Stranica 5 od 12 PrviPrvi ... 34567 ... PosljednjePosljednje
Pokazuje rezultate 201 do 250 od 580

Tema: Zabrana pušenja na javnim mjestima

Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Citiraj sladjanaf prvotno napisa
    kao sad ćete s klincima moći sjesti u nezadimljeni kafić jer prije niste mogle...

šta klinac ima raditi u kafiću?
    popiti sok ili kakao, odmoriti se, sjesti mami u krilo i miješati kavu, prolistati Barbie časopis ugrijati se ako je zima... Ne provodim sate po birtijama dok mi klinci rasturaju inventar i penju se na glavu ostalim gostima nego sjedimo max pola sata kad smo duže vremena u gradu i kad nam je baš potreban odmor

na otvorenom me pušenje ne smeta osim eventualno na plaži gdje očekujem miris mora i borova... mislim smeta mi, ali nije tak strašno, nekako mi ide u istu kategoriju sa susjedom koji zimi pali svog starog golfa dizelaša 15 min prije polaska s parkinga pa ja zatvaram prozore moramo se međusobno trpiti i kad nam baš ne paše

sladjanaf avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2005

Početno

Citiraj Ailish prvotno napisa
    sjedimo max pola sata kad smo duže vremena u gradu i kad nam je baš potreban odmor
    pretpostavljam da to i nije tako često.

a ovdje se spominje spasonosna zabrana pušenja i odlazak s djecom u kafiće kao da su djeca dosad nešto propuštala pa će sada nadoknaditi.

MGrubi avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

djeci mlađe od 5. razreda osnovne je i dosadno,
    no ovi stariji ionako idu u kafiće , sada, pa zar se moraju dimiti?

eto Vlada će 2kompezirati" ovi zakon sa zakonom o 0,5 promila za starije od 24g
    pa će MM popiti i pivu-dvije a ne samo jedan sok

samo da ne bude ovaj zakon o nepušenju kao onaj o zabranjenoj prodaji alkohola i duhana mlađim od 18
    radim pokraj srednje škole i u obližnjem dućanu kupuju, bez problema , duhan

MalaBuba avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

moram priznat da me kopka pa pitam sve vas koje stalno ponavljate odlazak u kafiće s klincima...kao sad ćete s klincima moći sjesti u nezadimljeni kafić jer prije niste mogle...

šta klinac ima raditi u kafiću?
    Pa, npr. nakon shoppinga u King Crossu volim sjesti na kavu/sok, a da mi u dijelu za nepušače ne otpuhuju dim djetetu u lice..

Naravno da se ne radi o tome da svaki dan, pa ni svaki tjedan vodimo djecu u kafiće, zaboga. Ali povremeno kad odem, sjednem u dio koji je označen da je za nepušače, a ne poštuje se uopće.

Sanja avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj anledo prvotno napisa
    ma nebitno je to sve - bitno je jedino da me umaraju te odokativne procjene koliko ce to tocno sitnim obrtnicima promet pasti, a kad bi prognoze i bile takve optimistince (10%) nama bi i to bioo dovoljan razlog za zatvaranje posla (jer tih 10% bi nas stavilo ravno u gubitak, ionako jedva prezivimo zimu i sa tih vama sitnih 10% dodatnog gubitka taj posao vise ne bi nosio tu jednu, prosjecnu placu, kad poplacas sve redom i legalno)
    Andreja, ja sam prva spomenula tih 10%, pa ću ti i odgovoriti. To nije odokativna procjena, nego konkretni podaci za Irsku i Italiju - promet im je opao MAKSIMALNO 10% i to samo prvih dva-tri mjeseca, da bi se vrlo brzo vratio na staro.

Dakle, samo je manji dio pušača privremeno odustao od odlazaka u ugostiteljske objekte, da bi se ili vrlo brzo vratio u njih ili bio zamijenjen nepušačkom populacijom - zapravo svejedno s točke gledišta ugostitelja, kojemu je bitno da mu je objekt pun i da ima dobar promet.

Marival je u svom postu negdje na drugoj (ili trećoj) strani spomenula da se kod njih ljudi (pušači) okupljaju nakon posla, zbog neformalnog druženja, čitanja novina i sl. Iskustvo stranih zemalja je pokazalo da je ta društvena funkcija restorana i kafića toliko jaka da ju nikakva zabrana nije uspjela ugroziti - ljudi su se jednostavno privikli na novonastalu situaciju, a u kafić su nastavili ići jer im je bilo važnije sjesti s kolegama, pročitati novine, gledati kroz prozor i slično, nego zapaliti tu cigaretu. Jer, cigaretu ipak možeš zapaliti svugdje, i na ulici i kod kuće, ali sve ovo drugo ne možeš i upravo u toj društvenoj komponenti je snaga kafića.

Ja se najiskrenije nadam da ćete vi koji živite od ugostiteljstva raditi jednako uspješno (ili još uspješnije) i nakon provedbe ovog zakona (ako do toga uopće i dođe).

ne pada mi napamet nekoga namjerno odvikavati od pusenja i zalagati se za uskracivanje sitnih gusta pod krinkom da je to za njega dobro i zdravije

koliko god to nepusacima tako izgledalo - pusaci ipak nisu maloumni i sami ce donositi odluke o tome kada i da li ce prestati pusit
    Slažem se. I sama sam napisala da ovaj zakon nije usmjeren prema pušačima i nije akcija za prestanak pušenja, nego je zamišljen kao zaštita nepušača.

Eto i od mene kobasica.

MGrubi avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

Sanja

Datum pristupanja
    Sep 2005

Početno

Sanja, jesi prva ali nisi jedina (doduse jedina argumentirano, kao i uvijek) koja se ulovila tih 10%

jedino cemo se ti i ja lako sloziti da je to podatak odmejren za te zemlje i da nitko pod kapom nebeskom ne moze pretpostaviti sto i koliko posto ce se dogoditi ovdje, zar ne?

mirjana avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj marival prvotno napisa
    mirjana - vjeruj mi da ugostiteljie pogotovo malih kafića ne veseli kao tebe mogućnost da sa klincima dođeš u nezadimljeni kafić ... jer prolivenio, razbijeno, izgrižen ili izgužvani šećer nimalo ih ne veseli ... pa nije kafić za djecu ( ako nije baby frend tipa sa igraonicom i kutkom za dojenje (( moja tajna želja otvoriti slično ))
    - ja sam pokušavala i imala bojanke i bojice, male autiće i igračkice - samo da starci na miru popiju kavu ... ali nije funkcioniralo jer je premali prostor mog kafičića....
    zašto te smeta izgužvani šećer ako nije prosipan :? ako ja dobijem 2 šećera uz svoju kavu zar ti nije svejedno hoću li ih oba usuti u kavu ili će ih klinci izgužvati?

inače, naša 2 lokalna kafića (za 3. ne znam jer tamo nikada ne idem) bi bile sasvim ok za djecu da nisu zadimljene - jedna je zapravo i slastičarna u kojoj bi kao trebali biti odvojeni pušački i nepušački dio, ali gosti to ne poštuju a gazda im se ne želi zamjeriti :/ - e pa ako ovo nije mjesto na koje bi mogla/trebala ići s djecom, kuda onda (mi smo kad je lijepo vrijeme doslovno satima vani a ja sam prava kavopija)?
    drugi kafić ima malo odvojenu igraonicu za klince s kućicom, 2 klackalice, stolićem s par stolica i nekoliko igrački. mi ponesemo i slikovnice i bojanke i klinci stvarno ne prave nered - i OČITO nisu nepoželjni kao u tvom kafiću - svejedno ih tu ne volim voditi jer dim ode i u tu igraonicu :/

sladjanaf, zašto ne bi vodili djecu u kafiće? tu ne mislim na lokalne birtije sa stajaćim mjestima i šankom :/
    ja nemam baka servis i mi ih moramo svuda voditi sa sobom
    često se u gradu nađemo s drugim frendovima (nepušačima) s djecom i ljeti najnormalnije sjedimo na terasi. zimi ne idemo nikuda zbog tog dima, da možemo i zimi doći u nezadimljen prostor, išli bi i zimi do grada (a bome se cure nakon 2 sata šetnje umore i izbor je nositi ih na rukama ili negdje sjesti)
    ili bi trebali MM i ja zaboraviti taj tip druženja dok ne budemo mogli djecu ostaviti samu kod kuće? ili strogo odijeliti druženja - jedan vikend samo žene, drugi vikend muževi? - jer ako se MM i ja želimo zajedno naći na kavi sa zajedničkim prijateljima imamo samo 2 mogućnosti : kod kuće ili u kafiću (u svakom slučaju sa djecom)

onaj tko ima kome ostaviti djecu pa i na sat vremena nikad neće razumjeti roditelje koji jednostavno moraju svuda vući djecu sa sobom ili se zatvoriti u svoja 4 zida
    tako da ja podržavam ovu zabranu iz čisto sebičnih razloga, priznajem to - između ostalog i zato jer sam i ja od onih koje mrze prati kosu nakon večernjeg izlaska (kad se nađem solo s frendicama)

ms. ivy avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

sjedimo max pola sata kad smo duže vremena u gradu i kad nam je baš potreban odmor

a ovdje se spominje spasonosna zabrana pušenja i odlazak s djecom u kafiće kao da su djeca dosad nešto propuštala pa će sada nadoknaditi.
    zar su djeca jedini nepušači?

Sanja avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

jedino cemo se ti i ja lako sloziti da je to podatak odmejren za te zemlje i da nitko pod kapom nebeskom ne moze pretpostaviti sto i koliko posto ce se dogoditi ovdje, zar ne?
    Ma, naravno, za to bi nam trebala kristalna kugla , ali u Italiji i Irskoj se baš ful pušilo, a kažu da je irski mentalitet po mnogočemu sličan našem, pa ni po tom pitanju ne bih isključila povlačenje paralele.

Navela bih ja još primjera, ali nemam konkretne podatke, pa se neću razbacivati pretpostavkama: no, američki kafići cvatu, a vidjet ćemo što će se od 1. siječnja dogoditi s francuskima.

sladjanaf avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2005

Početno

pa šta ja znam, mirjana, ja djecu ne vodim u kafiće da bih mogla sjediti s frendovima.
    onda ih zovem doma ili idem kod njih.

kafić je za druženje bez djece.

tebi je zabrana super iz tvog kuta gledanja. meni iz moga nije. i nikad se nećemo složiti jer ja jednostavno mislim da treba postojati izbor, a ne zabrana. da bi svi bili zadovoljeni. jer sam i ja sebična što želim doći u kafić, koji, ruku na srce, nije niti zamišljen tako da bi se u njemu zabavljala djeca, i bez grižnje savjesti zapaliti cigaretu.

jer kava, sok, cigareta, trač - ide ruku pod ruku. i kafić je za takve stvari. a ne za obiteljsko okupljanje.

sladjanaf avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2005

Početno

Citiraj ms. ivy prvotno napisa

zar su djeca jedini nepušači?
    kao što rekoh, izbor, ne potpuna zabrana.

MalaBuba avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

Uvijek će postojati izbor. Ako budeš htio zapalit, ostaneš doma. U čemu je problem?

sladjanaf avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2005

Početno

jer kava, sok, cigareta, trač - ide ruku pod ruku. i kafić je za takve stvari.
    ne da mi se ponavljati...

sladjanaf avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2005

Početno

Citiraj MalaBuba prvotno napisa
    Uvijek će postojati izbor. Ako budeš htio zapalit, ostaneš doma. U čemu je problem?
    isto kao i kad ne želiš smrdjeti na duhanski dim, ostaneš doma.
    pa čemu onda veselje zbog zabrane?

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

slastičarna u kojoj bi kao trebali biti odvojeni pušački i nepušački
    U slastičarni se ne smije pušiti! Oduvijek. prijaviti

Sanja avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

nije niti zamišljen tako da bi se u njemu zabavljala djeca, i bez grižnje savjesti zapaliti cigaretu.
    Nemaš grižnju savjesti što truješ odraslog nepušača za susjednim stolom :shock: :? ili bi i on trebao ostati kod kuće zbog toga što... vidi idući citat:

jer kava, sok, cigareta, trač - ide ruku pod ruku.
    :/

Sanja avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Vidim, u međuvremenu je odgovoreno i nemam daljnjih komentara. :/

MalaBuba avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

pa čemu onda veselje zbog zabrane?
    Na ovo stvarno nemam komentara!

sladjanaf avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2005

Početno

Citiraj Sanja prvotno napisa
    nije niti zamišljen tako da bi se u njemu zabavljala djeca, i bez grižnje savjesti zapaliti cigaretu.
    Nemaš grižnju savjesti što truješ odraslog nepušača za susjednim stolom :shock: :? ili bi i on trebao ostati kod kuće zbog toga što... vidi idući citat:

jer kava, sok, cigareta, trač - ide ruku pod ruku.
    :/
    po treći put:
    izbor a ne zabrana: znači: ti odi u nepušački kafić, a ja ću u pušački, tako da: ti ne bi smrdjela po dimu, a ja ne bi imala grižnju savjesti.

i čemu ovo :/

ja kafić shvaćam tako, a ti ga shvaćaš kao obiteljsku destinaciju.

pa ja onda samo želim mogućnost da ti ideš tamo gdje ti je ugodno, a ja tamo gdje je ugodno meni.

MalaBuba avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

sladjanaf, ti nisi shvatila bit novog zakona. Nije ni ponuđena mogućnost izbora, samo zabrana. Tako da ovakvi komentari nemaju smisla nikakvog.
    Nažalost, ako ga donesu, morat ćete se prilagoditi kao što se mi prilagođavamo oduvijek.

mirjana avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

pa šta ja znam, mirjana, ja djecu ne vodim u kafiće da bih mogla sjediti s frendovima.
    onda ih zovem doma ili idem kod njih.

tebi je zabrana super iz tvog kuta gledanja. meni iz moga nije. i nikad se nećemo složiti jer ja jednostavno mislim da treba postojati izbor, a ne zabrana. da bi svi bili zadovoljeni. jer sam i ja sebična što želim doći u kafić, koji, ruku na srce, nije niti zamišljen tako da bi se u njemu zabavljala djeca, i bez grižnje savjesti zapaliti cigaretu.

jer kava, sok, cigareta, trač - ide ruku pod ruku. i kafić je za takve stvari. a ne za obiteljsko okupljanje.
    nije nama kafić mjesto za obiteljsko druženje, nego samo jedna stanica u obiteljskom druženju - mi kad je lijepo vrijeme budemo satima vani i želimo malo i predahnuti i popiti kavu, čaj ili sok, trač je dobrodošao - meni je cigareta u ovome višak
    i ja želim doći u slastičarnu i pojesti sladoled bez da mi netko puši za susjednim stolom. i popiti kavu u kafiću (s igraonicom - pretpostavljam da onda ipak jest zamišljeno da i djca dođu)
    i da, jako sam sebična jer mi je već dosta sjedenja cijele zime po kućama - ovako ćemo moći i po cičoj zimi mrdnuti i dalje od zgrade, sat vremena prošetati, zagrijati se ja uz kavu, djeca uz čaj i opet prošetati pa tek onda kući
    sad će pušači druženja odrađivati u kućnim posjetama, a mi ćemo moći i zimi izlaziti

Sanja avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

ja kafić shvaćam tako, a ti ga shvaćaš kao obiteljsku destinaciju.
    Zašto bi morao biti obiteljska destinacija? Ne postoje li odrasli nepušači ili se njih slobodno truje? :?

pa ja onda samo želim mogućnost da ti ideš tamo gdje ti je ugodno, a ja tamo gdje je ugodno meni.
    Izbor je divna stvar sve dok ne izjaviš da je u sadašnjim prilikama (dakle, kad tog izbora nema) opcija nepušačima ostati doma i ne dovoditi djecu u javni prostor (na kojeg, bez obzira što tko mislio o tome, svi imamo jednako pravo).

I stoga definitivno :/

(Nekako sam mislila da su društva zapadnog civilizacijskog kruga odavno složila s premisom da sloboda svakog pojedinca završava tamo gdje počinje sloboda idućeg.)

Osoblje foruma mikka avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Citiraj Dijana prvotno napisa
    Citiraj apricot prvotno napisa
    Citiraj AdioMare prvotno napisa
    Dozvolite im njihove prostore za pušenje i ne zalazite tamo.
    Kapsule?
    Zatvoreni kavez?
    evo rjesenja, pusaci bi mogli biti prvi homo sapiensi stanari zooloskih vrtova

mislim da je ok da postoje i pusacki i nepusacki kafici, ali da nepusacki budu toliko subvencionirani da se puno vise isplati imati nepusacki kafic, a opet, ako je gazda kafica pusac i hoce da mu dolaze pusaci, neka si napravi pusacki birc bez obzira na nepovoljnije uvjete.

Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

kad smo bili u Irskoj upali smo u jedan pub gdje su bili ljudi svih spolova i dobnih skupina, žene, djeca, muškarci, starci..imali su i instrumente pa su svirali i pjevali..onak, iz čista mira..djeca su trčkarala uokolo, starci su se zabavljali i ne znam šta je tu takav bed da su djeca u pubu (i nitko ne puši)

ali naš mentalitet je da po birtijama vise frajeri, a žene s malom djecom nije pristojno nigdje vidjeti osim u parku pored tobogana

ako je vani danima hladno, kiša i magla, zašto moje dijete ne bi moglo otići nakon šetnje do kafića zajedno sa mnom na toplu čokoladu..i sve ovisi o kafiću, ako je kafić gdje vise lokalni momci i igraju pikado onda tamo i ne želim ići s djetetom..uostalom, vidim po par postova ljudi koji imaju kafiće koliko su 'oduševljeni' kad im dođe dijete..ono, zgužvat će im šećer

Dijana avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2005

Početno

Šišaš izlaske, pa makar i zimi , ako završe u kafiću. Kad se smrznemo vani, idemo doma, i isto se ugrijemo uz čajić. Kavu ne pijem.

sladjanaf avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2005

Početno

sladjanaf, ti nisi shvatila bit novog zakona. Nije ni ponuđena mogućnost izbora, samo zabrana. Tako da ovakvi komentari nemaju smisla nikakvog.
    Nažalost, ako ga donesu, morat ćete se prilagoditi kao što se mi prilagođavamo oduvijek.
    kako misliš, nisam shvatila?

shvatila sam.

pa sam zato rekla da bih ja najradije zabranila premijera i sve njegove.

i onda sam valjda rekla nešto u smislu da je taj zakon tj. zabrana po meni katastrofalna, da bih ja htjela izbor (znači, postojanje 2 vrste kafića). znači, to bi bilo bolje od zabrane. a ne da će to možda biti prijedlog zakona. valjda je sad jasnije?
    i otkad si ti inspektor za smislene komentare? i čemu patroniziranje?

MGrubi avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

jer kava, sok, cigareta, trač - ide ruku pod ruku. i kafić je za takve stvari.
    ne da mi se ponavljati...
    ne nužno
    jka ne pušim , niti večina mojih prijatelja

Datum pristupanja
    Jul 2004

Početno

:shock: :shock: :shock:

Što tebe briga služi li meni kafić za obiteljsko okupljanje ili ne? Gdje je zapisano - i zašto bi to bilo normalno - da je kafić za druženje bez djece? I zašto bi molim te, sok i cigareta išle ruku pod ruku?
    To mi upravo toliko bolesno, koliko i sam dim iz cigarete.

Jedva čekam da Zakon prođe postupak i stupi na snagu jer, s djecom ili bez njih u svim javnim zatvorenim prostorima, pušači su ti koji krše prava drugih, prvenstveno pravo na zdravlje i ne vidim zašto bi se to toleriralo, pa i po cijenu manjih prihoda proračuna. Iz onih zemalja koje su pušenje već zabranile, ne sjećam se reportaža o tome kako su masovno zatvarani ugostiteljski objekti, dakle, i tu se puše na hladno.

Hoćeš pušiti? Pa puši doma, tko ti brani. Ili u kapsuli. Eto ti izbora. Ako truješ sebe, mene ne moraš.

MalaBuba avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

kako misliš, nisam shvatila?

shvatila sam.

pa sam zato rekla da bih ja najradije zabranila premijera i sve njegove.

i onda sam valjda rekla nešto u smislu da je taj zakon tj. zabrana po meni katastrofalna, da bih ja htjela izbor (znači, postojanje 2 vrste kafića). znači, to bi bilo bolje od zabrane. a ne da će to možda biti prijedlog zakona. valjda je sad jasnije?
    i otkad si ti inspektor za smislene komentare? i čemu patroniziranje?
    Braniš neobranjivo. Nisi primjetila da baš i nemaš previše istomišljenika ovdje?
    Nisam inspektor. Izražavam vlastito mišljenje i ne patroniziram nikog. Svašta!

ms. ivy avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

Citiraj Loli prvotno napisa
    pušači su ti koji krše prava drugih, prvenstveno pravo na zdravlje
    eto, to je poanta cijele priče. cijela nadogradnja oko toga kome je primjereno, koliko često i na koliko dugo otići u kafić je suvišna.

sladjanaf avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2005

Početno

Izbor je divna stvar sve dok ne izjaviš da je u sadašnjim prilikama (dakle, kad tog izbora nema) opcija nepušačima ostati doma i ne dovoditi djecu u javni prostor (na kojeg, bez obzira što tko mislio o tome, svi imamo jednako pravo).
    ova izjava je bila odgovor na nečiji post koji je rekao: pa imaš izbor. ostani doma i puši.

i daj mi molim te objasni razliku:
    1. puši se u svim kafićima. nepušači i djeca nemaju gdje po zimi.
    2. ne puši se niti u jednom kafiću. pušači nemaju gdje po zimi (ako uzmemo u obzir da se na terasama može pušiti).

ja sam loša zato što sada ne mislim na tebe nepušačicu koja nema gdje otići na kavu, ali ti nećeš biti loša zato što ćeš imati gdje otići na kavu i nećeš misliti na mene pušačicu, jer niti ne trebaš, kad je to svakako nezdrava navika pa nitko niti ne bi trebao pušiti.

ti si moralno na višem stupnju od mene, pretpostavljam.

AdioMare avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2006

Početno

To je istina, Ajvi, i to ne treba dozvoliti.
    Mora li se pri tome zabraniti pušenje u baš svim kafićima, samo to me zanima?
    Inače nisam pušač i ne "borim" se za svoje pušenje.
    Ova organizacija po kafićima mi do sada nije imala smisla, ali bogme ni ova izričita mjera od sada.

Sanja avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj sofke prvotno napisa
    ali naš mentalitet je da po birtijama vise frajeri, a žene s malom djecom nije pristojno nigdje vidjeti osim u parku pored tobogana
    Slažem se. Ili pak odmah padne pretpostavka da lijena mama cijele dane vucara djecu po kafićima , a ne zna se gdje je to dijete bilo prije i kamo će ići nakon tog soka ili čokolade koji popije.

Mi smo, dok smo živjeli u Beču (sad neka se dežurni moralisti odmah zgroze ) s djecom išli u kafić svaki radni dan, pogotovo u doba kad smo imali samo Fionu.

Nas dvije smo bile vani cijele dane, šetale smo satima, igrale se u parkovima, na kraju bile promrzle i umorne, a znale smo da imamo snage za još i da nam treba samo malo odmora i neka topla kapljica. Na sreću, u našoj blizini se nalazio kafić s igraonicom (u sklopu kazališta za djecu i mlade), zapravo, igraonica nije bila izdvojena iz kafića, nego je cijeli prostor bio organiziran tako da su se djeca igrala među stolovima, kojih je bilo relativno malo i bili su tako razmaknuti da je prostor za igru bio fakat velik, na podu su bile strunjače, a sa strane ogromna kutija s igračkama. Kafić je ujedno bio i japanski restoran, pa smo često naručivale fine juhice ili sushi. 8)

Kad u tom kafiću nije bilo mjesta, išle smo u jedan od dva Starbucksa, također nepušačka, ili pak u nepušački dio kafića naše omiljene knjižare.

Ponekad smo išle da se ugrijemo i odmorimo, a ponekad bi Fiona zaspala u šetnji, pa sam malo sjela da odmorim noge, u miru pročitam knjigu i čim se probudila nahranila bih ju i krenule bismo dalje u život. Takva mjesta za odmor su mi pogotovo bila važna u vrijeme kad je Fiona bila živahna i zahtjevna, a ja trudna.

I uopće me ne dira što se nekome sad možda diže kosa na glavi jer su moja djeca (zapravo, starije dijete) u to doba bila svakodnevno u kafićima. Ja znam koje sam im sve dodatne sadržaje ponudila i nemam se namjeru nikome opravdavati. A još manje mi pada na pamet ograničiti se na boravak u kući.

sladjanaf avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2005

Početno

:shock: :shock: :shock:

Što tebe briga služi li meni kafić za obiteljsko okupljanje ili ne? Gdje je zapisano - i zašto bi to bilo normalno - da je kafić za druženje bez djece? I zašto bi molim te, sok i cigareta išle ruku pod ruku?
    To mi upravo toliko bolesno, koliko i sam dim iz cigarete.
    daj se smiri.

kad me već citiraš, onda bi možda mogla razmisliti o tome da je ovo citirano samo moje mišljenje i moj osobni životni stav. a nije nešto što bi ti trebala usvojiti.
    i istinski me nije briga za što tebi služi kafić.

sladjanaf avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2005

Početno

pušači su ti koji krše prava drugih, prvenstveno pravo na zdravlje
    eto, to je poanta cijele priče. cijela nadogradnja oko toga kome je primjereno, koliko često i na koliko dugo otići u kafić je suvišna.
    da, pa onda pušački i nepušački kafići.

ja nećću ugrožavati zdravlje niti jednog čovjeka koji to ne želi, a vi nećete ugrožavati moju slobodu izbora.

Sanja avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

ova izjava je bila odgovor na nečiji post koji je rekao: pa imaš izbor. ostani doma i puši.

i daj mi molim te objasni razliku:
    1. puši se u svim kafićima. nepušači i djeca nemaju gdje po zimi.
    2. ne puši se niti u jednom kafiću. pušači nemaju gdje po zimi (ako uzmemo u obzir da se na terasama može pušiti).

ja sam loša zato što sada ne mislim na tebe nepušačicu koja nema gdje otići na kavu, ali ti nećeš biti loša zato što ćeš imati gdje otići na kavu i nećeš misliti na mene pušačicu, jer niti ne trebaš, kad je to svakako nezdrava navika pa nitko niti ne bi trebao pušiti.

ti si moralno na višem stupnju od mene, pretpostavljam.
    Ne pada mi na pamet moralno stupnjevati bilo čiji stav.

Razlika je u tome što nepušači ne ugrožavaju zdravlje pušača. Pušači svojom navikom ugrožavaju zdravlje nepušača. U skali dozvoljenog, odnosno prakticiranja osobnih sloboda zdravlje dolazi ispred užitka. Ničiji osobni užitak ne smije ugroziti tuđe zdravlje. Ne znam jesam li sad bila dovoljno jasna?

Pročitaj još jednom postove od Loli i Ivy, sve su rekle.

ms. ivy avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

Citiraj AdioMare prvotno napisa
    To je istina, Ajvi, i to ne treba dozvoliti.
    Mora li se pri tome zabraniti pušenje u baš svim kafićima, samo to me zanima?
    Inače nisam pušač i ne "borim" se za svoje pušenje.
    Ova organizacija po kafićima mi do sada nije imala smisla, ali bogme ni ova izričita mjera od sada.
    AM, ja nimalo ne sumnjam da bi omjer pušačkih i nepušačkih kafića uskoro bio 9:1 ili 10:0. zašto? paaa.... recimo, kako je provedeno odvajanje nepušačkih prostora? u najboljem slučaju kad izađeš van ne smrdiš kao krcata pepeljara nego samo dopola puna.

sladjanaf avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2005

Početno

Nisi primjetila da baš i nemaš previše istomišljenika ovdje?
    a to je obvezni element za sudjelovanje u raspravi?

pretpostavljam onda da si ti ona koja uvijek samo potpisuje.

ms. ivy avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

ehej, nema potrebe da rasprava prijeđe granice pristojnosti!

MalaBuba avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

Nisi primjetila da baš i nemaš previše istomišljenika ovdje?
    a to je obvezni element za sudjelovanje u raspravi?

pretpostavljam onda da si ti ona koja uvijek samo potpisuje.
    Krivo pretpostavljaš. 8)

Dijana avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2005

Početno

Sanja, to je drugačiji tip kafića nego su kod nas uobičajeni. Posebno mi se sviđa ovo s juhicama, mljac, tu bi sigurno i ja bar ponekad bila gost. Ali, kod nas, u jednom prosječnom kafiću, čak i da je nezadimljen, (ako je zadimljen tek nema šanse da uđem s djetetom), što će dijete tamo raditi? Mirno sjediti i pijuckati sok? Bauljati između stolova? Kužim kad su bebe male pa mirno spavaju u kolicima, ali ovi veći? Ja kad god sam s malom bila u kafiću, samo sam se naživcirala, i gledala da štogod ne prevrne ili nju tkogod ne trkne. Ja zbilja nemam uopće naviku ići u kafiće s djetetom (doduše, sad ni bez djeteta) i ne znam što bi dijete tamo radilo?
    Doduše, malo sam skrenula s teme. :/

sladjanaf avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2005

Početno

Ničiji osobni užitak ne smije ugroziti tuđe zdravlje.
    pa ovo nije bilo upitno.

upitna je potpuna zabrana.

jer ti nećeš doći u pušački kafić, je li tako? tamo će doći oni koji isto puše. pa kako bi tebe onda zdravstveno ugrožavao?

i zaista ne mogu shvatiti čemu uspordbe s nepušačkim i pušačkim dijelovima jednog te istog kafića i nepušačkim i pušačkim kafićima. to je ista stvar?

Dijana avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2005

Početno

ajvi, mogla si onda reagirati i kad je Malabuba napisala ovo o istomišljenicima. Isto je uvredljivo.

ms. ivy avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

dijana, hvala na sugestiji.

AdioMare avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2006

Početno

recimo, kako je provedeno odvajanje nepušačkih prostora? u najboljem slučaju kad izađeš van ne smrdiš kao krcata pepeljara nego samo dopola puna.
    U pravu si.
    Ovo s odvajanjem stolova u jednom te istom prostoru je glupost svih gluposti. Ili dozvola pušenja u prostorijama gdje se jede... ponekad kada sam stvarno gladna pred nesvjesticu, u firminoj kantini pojedem pecivo s mirisom Ronhila.

Moram priznati da si mi minirala koncepciju o dugoročnom postojanju nepušačkih kafića. Uopće nisam razmišljala da bi se omjer s vremenom okretao u korist pušačkih, mislila sam da bi se to nekako reguliralo zakonom. :/

MalaBuba avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

ajvi, mogla si onda reagirati i kad je Malabuba napisala ovo o istomišljenicima. Isto je uvredljivo.
    Zašto bi bilo uvredljivo? Samo komentiram trenutno stanje na ovom topicu. Koga ja to vrijeđam? Baš nikoga.

ms. ivy avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

molim vas da procjene ostavite osoblju foruma i držite se teme.

Sanja avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Ali, kod nas, u jednom prosječnom kafiću, čak i da je nezadimljen, (ako je zadimljen tek nema šanse da uđem s djetetom), što će dijete tamo raditi? Mirno sjediti i pijuckati sok?
    Ja svoje dovedem u kafić kad su toliko umorne da zaista samo sjede i pijuckaju , uvijek sa sobom imamo par igračaka, papire i bojice i naravno da se ne radi o višesatnim sjedenjima na kavi, nego o kraćem odmoru. Čim se pojave prvi znaci nestrpljenja ili nervoze, idemo dalje.

Uostalom, od spomenutih kafića samo je jedan svojim interijerom bio prilagođen djeci, drugi su bili skroz obični, ali nepušački.

E da, u kafiću knjižare smo (ako je Fiona bila budna) znale uzeti neke dječje knjige koje nismo imale doma, pa smo ih čitale i proučavale. Nikad nisam očekivala da djeca mirno sjede dok ja klafram s nekom frendicom.

Kužim kad su bebe male pa mirno spavaju u kolicima, ali ovi veći?
    Ali u Zg osim Profila i Ivice i Marice u užem centru grada nema mjesta na koja bi otišla ni s uspavanom bebom. Ja sam par puta uzaludno čekala da se oslobode mjesta u Profilu dok je Flora spavala u kolicima, nakon petnaest minuta sam odustala, izašla van, a noge su mi otpadale od umora. I naravno da u takvim prilikama na kraju ograničim samu sebe i na kraju krajeva i svoje dijete, pa se ni ne uputim na neku dužu šetnju, što je u biti šteta. :/

Joj, zanimljiva je diskusija, ali moram ići.

Sanja avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

jer ti nećeš doći u pušački kafić, je li tako? tamo će doći oni koji isto puše. pa kako bi tebe onda zdravstveno ugrožavao?
    Nikako i ne znam zašto si ignorirala post u kojem sam napisala da je ok imati izbor.

(Međutim, prijedlogom zakona nije predviđen.)

Stranica 5 od 12 PrviPrvi ... 34567 ... PosljednjePosljednje

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •