodan trenutak provodim sa svojim djetetom i uživam maksimalno jer na žalost, ne mislim više rađati radi svojih godina.

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Ja sam rodila sa 39 i 2 mjeseca. Sa 30 godina mi dijete nije padalo na pamet, putovala sam, ludovala, radila i zaradjivala, obrazovala se, fitilj mi je bio kratak, a empatija na niskom nivou (). Sa 33 godine sam magistrirala, sa 35 kupila stan i bila poptuno financijski neovisna (i u stabilnoj vezi sto je dodatni bonus ). Sa mojih 36 smo poceli raditi na djetetu, a kcer sam dobila prije dvije godine. Ovo navodim iz razloga sto se u cetrdesetima nalazim zrelija u svakom pogledu, strpljivija sam, samopouzdana, daleko mirnija i tolerantnija, spremna pomoci i shvatiti tudje probleme. Dijete i obitelj su mi glavna okupacija, u poziciji sam da ne moram raditi i ne radim iako mi je ponekad zao sto mi intelektualna investicija u ovom momentu stagnira. Medjutim, emocionalno ne mogu biti ispunjenija, cini mi se da je to to, da mi je srce na mjestu sto mi daje neopisiv mir.

Jedinu bitnu stvar koju vidim kao strmiju uzbrdicu u roditeljstvu u cetrdesetima je pad fizicke energije. Imam znacajno manje energije ulaskom u cetrdesete nego u tridesetima. I ne osjecam se dobro kad pomislim da bi mi moja kcer mogla bit jedinica. Vrijeme leti, a ja sam samo starija (tj. zrelija 8) ).

anna-y avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

evo još jedno iskustvo iz prve ruke. mislim da ja i Teta Eta spadamo u najstarije prvorodilje ovdje 8)
    kakve su to gluposti o prednostima zrelog roditeljstva. ma nemojte mi reći da je neka žena rekla: hajde da uživam, a kad navršim 40 lijepo ću roditi
    ja sam poprilično mladolika i možda bi većina rekla da izgledam mnogo mlađe, ali biologiju ne možete prevariti. starenjem stare i naša jajašce, teže se zatrudni, a i češće su malformacije ploda i teže trudnoća.

mene je sve to srećom zaobišlo. imala sam nazgodni miom koji je u početku rasato s bebom, pa sam stalno bila pod pojačanom kontrolom, a kako se je vidjelo da će beba biti poveća ( a kostur žene se vremenom okoštava, pa zdjelica može biti teže rastezljiva za prolaz djeteta) i ja i moj dr smo bili skloniji carskom. samo sam strahovala da će mi bebu vući na vakuum ili kliještima i da bi ga onda mogli ozlijediti
    predostrožnosti radi napravila sam amniocen.
    na kraju sam rodila na carski, uz spinalnu, odmah ustala iz kreveta i sve ostalo obavila ko curica. čak sam se sama odvezla nakon 7 dana na vađenje konaca. bebu sam odmah počela dojiti, pa sve do godinu dana (po njegovoj odluci )
    to je šta se tiče poroda. što se tiče roditeljstva, kao što su mnoge rekle, ovisi od osobe do osobe. možda sam zrelija, izgrađenije, samostalnija, financijski neovisnija (iako samohrana), ali ujedno i slabije fizički sposobna, lakše se umaram i sl.
    imala ti 20 ili 40, uvijek ti je to prvo dijete i manje više prvo iskustvo. odgojila sam ja puno tuđe djece, ali ovo je drugačije.
    žao mi je što će mi možda ostati jedinac, ali to vam je samo život. ljudi snuju, a Bog odlučuje.
    jedino što želim je da imam dovoljno vremena da uživam u svojoj bebi, djetetu, mladiću i čovjeku

Elinor avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

Citiraj anna-y prvotno napisa
    jedino što želim je da imam dovoljno vremena da uživam u svojoj bebi, djetetu, mladiću i čovjeku
    kako lijepo!

Datum pristupanja
    Jun 2007

Početno

Sa mnom u rodilištu je bila jedna gospođa koja je imala 42 god, to dijete koje je rodila bilo je 3(3 dječaka).Mali je imao 4,5 kg rodila normalno. :shock: Ona je u sobi zračila tolikom energijom,razigrana,vesela,nije bila u nikakvoj depri,strahu....jednostavno na njoj se vidjelo da je najsretnija majka na svijetu.Niti jedna od nas nije tako izgledala.A njezina obitelj,od supruga do djece svi su bili isti kao i ona.Barem smo se nasmijali

________

D 1998.
    I 2007.

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •