-
kako prihvaćaju činjenicu da su posvojeni?
voljela bih da oni koji imaju iskustva o ovoj temi nešto napišu. razmišljam u zadnje vrijeme o tome kako i kada reći mom sunčeku da ju je rodila neka druga teta. za to još svakako imam vremena, ali voljela bih znati kakva iskustva imate. kako su djeca prihvatila tu činjenicu i kako se nose s njom? hvala.
-
Osoblje foruma
Apsolutno jedina ispravna odluka jest - početi odmah (u skladu s uzrastom!). Za najraniju dob prikladno je pričati "njihovu" priču što češće, kao što pričaš i druge priče, čitaš slikovnice i sl.
Mi smo A. često pričali kako je ona živjela u kućici s puno djece i kako smo mi htjeli jednu malu curicu i čuli smo da je ona tamo, došli smo po nju, ona nas je odmah uhvatila za ručicu... itd. Kako je rasla tako smo vezli detalje priče , od toga da sada "zna" da se socijalna radnica koja joj je tražila roditelje zvala teta A. i da nas je nazvala jednog četvrtka, do boje cipela koje smo nosili kad smo dolazili prvi put je vidjeti i činjenice da se teta koja ju je rodila nije mogla brinuti o njoj.
Ako tako u najranijoj dobi postaviš činjenice dijete će rasti s njima i neće imati nikakvih "šokova". Interes za tu priču neće uvijek biti isti, nekad će joj ići na živce, odbijat će jer je "dosadna", ali će joj se uvijek povremeno vraćati i nadograđivati je svojim pitanjima.
Kako vidim postoje i u tome više i manje zahtjevna djeca - neka će postavljati zastrašujuće teška pitanja već s 3 godine, a neka će mirno broditi i slagati kockice mozaika kao ( ZA SADA) moja A., postavljajući povremeno pitanja "s neba pa u rebra".
Jako je važno ne propustiti prave prilike za razgovor (koje nam djeca sama pruže!) iz straha "je li prerano i treba li baš sad". Čim sami nešto pitaju nije prerano, a čim se ukaže trenutak pogodan za upletanje njegove priče u kontekst treba ga iskoristiti. Uvijek se nađe ili neka trudnica u blizini ili se ide u posjet bebi, ili simbioza dvije životinjske vrste, ili crtić gdje se dogodi "posvojenje"...
Mi nismo čekali da A. sama pita (načekali bismo se!), tako nemoj dozvoliti da malena dođe do 3-4 godine bez da išta zna.
-
Re: kako prihvaćaju činjenicu da su posvojeni?
čokolada puno ti hvala. ovakvi savjeti su stvarno zlata vrijedni.
-
Slažem se. To treba zaista komunicirati što je moguće prije. Normalno i s ljubavlju.
Mi smo roditelji curice koju smo posvojili s njene četiri godine i to je sigurno drugačija situacija nego kad posvojiš bebu. S njom smo imali situaciju da je par mjeseci nakon što je došla k nama, ona sama odlučila negirati činjenicu da ju ja "nisam rodila". To nam je bilo dosta teško razdoblje jer nismo željeli podržavati nešto što nije istina (makar je to najjednostavnije) i to je tražilo dosta strpljenja, objašnjavanja (njenim rječnikom i vrlo pažljivo da dijete ne bi pomislilo da je u njoj problem što je završila u domu).
Sve u svemu, sad joj je skroz cool kako si je ona izabrala novu mamu i tatu, a baš je pred neki dan (ničim izazvana) počela pričati svoja iskustva s dolaskom u dom (nije bila beba kad je stigla), s time da ju je mama / teta koja ju je rodila (pomiješano koristi oba termina) ostavila tamo, kako ju nikad nije došla pogledati jer ju vjerojatno nije voljela i da je jako sretna da nas ima za roditelje (a što da vam kažem... kad nam je to dijete uz nedjeljni ručak ispričalo, totalno sam pala pod stol, a i sad mi oko zasuzi kad to tipkam
)... Sve u svemu, klinci sve kuže i prema njima treba biti iskren. Ja se držim onoga da kad netko nastupa s pozicije: "Nisam ti željela / želio reći istinu da te zaštitim." zapravo štiti vlastitu komociju i svoje interese, a ne osobu prema kojoj je odlučio biti neiskren.
Samo sretno i hrabro!
-
I mi smo našem B. počeki vrlo rano pričati sličnu pričicu, negdje s 1,5 g. Jel onda kaj skužio nemam pojma, ali od onda se ta priča razvija i raste zajedno s njim. Također koristim za razgovor o tome bilo koju temu koja se može povezati s posvojenjem, naravno ne stalno, kad mi padne na pamet. Evo baš jučer je listao neku knjigu o trudnoći i bebicama, pa smo se opet dotakli i posvojenja. On je presretan što ja njega nisam rodila, jer bi me jako boljelo i oznojila bi se
-
Rebbeca, baš me nasmijao komentar tvojeg limača. Mislim da ću "ukrasti" ideju u argumentacijama :D
-
Da, strašno ga muči ta bol na porodu: par puta je i rekao, hvala bogu da nisam curica, pa da nemoram roditi
-
M. smo počeli govoriti o posvojenju kad je imao 2,5 godine, jer je tada postavio prvo pitanje o tome. Do navršene 4. godine znao je sve detalje o svom porijeklu. Budući da je on puno pitao o tome, sam je diktirao tempo saznavanja tih činjenica. Nakon toga smo prošli još nekoliko krugova razmišljanja o tome i spoznavanja što zapravo znači posvojenje i gubitak koji se dogodio prije toga. Bilo je i teških faza - prva i najbolnija je bila spoznaja da ga ja nisam rodila, a druga je bila za mene bolna - razmišljanje o tome tko je njemu prava mama, ja ili mama koja ga je rodila. U svemu tome mi smo bili potpuno otvoreni, spremni odgovoriti na sva pitanja, bez ikakvog uvijanja i na prvo mjesto smo uvijek stavljali njegovo pravo da zna sve o sebi i njegove osjećaje, a ne svoje.
Najnoviju fazu razmišljanja o tome prolazi nakon posvojenja sestre, kada taj proces gleda izvana. To ga učvršćuje u svemu onom što zna o sebi. Zna po čemu mu je B. sestra i nju učvršćuje u toj spoznaji. Stručna osoba koja s njim radi rekla mi je da je u svojoj praksi imala više posvojene djece, ali da nitko od njih nije u odnosu na to tako siguran i otvoren kao on. To smatram našim djelom, ponosim se time i sretna sam što je tako.
Kod B. je situacija drugačija - ona je stigla prije 2 mjeseca, sa više od 6 godina. Tamo gdje je bila stvorila je emotivne veze koje sada mora odbolovati. Sada smo u fazi prihvaćanja identiteta - trebalo je dosta da prihvati svoje novo prezime. Više puta sam joj rekla što su joj bili i što su joj sada njezini biološki roditelji i zašto, zatim što je to posvojenje, zašto smo je posvojili i kako i zbog čega ona sada pripada novoj obitelji i mi njoj. To sam joj rekla, jer želim da svoje razmišljanje gradi na činjenicama, a ne na fantazijama, ali s njom za sada ne inzistiram na teoriji. Kratko smo zajedno i trenutno mi je prioritet da joj konkretnim životom pokažem da sam joj mama i što je to mama, a teorija će doći na red kasnije. Rano je govoriti što će još biti i kakve će krize doći, ali za sada taj pristup daje rezultate - ona je sve otvorenija, sve privrženija, sve maznija i sretnija.
-
Pravila pisanja postova
- Ne možete otvoriti novu temu
- Ne možete ostaviti odgovor
- Ne možete stavljati privitke
- Ne možete uređivati svoje postove
-
Pravila foruma