Meni je najveća engima bila kako će se zabrana pušenja provoditi u Italiji... A gle čuda, kod njih stvar funkcionira odlično. Nadam se da će tako biti i kod nas "neslomljivih"MGrubi prvotno napisa
![]()
Meni je najveća engima bila kako će se zabrana pušenja provoditi u Italiji... A gle čuda, kod njih stvar funkcionira odlično. Nadam se da će tako biti i kod nas "neslomljivih"MGrubi prvotno napisa
![]()
Potpisujem - vjerojatno onoliko koliko pušači osjete smrad npr. ako bi pušili u kapsuli, isto toliko nepušači osjete ako se puši "u normalnim uvjetima". Ako mi neko dođe na 2 metra, a redovan je pušač - mislim da ću skužit po mirisu puši li ili ne, pogotovo ako je netom ugasio cigaretu, ma pušio on i na otvorenome. Meni je bolje da se puši na otvorenome i manje mi to smeta - mogu se maknuti - a ne u zatvorenome di ipak je manja količina zraka.MGrubi prvotno napisa
Potpisujem - nema ničeg nepromjenjivog, nešto što je bilo normalno u mentalitetu u roku od godinu dana se promijeni, bitna je kontrola provedbe zakona, a i tu nemam straha ako nam je strategija države odlazak u EU. Uvjerena sam da će to proći, jer ako implementacijski prolazi u Italiji i u Irskoj - onda će proći i kod nas. Sjetite se koliko je prije, u generaciji naših roditelja, bilo normalno na poslu nazdravljati alkoholom... A sad je to poprilično nezamislivo.Mishkica prvotno napisa
Ja se sjećam vremena kad je u Gajevoj postojala Pčelarska centrala koja je imala maleni kafić u kojem se nije smjelo pušiti; ja sam sa mamom uvijek tamo išla sjediti jer njoj u kafićima smrdi. Pa da tako po gradu postoji puno kafića u kojima se ne puši, da se puši u svakom petom, ne znam zašto bi me to smetalo - ja jednostavno ne bih ulazila u te u kojima se puši.
Ja se još uvijek pitam kako će to kod nas funkcionirati.Ja znam da ja u kafiće više nebudem išla...Ako stvarno zabrane pušenje...I naravno ako to zaživi...
Da bi postojalo više kafića u kojima se ne puši potrebno je prvo imat strategiju za smanjenje broja pušača jer je pušenje nezdravo, izaziva zdravstv. komplikacije i povećane troškove itd. - i ovo je, pretpostavljam, ta EU i američka strategija koja izgleda daje rezultate u smislu smanjenja broja pušača.
kazne će biti strašno visoke.petarpan prvotno napisa
kazne za gazdu.
a država će morati biti rigorozna u provođenju jer će morati odnekud nadomjestiti priliv sredstava koji će izgubiti donošenjem "nepušačkog zakona".
pa ti budi gazda, dopusti jednu cigaretu i - plati!
pričao nam je poznanik koji ima kafić u Mokricama: drugi dan provođenja Zakona u Sloveniji, prazan kafić, ulazi mu žena s cigaretom. Pet minuta ga je nagovarala, te prazan kafić, te tek je započelo, te ovo, te ono... Konobar je bio neumoljiv.
Sreća njegova; žena je bila inspektorica!
a i ja bih se prijavila da budem patrola 8)
Funkcionirat će vjerojatno isto kao i vani - pušenje ispred kafića, pušenje u londonskom Heathrowu samo u onim kapsulama, kao i nepušenje u kinu, u uredima itd. Tj. postat će normalno nepušenje, a pušenje će postat iznimka na način da će se pušači morat... snalazit, kao dosad nepušači.
Mislim, ništa od toga nije rocket science da stvar ne bi funkcionirala - pitanje je samo političke volje, a izgleda da je ima. Sjetite se npr. WC-a i one odredbe da se za WC-e u kafićima mora potpisivat svaki sat ko je kontrolirao ima li WC papira itd. I ja sam prije bila sklona smijat se tome, to je neprovedivo, nije to naš "mentalitet", a vani su ljudi kao puno čišći - i gle čuda, za godinu-dvije, po principu kazni - sve čisto, ima WC papira, ima sapuna... Kao da se ne radi o istoj zemlji i istim ljudima. Stvari se mogu promijeniti, hvala Bogu.
Je, dok god prometna policija dozvoljava, čini mi se, i do 0,8 promila alkohola u krvi- stvar funkcionira odlično!Meni je najveća engima bila kako će se zabrana pušenja provoditi u Italiji... A gle čuda, kod njih stvar funkcionira odlično.![]()
Mogu, samo ih opali po džepu i gle promjene.
Tragično je to da se to sve ne radi baš prvenstveno zbog zdravlja ipak.
Ja iskreno sumnjam da će netko prestati pušiti zato jer je vlast to zabranila na svim javnim mjestima, samo će se snalaziti na druge načine. U biti, vuk sit i koza cijela, državna blagajna i dalje puna od prerađivača duhana, usklađeni smo sa Europom, a nepušači uživaju.
Po meni bi ovakve mjere trebale ići u paketu sa poticajima pušača da prekinu s pušenjem, a ne samo da se osjećaju kao prognane životinje.
Ja mislim (ako sam dobro shvatila) da bit ovog zakona ni kod nas ni u inozemstvu nije nagovoriti ljude da ne puše, nego spriječiti ih da svojim hobijem-navikama-ovisnošću-guštom-čimeveć truju druge.Dijana prvotno napisa
Bit je u tome da svatko ima pravo na upotrebu javnog prostora bez opasnosti od narušavanja zdravlja.![]()
a do sada smo mi bili prognani...
kako Marta kaže, dosta mi je više da u 2:30 perem kosu i odjeću ostavljam ispred vrata.
i da poslije svakoga izlaska moram oprati jaknu i čekati da se osuši kako bih opet mogla iz kuće...
Meni je jako drago da će biti još manje mjesta gdje pušači mogu trovati sebe i druge i podržavam novi zakon, ALI iskreno se nadam da sad neće nahrupiti roditelji s djecom u birceve. :/ Pušilo se ili ne pušilo, to stvarno nisu mjesta za djecu.
A ja smatram da je broj pušača u ovoj zemlji prevelik, a da ne bi trebalo pokušati primijeniti još nekakve mjere osim restriktivnih.Ja mislim (ako sam dobro shvatila) da bit ovog zakona ni kod nas ni u inozemstvu nije nagovoriti ljude da ne puše, nego spriječiti ih da svojim hobijem-navikama-ovisnošću-guštom-čimeveć truju druge.
Hoće, hoće, 2x porasla prodaja onih žvaka i sl. po ljekarnama nakon 2 novinska natpisa. Bit zakona je zaštiti nepušače, ali i logistički otežati pušenje i time smanjiti broj pušača jer je to za sve nezdravo i izaziva državi zdravstvene troškove u liječenju bolesti izazvanih pušenjem i stimulirati što više pušača da prestanu pušiti.Sanja prvotno napisa
Uvjerena sam da će se i ovo promijenit, pa kao što se mogu na teret države liječiti druge ovisnosti, i ova će (tipa subvencioniraje terapija za nepušenje i sl.).Dijana prvotno napisa
e, da, kapsula za dvije do tri osobe košta 10000 dolara.
muž naručio za firmu.
nitko sretniji od mene ako se ovaj zakon realizira![]()
Slažem se, bit zakona je zaštita nepušača, a ostalo bi spadalo u poželjne popratne pojave.ina33 prvotno napisa
S druge strane, postoje akcije kojima je bit borba protiv pušenja i u tim akcijama su pak nepušači sporedni, iako naravno da se i njih tiču.
Kužiš što sam htjela reći? (Priznajem da nisam baš jasno napisala.)
Uglavnom, svi pušači koje poznajem tvrde da ne puše u društvu nepušača i pogotovo djece, pa uopće ne znam u čemu će biti problem ako u kafićima zabrane pušenje.Ionako sigurno ne bi zapalili ako za susjednim stolom (ili pogotovo svojim) vide nepušača.
![]()
Radujem se zraku bez dima cigarete, ali kao bivši pušač suosjećam s pušačima i voljela bih da vuk bude sit i ovce na broju, ako je moguće. Zato bih glasala za pokoji birc s dozvoljenim pušenjem. Takvi prostori bi ipak dali neke poželjne popratne pojave odvikavanja, jer, kao bivši pušač mogu reći da si nikada ne bih priuštila te tor uvjete, ma koliko me niski nikotin zvao da zapalim.
Ali, tko voli nek izvoli.
AM, mislim da to sada neće biti implementacijski moguće jer se tako pokazalo i ovo s odijeljenim djelovima za pušače i nepušače - na kraju se to pretvori u sve za pušače. Bit je zakona smanjiti pušenje - kako ja to čitam - znači smanjiti broj pušača, a za pušače - kapsule ili pušenje izvan prostora. Suosjećam i ja s pušačima, kao što su i pušači samnom suosjećali, ali bit je u promjeni paradigme - od samog suosjećanja slabe vajde meni tada bilo, a slabe vajde i pušačima sada.
Mislim da je utopija ovo s vukom i ovčicama, oću reći. I ja sam tada znala petkom navečer kad su mi oči suzile i šminka se topila izlazit ispred kafića da se malo oporavim od svega. Sad će doći do promjene uloga, a ja se iskreno nadam smanjenju broja pušača.
došlo bi do raslojavanja prijateljstava ili bi opet nepušači bili - žrtve.AdioMare prvotno napisa
Ako hoćemo održati ekipu i nerazdvojiti se, netko će morati popustiti.
E, pa... budući da pušač MORA zapaliti, opet će nepušač s njim u pušački kafić kako bi se druženje održalo i opet smo - nigdje.
da, da bude kao do sada ali obratno-onaj kafic u ilici, eli's, da se tamo smije pusiti a u milion ostalih ne smijeAdioMare prvotno napisa
![]()
A propos tor uvjeta - isto su se vjerojatno osjećali i nepušači prije stjerani u dijelove rezervirane baš za nepušače, dok je pušenje bilo default. Poanta je jednostavno da je zdravije ne pušiti i da su valjda manji profiti od prodaje cigareta i zarade za državu od tih trošarina od troškova liječenja komplikacija u konačnici pa su zato državni regulatori konačno tako intervenirali. Na kraju se to isto često svede i na čistu računicu jer ovo je prvi put da svjedočimo krahu neke industrije jer je nezdrava... ili se ja varam i već je bilo tih primjera, a sad mi ne padaju napamet.
To će se vjerojatno i dogoditi, ali nakon što defaultno i normalno ponašanje bude nepušenje - pa nek se onda otvaraju kafići/pušinioce. Znači, u nekoj daljnjoj budućnosti.mikka prvotno napisa
Yes. A ako baš mora zapaliti - pa pričekaćemo ga tih 5 min što izađe vani. Ko što je ekipa i mene čekala kad sam išla vani nadisati se - opet smo se družili.apricot prvotno napisa
A pušačima će vjerojatno postati normalno i očekivano ponašanje to - da izađu vani i zapale - kao što je prije godinama bilo normalno i očekivano to da nepušač udiše dim. Tj. nakon 5 godina primjene zakona neće biti ni očekivanja da će se u javnom prostoru moći sjediti i pušiti - tako ja to vidim.
joooj, jedva cekam :ceznutljiv pogled u daljinu:
Meni je, hvala Bogu, na radnom mjestu ovo skroz postalo normalno i ne kužim da je samo pred par godina bilo moguće išta drugomikka prvotno napisa
. Gotovo je pa nezamislivo da se puši i sjedi za radnim stolom..
apropos svega...davno je donesen zakon koji kaže da se moraju odvojiti mjesta za pušače i nepušače...pa su najavljene i visoke kazne za gazdu birtije...za neposlušnog pušaća nešto manje...i?
jel se nešto promjenilo?
meni je baš drago kako većina vjeruje da živi u pravnoj državi koja poštuje svoje zakone...ja sam u opoziciji što se tiče toga...![]()
A ja ne idem sada i jedva čekam da postanu slobodni...ivanic prvotno napisa
Ja sam već "popušila" od kada doma ne pušimo. Ekipa se odavno rasula.apricot prvotno napisa
![]()
Nije i zato je vrijeme za radikalnije mjere.petarpan prvotno napisa
Sad ćete se opet okupiti kad ekipa lagano prestane pušitiAdioMare prvotno napisa
.
x. odvajanje mjesta nije dovoljno jer se u zatvorenom prostoru zrak miješa.Loli prvotno napisa
Neke poštuje, neke ne. Ovaj je politički EU high-profile, sigurno će pratiti kako ide implementacija i taj će se poštovati. Sve di se kontrolira primjena i kažnjava nepdridržavanje poštuje se dok nisi okicama trepnuo. Sve di se toleriravaju iznimke, nema kontrole - papazjanija po starome.petarpan prvotno napisa
... i spike da to nije "naš mentalitet". A u stvari - sve je turbo jednostavno.
oprosti ali na mentalitet se moram nadovezati...jer se doteplo svega i svačega od svakuda i sa sobom donjelo isto svega i svačega...
i nitko takvom metalitetu neće stati na rep ukoliko kontrole provedbe zakona ne budu dosljedne i 100% aktivne na terenu...
jer ćemo i dalje imati našeg čovjeka sa "mentalitetom"...koji gleda samo svoju prćiju...navije narodnjake i izbaci lakat...parkira svog ML-a na parking za invalide...gura se preko reda kod doktora,u pošti,na mupu...ne dira ga ni za živu silu pokoja trudnica, bakica, invalid,dijete....
ja uvijek kažem-živi bili...
Potpis veliki.apricot prvotno napisa
ja ne znam gdje su u svemu tome ljudska prava
kuzim ja da nepusaci imaju pravo bit u prostorima ukojima se ne pusi
ali zasto i pusaci ne bi imali neka prava - recimo pravo na to da budu u prostoru u kojem se pusi![]()
smijesne su mi sve ove zabrane
sve smjesnije i smjesnije
i vec mi je pun kufer ove drzave
djz petrapanpetarpan prvotno napisa
dobijem ospice na ovakve recenice cansa rijec
pa na kojem bi nam stupnju civilizacija i kultura bila da nije tako i da se ne "dotepe" svega i svacega od svakuda i da sa sobom ne donosi svoj mentalitet i kulturu???
Mukica, hvala ti na ovome što si napisala.
Pa ovako - MM je pušač (oko 10 cig dnevno), a ja sam neki kvazi (par dana ne pušim pa pokurim 5 jednu za drugom, bljak, ali tako je), u našoj kući se ne puši (osim ako nam netko dođe navečer dok klinci spavaju), ako uđem u kuću nepušača i ako sam tamo cijeli dan, ni pomisliti neću na cigaretu dok MM će izaći na balkon, terasu ilištoveć. Dakle poštujemo i pušače i nepušače. MM i ja smo mislil kako bi trebalo ostaviti nekoliko kafića za 'dimiti pršute' pa nek' tamo odlaze pušači, a ovi ostali da budu nepušački.
Pred 15 godina, kad sam 1. put bila u Singapore-u, tamo je pušenje na javnim mjestima i po cesti zabranjeno i prihvatila sam to kao normalno. Mogla sam pušiti samo u svojoj hotelskoj sobi i možda na par mjesta u cijelom gradu, ali nisam htjela spavati u zagađenom prostoru. I svi, ali svi su se toga pridržavali. Godinama sam tamo letjela barem jednom mjesečno i zanimljivo je kako mi se, pri slijetanju, samo uključio 'off switch'
i na cigaretu nisam ni pomišljala, tako će se mentalitet ljudi promijeniti i ovdje samo treba malo prakse
![]()