ja, MM, moja mama, moja sestra, njene prijateljice (3kom), moje prijateljice (4 kom), moj rođak i njegova žena , prijatelji (7kom)
svi smo nepušači
i bratova cura
i svi idemo u kafiče na druženja
ja, MM, moja mama, moja sestra, njene prijateljice (3kom), moje prijateljice (4 kom), moj rođak i njegova žena , prijatelji (7kom)
svi smo nepušači
i bratova cura
i svi idemo u kafiče na druženja
a znamo i zaštoDijana prvotno napisa
Da, sad budu nagrnuli.Još budu obrtnici zadovoljno trljali ruke, tek sad će imati pravi biznis.
Mozda je to upravo zato sto se na kafice gleda kao pusacke zone, a ne mjesta gdje se moze u miru popiti caj i procitati novina....a da ne dodjes doma i mirises ko pepeljara danima poslije toga.![]()
Hocu reci, ja ne vjerujem da ce toliko opasti broj posjeta kaficima...mislim da je primarna ideja kod vecine ipak otici na jutarnju kavu ili druzenje.
Vec duze vremena se i u Austriji o ovome raspravlja. jos nista nije definirano, ali vjerujem da i nas u buducnosti ceka ovakav zakon.
A buduci da i sama mrzim taj osjecaj kad po zimi s djecom hoces negdje uci i ugrijati se toplom kavom ili cajem pa onda pola sata provirujes nosom gdje je zadimljeno, a gdje ne.....mogu reci da jedva cekam totalnu zabranu.![]()
ova ideja o pusackim i nepusackim kaficima mi se cini vec u startu promasena.
pasti će im promet za 10% onih okorjelih pušača koji ne mogu izdržati 30 min bez nikotina
ostali će se prilagoditi, izdržati će da ne zapale
i to je dobro i za njih
19 cigara/dan je bolje nego 20 cigara/dan
i još neka kafići stave kolače u prodaju...
garatiram da će promet biti fantastičan!
To i ja mislim.
ustvari, nisam sigurna u ovo o padu prometa. Ako padne promet za deset posto pusaca, mozda se to nadoknadi povecanom posjetom nepusackog dijela populacije.
Super su mi ove statistike, procijene i savjeti...daj mi reci od kud to kopaš ?MGrubi prvotno napisa
Meni užasno smeta prolaziti Trgom veselih tanjura u KC-u jer mi se i usput želudac digne od mirisa hrane (nisam trudna, hvala na eventualnom pitanju) a kamoli kada je pomiješan s duhanskim dimom. Takvih situacija jedva čekam da se riješim.
Bit će mi drago ako negdje budem mogla sjesti i bez pepeljare popiti kavu. Nadam se da će takvih biti 60% mjesta.
Ljudi, ruku na srce, nije li vam to dovoljno? Nećeš ući u "Fuj-fuj" kafić, nego u "Mio-miris" i svi sretni i zadovoljni.
Eto, vi obrtnici (anledo i ostali) koji kukate, dobili se ideju, kolače u asortiman, pa da vidiš.
Vidim da je marival napisala kako mame s djecom sjede dugo u kaficu i potrose deset kuna samo.Govorimo li mi onda o problematicnoj populaciji, alkoholicarima ili nekome trecemu tko ce odustati od posjeta radi zabrane pusenja?
Ne pitam radi provociranja nego me cisto zanima o kakvom profilu gostiju pricamo kad se govori o boljoj zaradi, a nije ispijanje caja u pitanju?
dijana, svima nam je žao obrtnika koji će ovime (više ili manje) biti na gubitku ali ne vidim kako to opravdava nastavak diskriminacije nepušača.
kruške i jabuke.
I još nešto... prognali smo cigaretu iz domova, mičemo je s ceste, (za to najviše navijam) javnih ustanova...
Dozvolite tim ljudima koji su ovisni o nikotinu da žive zdravije jer su tako sami odlučili, a ne jer ih se protjeruje kao zvijeri. Dozvolite im njihove prostore za pušenje i ne zalazite tamo.
Evo, Adiomare je dobro napisala. Mislila sam na postojanje nekakvog izbora. Prije jedni nisu imali (gotovo) nikakvog izbora, sad nemaju drugi. Pa i pušači su ljudi.Nadam se da će takvih biti 60% mjesta.
Ljudi, ruku na srce, nije li vam to dovoljno? Nećeš ući u "Fuj-fuj" kafić, nego u "Mio-miris" i svi sretni i zadovoljni
Kapsule?AdioMare prvotno napisa
ja gledala na telki staru snimku Dnevnika iz 60-tih, prilog ide iz neke srednje škole, a profesor za katedrom u razredu najurednije puši..to je danas nezamislivo pa će za koju godinu biti nezamislivo da se puši u javnim prostorima, a posebno tamo gdje se konzumira hrana, pri tom mislim i na kafiće i na restorane
osim toga, ako je nedvojbeno dokazano da pušenje uzrokuje cijeli niz bolesti, od srčanih do raka pluća i to ne samo za pušače nego i za pasivne pušače i za nerođenu djecu ako majka puši i da se otrovi izlučuju u mlijeko kad majka doji onda je logično ne samo da se ne puši na javnim mjestima i da se truju ostali nego i da se zabrani uopće pušiti..jer ako je zabranjeno primjerice pušiti marihuanu jer je to navodno javno-zdravstveni problem koji može dovesti do težih ovisnosti (pazi ovo, pod prijetnjom zatvorske kazne) onda kako može biti (zakonski) dozvoljeno da majka koja doji puši..onda je najmanje što se može napraviti da se zabrani ugrožavanje nepušača od strane onih koji puše
AdioMare, srodna dušoAdioMare prvotno napisa
![]()
OT, neki dan u avenue mallu mi je skoro pozlilo od lošeg zraka, imam osjećaj da ventilacija iz garaže ide ravno u prizemlje![]()
jedva čekam novi zakon :D
a obrtnici budu valjda preživjeli, ja im napravim prometa za dva pušača
ili ponešto od jednog i drugogDijana prvotno napisa
![]()
odn.ove "kutije" za pušače...baš sam nedavno čitala da ih je jedan naš poduzetnik nabavio svojim djelatnicima...
i nekak mi se čini da će ih, gdje bude prostorno moguće, postavit po birtijama...
a s druge pak strane , šta mi vrijedi čisti zrak po birtijama i shopping centrima, kad čim izađem na ulicu udahnem malo dioki-mirisa, malo plive, malo auspuha...![]()
ocito nisi upoznata s time sto je sve potrebno (koje minimalne tehnicke uvjete) predvidjeti i ispuniti da bi se u caffe baru mogla sluziti hrana (mi sluzimo samo besplatne slance uz pivo i kekse uz cas i kavu i za to smo morali ishodovati 5 razlicitih potvrda, a otac djeteta je morao proci dodatnu sanitarnu (koja kosta otprilike duplo nego ona obicna za birtiju) i to samo zato da bismo castili redovne gosteDijana prvotno napisa
nasi gosti (a kafic je lokalni, kvartovski, doduse nadaleko poznat po izvrsnoj kavi) su mahom poslovni ljudi iz okolnih tvrtki i penzionersko stanovnistvo kvarta - nimalo zainteresirani za kolace: zele kavu ili gemist i zele pusiti
ljeti je terasa puna mama s kolicima jer je dvoriste ogradjeno potpuno od ceste pa sluzi vise kao djecje igraliste neko kao terasa kafica
ma nebitno je to sve - bitno je jedino da me umaraju te odokativne procjene koliko ce to tocno sitnim obrtnicima promet pasti, a kad bi prognoze i bile takve optimistince (10%) nama bi i to bioo dovoljan razlog za zatvaranje posla (jer tih 10% bi nas stavilo ravno u gubitak, ionako jedva prezivimo zimu i sa tih vama sitnih 10% dodatnog gubitka taj posao vise ne bi nosio tu jednu, prosjecnu placu, kad poplacas sve redom i legalno)
ja moram ponoviti, i kao pusac sam za zabranu pusenja svugdje, osim na mjestima razonode i cini mi se jedino posteno pustiti ljudima da izaberu hoce li slobodno vrijeme provoditi u zadimljenom ili nezadimljenom kaficu
ne pada mi napamet nekoga namjerno odvikavati od pusenja i zalagati se za uskracivanje sitnih gusta pod krinkom da je to za njega dobro i zdravije
koliko god to nepusacima tako izgledalo - pusaci ipak nisu maloumni i sami ce donositi odluke o tome kada i da li ce prestati pusiti
tim vise mi je to blesavo u drzavi koja gadno zivi upravo od duhanske i alkoholne industrije
LOL sorry, i sama sam shvatila puno prekasnoDijana prvotno napisa
![]()
![]()
a moj post je bio preopsiran, struktura licnosti mi je takva da lose reagiram na zabrane 8)
ma ja bih najradije zakonom zabranila predsjednika vlade, njegove potpredsjednike i koalicijske partnere.
jer oni ugrožavaju moje zdravlje. duševno.
super, imate terasu, pa postavite na nju pokretne plinske grijalice pa će pušaći pušiti na terasianledo prvotno napisa
Ovo sam željela reći.ne pada mi napamet nekoga namjerno odvikavati od pusenja i zalagati se za uskracivanje sitnih gusta pod krinkom da je to za njega dobro i zdravije
koliko god to nepusacima tako izgledalo - pusaci ipak nisu maloumni i sami ce donositi odluke o tome kada i da li ce prestati pusiti
Stvarno je nadobudan onaj tko misli da će zakon biti taj koji će pušača konačno osvijestiti da se ostavi cigarete, koliko god zastrašujuće zakon djelovao.
nema tu rješenja, uvijek će se netko osjećati ugroženim.
pušači - nepušači
dojilje - nedojilje
sjedaličari - nesjedaličari...
popis je dugačak, a zakon bi trebao biti isti za sve.
mene je ugrožavao dosadašnji, slađanu će ovaj novi...
jedna od nas dvije mora patiti...
Grubi, ja sad tebe uopće ne razumijem. Po tebi je pušenje u redu, samo ne u zatvorenom već na otvorenom prostoru?MGrubi prvotno napisa
Zar nije logičnije dozvoliti pušaču neka se zatvori zajedno sa istomišljenicima u jednom prostor i ne ispuhuje dim u lice niti slučajnom prolazniku?
apricot prvotno napisa
![]()
A sada ozbiljno: postoji li ipak nešto što se može učiniti da ne pati ni jedna?
ne znam...
ja kužim da ne mogu nekome uskraćivati gušt i tjerati ga da prolongira svoju želju.
sjetim se kako je meni kad Orka neće zaspati, a ja napikirala čokoladu čim zatvori oči...
sretna sam zbog novog zakona, ali sam tužna zbog slađe...
daAdioMare prvotno napisa
na otvorenom prostoru ja nisam "prisiljena" pušiti
niti konobar/rica
i to je uredu
Meni se cini manje vise fer ova ideja o pusackim kaficima. S tim da mi se to cini kao nemoguca misija....jer bi se vecina kafica vjerovatno registrirala kao pusacka. Zato sam napisala da mi se ideja cini kao osudjena na propast. Mozda da se dozvola da samo odredjenom broju kafica? Kako bi se to uopce sprovelo u djelo? I sta bi to znacilo za npr. mjesovito drustvo koje odluci popiti kavu? Svatko u svoj "cosak"?![]()
Oooooo, napuše se nepušači i na otvorenim terasama. Ne odleprša taj dim baš brzinom svjetlosti. Ja bih u nepušačkim bircevima koji imaju terase, zabranila i na terasama. A pušačkim bih dozvolila.
Jedino, priznajem, ne znam kako bi se u praksi provelo odvajanje pušačkih i nepušačkih birceva, sigurno bi bilo trganja za pušačke. :/
mješoviti na terasu
ili neka se pušači strpe, valjda im nije ovisnost važnija od druženja?
Znaci preostaju samo radikalije...I dalje osnova problematike lezi u ugrozavanju zdravlja svih onih koji su u pusacevoj blizini. I, bojim se da tu nema nikakvog kompromisa. :/
Ja ne znam kako bi se to provelo u praksi, što ne znači da netko drugi to ne zna.
Ali zašto mislite da nepušački kafići ne bi uspjeli ako ima toliko nepušača i ako oni vole ići u kafiće, što se cijelo vrijeme tvrdi :?
Nepušačke kafiće bi država trebala poticati nekakvim poticajnim mjerama tipa manjeg poreza, većeg broja potrebnih dozvola za otvoriti pušački; ili jednostavno zadati broj pušačkih/nepušačkih kafića na nekom području.
i mislis zimski promet moze opravdati i grijanje unutra (za nepusace kojih nema) i grijanje na terasi (za pusace koji ce se ipak smrznuti ispod tih lampi i zasigurno nece sjediti onoliko dugo i popiti onoliko puno koliko to rade unutra na toplom) :/MGrubi prvotno napisa
osim toga, dozvola za terasu takodjer kosta, a sponzorske tende i suncobrani se zimi vracaju...
necu vise, nisam imala pojma da mi taj prijedlog zakona toliko ide na zivce i ugrozava miran posao ocu mog djeteta
meni jedna od najljepsih slika iz amerike je da smo mogli ruziti cijelu noc i tako fino mirisati na ruze (i neke druge mirise koje pustaju u klubovima) a ne na dim i sl.
u potpunosti podrzavam zabranu.
Pa dogovore se, ja kad sam bila s pušačima (nas par nepušača i par pušača) uvijek smo išli na nepušački dio. I nisu imali ništa protiv. Zapale poslije i sve pet.Svatko u svoj "cosak"?
Jedva cekam. Meni osobno ne bi smetalo da imam pusace u uredu, i ako zapale 2,3 na dan...Ali mrzim kada su mjesta na koja idem sa H zadimljena. A MM je pusac, pa se nadam da ce konacano smanjiti/prestati, jer ionako pusi samo u kaficima.
Zorana ne govorim o problematičnoj populaciji jer alkoholičari piju pred dučanima i djeca se boje prolaziti pored njih ( sada će ih biti i više )Zorana prvotno napisa
Govorim o normalnoj populaciji, koja radi ili živi u blizini mog kafića i koja 3 puta u tjeku dana uđe kod nas ... ( nije stvar u pijenju alkohola jer je pago skuplji od konjaka)
mame sa djecom to sigurno neće učiniti 3-5* na dan, pozvati rundu za 5-10 poznanika koji su trenutno u kafiću ... a uz to kafić kakav je moj i nije mjesto za mame sa djecom ( neke cure su bile pa znaju o čemu govorim )
Mi smo dnevni kafić i navečer je inače vrlo malo posla ( možda sada budu dolazili roditelji kada uspavaju djecu)
Vikendima isto tako jer okolne firme ne rade ...ni subotom ni nedjeljom a i u vrijeme terase mame uglavnom donesu kavu od doma i sjede u obližnjem parku jer djeci i nije mjesto u kafiću pa neće oni mirno sjediti i piti kavu![]()
zato ponovo kažem da je po meni jedino rješenje pušaćki i nepušaćki kafići ... isto kako postoje alkoholni i bezalkoholnimesni i bezmesni, kineski i meksički ... pa ko kako voli
![]()
Ali nisi prisiljena pušiti niti u isključivo pušačkom kafiću! Odnosno, tek tamo nisi. Na ulici ipak možeš proći kao ja na Trgu veselih tanjura u KC.MGrubi prvotno napisa
Ma, je imMGrubi prvotno napisa
![]()
Kod mene (10 godina u kući ne pušimo mi, a zadnjih 6 nitko) neki ljudi dođu još samo za rođendane, ili isključivo kada možemo sjesti vani, a razlog pogađate.
E, sad, mogla bih ja reći tko ih šiša kada im je cigareta važnija od mene, ali isto tako znam da im je cigareta važnija od njih samih. Da nije tako, ne bi ni pušili, i unatoč svemu tome ti ljudi ne mogu nestati iz mojih srca samo tako.
s jedne strane me jako veseli mogućnost da s klincima odem u nezadimljeni kafić
inače, meni u lokalnim birtijama donose kavu ili naveče pivo a da me ni ne pitaju - samo dignu obrve u stilu "kao inače?" -to govori dovoljno o tome koliko često sam tamo, ali samo u vrijeme otvorenih terasa, zimi idem gotovo isključivo bez djece unutra, što znači vrlo, vrlo rijetko (jer mi je teško organiirati čuvanje i za puno bitnije stvari od ispijanja kavice)
s druge strane, izgubit ću varijantu nalaženja s priateljicama koje ne mogu izdržati bez cigarete - one ne dolaze kod mene jer se kod nas u stanu ne puši, nego se nađemo u lokalnom bircu - ja se zadimim, ali se zato vratim u mirišljavi stan![]()
ne znam kako ćemo se sad organizirati jer ja i dalje u svom stanu neću dozvoliti pušenje, sve će ovisiti o njihovoj prilagodbi na novu situaciju :?
moram priznat da me kopka pa pitam sve vas koje stalno ponavljate odlazak u kafiće s klincima...kao sad ćete s klincima moći sjesti u nezadimljeni kafić jer prije niste mogle...
šta klinac ima raditi u kafiću?
Bilo bi lijepo kad bi postojali nekakvi child friendly kafići u kojima bi bilo nekakvog sadržaja za djecu, ili barem više prostora pa da se djeca mogu neometano kretati. Ja sada ne znam kafić koji bi bio OK za djecu, pušilo se u njemu ili ne.
mirjana - vjeruj mi da ugostiteljie pogotovo malih kafića ne veseli kao tebe mogućnost da sa klincima dođeš u nezadimljeni kafić ... jer prolivenio, razbijeno, izgrižen ili izgužvani šećer nimalo ih ne veseli ... pa nije kafić za djecu ( ako nije baby frend tipa sa igraonicom i kutkom za dojenje (( moja tajna želja otvoriti slično ))
- ja sam pokušavala i imala bojanke i bojice, male autiće i igračkice - samo da starci na miru popiju kavu ... ali nije funkcioniralo jer je premali prostor mog kafičića....