Slažem se da je bilo malo kreševo... Ali, ne radi se o iskorijenjivanju pušača, radi se o tome da ljudi manje puše, da se pušenje kao navika ne ohrabruje, da ima sve manje mladih pušača itd...
Slažem se da je bilo malo kreševo... Ali, ne radi se o iskorijenjivanju pušača, radi se o tome da ljudi manje puše, da se pušenje kao navika ne ohrabruje, da ima sve manje mladih pušača itd...
da ti objasnim: jer će nepušači sebe "žrtvovati" radi ekipe pojedinaca iz ekipe koji puše i otiči u kafić u kojem je dozvoljeno pušenjeAdioMare prvotno napisa
dakako da je bolje ne specijalizirati se za one kojima je važniji čist zrak od ekipe
meni je neugodno ako trebam poznanika zamoliti da ne puši u prisustvu koje kčeri (eto, sebe zanemarujem u tim situacijama). kao da narušavam neko njegovo "pravo" ... a to je naopako, bilo bi normalno da on mene upita smije li zapaliti
Zaštita zdravlja nepušača: Rezime nakon godinu dana primjene zakona.
Čini se da je zakon o pušenju postigao cilj: broj pušača se smanjio (preko pola milijuna talijana reklo je "zbogom" pušenju), a povećao se broj onih koji žele prestati pušiti. Imajući u vidu jednu američku studiju koja pokazuje postojanje veze između uvođenja zabrane pušenja na javnim mjestima i smanjenja učestalosti hospitalizacija zbog akutnog srčanog infarkta, Ministarstvo zdravstva (Italije) je provelo studiju u suradnji s nekoliko regija. Rezultati su ohrabrujući, bolovanja su se smanjila za 7%.
U međuvremenu su se povećale socijalne razlike među korisnicima duhana, veću sklonost pušenju pokazuju osobe koje žive u lošijim socio-ekonomskim uvjetima; broj pušača je to veći što je obrazovanje niže.
Izvor:žuta štampa (ispričavam s zbog manjkavog preciziranja izvora, na brzinu sam kopirala i stisnula klik)Tutela della salute dei non fumatori: un bilancio dopo un anno di applicazione della legge.
La legge sul fumo sembra aver centrato l’obiettivo: le file dei fumatori si spopolano (oltre mezzo milione di italiani ha detto addio alle sigarette) e quelle di chi vuole smettere si infoltiscono. Prendendo spunto da uno studio americano, che dimostra l’esistenza di un’associazione tra introduzione del divieto di fumo nei luoghi pubblici e riduzione della frequenza di ricoveri per infarto acuto del miocardio, il Ministero della Salute ha condotto uno studio in collaborazione con alcun Regioni (Piemonte, Friuli, Lazio e Campania). I risultati, anche se sono ancora preliminari e parziali, sono incoraggianti: vi č stato un calo delle degenze del 7%.
Sono aumentate nel contempo le disuguaglianze sociali nel consumo del tabacco, con una maggiore propensione al fumo tra le persone in condizioni socio-economiche meno favorevoli; il numero dei fumatori aumenta con la diminuzione del titolo di studio.
Malo sam googlala pa sam našla i sljedeće:
PRIJE PRIMJENE ZAKONA:
Talijanski ugostitelji bili su uvjereni da će podnijeti značajan gubitak od 20% - 25%.
4 0d 10 posjetitelja ugostiteljskih lokala bili su pušači•
POSLIJE PRIMJENE ZAKONA (3 godine kasnije) ZAKLJUČCI:
U ugost. lokalima gotovo nitko ne puši.
Zakon funkcionira iako nema čestih nadgledanja od strane policije. Klijenti su zadovoljni.
Vrlo mali broj ugostitelja zabilježio je smanjenje profita.
Zanima me kako će biti kod nas za 3 godine.
zbog ugostitelja se nadam da im promet neće pasti.
hoće, koji tjedan-dva
ka i sa 0,0 promila
a onda će se ljudi prilagoditi
ipak je bitnija kava i druženje nego nikotin (odeš van , usisaš nikotin u 2 min i vratiš se ekipi)
I ja isto.Marija prvotno napisa
Mislim da će biti upravo ovako!MGrubi prvotno napisa
![]()
optimizam Vam je divan cure![]()
želi neka iznajmiti moj kafić na 3 godine![]()
i bdw ... danas sam saznala da je u gradu bilo otvoreno par kafića za nepušaće ... i vrlo brzo su propali ...
u ovoj situaciji mogu samo reći - živi bili pa vidjeli ... srećom da bar još godinu dana neće biti primjene ovog zakona :D
supeer![]()
još će nenavučeni klinci gledatii i uvjeravati se kako je skrooz cool piti kavicu čavrljati i onako fakinski pušiti duhan
nije li to "krasno"
:/
Da...više posla za vas i medicinare! :/marival prvotno napisa
Marival, najbolje iskoristite to vrijeme da se pripremite za ev. investicije, ako budu bile potrebne. Ja isto mislim da čim se prije uvede - to bolje za zdravlje sviju nas.
nemam šta investirat u 15 m 2 konzumnog prostora .... već sam negdje rekla da želim da moj kafić postane čahura za pušaće ( možda prođe)
pa skinete prozore i vrata, postanete "vanjski" prostor i napravite od toga foru, đir...
barmen u jakni
gosti u jakni
malo umjetnog snijega
.. i eto
a ovo moraliziranje mi je stvarnoMGrubi prvotno napisa
![]()
da, sigurno će taj klinac vidjeti mene i odlučiti da će i on početi pušiti cigarete.
ili još bolje, vidjet će mene kako ne pušim pa ni on sigurno neće početi.
od doma se to nosi, ne nauči se to u prolazu.
u praksi djeca roditelja pušaća budu nepušaći, a kod nepušaća pušaći
moj sin od 13,5g mene gleda svaki dan i zakorjeli je protivnik pušenja - čak je ostavio i curu jer je počela pušiti- njemu je sport, zdrava hrana i učenje životni cilj
![]()
skrenuli smo definitivno sa teme![]()
Ne mora biti - evo ovi moji chain smokeri koje ja znam - djeca u pubertetu - svi puše. Sigurno ima i ovih primjera koje ti navodiš, di djeca rade sve kontra roditeljima. Osnov je da se pušenje obeshrabruje kao navika i bit će ga manje, ondje gdje je "normalno" ima ga više.marival prvotno napisa
ja se samo nadam da zakon neće smanjiti poslovanje ugostitelja, time povećati zaposlenost ljudi...
Nadam se da će se oko njega dobro voditi konstruktivne rasprave.
jer, ruku na srce, mi nismo Italija ili ne znam ni ja koja zemlja.
Puno je trulog u našoj državi, a svi ovi instant-zakoni samo je ugrožavaju.
Napominjem, nemam ništa protiv pušačkih i nepušačkih zona, kafića, restorana. Ali jednostavno mislim da je tako što kod nas teško izvedivo.
Razumijem one ZA i one PROTIV takvog zakona.
Neki bi otišli, sjeli na kavu i zapalili, a neki bi sjedili, pijuckali kavu ili sokić bez dima cigare.
No, onakvo rezoniranje, da će takav zakon uvjetovati da mladež ne poseže za cigarom su mi suviše :/ :?![]()
I, iako sam pušač, ovakav zakon ne bi uveliko promijenio moje (ne)odlaženje u neki kafić. Tu sam poprilično ravnodušna.
No, stavljam se u kožu onih koji imaju takav jedan kafić gdje većina pušača zalazi. Kako će se to odraziti na njihov promet? I ovjde ne mislim na velike objekte, nego upravo na male. Dovoljan će biti jedan mjesec ili dva tako slabog prometa da se pozatvaraju.
I da, možemo se osvrnuti na otvaranje velikih trgovačkih centara i zatvaranja manjih. Ali, zar nismo tu nešto i naučili???
Na koncu, otvaranjem jednog trgovačkog centra stotine ljudi je dobilo posao. Možda su se tu čak našli i oni koji su radili u manjim trgovinicama.
Ako ćemo ići tako, onda otvorimo velike kafićke lance (karikiram). Pa nek se većina onih iz manjih ipak ne nađe na cesti.
Iskreno, iako sam pušač koji je iznimno osjetljiv po pitanju drugih koji puše i koji neće zapaliti "bilo kuda cigara svuda", stavljam se u kožu onih koji ovise o tom zakonu. U kožu onih koji imaju potpuno pravo pobuniti se sada, prije, a ne kasnije kad sve bude rečeno i napisano.
A tko će odlaziti u kafić, na koji način, s kim...sasvim je suvišno.
Zašto jedna mama s djetetom ne bi zasjela i odmorila se kojih desetak minuta uz kavu?!
Zašto ne bi jedna obitelj zasjela na vruću čokoladu?!
Zašto dijete ne bi popilo kakav čaj ili sok u istome?!
I sasvim razumijem tu želju.
Dok sam šetala s kumčetom, htjeli smo otići i sjesti na sok. Zar smo trebali zaobići kafić jer to nije mjesto za NAS?!
Naravno da smo tražili neki u kojem nema dima i zapaljenih cigara. I imali smo izbor. Jel netko trebao sa strane to komentirati da sam JA neobzirna i da što imam tražiti s mališanom u kafiću?!![]()
Ja bih samo rekla da koža sviju nas ovisi o tom zakonu - taj zakon ne dira samo ugostitelje - dira svih - od pušača, ugostitelja, nepušača itd. Pa tako svaka, ajmo to reći, "interesna skupina" u ovome, zastupa "svoje interese". "Moji interesi" su zdravije okružje za svih, što manje dima svugdje - pa se u tom smislu javljam kao oduševljeni entuzijast za promjene.
I vjerovala iliina33 prvotno napisa
totalno te razumijem.
Možda će me to svrstati u skupinu neokorjelih pušača, al eto, riskiram![]()
Ali, želim reći da samo razumijem one koji se toliko tome protive, koji imaju određene sumnje, koji se boje za vlastitu egzistenciju... Ništa drugo.
Razumijem i ja, a uvjerena sam da svaka "interesna skupina" razumije dijelom i onu drugu. Ali, ja sam opet ZA za zakonMalenaMM prvotno napisa
, tako da slabe vajde drugima od mog razumijevanja, u stvari, a i vice-versa, bojim se.
ina33, ovo postaje kao ulični rat![]()
Želim reći da ja kao PUŠAČ nemam ništa protiv toga.
OK, priznajem, možda bi mi sad bilo čudno sjesti u kafić s frendicom i da ne zapalimo jednu. Možda bi zbog toga radije organizirale kućno druženje. Zbilja ne znam i ne mogu sa sigurnošću tvrditi.
No, tko zna koliko bi burno i sama reagirala da se tiče mog posla?!
Ovako, shvaćam barem tako, moj izbor (a i izbor one ostale pušačke populacije) hoću li se odlučiti na kafić-kavu bez cigare, ili kućnu uz cigaru, direktno utječe na one koji posluju tim kafićem.
Kamo sreće da zbog ovoga zakona svi nepušači (koji su do tog trena ostajali doma) pohrle u kafiće! Možda bi tad ostala ravnoteža.
Razumiješ na što mislim?
I ja sam isto Za taj zakon :D .....ali mislim da je to još 1mj-2mj moglo pričekati i rješavati prvenstveno to poskupljenje hrane u ljepoj našoj :/
_________
D 1998.
I 2007.
A kakva smo mi to zemlja? Zemlja koja za razliku od Irske i Italije (uskoro Francuske, Portugala...) ne može bez dima ni pod razno? Balkanska zemlja?MalenaMM prvotno napisa
Kažeš da je puno toga trulo u Hrvatskoj, ali zašto da bude još trulije?
Nadam se da zabrana pušenja neće biti instant zakon.
A što se tiče ugostitelja, možda će se morati malo više potruditi, obogatiti i osmisliti ponudu, i svoju klijentelu će sigurno imati.
Baš kako kaže ina33, svi mi ovisimo o tom zakonu.stavljam se u kožu onih koji ovise o tom zakonu. U kožu onih koji imaju potpuno pravo pobuniti se sada, prije, a ne kasnije kad sve bude rečeno i napisano.
Fritulica1,
ma ne govorim o dimu, govorim o standardu.
Gle, moje je mišljenje da se bavimo previše nekim drugim poslovima kojima bi se približili takvim zemljama nego da se bavimo plaćama koje miruju i namirnicama koje poskupljuju.
Možda ti je promaklo da apsolutno prihvaćam sve pozitivno što bi ovaj zakon donio.
Ali u državi gdje vlada brine oko toga hoće li cijela RH populacija imati e-mail adrese, gdje se donose zakoni o nula promila pa se ispravljaju; u državi gdje se spomenu državni ispiti i testovi za diplome (pa se isti navodi ispravljaju); u državi gdje trebaju doći izbori da se uopće uzme u razmatranje delimitiranje p.naknada...U takvoj državi me brinu ovakvi zakoni.
I ne, ne želim da bude trulije.
Želim bolje zbog sebe, tebe, nas, naše djece...
I zasigurno je utopija imati zemlju, živjeti u njoj, gdje će biti sretni i zadovoljni.
Ali muči me to što ćemo se svi mi po forumima baviti ovakvim zakonima koji možda dođu i odu, možda dođu i ostanu, a u međuvremenu će se odvijati puno veće stvari koje možda u ovakvim raspravama nećemo ni primjetiti.
Nije to pojedinačna kritika ni tebi, ni meni, ni pušačima ni nepušačima nego cijelom društvu...
I onda neka država donese odgovarajuće zakone i njima olakšaju da uopće mogu proširiti svoju ponudu.fritulica1 prvotno napisa
Nije ovo rat pušača i nepušača.
Svatko svoje razloge ima.
Gle, možemo mi tu naklapati, a tko će znati kako će naš narod reagirati?!
Jel tko proveo kakve ankete? Raspitao se?
Jesu li provedena istraživanja o tome kako bi ovaj zakon i na koji način utjecao na posao ugostiteljstva?!
Budimo realni, 0 promila je stajalo na snazi, al se još uvijek pilo. Zabrane o kupovini alkoholnih i duhanskih proizvoda još stoje, al eto, klinci još kupuju cugu i pljugu.
Ljudi i dalje voze bez AS-a, ostavljaju klince u autu.
I zakon je i dalje stajao. Kršenje je zamijećeno u koliko slučajeva? Koliko je kazni zabilježeno? Koliko je kazni naplaćeno?
Ne držim ja tu niti jednu stranu. Samo sumnjam u cijelu državu i njene zakone, te provođenje istih.
Jasno je da je puno toga potrebno mijenjati, ali ja ovakav zakon vidim samo kao korak naprijed, nikako nazad.U takvoj državi me brinu ovakvi zakoni.
A čuj, raspravljamo mi ovdje i o ulošcima, pranju vagine, kakama, kako se spremaju mozgovi i trebaju li se jesti...a u isto vrijeme, tko zna kakve se "krupne" stvari odvijaju u državnoj politici i kakvi se zakoni donose. Što, trebamo li se osjećati krivima zbog toga?Ali muči me to što ćemo se svi mi po forumima baviti ovakvim zakonima koji možda dođu i odu, možda dođu i ostanu, a u međuvremenu će se odvijati puno veće stvari koje možda u ovakvim raspravama nećemo ni primjetiti.
Mislim da s punim pravom možemo nastaviti raspravljati o zakonu o nepušenju. Ako se uopće još što ima za reći.
Pa, evo, u tom smislu nam nešto govori i ova rasprava.Jel tko proveo kakve ankete? Raspitao se?
ja sam okorjeli pušač, ali ipak pozdravljam novi zakon.
možda prestanem pušit (ah koji lažni optimizam)
a onda bi volila da se donese zakon o zabrani prežderavanja jer bi se umisto lulušenju okrenila frižideru![]()
Ovo potpisujem!I onda neka država donese odgovarajuće zakone i njima olakšaju da uopće mogu proširiti svoju ponudu.
Hm...moram priznati da i ovo razumijem, ipak se nadam da će sve krenuti u pozitivnijem pravcu.Samo sumnjam u cijelu državu i njene zakone, te provođenje istih
A što se tiče konkretno provođenja zakona o nepušenju; u autobusima, na katedrama, sjednicama, na hodnicima fakulteta, na radnim mjestima se više ne puši, dakle ipak je funkcioniralo.
fritulica1,
vidim ja da smo na istom drvetu, samo na malo različitim granama![]()
Ili je to sve samo zbog ovog "pisanog" razgovora?
Ma, možemo mi sad razvezat o novim pomrčinama i planetima, ulošcima, mom gadnom PMS-u koji dolazi 2-3 puta godišnje. nema problema!
Samo kažem da nam (narodu cijelom) često bacaju neke bube u uši od kojih ništa ne bude nego samo crvenilo i svrbež...
A dodat ću da što se tiče tog provođenja zakona, mogu nabrojati primjere gdje sam vidjela da ga krše tako očito...![]()
I to je ono žalosno.
Zato se i pitam o svemu tome... :/
Naš narod - to smo svi miMalenaMM prvotno napisa
. Ja ću, recimo, kao dio našeg naroda - bit oduševljena. A evo mi tu se tu razgovaramo u različitim stajalištima, ja ne mislim da je ovo ulični rat, samo svi smo mi pripadnici "našeg naroda" - svačija mala kap pomaže ga tkati i bistrimo svak svoje stajalište
. A bilo koga ko mene pita, a i bez da me pita - ja ću mu reć što ja mislim. A ono što ja mislim je da mislim da će to biti dobro.
Ja mislim da svi vi nepušači koji kao sad odjednom budu nahrupili u kafiće, da su to gluposti! Ako ste htjeli ići u kafiće, mogli ste to i prije. Ok, bez djeteta, ali čisto sumnjam da budete i sad išli s djecom po kafićima. Zašto? Pa zato što se u slatičarnicama npr. nikad nije smjelo pušit, pa nije da su sad slastičarnice rasturale od prodaje i bile prepune. A isto tako i na ljetnim terasama, nije baš da ima dječice..
što si točno htjela reći ovim postom?
zašto bi itko morao nahrupiti u kafiće?
govorimo o pravu svakoga od nas da, prema svojoj želji i potrebi, boravi u javnom prostoru bez da mu netko drugi pritom ugrožava zdravlje.
ne govorimo o nahrupljivanju, niti govorimo isključivo o djeci.
/ispada da pušači ne rade ništa drugo osim sjedenja po birtijama, pa bi ih eto sad trebao netko zamijeniti/
mgrubi, pa za klince nema ni u kavici ničeg dobrog. (oko duvana se svi slažemo). Klinci nemaju šta tražiti u kafiću, (ne mislim na to da su s roditeljima i popiju sokić) a to što ih ipak ima puno, pokazatelj je da u društvu nešto ne štima. Ja ću se jako truditi da moja kćer ni ne primiriše kavi prije punoljetstva, tada ima pravo odlučivanja.MGrubi prvotno napisa
kafići su mamipare kao i iks stvari u životu....no sve je pitanje odgoja
da ja nisam kao mala mamu pratila po kavama ne bih sad imala fiksaciju na birtiju-znači ona je kriva![]()
da su mi predavanja na faksu bila redovita, također ne bih razvila sklonsot ka cigareti i kavi
osobni rekord, 93 god, samo rijetki imaju mobitele, kolegica i ja čekamo profa za konzultacije oko seminarskog koji je preduvjet za diplomski
ona dežura na parkingu, ja na faksu, pa odemo u birc jer nam stražu čuva čistačica, da bi oko 2 ,a došle smo oko 9, jedan drugi profesor hladnokrvno priopćio da je taj naš na 6 tjednom putovanju![]()
na drugom kontinentu, pa da sam bila smirena ko dalaj lama ,nakon ovog bi počela brstiti duvan ko krava šarenka....
pa ms.ivy, ja stvarno ne znam što točno tebi nije jasno u ovom mom postu?
Koliko sam ja primjetila, jer su sami rekli, većina će ih sad u kafiće jer se ne puši, a koji put će povesti i djecu, što dosad nisu mogli, od razumije se, pušača!
ajvi , evo reći ću ti ja kako to vidim. Po postovima ovdje ispada kao da su nepušači jedva dočekali ovaj zakon jer eto konačno će moći ići u kafiće kad im se prohtije, zato ovo "nahrupiti".
Ja sam nepušač, i mene se to zaista vrlo malo dotikavle, jer sam jako rijetko u kafiću, naravno, draže mi je da ću sada (odnosno kad prođe zakon) moći ući u bilo koji, a ne tražiti kakvu slastičarnu, ali ne shvaćam ovo uopće kao neki veeliki trijumf nepušača nad pušačima, ma nekako mi rasprava ima neki, s oproštenjem, zluradi prizvuk (što je naravno subjektivno), kao eto, prije smo mi patili, sada evo, patite se vi malo...
ms.ivy, pa valjda si pročitala sve postove. skoro svi nepušači su oduševljeni novim zakonom jer će sad moći voditi djecu u kafiće. po zimi.
u tom smislu "nahrupiti". jer ako u jedan kafić dođu samo oni koi su ovdje rekli da će sad moći bez problema u kafić po zimi, to će već biti velika grupa ljudi.
I dalje mislim da je pametnije da cigarete poskupe na 200 kuna kutija, nego se na ovakav nacin ulizivat EU.
Poštivat cu Zakon ali se ne moram slagat sa njim.
Kao što mislim da je odredba vezanja pojasa za odrasle u autu isto tako bedasta.
Ja sa Vitom nisam isao u kafice ni do sada, a necu ni od sada...odemo u parkic ili jednostavno secemo...po ljeti sjednemo na terasu i popijemo kakao.
Ni u mojoj kuci se ne puši...izađem van i zapalim.
Ono kaj mene najviše boli od svega je to kaj nam životi pocinju licit na VelikogBrata...totalno smo instruirani, povodljivi, nadgledani, uštogljeni, prilagođeni.
:/
Dijana, na sto tocno mislis kad kazes da u drustvu nesto ne stima jer u kaficima ima dosta djece?
Mislis li opcenito da to nisu mjesta za djecu ili da kafici kao takvi nisu mjesta za djecu jer djeci nisu prilagodjeni? Bi li se po tebi problem mogao rijesiti prilagodjavanjem ugostiteljskih objekata djeci? (ne svih, naravno)
Ovo pitam jer se svaki put najezim kad vidim ili citam o slicnoj problematici koja uvijek vuce na to da su djeca u odredjenim prostorima nepozeljna.
ma meni je ovo ko BiH.
zemlja u kojoj ekonomije skoro da i nema, bruto nacionalni dohodak niži od albanskog, pravna država je nepoznat pojam, ali donešen je zakon o zabrani pričanja viceva o plavušama na javnim mjestima![]()
da, ni meni ovo baš nije jasno....ms. ivy prvotno napisa
kad sam na početku ovog topica komentirala da ćemo sad konačno i mi trudnice i roditelji nepušači s malom djecom moći na kavu u kafić, a da nas pritom netko ne truje, uopće mi nije bila namjera svakodnevno ih pohađati, a još manje s djetetom sjediti tamo satima. Ali, da i mi ostali imamo na to pravo, pa čini mi se da imamo!
Tata mata, zasto zakon koji promovira i stiti zdravlje gradjana odredjene drzave smatras ulizivanjem EU? To sto se zakon prije nije donio vjerovatno govori vise o stanju svijesti i opcoj klimi nego o stupnju ulizivanja nekome.
:shock: ma jel stvarno ili.....sladjanaf prvotno napisa
Stvar i je samo u tome što današnji kafići nisu prilagođeni djeci, ne radi se o tome da sad djeca nisu za kafiće, ok, ako se ne puši, ne pije, popije se sokić, kolačić, ok , zašto ne?
Mada ja ne znam da bi mogla s drugom mamom sjedit u kafiću i pričat, dok nam djeca mirno sjede :/ , dobro, sjedit će mirno možda dok pojedu kolač, a onda? Po meni samo zato kafići nisu za djecu, za djecu je park, igraonica, negdje gdje je zabava...
Zorana, mogla si malo pažljivije čitati post. Ja nemam ništa protiv da roditelji vode klince u kafiće. JA se u tome ne vidim, ne zamjeram drugima. Govorila sam o klincima koji SAMOSTALNO odlaze na kavice u kafićima, a mgrubi je napisala, da kad veći idu na kavice, bolje da ne vide nekog tko dimi, jer bi možda i oni htjeli. Na to sam se referirala kad sam napisala da s dimom ili bez, mislim da klinci ne bi trebali piti kavu, ni doma, ni u kafiću. A moj pojam klinci su od 14-18 godina.Zorana prvotno napisa
da, bit će da je takoms. ivy prvotno napisa
![]()