Sve što mogu je citirati tvoj komentar i zamoliti te da se i sama tako odnosiš preba drugima.sladjanaf prvotno napisa
Sve što mogu je citirati tvoj komentar i zamoliti te da se i sama tako odnosiš preba drugima.sladjanaf prvotno napisa
Zato, jer si implicirala, da sladjanaf ne treba ni pisati na ovom topicu jer nema dovoljno istomišljenika.MalaBuba prvotno napisa
pa kao da ja to ne znam.Sanja prvotno napisa
pa sam zato ljuta.
i zadržavam pravo biti ljuta, bez obzira na nezdrave navike.
Jok. To je bio rezime. Komentirala sam njene komentare, a nije teško zbrojiti koliko vas ima slično mišljenje.Dijana prvotno napisa
Nikog ja nisam vrijeđala (ponavljam se)
vidim,na ovom topicu,pušači su živčani, sigurno im treba cigareta...nepušači su isto živčani, treba li i njima jedna?!![]()
šalu na stranu...mene osobno više brine zrak koji udišem svaki dan iz diokija...i ugrožava moje zdravlje gore nego 100 cigareta...ajmo zabranit dioki! ili mu nać alternativu.koja je po defaultu zdravija.
tak sam i za pušenje...nek postoji neki kutak u kojem se smije. pa makar kapsula...ili odvojena prostorija...ili podjela ugostiteljskih objekata na pro i contra...ili...dovitljiv smo narod...sigurna sam da ćemo se snać...
stvarno nastojim, no kad me netko prozove maltene bolesnom zbog mog mišljenja, onda nekako nemam vremena smisliti odmjereni komentar.Loli prvotno napisa
molim vas (ponovo) da raspravu podignemo s nivoa prepucavanja na osobnoj razini.
Znači, zbrajaš tko kako misli, tko je "na čijoj strani"? A zašto? Nisu li sva mišljenja jednako vrijedna?
Jesu. Jel sad bilo dosta ovog prozivanja?Dijana prvotno napisa
Mislim da neće biti ništa od odvajanja kafića: na pušačke i nepušačke.Meni se cini manje vise fer ova ideja o pusackim kaficima. S tim da mi se to cini kao nemoguca misija....jer bi se vecina kafica vjerovatno registrirala kao pusacka.
Poznajem samo jedan takav kafić čiji je vlasnik uložio ogromnu svotu novaca da bi realizirao tako nešto (jer je potrebno sasvim (dakle zidom ili staklom) odvojiti pušački od nepšušačkog dijela (potpuna adaptacija prostora) te osigurati kvalitetan sustav izolacije (koji mora zadovoljiti nove zakonske norme) u pušačkom dijelu koji košta puno. Možda će Zagrepčani u cijelom gradu imati jedan ili dva pušačka kafića koji neće moći ugostiti sve željne duhanskog dima. Ali vjerujem da će se pušači vrlo brzo naviknuti na novonastalu situaciju i da sve zajedno neće biti tako dramatično kao što se sada čini.
I ono što muči ugostitelje, Sanja je to već spomenula, promet će vjerovatno u samom startu opasti, no ubrzo će porasti i vjerujem da će zarada biti i veća nego do sada.
Neusporedivo je ljepše i lakše živjeti bez duhanskog dima.![]()
pih to je tvoje osobno mišljenje koje ne moraju svi dijeliti.sladjanaf prvotno napisa
Tebi je kafić za tračanje i pušenje, a netko baš voli sa obitelji doći i popiti kavu i sok, pojesti kolač, otići zajedno u restoran.
Nisam ni na jednom kafiću vidjela znak da je djeci zabranjen ulaz niti igdje piše da nije predviđeno za obiteljska okupljanja.
slazem se s fritulicom. kad pocne izlaziti onih 70% gradjana kojima je dosada smetao dim u birtijama.. evo ja prva! cijela moja sira obitelj (ima nas preko 50) ne pusi, i ne idu u kafice jer im smeta dim, a da ga nema normalno da bi isli. a koliko mogu popiti, pojesti.. ajme.
Još bih dodala da ne znam koliko ima smisla jedna takva investicija, kad je u spomenutom kafiću uvijek krcat onaj nepušački dio.fritulica1 prvotno napisa
u njujorku postoje i restorani u koje ne mozes doci s djecom, i to mi je sasvim u redu. izbor je jedna divna stvar, iako nakon ovih 250 postova stvarno ne znam kako bi funkcionirao u praksi.
Ok, ajvi.![]()
Ja se primjerice uopće ne slažem sa sladjanaf, smatram da je zabrana pušenja u kafićima POZITIVNA stvar, ali da bi trebalo ostaviti nekog prostora za pušače. Sad na koji način, gdje, kako, ne znam. Ali ne potcjenjujem njeno mišljenje, niti ću je pokušati uvjeriti da je u krivu. Žena je iskreno priznala, ja pušim, i ne slažem se s tim prijedlogom zakona, jer će mi oduzeti neke gušte u životu. Nije vrijeđala nikoga. A to što je njeno mišljenje ovdje sablažnjivo, drugi je par rukavica.
da, to jest moje osobno mišljenje kojeg se ja osobno pridržavam. i čemu omalovažavanje?dorotea24 prvotno napisa
Pa upravo je ovdje srž problema. Ako je pušenje cigareta dokazno trovanje zašto onda ljudima koji to ne žele ograničiti kretanje. Nikada mi to nije bilo jasno.sladjanaf prvotno napisa
U vrijeme dok sam pušila u mojoj školi su predlagali da se uvede pušenje samo u zbornici i ja sam izričito bila protiv.
Ja mislim da je ustvari najveći problem u ovisnosti. To bi bilo kao da meni netko zabrani jesti čokoladu.![]()
Htjedoh reći ventilacije.te osigurati kvalitetan sustav izolacije![]()
fritulica1 prvotno napisa
![]()
ja sam, pak,mišljenja da bi više "koristi" bilo od maksimalnog poskupljenja cigareta...jedna kutija 100 kn. pa tko voli...
Jedino tako bi mogli funkcionirati pušački i nepušački kafići, dakle postavljanjem nekavih visokih kriterija s time da se onda većina ugostitelja predpostavljam ne bi opredjijelila za tako veliku investiciju.fritulica1 prvotno napisa
Kada se ne bi takvi kriteriji nametnuli dobili bi smo nešto slično kao u ono doba kada trgovine nisu smjele raditi nedjeljom pa se nekima dozvolilo i onda je nastao pravi krkljanac.
Upravo tako.dorotea24 prvotno napisa
Ja mislim da će ovo biti sljedeći korak...na žalost pušača.petarpan prvotno napisa
Moram priznati da bi mi sve ove mjere puno teže pale unazad par godina, dok sam živjela u Hrvatskoj i dok sam pušila. Tako da razumijem pušače, neće biti lako na samom početku ali s dr str. moram opet konstatirati da je nepušački život puno lakši i ljepši. Isplati se "žrtvovati".![]()
Za sve one koji lupaju bez veze !
Ceh ugostitelja i turističkih djelatnika Hrvatske obrtničke komore, r u potpunosti podržava napore Vlade RH, kao i europskih institucija, koje ovom mjerom u zemljama EU pokušavaju svojim građanima omogućiti što kvalitetnije zdravstvene uvjete. «Ceh ugostitelja i turističkih djelatnika HOK-a, ispred 16.000 obrtnika ugostitelja, njihovih zaposlenika i obitelji traži od Vlade racionalno i ne prebrzo donošenje ovog zakona, jer se njime direktno ili indirektno zadire u egzistenciju gotovo 100.000 zaposlenih i o njima ovisnih ljudi.», ističe predsjednik Ceha Vili Šaina.
Ceh ugostitelja i turističkih djelatnika tražit će od Vlade RH partnerski odnos sa zakonodavcem kao i uvažavanje njihovih prijedloga. Na dalje, Ceh će inzistirati da se kazne uvedu isključivo za prekršitelje, odnosno za one goste koji se ogluše na zabranu pušenja. Isto tako, bit će potrebno definirati prijelazni rok, u kojem će ugostitelji imati dovoljno vremena za prilagodbu. Tražit će se da i HOK, preko Ceha bude uključen u radnu grupu koja će raditi na donošenju zakonskih okvira za najavljenu zabranu pušenja. Također, predložit će se i konkretne mjere kojima bi obje interesne strane biti zadovoljene. U konačnici, smatra Ceh ugostitelja, treba voditi i računa da prema iskustvima zemalja koje su uvele zabranu pušenja, osim drastičnog smanjenja prometa dolazi i do zatvaranja ugostiteljskih objekta, a samim time i do povećanja broja nezaposlenih.
Uvažavajući činjenicu da postoji oko 5.800 restorana i gotovo 10.000 barova, u čijem udjelu preko 90% upravo najveći značaj imaju cafe-barovi, noćni i disco klubovi i barovi, čiji se najveći dio poslovanja veže za uživanje u duhanskim proizvodima, Ceh očekuje razumijevanje od strane zakonodavca, te korektan i partnerski odnos prilikom usuglašavanja stavova, gdje provedba ovog zakona treba biti postepena i s ponuđenim alternativnim opcijama za korisnike i davatelje usluga.
Iskustva drugih zemalja iz okruženja, pokazuju da ni druge zemlje nisu uspjele postići prvotni cilj ovog zakona, a to je smanjiti konzumaciju duhanskih proizvoda, a samim time i broj pušača. U Sloveniji, koja je uvela zabranu pušenja početkom kolovoza 2007. godine, svega je za 1% pala prodaja duhanskih proizvoda. S druge pak strane, pad prometa u ugostiteljskim objektima evidentiran je u prosjeku od 30% do 50%. Ugostiteljski objekti u pojedinim dijelovima Njemačke bilježili su pad prometa u početnoj fazi primjene zakona i do 70%. Slična situacija dogodila se i u Italiji.
S obzirom na svjetske trendove, ugostitelji su svjesni da je bilo pitanje vremena kada će takva restrikcija biti na snazi i u našoj zemlji. No, Ceh smatra kako je uvažavajući načela demokracije, teško objasniti ovakve zabrane i uskraćivanja ljudskih sloboda, kao i nemogućnost donošenja samostalnih odluka da li netko želi biti pušač ili nepušač. Ispravno bi bilo, zaključuje Ceh ugostitelja, omogućiti gostu izbor da boravi u ugostiteljskom objektu u kojem je dozvoljeno pušenje ili u onom u kojem je zabranjeno.
[/b]
TATA MATA prvotno napisa
nije li taj isti Ceh pokušao zaustaviti zakon od 0,00 promila?
Ja spadam u one (naivne, valjda) koji ipak vjeruju da će se broj pušača uvođenjem ovog zakona smanjiti...
Je...i uspio je vratit na 0,5 !MGrubi prvotno napisa
ja vjerujem da će se prepoloviti % porasta novih pušačaMaruška prvotno napisa
više neće biti cool : cigaret, kava i trač
cigaret će postati komplikacija
i svi će biti "cool" : kava i trač
i druženje
u našoj državi je društveni život kafića toliko jak da ga čak niti Crkva ne namjerava ugroziti zabranom rada kafića nedjeljom
nisu oni, nego koalicijski pregovori i borba za vlastTATA MATA prvotno napisa
osim toga mislim da njihov profit nije iznad moga zdravlja (mojih prijatelja, njihove i moje djece) i moje slobode kretanja
marijana draga .... mi iz šupljega u prazno
Smeta me izgužvani šećer jer ja svojim gostima ne stavljam 2 šećera na tanjurić već na stolu imaju za odabrati da li žele bijeli ili smeđi ili natren
Što se tiće te slastičarne koju spominješ naravno da treba zabraniti pušenje - tu je hrana( mislim da se ni nesmije tamo pušiti po zakonu )
Moj kafić ima 15 m2 konzumnog prostora i ti bi ga vjerojatno nazvala lokalnom birtijom sa stajaćim mjestima i šankom .... ali to je kafić sa šankom, sjedećim mjestima i kutkom sa kožnim krevetom i 3 taburea ... i u njemu ne obitavaju pijanci - ima svoju dušu i svoj čar i prehranjuje 6 ljudi od toga 3 djece![]()
nitko ovdje ne kaže da nepušaći trebaju sa svojom djecom biti doma u 4 zida ... već da daju ljudima pravo na izbor - i ugostiteljima i gostima ...
evo i super prijedloga za tebe - BIBO igraonica na velesajmu - klinci se igraju, roditelji se druže uz kavicu - pušenja nema i svi sretni
![]()
sladjanaf![]()
![]()
![]()
sofke > nije kafić mjesto za djecu nikoje dobi ( moje iskustvo sa vlastitim kafićem i trojicom sinova ) .... neki baby frendly club može biti
ili pub za djecu napraviti ... ( da je unosan već bi ga netko napravio)
Sanja < znaći u Beču si imala pravo na IZBOR
Sanja < bojim se da će taj zakon ugroziti egzistencije puno ljudi :/
a da država zatvori tvornice duhana i pokaže da stvarno brine o svojim građanima- :? kad ne bi najveću lovu od toga ubirali
ceh ugostitelja uvijek galami puno (s pravom), ali rijetko poluči uspjeh (nažalost)...
duhanski lobi?vjerojatno će biti preorjentiran na još unosnije tržište oružjem...![]()
Nemoj se ljutit MG ali:MGrubi prvotno napisa
- ti i jos neke osobe iznosite potpuno krive podatke na javnom mjestu bez grama srama,
- ne shvacas da isti ti obrtnici zapošljavaju ljude koji prehranjuju svoje obitelji (dakle ne radi se samo o pojedincima),
- ta ista država im je omogućila poslovanje pod jednim uvjetima a sad ih jednostrano drastično mijenja,
A ove izjave oko slobode kretanja cu zanemarit jer ne zelim ulazit predaleko u diskusiju...bilo bi dobro da se naprije informiras o terminima koje koristis...kako za kretanje, slobode i ostalo.
I da bas se pitam kaj bi ova jadna vlada promijenila da nije bilo konstantnog pritiska na njih od strane ugostitelja i vinara...razmisli malo.
Ako ćemo po tim načelima demokracije onda nije ni uredu ograničavati ljudima u alkoholiziranom stanju da sjednu za volan. Jer i jedni i drugi ugrožavaju život i zdravlje ljudima koji to ne žele. Naravno ovo je preradikalan primjer i nije za usporedbu pa molim da me se ne shvati preozbiljno, ali ono što želim reći je da netko svojim postupkom ne bi smio ugroziti tuđe slobode i prava, a u ovom se slučaju radi o pravu na boravljenje u javnom prostoru bez nedobrovoljnog ugrožavanja zdravlja.TATA MATA prvotno napisa
Logično je da osoba koja nije ovisna o cigaretama ne želi šnjofati tuđi dim. To razumijem. Isto tako je logično da ja kao pušač želim zapalit kad pijem kavu, jer mi tako paše.
Mislim da je zahtjeve ova dva tabora nemoguće pomiriti, jer svatko gleda svoj interes.
Možda je danas nepušenje in, ali je licemjerno donositi takav zakon u državi koja daje poticaje za proizvodnju duhana i koja dobrano puni proračun duhanskim proizvodima. A zakon se donosi pod motom smanjenja broja pušača itd.
Slažem se da se nitko ne treba trovati mojom lošom navikom, ali kuda vode zabrane... Netko ne želi udisati ispušne plinove automobila dok šeće psa pored Vukovarske, netko drugi ne želi stati u go...o tog psa dok šeće s djetetom, netko želi jesti organski uzgojenu hranu jer je sva ostala otrovna... Nastavno ovome mogli bi u sljedećem koraku zabraniti vožnju autom, držanje pasa i korištenje pesticida...
Što je danas osobna sloboda pojedinca... I koliko smo sami u stanju koristiti svoje osobne slobode, a da pri tome ne ugrožavamo tuđe osobne slobode.
Zaključak: Ja i dragi (pušači) smo u fazi nabavke kafe aparata za zlu ne trebalo.
čega da se sramim? ja iza svojih izjava stojimTATA MATA prvotno napisa
ti podaci nisu krivi, o povečanju s 0,0 na 0,5 je tek bilo riječi na koalicijskim pregovorima
žao mi je jedino što ZERP neće proći
a mali dućani? tko je njih obranio od mega-trgovaca? nisu li i oni bili ugroženi?
mada je tu bio sukob profita i profita
a ovdje je sukob zdravlja i profita
ova država mjenja pravila češće nego netko hlače, uvijeti se mogu promjeniti u roku keks, nebitno područje: gradnja, porezi, osiguranja, mirovine ...
TATA MATA![]()
mogli bi se i prebrojatitko je za zabranu, a tko je za izbor
![]()
Koji god aparat da kupiš nećeš pogoditi kavu iz kafićagita75 prvotno napisa
To ti ja kao iskusni kafeaparataš mogu reći. Ali u svakom slučaju vrlo korisna i dragocjena stvarčica
![]()
![]()
MG .... na mjestu gdje sada imamo kafić 11 godina smo imali mali dučan ... i došao veliki i zatvorilo nas ... pa 8 mjeseci smo čekali da
sanaderovci dozvole da se u istom prostoru otvori kafić ( novi neki zakon stupio na snagu) pa dozvolilo do 31.12.07. pa sada produžili kao da ništa nije bilo ....
i sada opet zakoni i zabrane ....
vjeruj mi da je naše zdravlje ostalo u svim tim godinama kolebanja i vladanja i najmanje što me ugrožava je popušena cigareta uz kavu u omiljenom kafiću![]()
gita75![]()
ja sam pušač. nisam kroničarka, kutija mi bude po 7-8 dana, ali volim zapaliti.
razumijem pušače i samoj mi ponekad smeta miris dima na odjeći ili u kosi, ako sam duže bila u zadimljenom prostoru. ako nekome u društvu smeta cigareta strpit ću se ili ću se odvojiti i zapaliti.
čitanjem ove teme stječe se dojam da će se stupanjem na snagu ovog zakona puno toga promijeniti. kafići će biti puni nepušača koji će konačno doći na svoje, roditelji će moći nesmetano s djecom u kafić, neće biti smrada odjeće, kose... i sve je to super i neka bude tako.
samo me zanima čemu onda odbijanje tu i tamo kojeg pušačkog kafića? zašto svaki petnaesti ili dvadeseti kafić ne bi bio pušački pa da i mi imamo svoje veselje!?
MGrubi prvotno napisa
Ako je tako...onda te molim da mi pokazes Izvor ovih svojih podataka !MGrubi prvotno napisa
Dat cu ti samo jedan primjer...ako se jednostrano donese Zakon o nepušenju !
Jedan moj poznanik ima ugostiteljski objekt sa 15 zaposlenih...ako mu padne poslovanje za 20 %, a kamoli za duplo više kako pokazuju statisticki podaci iz ostalih zemalja, onda ti jednostavnom racunicom zbroj koliko ljudi ostaje bez posla odnosno koliko obitelji ostaje bez kruha.
marival, kužim tvoju perspektivu. no budući da imaš iskustva s poslovanjem u našoj državi i provođenjem zakona i propisa, koliko bi po tvojoj procjeni trebalo da svi kafići opet propuše?
To ni meni nije jasno. Ali su mi pojasnili tako što bi nakon nekog vremena vlasnici kafića potrčali za većim profitom i uskoro bi se svi kafići registrirali kao pušački.Tashunica prvotno napisa
Uz toliko deklariranih nepušača (samo na ovom topicu) s navikom (ili željom) odlaženja u kafiće ja i dalje ne znam kako je to moguće, no predajem se.
+ što bi oni svi sad navrli u kafićeAdioMare prvotno napisa
![]()
ivy jes da sam iskusna ... ali ne i vidovita![]()
- zakoni i propisi se olako donose, a kasnije se sagledavaju posljedice i vrlo teško priznaju da su bili u krivu :? :/
- nadam se da će prevladati zdrav razum te ljudima dati slobodu izbora kao prvo onima kojima je ugostiteljstvo egzistencija, a zatim pušaćima i nepušaćima
- ili referendumpa uz NATO i Mamićev stadion možemo i ovo zaokružiti
![]()
- a ako se zakon donese stvar je inspektora koliko će to uspjeti kontrorirati ... vjerojatno u Zagrebu i većim gradovima da .. ali ja mislim da će Štef u Špićkovini, Ante u Hršćevanima, Stipe u Nečujmu ili Matan u Markovcima .... i dalje uživati u svojim porocima![]()
Ništa mi nije jasno. Pa kao da su nepušački kafići zamišljeni isključivo za mame s djecom :?. Ljudi moji, ima masu nepušača koji se dime u kafićima bezveze i ne žele to - kao što su se prije bezveze dimili u svim zatvorenim prostorima. Većina high-payer mlade ekipe procijenila bih da je nepušačka, ne radi se tu o mamama s djecom. Apsolutno se slažem s fritulicom - neće ugostitelji propasti, nisu niti u jednoj zemlji, a to što sad ceh paničari - so what, to je prva panična reakcija na nužne investicije, da sam u tom cehu i ja bih vjerojatno tako jer koja mi je korist od promjena, i probala bih sve to svalit na leđa onog prijestupnika koji će zapalit, ali ovako je državi lakše kontrolirat stvar. Narod će se naviknut, kao što su se navikli Irci i Talijani i Amerikanci itd., kao što se navikao da se na poslu ne puši za radnim stolom, da se vezuju pojasevi dok se vozi, da se ne baca smeće po cesti, da se skuplja novinski papir i boce itd. itd. Hoćete reći da u tim zemljama nema ugostiteljskih objekata i da se restorani i kafići tamo ne isplate :?.
Pardon "nepušački kafići" = "nepušenje u kafićima".
Slažem se apsolutno - sve prvo kreće iz centra, a onda se širi. Meni je bitno da krene centar, pa ako će Štef, Ante i Stipe "uživat u porocima" još koju godinicu... nije mi to toliko bitno - to mi je marginalija - meni je bitno ovo di je većina stanovništva, a poslije to ide i šire po prirodi stvari.marival prvotno napisa
A argumenti u stilu - ionako je puno štetnije ovo ili ono - ozonska rupa, GMO hrana, ispušni plinovi itd. - su mi bezveze. Najbolje da lipo pustimo sve kvragu... Naravno da nije - nego borit se za ekološke stvari, čišći zrak itd. na svakom koraku - od benzina, korištenja struje, većih nameta za zagađivanje okoliša, do cigareta. Meni sve to logično i nije mi argument - a kad su već ispušni plinovi, zašto da se ne dimi i iz cigareta, ionako ćemo svi u zrak odletit ko zna kad zbog zagađenosti... Ajmo to sve dijelom probat preokrenut - što je u tom loše?
o vidim da je ovdje bilo kreševo....
htjela sam napisati par riječi no odustajem- jer bih po svojoj vlastitoj procjeni dobila ban4life-neki si sudionici svašta dopuštaju i to im prolazi, i neka glavno da iskorijenimo pušače.
![]()