Pokazuje rezultate 1 do 37 od 37

Tema: prekomjerna težina 10 godišnjakinje

Datum pristupanja
    Oct 2007

Početno prekomjerna težina 10 godišnjakinje

A će u 2 mjesecu napuniti 10 godina. trenutno ide u 4 razred. pubertet se polako bliži i s njim standardno dolazi većina kompleksa koju smo svi prošli...više manje

A je niskog rasta, u razredu je mislim najniža, i ima određen broj kila koji je podosta veći od onog što bi trebalo biti.
    te kilice se nalaze uglavnom u predjelu bedara, guze i trbuha. nije pretilo dijete, poprilično je enrgična i ima u njoj snage za troje djece.

međutim, problem je hrana. ja nastojim kuhati što je zdravije moguće, a obzirom da nemam žuč tešku i masnu hranu ne podnosim pa ju niti ne kuham.
    Nažalost ona ne jede tako često doma, jer svekrva ju hrani preko tjedna kad ide u školu (nemojte me pitat zašto...duga priča), a vikendom se hrani doma.
    problem nije toliko niti to što ona pojede kod svekrve jer svekrva svakodnevno kuha, i nije to junk food. problem je što ona doslovce jede previše, količinski i previše puta na dan, jede sve što se nađe na stolu, bez ikakavog reda.

ako ruča kod bake, i MM i ja dođemo s posla i idemo ručati, pitam ju je li gladna, kaže ne, al onda sjedne kod nas za stol i uzima iz naših tanjura.
    pitam ju zašto to radi ako nije gladna - Pa tak, samo malo.
    tko god jeo, i što god jeo, ona će jesti s njim. nije gladna, ali uvijek će jesti. slatkiše tamani do besvjesti. ja ih doslovno skrivam, a ona kad je sama pretura po kući dok ih ne nađe.
    sad sam već očajna, jer smo došli do toga da moramo kupiti hlače broj 14, i onda ih 30 - 40 cm odrezati.
    kompleksi već sad postoje, i ja se bojim da će s ulaskom u pubertet biit još gore.
    slatkiše ne kupujemo, niti grickalice, ako nešto dobiju to je to. uvijek imamo voća, ali i s tim pretjeruje.

jednostavno više ne znam što napraviti.
    ja nisam njena prava mama, ona i P su MM-ova djeca iz prvog braka, i svaki moj pokušaj da uvedem reda u njenu prehranu se svede na optužbe da joj branim, ne dam....
    ljetos su svekar i svekrva bili na vikendici, i pravilnom prehranom, sa tri obroka na dan i voćem kao međuobrocima, ona se poprilično promijenila.
    sad se to opet vratilo na staro i naddalo još kila.

ja strahujem da će se razviti u zatvorenu djevojku sa kompleksima od debljine i da bi to sve moglo otići u onu drugu krajnost ulaskom u pubertet.

šta napraviti? kako to regulirati? kako joj objasniti da nema potrebe jesti ako nije gladna?

Mukica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

a joj
    takva sam ja bila

i nis nije pomoglo
    evo me i danas ista...

meni su pricali da ce mi pubertet pomoc
    pa onda kad se zaljubim
    pa onda kad rodim

al nis nije pomoglo

pomogla bi mi u to doba jedino cvrsta kontrola i pravilna prehrana
    ali za mene se niko nije brinuo na taj nacin
    rekli su nemoj - nije to dobro za tebe - i to je to

Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

Ko da opisuješ mog sina. Počeo se debljati kad je krenuo u školu. Moja mama je jedno 8 godina govorila: sad će ti se on počet rastezat (misleći na rast u visinu, a ne u širinu).
    Ja sam to njegovo rastezanje stvarno dočekala, ali kad je navršio 12 godina. Čovjek se zaljubio i neće više jesti. Vaga se 3 puta na dan. Moram paziti na to da jede, a ne da ne jede.
    Kad je smanjio klopu stisnuo mu se želudac i sad ni ne može pojest kao prije čak i da hoće.
    Zaključak:
    Nije mi pomoglo pričanje, uvjeravanje, prijetnje, nemanje hrane u frižideru, NIŠTA... dok on sam nije odlučio da će smršaviti.

Datum pristupanja
    Jun 2005

Početno

Kažeš da u kući pronađe slatkiše. Jednostavno ih nemoj kupiti. Drži sakrivene samo integralne kekse bez šećera pa će biti sretna ako i to pronađe. Opet, što se jela tiče nastoj da joj budu dostupni niskokalorični mliječni pripravci bez dodanog šećera (napravi sama posni sir s voćem, u obični light jogurt umiksaj voće, zamiješaj sama sir za namaz od posnog sira i svježeg začinskog bilja, neka joj obavezno bude dostupno voće i povrće.... ). Orijentiraj se na integralno brašno, tjesteninu, rižu... Sve to brže zasiti nego ono bijelo. Pokušaj peći integralni kruh sa sjemenkama: nećeš joj ga uskratiti, ali bit će zdrav i neće ga moći pojesti 5 šnita. I ne dozvoli da jede između obroka i kasno navečer. Ja bih joj provjerila glukozu i masnoće u krvi.

Sa svekrvom bih ozbiljno razgovarala. Odnijela bih joj jedne hlače br. 14 da vidi koliko ih treba skratiti i zašto si ih morala kupiti. Znam kako izgleda taj broj jer ga nosi i moja M., ali bez skraćivanja. Naravno, taj razgovor obavi bez djeteta, budi ozbiljna i dosljedna i traži od gospođe bake da ne kupuje kalorično. Pokušaj joj predočiti kakav problem njenu unuku čeka (naglasi naročito fizičke aspekte: opterećenje na kralješnicu, zglobove, menstrualni ciklus, kolesterol koji se i u dječjoj dobi zna popeti, a time nastaje i ateroskleroza... ). Ne govorim ti napamet: u daljoj obitelji smo imali taj problem. Uspješno je riješen, ali je trebalo puno vremena i edukacije, žrtve i muke svih članova. Danas je dijete krasna mlada cura, ali da je ostalo onako kako je bilo....

Postoji još jedan faktor koji moraš uzeti u obzir, a to je da se pred pubertet kod djevojčica nakuplja malo više masnog tkiva-ne bez razloga. Masnoća treba kao okidač spolnim hormonima. I moja M. je prije 6 mjeseci imala na trbuhu malo sala, ali sad vidim i po njoj, a i po odjeći iz tog vremena da joj je preširoka. Sva se nekako istegnula, a sve sekunarne osobine puberteta su prisutne.

Ria avatar
    Datum pristupanja
    May 2007

Početno

Pokušavaj na sve načine, ne znam što bi ti rugo pametno rekla.

Samo znam da je nakupljanje nasmonća na tim mjestima koje si navela, najopasnija debljina - direktna opasnost za krvožilni sustav i rizik od dijabetesa tipa B.

U pubertetu se stvari obično i pogoršaju jer se stvori začarani krug. Kada dođu kompleksi obično ih se liječi opet hranom, a kompleksi se povećavaju i tako u krug.

Pokušajte skroz promijniti meni, porazgorvaraj s njom, možda ta njena potreba za hranom ima nekakvu dublju priču. Možda zbog nedostatka majke li sl.
    Možda da porazgovarate s nekim stručni - psiholog, da odete u Ambulantu za poremećaje metabolizma, izvadite svakako KKS, lipidogram i GUK.

Znam da vam nije lako i da vam predstoji duga i teška borba, no svakako učinite sve od sebe da pokušate. Vidim da si jako zabrinuta i nadam se da ćete uspjet riješit taj problem na vrijeme.

MGrubi avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

pokušaj kuhinju svoju i kod bake preusmjeravati na kombinacije:
    meso + povrče
    povrče + tjestenina, riža .....

a onda sa vremenom izbaciš sve bijelo (brašno, riža, tjestenina) i ubaciš integralno (malo po malo)

ja sam te dobi bila debela
    smršavila sam 7 kg, kad sam bila kod tete preko ljeta: bila sam dosta vani (šetnja ) i obroci su bili organizirani

ako ne može ovakva kombinacija namirnica, onda mora biti ograničena količina
    hrana se ne smije stavljati na stol u loncu, nego samo tanjuri s porcijom
    s obzirom na dob, i da si ti svjesnija od nje koliki je problem debljina, trebati ćete se svi prilagoditi njoj

MGrubi avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno Re: prekomjerna težina 10 godišnjakinje

Citiraj bleeda prvotno napisa
    ako ruča kod bake, i MM i ja dođemo s posla i idemo ručati, pitam ju je li gladna, kaže ne, al onda sjedne kod nas za stol i uzima iz naših tanjura.
    pitam ju zašto to radi ako nije gladna - Pa tak, samo malo.
    tko god jeo, i što god jeo, ona će jesti s njim. nije gladna, ali uvijek će jesti. slatkiše tamani do besvjesti. ja ih doslovno skrivam, a ona kad je sama pretura po kući dok ih ne nađe.

kompleksi već sad postoje, i ja se bojim da će s ulaskom u pubertet biit još gore.
    slatkiše ne kupujemo, niti grickalice, ako nešto dobiju to je to. uvijek imamo voća, ali i s tim pretjeruje.

jednostavno više ne znam što napraviti.
    ja nisam njena prava mama, ona i P su MM-ova djeca iz prvog braka, i svaki moj pokušaj da uvedem reda u njenu prehranu se svede na optužbe da joj branim, ne dam....
    ljetos su svekar i svekrva bili na vikendici, i pravilnom prehranom, sa tri obroka na dan i voćem kao međuobrocima, ona se poprilično promijenila.
    sad se to opet vratilo na staro i naddalo još kila.

ja strahujem da će se razviti u zatvorenu djevojku sa kompleksima od debljine i da bi to sve moglo otići u onu drugu krajnost ulaskom u pubertet.

šta napraviti? kako to regulirati? kako joj objasniti da nema potrebe jesti ako nije gladna?
    sva tvoja strahovanja su opravdana, znam iz svog iskustva
    bez obzira koliko normalna bila (65kg/183cm) ja sam si uvijek bila debela

jede s vama da vam pravi društvo, daj joj nešto poput kave, npr. žitovu kavu s mlijekom sl. da ima šta polako ispijati dok se druži sa vama
    ili žvaku ...
    nemojte joj dopuštati da jede iz vaših tanjura, recite blago: oprosti, ali to je moj krumpir i sl.
    time joj ne zabranjuješ da uzme tanjur i jede sa Vama, ali braniš svoje jelo i tražiš poštivanje svojih granica

nikako ne smije osjetiti pritisak da je želiš promjeniti, jer to bi mogla interpretirati da ona nije dovoljno dobra za tebe...

biti će i dobrih i loših dana

ako treba odnesi slatkiše na posao ili daruj ih nekome drugom
    ako nije u kući neće je dovosti u napast

šta pije?
    [/b]

MGrubi avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

dijeli li TM tvoje mišljenje o tome?

rosa avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2006

Početno

Ja sam bila kao A...
    I grozno je bilo.Mogla bih napisati roman o tom vremenu,kompleksima,
    frustracijama. Meni su nažalost govorili da sam samo "jaka" (jer sam i visoka,176cm).

Dok mi jednog dana nije prekipilo.Imala sam 17 i krenula na drastičnu dijetu.Sad mi je čudno da nisam ozbiljnije oboljela.Posljedica su : 25kg manje,anemija,neredovit ciklus,ali i bolje samopouzdanje. No i danas, 15 godina nakon dijete se osjećam kao debela djevojka,iako imam realno 5-6 kg viška. Sve te propuštene stvari iz djetinjstva se više nikada ne mogu vratiti. Vjerojatno bih bila drugačija osoba da toga viška nikada nije bilo.
    Ali doista ne krivim roditelje.Sama sam se potajno upropaštavala..
    Jednostavno mora doći do klika u glavi.

Datum pristupanja
    Oct 2007

Početno

sad kad čitam vaše odgovore još više sam uvjerena da je moj strah opravdan.
    MM se također slaže samnom i mojim mišljenjem da to nije dobro i nije zdravo za nju.
    on nije toga bio toliko svjestan dok nismo prije dva mjeseca išli kupiti hlače za obje cure.
    Tek kad sam ja u dućanu uzela za P. šesticu a za A 14, on me blenuto pogleda i kaže kaj će mi 14 za A. :shock:
    tad je tek postao stvarno svjestan problema.

ja ju uzaludno pokušavam animirati na neki sport. išla je dvije godine na ples, ali bezvoljno i na kraju odustala.
    voli plivati i odlično se snalazi u vodi pa sam pokušala sa snimkama sinhroniziranog plivanja koje je kombinacija plivanja i plesa, al jok.

što se tiče hrane, ja već dosta dugo kuham laganu hranu, sa puno povrća (blitva, špinat, brokula, karfiol, tikvice.....) svinjetinu jako rijetko jedemo, uglavnom piletina, teletina i riba.
    ne samo radi A, već i radi zdravlja svih nas. kolače pečem isključivo za blagdane, kao slasticu im napravim voćnu salatu - doslovno ogulim i narezuckam razno voće i bez dodataka.

obzirom da sam ja sad 18 tjedana trudna, nastojim svakodnevno ići u šetnju, i stalno ju vučem sa sobom, al njoj se ne da. proljetos sam nju i prijateljice učila igrati gumi-gumi, to je trajalo tri dana i amen - basta, nazad na komp i playstation. nema fizičke aktivnosti. kad poludim, i potjeram ih na dvorište onda se nasloni na zid kuće i kaže: "a kaj da sad radim?"
    uzalud ja iznesem rekete za badminton, njoj je to dosadno....

i pokušala sam ja razgovarati sa svekrvom, al toj ženi sve na jedno uho uđe a na drugo izađe. ona ju našopa s hranom i onda kaže: joooj kak si debela? kak to 'zgledaš?
    pa možete mislit kako to utječe na psihu malog djeteta?
    MM se već nekoliko puta pokačio s majkom zbog toga.

P. je sušta suprotnost. možeš stavit pred nju šleper čokolade, ako joj se jede, pojest će doslovno dve kockice, a ako joj se ne jede neće ju ni pogledat, i još će ti reć: to ti je za zasladit se a ne za najest!

naprosto se nalazim u začaranom krugu, jer kolko god ja pokušavam hraniti dijete zdravo, ona s druge strane nadopunjuje tu prehranu jelom kod bake.
    P ne jede kod bake, jer ju dignem iz vrtića i onda je doma, i doma jede ono što ja pripremam.

očajna sam. nadam se da ću uspjeti nešto promijeniti kad odem na porodiljski i budem doma sa njima. samo se nadam da neće onda opet bježat baki na ručak

aurora8 avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2007

Početno

bleeda, zaista ti se divim na tolikom trudu, svaka ti čast.
    nažalost, nemam pametan savjet. činiš već sve ono što i meni pada na pamet.
    želim ti da tvoj trud ipak urodi plodom

sir_oliver avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2007

Početno

ja imam sličan problem.
    s razlikom da moja mala trenira u natjecateljskoj skupini, znači, pojačani treninzi. to je jedina stvar koja nas izvlači. i to mi je izgovor da s njom pazim na količinu hrane koju pojede.
    moja mala skoro uopće ne jede slatko, ali zato pojede slanog više od mene. stalno brojim. i pitam se gdje je tomu kraj. ne dozvoljavam joj da sama određuje porcije. ja joj stavljam u tanjur onoliko koliko smatram da treba pojesti.
    jako je teško, ali da nisam ustrajna bila bi puno deblja.
    ne gubi snagu i volju.

Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

Moja prijateljica ima sina koji je tako malo skloniji debljanju. Ne spada u gojaznu djecu, ali jeste buckast (bas ta rijec odgovara)
    I ima jako dobar apetit (btw. ima nesto manje od 8 godina), jeo bi sve i svasta da mu se dobusti, ali ta moja prijateljica je katagoricna i jako jako pazi sta on jede i kakvog kvaliteta. Jednom smo bilo kod njih, a ona nam napravila pizzu i dala njemu dva komada. On je to spuco i dok ona ne gleda uze jos jedan komad i strpa u usta
    Ona njemu daje i slatkise i pizze ali sve to nekako pokusava drzat pod kontrolom, jer da ne drzi on bi se sigurno brzo udebljo.
    I jos nesto. Upisali su ga na nogomet, cesto ga vode u bazen na plivanje, skijanje... znaci gledaju da je fizicki aktivan i mislim da to od svega najvise pomaze. Oni ga toliko vodaju da su sami smrsali ko prutevi
    Jel mala bavi kakvim sportom???

Osoblje foruma apricot avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Citiraj snorki prvotno napisa
    ali ta moja prijateljica je katagoricna i jako jako pazi sta on jede i kakvog kvaliteta. Jednom smo bilo kod njih, a ona nam napravila pizzu i dala njemu dva komada. On je to spuco i dok ona ne gleda uze jos jedan komad i strpa u usta
    Ona njemu daje i slatkise i pizze ali sve to nekako pokusava drzat pod kontrolom, jer da ne drzi on bi se sigurno brzo udebljo.
    da ja pazim na ishranu svojega djeteta, sigurno ne bih pekla picu...
    prehrambene navike se ipak najviše stvaraju u vlastitom domu, a sve ostalo su - izleti.

Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

Jedina stvar koja je moguća je da se vi svi podvrgnete novom režimu prehrane i na taj način joj olakšate.
    To ti govorim iz iskustva, moje nećakinje. Svi smo živjeli zajedno (nas 9) i jednostavno su se debljajuće namirnice prestale kupovati, a moja stara je počela kuhati drugačije. Npr, kuhalo se toliko da ima dovoljno za sve, a toliko malo da nema za repete. I vrlo često smo se dizali od stola polugladni.U kući nije bilo doslovce ničega osim naranči i sličnih namirnica..
    Bilo joj je užasno teško prvih par dana, a da ne spominjem nas. Ja sam si znala kupit čokoladu i pojest je pred zgradom, da nitko ne skuži.
    To ti je trajalo par mjeseci, ali je urodilo plodom.
    Mislim, kad se samo sjetim kak mi se srce drapalo kad smo skužili da su je počeli zezati.

Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

Citiraj apricot prvotno napisa
    Citiraj snorki prvotno napisa
    ali ta moja prijateljica je katagoricna i jako jako pazi sta on jede i kakvog kvaliteta. Jednom smo bilo kod njih, a ona nam napravila pizzu i dala njemu dva komada. On je to spuco i dok ona ne gleda uze jos jedan komad i strpa u usta
    da ja pazim na ishranu svojega djeteta, sigurno ne bih pekla picu...
    prehrambene navike se ipak najviše stvaraju u vlastitom domu, a sve ostalo su - izleti.
    jednom u nekoliko mjeseci zena napravi pizzu Sto da ne :/

Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

Citiraj vikiikatja prvotno napisa
    Jedina stvar koja je moguća je da se vi svi podvrgnete novom režimu prehrane i na taj način joj olakšate.
    To ti govorim iz iskustva, moje nećakinje. Svi smo živjeli zajedno (nas 9) i jednostavno su se debljajuće namirnice prestale kupovati, a moja stara je počela kuhati drugačije. Npr, kuhalo se toliko da ima dovoljno za sve, a toliko malo da nema za repete. I vrlo često smo se dizali od stola polugladni.U kući nije bilo doslovce ničega osim naranči i sličnih namirnica..
    Bilo joj je užasno teško prvih par dana, a da ne spominjem nas. Ja sam si znala kupit čokoladu i pojest je pred zgradom, da nitko ne skuži.
    To ti je trajalo par mjeseci, ali je urodilo plodom.
    Mislim, kad se samo sjetim kak mi se srce drapalo kad smo skužili da su je počeli zezati.
    ovo upravo i ovi moji rade. Cesto mi kaze da je fakat nekad zeljna kolaca, a izbjegava ih praviti bas zbog malog. Ono, napravi ona, ali to je jednom u nekoliko mjjeseci, kao i pizzu i sve ostalo sto se podrazumjeva u ne prtjerano zdravo. :/

Datum pristupanja
    Oct 2007

Početno

svi ste vi u pravu, samo što ja nažalost neću moći ništa promijeniti sve dok se A hrani kod bake.
    baka je klasični primjer žene koja je u stanju dijete rukama šopat dok ne pojede sve iz tanjura.

MGrubi avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

Citiraj bleeda prvotno napisa
    svi ste vi u pravu, samo što ja nažalost neću moći ništa promijeniti sve dok se A hrani kod bake.
    baka je klasični primjer žene koja je u stanju dijete rukama šopat dok ne pojede sve iz tanjura.
    takva je i moja baka, bila sam "u ratu" s njom radi mlađe sestre
    moja baka ne šopa , ona ti "samo" svaka 3 sata govori: aj pojedi nešto, očeš jaje?, očeš marmelade i kruha .....

sestra je smršavila tek kad sam ju okrenula protiv bake po pitanju hrane, pa bi joj odbacivala: neću, ne gnjavi ...
    tek sa 16g

MGrubi avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

da li bi mogli izmjeniti taj "aranžman" da se preko tjedna hrani kod bake?

Datum pristupanja
    Oct 2007

Početno

Citiraj MGrubi prvotno napisa
    da li bi mogli izmjeniti taj "aranžman" da se preko tjedna hrani kod bake?
    e upravo to je postala nemoguća misija.
    naime kad se MM rastao, cure su bile jako male. P je imala tek 1 godinu. pošto baka živi na istom dvorištu preuzela je onu žensku stranu brige oko djece i oko njegove kuće.
    kad sam ja doselila, trebalo mi je pun kufer vremena da joj objasnim da smo mi njoj zahvalni na svemu što je napravila al da mi nemora hodat po kući, čistit, prat, peglat...jer ćemo to mi sami.

ajd, to je nekako na jedvite jade, mada i sad ako mi odemo na put ona napravi rošadu po kući i ispremješta sve.

sa hranom neide nikako. kad su oni na vikendici po 2-3 tjedna, mjesec... A ujutro sama sebi napravi doručak, ruča prije škole i dijete sasvim lijepo funkcionira, pokazuje veliku samostalnost....
    no, čim se bakica vrati, uzme ju za ruku i ajmo baki jest...upravo tako svka tri sata, evo ti ovo, pojedi ono....

proljetos sam imala situaciju da je A došla iz škole i htjela ručati. ja sam ju poslala da baki odnese poštu dok joj ja izvadim jelo. kad se jelo na stolu već ohladilo ja odem po nju, i vidi dijete dole da jede.
    e, onda sam ispalila.
    kasnije sam A objasnila da takve stvari nemože raditi, i da ako smo se nešto dogovrile da to tako stoji. ja sam joj jelo pripremila i čekam ju, a ona jede kod bake, zato jer je doma imala lešo blitvu i ribu, a kod bake pohanog piceka i pomfrit.
    na kraju je A baki rekla da sam joj zabranila da jede kod nje, pa je ova digla paljbu na mene, i MM-u svašta rekla protiv mene.....
    i onda sam digla ruke.
    baka je opsesivno posesivna prema njima, i naprosto ne želi popustiti.

nedavno su bili 15 dana na vikendici, nakon 4 dana me nazove i pita je li dajem djeci jesti?
    ne...puštam ih da umru od gladi....isuse bože...pa nazove A i pita ju kaj jede, je li gladna, ima li šta jesti doma....
    bože oslobodi

Maruška avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2005

Početno

Mislim da ovu 'borbu' TM treba preuzeti u većoj mjeri na sebe...

MGrubi avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

Citiraj Maruška prvotno napisa
    to nije tvoja bitka

Datum pristupanja
    Jul 2004

Početno

Citiraj MGrubi prvotno napisa
    Citiraj Maruška prvotno napisa
    to nije tvoja bitka
    x

Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

jes

Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

pitanje je koliko će on moći biti čvrst pred svojom majkom. Često čitam priče o sinekima koji se ne mogu sukobljavati s mamama, nego više vole neke kompromise.
    Nažalost, ovdje će izgleda morati radiklano djelovati

Datum pristupanja
    Oct 2007

Početno

kužim ja i vas kad kažete da to nije moja bitka, ali ja sam započela svoj život s njim i sa dvije djevojčice kojima sam željela pružiti sve ono što im je nedostajalo rastavom mame i tate.

smatram da sam u velikom dijelu uspjela i trudim se svakodnevno, a isto tako smatram i sebe i njega odgovornima za odgoj i zdravlje obiju djevojčica.
    ja ih nisam rodila, ali one su postale moje onog momenta kad sam ušla u njihov život i kad su one otvorile svoje srce da bi me pustile unutra.

sa P. mi je znatno lakše jer ona nije vezana za baku, ne u tolikoj mjeri, ono voli ju, sve super sve pet, ali baka je baka a ja i tata smo ja i tata i naš dom je naš dom.

MM je svjestan da je njegova majka control freak no razumijem i njega i shvaćam da mu je teško jer što god i kako god da on svojoj mami kaže ona će to shvatit kako njoj paše: vi me mrzite, kad sam vam trebala bila sam dobra.....sad me se hoćete rješiti....najbolje da krepam....

šta da vam kažem, ja sam u 4 mjesecu imala kiretažu u 9 tjednu jer nije bilo otkucaja srca. riječ je bila o blizanačkoj trudnoći.
    sad kad smo joj MM i ja rekli da sam trudna i da ćemo u 6 mjesecu dobiti bebača, da je sve ok.
    ona me pogleda i veli: Kaj opet?! ...........majke ti kao da imam 10-ero djece pa : kaj opet?

no, ovo je sad postalo skroz off topic. al zaključak se nameće da će nažalost A ostati kakva je sve dok se ne prestane hraniti na sto strana.

Datum pristupanja
    Jun 2005

Početno

Nema ti druge nego posjesti ispred sebe dijete i smireno i blago razgovarati s njom. Ovo s bakom je borba protiv vjetrenjača.
    Pokušaj joj najbolje što znaš objasniti sve aspekte zdrave prehrane i utjecaja nezdrave na njen organizam. Ne stavljaj izgled u prvi plan. Tek na kraju dodaj da će moći birati i zgodniju garderobu jer je izbor veći. Pokušaj da sama odluči da će jesti doma, da je sve to zato jer je voliš i želiš da bude zdrava.... I neka si podgrije ručak koji ti skuhaš. Kad ONA jednom odbije jesti kod bake svima će biti lakše, a neće biti rata. Naravno, baka neće imati argumente da bude depresivna, a cilj-zdrava prehrana- će biti postignut.

Ako ti se baš da zaratiti s bakom onda je pitaj kakva je to njena ljubav kad obožavanoj unuci svojim šopanjem želi diabetes, visoki kolesterol, deformiranu kralješnicu, uništene zglobove i psihičke probleme. Naravno, ovo je krajnji potez, ali ja bih ga imala u pričuvi.

I, kao što kažeš- to nije samo bitka TM-a nego i tvoja. Cure su dio obitelji i mislim da si im jako dobra majka. No, u isti taj razgovor bi morao biti uključen i tata. Zdravlje djeteta je u pitanju i to mora biti ispred nezamjeranja gospođi baki.

Btw, biološka mama kontaktira s kćerima? Ako da možda bi bilo dobro da i ona bude uključena u zajedničku borbu.

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

i, iako vjerujem da je s takvim bakama to mozda sf, kad bi joj se pazljivo prislo i lukavo izvelo, mozda bi ona mogla malo promijeniti jelovnik...

imam ja jednu takvu, koja zaista misli da kuhano znaci samo - suprotno od sirovo. ali malo pomalo...
    kad bi joj eventualno nekako mogla povjeriti svoju zabrinutost i zamoliti je za pomoc, pitati zna li ona mozda kako biste mogli zajedno...tako nekako, mozda bi se smeksala.

vjerujem da je tesko, i treba puno toga progutati, ali takve bake cesto nemaju lose namjere nego su obicno izgubljene, osjecaju se zapostavljeno, boje se za svoj polozaj...njima je nagrada zahvalno i nasopano dijete, one misle da ljubav ide kroz zeludac, njima je zivotni smisao potpun kad smisle jelovnik za sutra, pa jos kad imaju kome pricati o tome zasto su bas to napravile.. a tek kad ih netko pohvali, uh

Datum pristupanja
    May 2006

Početno

Pažljivo i mirno porazgovarat s malenom. Priredi joj neki materijal koji ćeš joj ostavit da čita nakon razgovora, da može ponovit koje namirnice čine dobro, koje loše tijelu (u većim količinama).
    Što znači tjelesna aktivnost..tih materijala ima u svakom časopisu, ali neka su prilagođeni njenoj dobi.
    Bolje spriječiti nego liječiti!
    Puno sreće i javi nam se kako je prošlo

Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

A da napraviš od hamera ( šeles hamera) veliku piramidu prehrane, iz časopisa izrežete slikice raznih namirnica, priljepiš selotejp odozada, pa na taj način zajednički analizirate na kraju dana što ste pojele.
    Ona sama bira slikice i stavlja ih u određeni dio piramide...Pa može sama skužiti što je "loše" toga dana pojela, ali ti svejedno moraš i dalje ograničavati porcije.

sir_oliver avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2007

Početno

moja prijateljica ima ćerku od 7 god i nekih 45 kg. mama se još i trudi, ali malu je totalno briga za izgled. stalno su joj hlače na pola guze. vide joj se gaćice, viri joj potkošulja, suknja okrenuta naopako... šta god da joj se kaže ona se smije.

rosa avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2006

Početno

Sir_Oliver je napisala:
    moja prijateljica ima ćerku od 7 god i nekih 45 kg. mama se još i trudi, ali malu je totalno briga za izgled. stalno su joj hlače na pola guze. vide joj se gaćice, viri joj potkošulja, suknja okrenuta naopako... šta god da joj se kaže ona se smije
    Čekaj da krene pubertet....

Datum pristupanja
    Oct 2007

Početno

Citiraj sir_oliver prvotno napisa
    moja prijateljica ima ćerku od 7 god i nekih 45 kg. mama se još i trudi, ali malu je totalno briga za izgled. stalno su joj hlače na pola guze. vide joj se gaćice, viri joj potkošulja, suknja okrenuta naopako... šta god da joj se kaže ona se smije.
    da....otprilike kao i A, s tim da se ona ne smije nego odgovara "Pa kaaaaj!? Dooooobroooo."
    uz to je još i rat oko češljanja, da ju ne natjeram svaki dan da se počešlja hodala bi raščupana ko punker.

ne znam što da napravim, a obzirom da sam ionako na ratnoj nozi zbog svih pravila koje sam postepeno uvela, mislim da je bolje da se povučem dok me još ne proglase zločestom maćehom. bar dok ne rodim i dok nebudem bila doma stalno pa će onda i to jelo biti više pod mojom kontrolom.

Poslid avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Sve što ti opisuješ ko da se odnosi na mene kad sam bila mala, a moram priznati da se i sad teško kontorliram. Jedino što mene niko nije upozoravao jer "dijete super jede", "gle kak je lijepa bucmasta" do 15-16 godina dok je bilo prekasno. Ja jesam u srednjoj školi strogom dijetom stesala te kile, pa ih za nekoliko godina vratila, pa opet tesala i tako u nedogled - jer loše navike su ostale.
    Ali...

Moj sin (5 godina) isto tako puno jede i gladan je svakih sat vremena i ponekad "ruča" 3 put dnevno i moramo mu braniti slatkiše jer bi sve potamanio, a ipak je jako mršav.

I sad ga ti znaj...

Arwen avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2005

Početno

a zašto ne odete s njom do endokrinologa
    možda pišem gluposti ali jedna moja prijateljica je imala isti problem sa sinom koji je godinama bio sve veči i veči i ozbiljno je počeo utjecati i na psihu djeteta
    pa su krenuli po doktorima i došli do endokrinologa koji je popričao i sa mamom(koja je i sama pretila i voli jesti)i sa djetetom
    naravno nije to bilo samo jednom išli su više puta
    rezultat je da sad dijete i kad mu nude nešto neće uzeti i u biti je sam sebe disciplinirao,sam se upisao na plivanje i ide redovito
    mama mu je pričala i pričala ali dok nisu došli do dr nije bilo koristi
    pa probajte

kate avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

Bleeda svaka čast što brineš, jednom će ti biti zahvalna.
    Mislim da bi prvo trebalo povećati fizičku aktivnost nekim sportom...i porazgovarati s dječijim psihologom za savjet, čini mi se da tu ima indikacija

Uskoro u "Maloj sceni" ide predstava "Debela" možda bi bila korisna..
    Zavirite u više nego uzbudljivu godinu života petnaestogodišnje djevojčice Lade. Višak kilograma, prijateljstvo, prve nesretne ljubavi, otkriće neobične prijateljice, totalna pomutnja s prijateljem iz inozemstva, drogiranje, opijanje, tulumarenje, prve cigarete, nepravda, politika, brat koji ima svoj veliki problem, roditelji sa svojim roditeljskim problemima, škola, prvi posao i ono zbog čega su autoricu romana po kojoj je predstava nastala proglasili rušiteljicom tabua... a romanu samom dodijelili jednoglasno nagradu "Ivana Brlić Mažuranić", te ga stavili na Časnu Listu IBBY-a, gdje se pravio važan dvije godine kao predstavnik Hrvatske u društvu stotinu najljepših knjiga za djecu i mlade svijeta. Roman "Debela" na popisu je lektire za osmi razred, a predstava "Debela" zaslužuje biti na popisu nužnih izlazaka na kojima ćete se izvrsno provesti.

Predstava je namijenjena mladima od 10 godina naviše, a traje oko 60 minuta.

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •