ali ja do sada nisam tražila refundaciju od hzzo. svaki ovitrelle sam sama plaćala.
ali ja do sada nisam tražila refundaciju od hzzo. svaki ovitrelle sam sama plaćala.
Alec, ko će ih znati šta i kako oni tu broje, možda da zamoliš da Roda službeno zataži objašnjenje šta se tu i na koji način broji i šta sa stimuliranim na klomifenima, šta s prirodnim postupcima i sl.
Evo nešto nađoh na netu Odluku HZZO koja je čini mi se još na snazi http://www.hzzo-net.hr/upravno_vijece/20030514/2ODLUKA_O_IZMJENI_ODLUKE_O_OSNOVAMA_ZA_SKLAPANJE_U GOVORA_SA_ZDRAVSTVENIM_USTANOVAMA_I_PRIVATNIM_ZDRA VSTVENIM_RADNICIMA_ZA_2003_GODINU.doc
Znači oni bolnicama priznaju samo ta 3 postupka do 38. ( što uključuje i lijekove i sve drugo potrebno) tu ništa ne piše šta u slučaju prirodnog IVF-a, i on bi spadao u ova 3 na teret HZZO-a (bez obzira na lijekove).
A sad su donijeli još to pravilo da ginekolozi vode računa o lijekovima.
E, opet se vraćamo na to ŠTO TOČNO IDE NA TERET DRŽAVE. Naime, POSTUPAK za prirodni IVF (taj s klomifenima) se na VV-u NAPLAĆUJE 3.500 kn (otprilike), dok je na SD-u, Petrovoj itd. još uvijek free of charge.elena prvotno napisa
Ključno je pitanje ŠTO TOČNO IDE na teret države:
a) SAMO LIJEKOVI
ili
b) I POSTUPAK I LIJEKOVI.
I to da, ako je slučaj pod b) jesu lisu postpuak i lijekovi vezani da se moraju iskoristiti na jednom mjestu? Naime, sam postupak isto nešto košta. Cure koje se liječe u CITO-u, sad kad je hendlanje lijekova otkačeno od državnih klinika SE ISTO PITAJU ZAŠTO NE MOGU NARUČITI OD HZZO-A LIJEKOVE NA TEMELJU UPUTE NJIHOVOG PRIVATNOG MPO-OVCA? Zato je ključno pitanje - ŠTO HZZO računa pod 1 SUBVENCIONIRANI POSTUPAK OD DRŽAVE. Ovo je živa papazjanija, stvarno.
Plus, kako će se tretirati već odrađeni i budući "minimiksevi" stimuliranih IVF-ova koji se rade na SD-u - tipa 10 klomifena, 3 gonala - pod što to spada - jel' žena onda iskoristila 1 pokušaj ili nije. Mislim, to se ne može usporediti s punom klasičnom 30-ampulskom gonalskom ili menopurskom stimulacijom koja se radi na VV-u koja je 10x skuplja. Znači na VV-u je stvar čistija - postoji izbor između izbor a) prirodan IVF (s klomifenom) koji se plaća 3.500 kn (tako nekako); b) stimulirani pokušaj s menopurima ili gonalima koji se ne plaća (i ne može nikako platiti) ako žena nije iskoristila 3 pokušaja.
And, last but not least, žalosno je da se država doktoru upliće u odluku kako optimalno stimulirat pacijenticu, kad je u tome kunst cijele priče, ali nemam niti neki prijedlog kako to svesti pod neke okvire.
po tome ispada tko mi je kriv što sam 2 ivf-a bila na klomifenima.
NE ISPADA, NEGO VAS SE MORA SKUPIT KRITIČNA MASA SA SD-A I POTEGNUT OVO PITANJE - KAKO SE PAK TO TRETIRA U NOVIM UVJETIMA? TO JE SPECIFIKUM SD-A, JEDNAKO KAO ŠTO I ŽENE KOJE NEMAJU PRILIKU RADIT IVF U SVOM MJESTU STANOVANJA IMAJU SAD PROBLEMA GADNIH - plus ti manje informirani ginići po otocima (ako sam dobro skužila situaciju od Anekrk) koji NEĆE naručit lijek i ko mu šta može.alec prvotno napisa
ina33 pogledaj na ovom linku po tome izgleda da se broje 3 postupka sa svim potrebnim lijekovima, i da kao što Alec kaže ispada da ko joj je kriv što je slušala doktora koji je pokušao naći najbezbolniji i najbrži način za riješenje problema. Ali šta je sa prirodnim IVF na SD da li i nijh prijavljuju pa se i oni računaju u ove postupke, vjerojatno da?
Strašno, ali istinito.
Slažem se s inom i ja sam za malu revoluciju, i plus SD bi vas trebao podržati! Ja ne bih baš tako to pustila da sam u toj situaciji. Možda to izgleda kao borba s vjetrenjačama, ali po meni uvijek se isplati pokušati.ina33 prvotno napisa
Možda zaoštravanje s HZZO-om i nije loša stvar pa da se taj kupus raščisti, jer dok su god klinike bile buffer koji je menadžirao taj nedovoljan broj postupaka i lijekove nisu stvari bile toliko kristalno jasne. Vidjet ćemo, vjerujem da je situacija dosad bila za klinike neizdrživa, sad im je više-manje svejedno što se logistike tiče - sad je bitka na frontlineu pacijenti vs. HZZO, onako je bilo to sve preko posrednika - klinika...
Da, broje onako kako se ponašao VV - postupak+lijek na državnoj klinici. Zato se SD-ovke moraju grupirat, zajedno s liječnicima na SD-u, i reć - ok, dobro, ali nova pravila od nove godine jer je to specifikum SD-a (doduše, i Petrove - ti prirodni IVF-ovi s klomifenima koji se nisu naplaćivali), a dodatni specifikum VV-a je minimiks klomifena i gonala - to se prije računalo kako na SD-u - kao prirodni IVF ili kao stimulirani? U tome je ključ jer bi onda to bilo neko pravilo koje bi se sad kao ozakonilo, a od nove godine onda ili / ili - ili full stimulirani IVF, ili pacijenti snose trošak tog prirodnog IVF-a - valjda - onda bi se tretman svugdje izjednačio.elena prvotno napisa
ja sam u subotu na SD i započet ću bitku za cure sa SD. nadam se da će me curke podržati.
Da vjerujem da je klinikama sad manje više ok, kad su ih skinuli s te brige oko lijekova primiti će pacijenata koliko prime i to je to.
Treba to jednom dovesti u red. Našal sam na HZZO novu odluku od 1.8.2006, ali je osnovi ista. http://www.hzzo-net.hr/odluke/11-5.htm
Pardon - dodatni specifikum SD-a su minimiksevi tipa 10 klomifena+2 gonala - i to se mora nekako raščistit da se to ne tretira kao full stimulirani IVF. Pri tome pacijentica kojoj bi se to tako računalo je zakinuta za tipa 5000-6000 kn samo u lijekovima, a plus gubi svoje pravo na državni postupak i mora onda za taj još jedan put koji će odrađivat privatno (ako sam dobro svhatila - platiti i postupak i lijekove, a sam postupak privatno je minimum par tisuća kuna , znači žena je na gubitku minimalno nekih 7.000-8.000 tisuća kuna).
PLUS, JOŠ JEDNA VAŽNA STVAR - ŠTO JE SA SAMIM TROŠKOM POSTUPKA - JE LI NA TO ŽENA IMA PRAVO DA JOJ GA SUBVENCIONIRA DRŽAVA ILI, AKO JE NAPRAVILA 3 POSTUPKA S LIJEKOVIMA DO 38.-ME, VIŠE NEMA? Nekad se moglo dobiti neograničen broj uputnica, ali su ograničeni bili lijekovi itd. ZNAČI, I TU JE KLJUČNO - ŠTO DRŽAVA RAČUNA POD SUBVENCIONIRAN POSTUPAK - POSTUPAK I LIJEKOVE, SAMO LIJEKOVE ITD.
Evo pejstam i pismo koje je poslala udruga Beta, ali ko zna kakav će diplomatski i izbjegavajući odgovor na to pak dobiti jer je pismo, onako - u glavu:
http://beta.hr/forum/viewtopic.php?t=977
Po ovoj odluci, čini mi se da je to baš postupak ( koji onda pokriva i potrebne specificirane lijekove) i iznos koji plaćaju bolnici -PLAĆANJE PO TERAPIJSKOM POSTUPKU - PPTP je 12.789,15kn to nikako nisu samo lijekovi.
Da, ali treba raščistit onda što to znači RETROAKTIVNO i UBUDUĆE, evo na primjerima:elena prvotno napisa
A) RETROAKTIVNO - Npr. kako će se tretirat od pacijenta nenaplaćeni postupci na SD-u s tipa 10 klomifena i 2 gonala - što je to - jel' se smatra da je žena iskoristila svoj jedan postupak (što bi bilo totalno nepravedno ili ne?)
B) UBUDUĆE - Npr. hoće li žena moći dobiti uputnicu za 4. stimulirani IVF na VV-u da sama plaća lijekove? Ili neće moć' dobit ništa?
Da slažem se, treba zatražiti neki službeni odgovor za sve to. Mislim da je Alac već tražila da Roda službeno zatraži objašnjenje što se tu i na koji način broji.ina33 prvotno napisa
baš nešto vrtim u glavi - možda ću izvaliti glupost (hormončeki djeluju), ali sad sam se sjetila da je jedna moja frendica sama platila lijekove jer ima 40 godina pa nije imala pravo na teret hzzo-a, ali ivf na SD nije platila.
kako je počelo prije svakog postupka ćemo morati angažirati odvjetnika za pravno tumačenje prava![]()
tolika pompa oko naknada i samohvala vladajuće strukture a ovo provukoše "kroz mala vrata"
anekrk je zvala HZZO i dobila odgovor da će još refundirati sredstva da ona kupi a meni su odgovorili da dr.MORA naručiti...pa mislim sad![]()
da bar znam da će refundirati novac nekada i za godinu nebih razmisljala puno
btw tada nebi bilo ni ovolikog čekanja
laky prvotno napisa
ništa možda upišem još i pravo ako ne budem imala sreće na SD idući mjesec.
bog cure nemoj te se ljutiti na mene ako neznam koristiti prave riječi ali prvi put sam na nekom forumu zahvaljujući MM koji mi kaze da me vi možete oraspoložiti luda sam od tog novog zakona i skoro sam Dr lupila ali me jr MM izvukao iz ordinacije neznam više šta da radim
Alec suborke sa SD zbijaju redove!
moj prijedlog je da sa HZZO zatražimo onu potvrdu, koliko smo (nikoliko, naravno) puta koristili postupak sufinanciran od HZZO.
Ako dobijem papir na kojem piše da sam već iskoristila jedan put, iako sam sama kupila ta 3 gonala+ovitrelle, onda imam osnovu za boriti se dalje i tražiti od nekog da mi da napismeno kaže da se taj moj postupak računa isto ko i onaj sa 40 gonala na teret države![]()
kad budem imala taj papir u ruci, možda budem pametnija, ovako mi je još nagađanje.
Da barem je dam jedan pozitivan primjer,![]()
išla sam kod svoje gin. po uputnicu za pregled pa sam porazgovarala sa njom jer se uskoro spremam u postupak.
Uglavnom, rekla mi je da nema problema za lijekove jer da je ona imala već dvije pacijentice sa velikim računima za lijekove i da neće biti problema.
"Živi bili pa vidjeli"
Ja ću isto zatražiti pismeno očitovanje o broju svojih iskorištenih postupaka sa obrazloženjem po kojoj Odluci, Pravilniku ili Zakonu je tako postupljeno. Ako su mi uračunali postupak s klomifenom (+12 menopura i Ovitrelle koje sam sama isfinancirala) koji košta oko 40 Kn, onda ću tražiti povrat novca i za menopure i ovitrelle i mislim da su tada dužni vratiti novac. U tom postupku sam slučajno zbog ciste morala pojačati dozu menopura, a inače bi koristila samo 2 i eto ... moj besplatni postupak zapravo bi vrijedio oko 350 Knprima prvotno napisa
Još me interesira da li je gin.spec bio upoznat s time da će pacijentica izgubit pravo na besplatan postupak kada je propisao tu vrst "stimulacije" u kojoj se uz manji broj dobijaju i manje kvalitetne stanice. Većini nas je ta stimulacija bila interpolirana dok se ne dođe na red po listi lijekova i sigurno je nemali broj cura grdno iznenađen kada su doznale da su iskoristile svoja tri postupka dok su čekale na lijekove
Uz sve probleme koje imamo još nas i država radi mulcima. Umjesto da nam pomaže! Osjećam se jadno i prevareno.
Odlično. Mislim, dok je postojala ona spika da se na VV-u IVF postupak u prirodnom ciklusu (ja to izjednačavam s tim miksevima 2 gonala, ostalo klomifeni) plaća, a na SD-u i Petrovoj ne, to mi je ipak još OK jer žena može onda otić u drugu kliniku i dobit uputnicu i napravit kako joj paše. Ali, ovo je totalna nepravda - kako se može izjednačit postupak na teret države s 40 gonala i postupak s 3 gonala koja je žena sama platilaprima prvotno napisa
?!
Hm ... ako HZZO može donijeti novu odluku za prethodne postupke ... možda da i mi donesemo odluku da želimo te postupke platiti, pa nek se brišu s liste "potrošenih" postupaka. Mada bi to bilo OK za nas samo kada bi u ta tri stumulirana postupka ulazili samo lijekovi. Ja njima platim 40 Kn za klomifen i basta! Ma to mi je bezveze palo na pamet, znam da nije ostvarivo, al baš sam poluluda!
Moja je situacija ovakva:
- Došla kod primarnog gin. po uputnicu za prirodni IVF na VV i govori on meni da se to računa kao jedan od 3 besplatna pokušaja, ali nije baš siguran jer je tek dobio taj naputak od HZZO-a
- Pitala dr. L. da li je to istina – govori on da nije, da uputnice nisu ograničene, nego lijekovi
Ja se sad pitam – ako se na VV plaća prirodni postupak, šta će mi uputnica? Bilo bi jednostavnije da na petljam primarnog gin. u to jer tko zna kako će on to protumačiti i da li će mi na kraju dati bezbroj uputnica za prirodne i samo 3 za stimulirane, ili 3 sveukupno.
Po logici mog primarnog gin. ja bi imala pravo na npr. 3 prirodna IVF-a, a za koji ću svaki platiti 2 700 kn :?
Naravno da ja u takvoj situaciji ne želim uputnicu za prirodni IVF, ali da li bi mi na VV radili bez uputnice IVF koji plaćam ili trebam poslat k vragu ovu državu i vratiti se u privatni sektor?
Točno, treba to raščistit.
Ako se na VV-u prirodni plaća (postupak), a šta će ti uputnica.
Treba raščistit to da ginići prim. zaštite tumače da su "prirodni" IVF-ovi iskorišteni postupci, jer je onda velik broj cura sa SD-a nastradao i imat će iskorištene postupke - tj. klomifen i 2 gonala koje su same kupile računat će im se kao postupak.
Ako besplatni potupak pokriva samo lijekove, zašto ih ne bi mogle iskoristiti i žene koje se liječe kod privatnih ginekologa... To bi, po meni, bilo super, maklo bi pritisak na državne klinike, osim toga, neke žene nemaju zbog godina vremena čekat redove kod državnih pa da makar nešto dobiju subvencionirano od države. Ali, ja mislim da je intencija HZZO-a da se postupak računa kao postpuak odrađen u državnoj klinici uz lijekove gonal ili menopur.
ina - ali za sada ispada da meni hzzo računa pod iskorištene postupke one sa klomifenom.
I mene traže na VV uputnicu za prirodni IVF. Neznam što ona plaćam????
Drugo, pitala sm sestru kod privatnog gin. za ljekove koji idu uz stimulaciju a ona je rekla, a gledajte uputnicu za IVF vam mogu dati ali ljekove teško da će te ovdje dobiti. Mi nemožemo zaraditi za vaš postupak.
Ali ne samo sa SD.ina33 prvotno napisa
Ja sam na VV i moj gin mi ne želi pisati više od 3 uputnice za prirodni, ali onaj skroz prirodni, bez lijekova. A po novom on vodi nekakav registar broja postupaka.
Ja brijem i nadam se da je to neka greška i samovoljno tumačenje nekog referenta i da ti to što su ti rekli neće bit konačno.alec prvotno napisa
a jel ti rekla koliko uputnica?Dodirko prvotno napisa
3 ili bezbroj?
Upravo tako. A reakcija tvog ginekologa - jesu mu šibnula pismo koje su dobile Rode, jesi mu došla s time "ali meni je doktor Lučinger rekao bla-bla itd."? Nemojmo se s time mirit, to je katastrofa.Dodirko prvotno napisa
Naravno da nije - pa ne bi žene išao namjerno zeznut. Ne može to tako i još retroaktivno, mislim da se retroaktivno ne mogu ukidat prava, trebalo bi fakat angažirat nekog odvjetnika za ta tumačenja. Ja mislim da to sve nastaje iz nejasnih uputa HZZO-a liječnicima prim. zaštite - ginićima - što ovi ne kuže što se broji pod postupke jer nisu nikad ni bili u tom điru, za razliku od nas pacijenata, kojima je kristalno jasno da se prirodni IVF ni po kojoj logici ne može ubrajati u ful stimulirani postpuak."rikikiki prvotno napisa
Moj gin, a pretpostavljam i svi ostali po DZ su dobili isto takvo pismo, ali ga svako valjda tumači na svoj način.ina33 prvotno napisa
Tako je, ali nemoj ga pustit da prođe "lišo" - on ti mora naručit lijekove, zovi HZZO itd., zamoli svog ginekologa za pisano tumačenje jer su te npr. tako zamolili iz HZZO-a (ali prvo njih nazovi) - sve se to može u ljubazno, bez visokih tonova, ali nećemo valjda pustit sve da propadne - u tumačenju HZZO-a piše da država financira lijekove. Iako, primarni ginekolozi to hoće prebacit na teret države - mislim, čekanje povrata novca jer izgleda da je u tome najveći problem priče, ne to da će se na lijekove dugo čekat, nego to DA HZZO S VELIKIM ZAOSTATKOM ISPLAĆUJE SVOJE OBVEZE, pa ginići razmišljaju - nek se pacijent s njima bakće (naim, odgovor ako neki ginić neće pokrit lijek - bar od one glasnogovornice HZZO-a koji je dala anekrk - je taj - a vi sami kupite lijekove pa ćemo vam mi naknaditi iznos - premda je ginić obvezan to napisati). Anekrk je svoga dala u medije i, na žalost, u današnje vrijeme pali samo takvo zastrašivanje kad se ne može na lijepe.neya prvotno napisa
Niti ja ne vjerujem da bi dr. tako napravio da je bio upoznat s time, a to samo dokazuje da je odluka retrogradna, a to mi se nikako ne sviđa. Još bi i nekako prihvatila da je to tako bilo oduvijek a da se ja nisam dobro informirala, pa tko mi je kriv, ali ovakoina33 prvotno napisa
![]()
Točno. Ne može to tako, pa nije ovo Svazilend, mi smo ipak neka kakti pravna država, ali mora se ekipa pobunit protiv toga, a kritične mase će se najviše nać' na SD-u (jer se prirodnjak na VV-u enivej plaća).
Ja sve mislim da oni tumače taj naputak da se broje postupci, a ne lijekovi.
Šta je onda sa klomifenima koje primarni gin propisuju za tempirane?
Jel možda i to broje?
Sjećam se da je prije jedno 3 godine politika cura koje su bile u Petrovoj bila da su za npr. tempirani ili AIH same kupovale štopericu, ali su tražile povrat od HZZO-a tek kad ostale trudne jer bi im i taj jedan lijek računali kao iskorišteni postupak i ne bi imale pravo na npr. Gonale u stimuliranom IVF-u.
Pa onda situacije gdje su im doktori rekli da same kupe lijekove, a onda bi se ljutili na njih ako su tražile povrat od HZZO-a...
ali bojim se da većina kritične mase sa SD još ne kuži kaj se dešava.
Plaća se, ali ti treba i uputnica, tak da mislim da je svejedno, ako se broje postupci, a ne lijekovi.ina33 prvotno napisa
Tako bar moj gin. to tumači i neće mi dati više od 3 uputnice, pa bile one za stimulirani ili prirodni.
Kud je ovo krenulo još će mi brojat i one koje sam privatno radila jer mi je davao recept za utogestane![]()
Treba sve to raščistiti - koliki je trošak IVF postupka (valjda onda na VV-u pacijent plaća dio postupka - tih 2.700, a ostatak ide na uputnicu) i što točno pokriva 1 državni subvencionirani postpuak koji se ne plaća (do na suprefact i ovitrelle). Treba stvari dovest na čistinu do kraja. Ovo je teška sad bara koja je nastala i niko ne zna na što ko ima pravo.neya prvotno napisa
cure ja sam otišla u hzzo u branimirovu po potvrdu
koliko sam puta na teret hzzo išla na ivf
i dobila sam potvrdu da nisam preko hzzo išla ni jednom
iako u povijesti bolesti inam ivf koji sam placala sama
i još puno puta mi je doktor pisao ivf za prirodne cikluse
broj tel 4697-827
4697-828
a meni je na tom istom broju žena rekla da sam spucala sva 3 pokušaja. po tome ispada da svaki referent ima svoje tumačenje ili...?
žena mi nije govorila napamet jer je ukucala moj jmbg.
možda je SD na neki način bio ažurniji u prijavljivanju naših postupaka HZZO-u ???
nisam detaljno proučavala, ali stavljam da imamo na jednom mjestu:
Ogluka o osnovama za sklapanje ugovora o provođenju zdravstvene zaštite iz obveznog zdravstvenog osiguranja
i
Odluka o izmjenama i dopunama Odluke o osnovama za sklapanje...
Evo sad ću nešto napisati no to samo moj uzbuđeni i uzburkani morak progovara na glas.
Prema tablicama koje možemo naći u odlukama koje sam linkala stoji da HZZO plaća iznos od 13.853,25 kn po postupku IVF/ICSI. U to uključuju postupke, potrošni medicinski materijal i ljekove (vidi * ispod tablice), s time da su od ljekova priznati samo Gonal i Menopur.
Ako sam ja to dobro pročitala. :?
Može li se desiti da ovaj broj iskorištenih postupaka ovisi o tome što je fakturirano od strane bolnice HZZO, pa se zato primjerice razlikuje podatak od alec i betika31?
Strah me da su možda i pojedine bolnice "zarađivale" na nama.
Recite mi da bulaznim!?