zadnjih nekoliko dana klikam lijevom jer me desna počela opako boliti... strah me da će se pogoršati![]()
čitala sam malo o sindromu karpalnog tunela i ne nalazim se baš sasvim u tom opisu, nemam trnce nego samo boli
ima li tko sa sličnim problemom?
zadnjih nekoliko dana klikam lijevom jer me desna počela opako boliti... strah me da će se pogoršati![]()
čitala sam malo o sindromu karpalnog tunela i ne nalazim se baš sasvim u tom opisu, nemam trnce nego samo boli
ima li tko sa sličnim problemom?
ima li netko bez tog problema? većina nas dan provede za računalom. :/
promijeni miša i korigiraj način držanja istog.
ja sam se preporodila otkad imam microsoftovog bežičnog glodavca, savršeno mi ruka leži na njemu. ali trebalo je nekoliko dana bez miša da bol prestane, pa onda novi.
ja sam se skroz oporavila otkad ne koristim misa
laptop? ja još nisam svladala tu vještinu, prsti mi se ukoče.
da, premalo ga koristim. predstoji mi godina treniranja pa će prstići kliziti kao katarina witt.
ja se jedino nisam navikla na onaj klitoris u sredini tipkovnice, nema sanse, morska bolest me uhvati kad pocnem klizat
ivarica prvotno napisa
![]()
Nikad me nije smetalo od misa (a dnevno sam bar 10-11 sati za racunalom), ali zato je od tipkanja kad pokusavam tipkati s deset prstiju.
ivarica prvotno napisa
![]()
Ja sam po naslovu pomislila nešto skroz drugo...(Samo se nadam da nisam jedina.
)
![]()
![]()
![]()
ja sebi kupila onapodlogu za miša sa jastućićem od silikona ... preporod
i pazite da vam ruka kojom držite miš leži do lakta na stolu. Da ne visi pola u zraku, što je čest slučaj.
Upravo obrnuto kod mene. Od tipkovnice - nikad ništa, doduše tipkam s 10 prstiju naslijepo - učili u srednjoj školi tipkat (Ekonomska). Miša MRZIM, toliko da sam žalila za Word Perfectom u kojemu su sve komande SAMO na tastaturi. U Officeu - radim maksimalno sve na tastaturi - one jednostavne Word komande za otvaranje filea, spremanje itd. A opet, u Exploreru je teško izbjeć miša, pogotovo ako je posao takav da ne radiš na jednom dokumentu nego na njih više, imaš otvoreno više programa, kopiraš, prebacuješ, stano double-klikaš po tom mišu itd. Za tastaturu imam ono što se stavi ispod zapešća (ona kao zmija) - ima kupit u algoritmu - a imam to i za miša, ali unatoč tome što mi to štiti zapešće, kod miša ili kod nekih radnji koje se ponavljalju mi se upali u desnoj podlaktici neka kao žila, a ako to traje onda čak i u desnom ramenu nastane neka miogeloza. Na laptopu mi se to ne događa - od onoga malog "klitorisa" - klizim s njim i lijevom i desnom da je milina, manje koristim onon neko kao polje po kojem ideš kažiprstom. Ako je baš bed, odem na masažu ili radim te repetitivne radnje par dana lijekom rukom (priučila se i ona). Posao koji radim zahtijeva 8-10 sati kljuckanja za kompjuterom, pri čemu sam turbo brza, ali što sam brža to je više "pero djetlić" kljuckanja desnim kažiprstom...summer prvotno napisa
A još ono skrolanje s onim kotačićem na mišu... Užas. Na laptopu ne koristim miša, ne treba mi, niti fali, a taj mali crveni "klitoris" je na mome IBM-u totalno user friendly, pravi mali lijepi joystick, možeš ga pokretat, a da ni ne osjetiš. Dolje miš. Koji put mi se isto upali ta desna ruka od kljucanja SMS-ova, onda malo kljuckam lijevom...
![]()
![]()
prije par godina nisam mogla pomaknuti ruku kako je bolilo.
onda sam naučila raditi s lijevom rukom (inače sam dešnjak).
pa sam kombinirala.
i obavezno lakat na stolu.
s laptopom sam se preporodila.
Crtaš u AutoCAD-u bez miša? :shock:ivarica prvotno napisa
![]()
bejbe, ja ti nisam ostala u arhitekturi
ali kako ti to znas :shock:
koga ja znam iz zadra, koga???
Ma skužila sam usput da si arhitektica.
Negdje si se odala![]()
cudno :/
dakle, nisam arhitektica, fali mi diploma da bi se tako predstavljala, ne crtam u autocadu ali crtam u drugim grafickim programima uz pomoc touchpada i lakse mi je nego misem, jagodica prsta je puno osjetljivija od dlana
u pp-u sam ti poslala link koji te razotkrio![]()
laptop na poslu nažalost nemam
lakat mi je već na stolu, probati ću još zmiju
ima li netko preporuku za ergonomskog miša? svi koje sam probala su mi na prvi "opip" isti, valjda bi se tek kod dužeg klikanja pojavila razlika
inače danas mi je peti dan da klikam lijevom rukom i već sam se dobro uhodala![]()
http://www.microsoft.com/products/in...9-0c5ae5a6d20e
moj je verzija 2.0, ali oblik je isti.
ne znači da će i tebi biti dobar, ali ja sam oduševljena. iako je težak zbog baterija, lako se pomiče pa ga i ne osjetiš. prikladan i za lijevu i za desnu ruku (to je meni issue), a ni veličina ruke nije bitna (također issue).
još uvijek mi se zna ukočiti prst od skrolanja, ali samo kad su burni dani na forumu...![]()
Imala sam ja taj problem do prije 3 godine.Ailish prvotno napisa
Kirurzi su tvrdili da je karpalni no dobri stricek fizijatar - kiroprakticar je nasao guzvu u vratnom dijelu kraljeznice i otkocio me.
Od tad me ruka boli samo povremeno i to na npr veliiike promjene vremena.
Takodjer bar 2 puta godisnje odem na remont kod kiroprakticara.
Mene je ruka toliko bolila da je znala oticati skoro duplo :shock:
Nosila sam i longetu na ruci neko vrijeme.
Uzas uzas
Nije pomoglo nista sto cure spominju osim dobrog doktora.
Mozda tebi pomognu podlosci i sl, nadam se da hoce.
uh , ovo je rodjena tema za mene.
postala sam "invalid" na desnu ruku od silnog klikanja.
borim se za sada samo sa masazom.
Obratite pozornost na miša! Sve ove alternative koje ste nabrojale su super, shortcuti na tipkovnici, laptop varijanta miša i sl. Ali ako baš trebate raditi puno sa mišem, onda savjetujem da napravite investiciju od nekih 500 kn. Znam da će to zazvučati puno, ali promislite malo koliko potrošite za malo bolje cipele. A trebate ih imati barem nekoliko pari... i onda opet nekad promjeniti. Ja sam uvijek radila na solidnim miševima - ajmo reć, red veličine 100-150 kn. Kada sam završila na terapiji sa desnom rukom, a zbog bolova nisam više mogla niti prati zube (nego samo s lijevom) onda mi je puknul fim i surfala sam 3 sata dok nisam našla najboljeg miša kojeg sam mogla naći (ergonomija.... bla bla). Uglavnom 500 kn.
Od srca preporučam bežičnog jer nismo ni svjesni koliko nas često i ta žica nateže i ruka nam se formira za tom žicom...
Ja bez misa neznam ni radit na laptopu, zivcira me ova shema s prstom. Kad mi se ukoci ruka tj. kad pocne boljet znam da je vrijeme da ugasim komp![]()
U trudnoci sam imala gadno ukocene palceve od joysticka za play station![]()
boli, boli, i to od laptopa, a služim se njime najčešće za zabavu, cca 2-3 sata navečer, svaki drugi dan u prosjeku. Da nisam vidjela topic mislila bi da mi je krajnje vrijeme da odem kod doktora jer ne znam što mi je s rukom. A onda sam si posložila filmić!
A ima li smisla radit neke vježbe, ići kod doktora ili bi trebalo prestati sa duljim surfanjem?
potpisujemmarival prvotno napisa
nakon godina iskustva sa 12h dnevno za kompom pocelo je boliti i u zglobu sake i lakat tako da sam se pocela razmisljati o povredi na raduonda mi je mladi sef preporucio to cudo jer je s istim problemom imao godinama posla i evo, sad taj gelirani podlozak imam i doma i za laptopv mis i na poslu i NE BOLI VISE
zgodno je provjeriti da li ti mozda puse direktno preko ruke - klima ili lose izoliran prozor, zna biti uzrok iako ti se cini nevazno
Ja za sada uspješno mijenjam ruke, kad me zaboli desna par dana klikam s lijevom![]()