Pokazuje rezultate 1 do 43 od 43

Tema: ne stavlja noge u usta

Roza avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno ne stavlja noge u usta

dakle, moj mali mišek će imati 6 mjeseci za tjedan dana. i jako me brine sljedeće:
    1. ne stavlja noge u usta niti ih dira rukama
    2. okreće se s leđa na trbuh i to samo na lijevu stranu. ne okreće se s trbuha na leđa.

bili smo danas na kontroli kod pedijatrice (koja je super) koja smatra da je to sve u redu. kaže da je na malog možda utjecao i 10-dnevni boravak u bolnici, pa da mu dam vremena.
    moja starija kćer je već u ovo doba naveliko stavljala noge u usta (baš sam provjerila na slikama, počela je s 5 mjeseci i tjedan dana). u knjizi moja prva godina je ta vještina stavljena pod sedmi mjesec. u jednoj drugoj knjizi piše da dijete od 5 mjeseci mora stavljati nogu u usta.

a što zna napraviti: izvaditi dudu iz usta, premješta predmete iz ruke u ruku, hvata predmete i pruža ruke prema njima (i kad je potrbuške), ovaj okret s leđa na trbuh ulijevo mu ide super (brz je kao zvrk), kad mu stavim krpu preko lica makne je bez problema, obožava biti na trbuhu i putuje prema nazad (ne puzi, nego kad ga stavim na pod jednostavno ode nazad), dok je na trbuhu rotira se prema željenim igračkama, kad se kupa brčka se jako s nogama tako da smoči cijelu kupaonu ali je rukama otkrio samo "tintilinića", priča...

ja, vječiti paranoik, i dalje razmišljam je li sve u redu. užasno me brine to što ne stavlja nogu u usta.
    ima li tko podijeliti iskustva po tom pitanju?

Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

da ti bude lakše, ni moja malena ne stavlja noge u usta. Dira ih, ali ih ne stavlja u usta. Mislim da se oko takvih stvari stvarno ne treba zabrinjavati, naravno ako nije nešto otkriveno ranije kod pedijatra odnosno neuropedijatra. Sve to dođe na svoje. Mi povremeno odemo kod fizioterapeuta na vježbice, ali to je više radi mene da naučim kako se s njom bolje igrati, nego radi bebe.

Marsupilami avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2005

Početno

Moj mladji sin je stavio nogicu u usta tek sa 8 mjeseci, posjeo se samostalno tek sa 12, propuzao sa 14 a prohodao sa 16 i nakon toga dostigao sve vrsnjake u motorici.

Uzrok "ljenosti" i kasnjenju u motorickom razvoju nismo otkrili a bili smo i kod fizijatara i ortopeda i neurologa....sve je bilo ok.

mirjana avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

možeš mu pomoći da "pronađe" nogice

jedna od vježbi koje smo mi radili:
    sjedneš na pod sa raširenim nogama, dobro bi bilo da se na nešto nasloniš (bit će ti lakše), beba je na podu ispred tebe (između tvojih nogu)na leđima, guza skroz uz tebe i nogice u zraku (naslonjene na tvoj trbuh)
    neka bude samo u bodiju, nogice skroz gole
    povučeš nogice tako da ih beba vidi i lagano prvo jednom rukicom pa onda drugom povlačiš od bedra prema koljenu i dalje prema gležnju,
    možeš mu postaviti rukice tako da dira svoja stopala, privlačiti stopalo prema ustima...
    prema ovom što pišeš, meni se čini ok, možeš mu vježbati i okret na drugu stranu (možeš i samo poticanjem, budući da ga zanimaju igračke - ideš sa zvečkom kad leži na leđima na onu stranu na koju želiš da se okrene )

malena beba avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2006

Početno

ne brini!! moja bebica je davno pocela hvatati nogice ali ih je tek prije dva dana (a prekosutra ce napuniti godinu!!!) stavio usta!
    inace, tvoja sa 6 mj moze napraviti puno vise nego je on mogao. svaka beba se razvija na svoj nacin, nemoj panicariti, opusti se...

Snjeska avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Dora je prvi puta stavila nogicu u usta dan prije nego je napunila 6 mjeseci, pošto je nedonošče to joj je korigirana dob od 4.5 mjeseci.
    Dosta rano, rekli bi.
    Ali se zato tek jučer počela okretati i sa trbuha na leđa pa sada ima sve rotacije. Stara je 7.5 mjeseci, korigirano 6.

Ja sam Doru poticala vježbicom koju nam je pokazala fizioterapeutkinja.
    Dok leži na leđima nježno mu nogice prineseš licu, Dora je obožavala ovu vježbu, stalno se smijala.

A radili smo i ovo maženje nogica koje je opisala Mirjana.

Datum pristupanja
    Aug 2005

Početno

ovo me podsjeća kako sam ja brinula s noom. čak sam dijete i fizijatru vodila.
    on uopće nije stavljao nogice u usta, počeo je sjediti tek s 9 mjeseci, puzati s 11, prohodao za 1. rođendan i od tad ga nitko ne može stići. spretan je, brz, okretan...

david isto ne stavlja nogice u usta, okreće se isto kao i tarzan samo na jednu stranu (i to već jaaaako dugo), samo koji put slučajno se vrati na leđa. a stariji je skoro mjesec dana.

i uopće se ne zabrinjavam, to je valjda jedino što sam naučila s noom.

daj mu još vremena, vidjet ćeš kad krene u akciju.
    onda će nam tek biti veselo!

MarikaPika avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2007

Početno

Ne brini,stavice kad bude bio spreman.Nemoj da te opterecuju knjige i sabloni.Postuj njegovu individualnost i razlicitost u odnosu na drugu decu.Koliko vidim,imas zdravog sincica.Uzivaj u njemu i ne budi nestrpljiva

Osoblje foruma ivarica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

jel moze on onako buckast uopce s nogicama do usta?

Roza avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj ivarica prvotno napisa
    jel moze on onako buckast uopce s nogicama do usta?
    probala sam večeras, ide, ali teško

najgore od svega mi je što mi je prvo dijete bilo skroz drugačije. naručila sam se kod dr. polovine (ja sam uvijek paranoična).

Datum pristupanja
    Aug 2006

Početno

moj je sa nekih 7 mjeseci stavio nogu u usta, i to samo taj jedan prvi i zadnji put.. valjda je vidio da moze i to mu nije zanimljivo.. a bas mi je bio fora, tako dok je grickao nozne prstice hehe Mozda je i tvoj tako, krenuo, stavio, i odlucio da ga ne zanima, a mozda ti taj trenutak nisi vidjela? Kontam da je to 'stavljanje noge u usta' malo precjenjeno

Datum pristupanja
    Jan 2008
    70

Početno

roza ne brini sve će on to raditi kad bude spreman
    mi imamo 5 mj (makar je to velika razlika) dva tri put smo se slučajno okrenuli,noge u usta niti blizu,a ni tvoj to ne mora još raditi
    samo se opusti neko uspije s 4 mj a neko s 9 mj mislim da to nije bitno ako dijete lijepo napreduje u svemu drugome

Datum pristupanja
    Sep 2007

Početno

Ah apa moja mišica se tek sa 8 mjeseci počela (nedavno ) počela okretati na stomak... Nogice je rano papala. Ali je očito malo lijena.

sammy avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2006

Početno

moja curka (6,5 mj) dodiruje nogice, ali ih ne stavlja usta i još se ne okreće. Ali ja se ne uzbuđujem budući da je debeljuškasta i imam osječaj da bi se jedino mogla kotrljati, a noga u ustima je nemoguča misija.

MIJA 32 avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2004

Početno

Jan stavlja nogice u usta;počeo je sa nepunih 6 mj.,on se također okreće na trbuh i natrag i dosta je aktivan.
    Katja ništa od toga ne radi;za sada su svi nalazi koje smo radili na Goljaku uredni,još jedino idemo na demonstraciju vježbi;vježbamo i potičem ju,no ona neće.
    Mene to isto kopka;no svi mi govore da su oni različiti (i jesu) i da će i ona samo joj treba vremena.
    Nadam se da je tako

MIJA 32 avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2004

Početno

Jan stavlja nogice u usta;počeo je sa nepunih 6 mj.,on se također okreće na trbuh i natrag i dosta je aktivan.
    Katja ništa od toga ne radi;za sada su svi nalazi koje smo radili na Goljaku uredni,još jedino idemo na demonstraciju vježbi;vježbamo i potičem ju,no ona neće.
    Mene to isto kopka;no svi mi govore da su oni različiti (i jesu) i da će i ona samo joj treba vremena.
    Nadam se da je tako

Pooh avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Mi cemo ovaj tjedan napuniti 6 njeseci i niti se okrecu, niti stavljaju nogice u usta.

Osoblje foruma spajalica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

roza i balernia ne stavlja nogice u usta, ali ih prima rucicamai tako se okrene na bok. okrece se na trbuh bez problema, ali mislim da se okrenula s trbuha na ledja mozda jednom i to mislim fakat slucajno. ponekad me to zabrine, ali mislim da ima vremena da i to savlada. ponekad me hvati frka sta ako grijesmi a ona to treba vec raditi, a ja se ne uzbudjujem :/ . nadam se samo da ne grijesim s mojom opustenoscu. ali po ovome sto si ti napisala meni tarzan zvuci super. e da i ona se oduruje rucicama prema nazad kad je na trbuhu, tako mi je skliznula s BC-ovog kreveta koji ima i zastitnu ogradu

Datum pristupanja
    Aug 2005

Početno

Citiraj spajalica prvotno napisa
    ponekad me to zabrine, ali mislim da ima vremena da i to savlada. ponekad me hvati frka sta ako grijesmi a ona to treba vec raditi, a ja se ne uzbudjujem :/ . nadam se samo da ne grijesim s mojom opustenoscu.
    x

i mi bilježimo prvi pad s kreveta. jutros. davida sam dignula i prestao je plakati, ali problem je bio kako smiriti nou. ne pamtim da se ikad toliko prepao!

Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

BC i ja prali zube i nije nam bilo jasno sta sad ne stima, jer voli biti na njegovom krevetu i hrvati se s jastukom.
    glavicu i bubanu i uplasenu, morat cu opet razmisljati o kacigi za te padove

Strobery Shortcake avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2007

Početno

Jel baš mora U USTA. Mislim, moja E je obavljala sve radnje diranja, privlačenja, bacakanja itd. ali je ja nikad nisam vidjela da ih je baš stavila u usta (valjda joj bilo dosta koliko sam ih ja ljubila i gnjavila). Sad joj je 3. godina i sve je OK.

Datum pristupanja
    Dec 2007

Početno

mi idemo na fizikalnu terapiju i nema baš učinka.sve savlada sama bez nametanja joj da mora na silu.ni prvo dijete nam nije stavljalo nogicu u usta,niti puzalo i prohodalo sa 13mj.

ninik avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

s obzirom da joj je većina grama smještena u nogama stvarno me začudilo koliko je brzo savladala tu "vještinu" stavljanja nogu u usta!
    pa opet, puno stvari još ne radi!
    tako da...netko prije, netko kasnije, netko ovo, netko ono...
    ali budući da sam ja prvorotka i imam sto stvari koje me muče, sto tablica koje proučavam, zanima me gdje da ja nju privat odvedem kod fizijatra da ipak budem malo sigurnaija?
    naime, pedica kaže da je sve super ok i ne bi htjela javno sumnjati u njene odluke ali ipak, sebi za dušu, ipak je ona tamo kao na traci, gdje da ju odvedem i koliko to košta?

Datum pristupanja
    May 2007

Početno

Mi hodamo na Goljak i iz našeg iskustva vam mogu reći da ih pustite i ne brinete previše.Mene su izludili s time što sve dijete ne radi da bi ja malo pričala sa drugim mamama koje kažu da to što moja Lana sa 5,5 mjeseci rade,njihova djeca nisu do 7-8 mjeseca radila :shock: :?
    mislim da malo previše forsaju to okretanje,stavljanje nogice u usta,oslonac ovaj pa onaj...
    Mislim,sve je to super ali mislim da bi ona to sve s vremenom i sama napravila.
    ninik sat privatnog fizijatra se kreće od 120-150 kn.

pale avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2005

Početno

Iva je nedonošće, u ponedjeljak će 11 mjeseci... ne posjeda se sama, ne puže, a kažu mi da je to ok. Ja sam već luda od brige i definitivno idem kod fizijatra, a moja pedica i neuropedijatar tvrde da je sve ok :/ Ajde sad ti znaj

bauba avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

ni mi još ne stavljamo noge u usta.

Osoblje foruma leonisa avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2005

Početno

daj mu jos vremena.
    no mi smo sa 7mj. zavrsili kod dr. sabola, pa na goljaku upravo jer sam posumnjala na d.s. jer nije stavljala noge u usta, tocnije, nije ih fermala, igrala se s njima, primala ih u lezecem....okretala se perfektno od 3. (na trbuh) odnosno 5. (na ledja) mj.

Datum pristupanja
    Aug 2005

Početno

leonisa, sad sam se i ja, preopuštena, zabrinula.
    ovaj moj fakat ne ferma svoje noge :/
    idemo na kontrolu kod pedijatra ovaj tjedan, baš ću pitati.

Datum pristupanja
    Feb 2006

Početno

Roza, ne brini. Moj sin je sada 6,5 mjeseci i radi sve što i tvoj osim što kod kupanja rade svi udovi podjednako Okreće se s leđa na trbuh i obrnuto, ali tek odnedavno i ne toliko često. Također se odguruje rukicama dok je na trbuhu i putuje prema natrag, a u krug se vrti tolikom brzinom da me sve strah gdje će završiti. Nogice je otkrio, ali o stavljanju u usta još nema niti govora - istina, od prije dva dana pokušava, ali mu baš ne ide (ne može ih dosegnuti)... Priča, guguče, komunicira na sve moguće načine. Potpuno te razumijem jer sam se ja izluđivala zbog okretanja - počeo je to raditi tek prije dva tjedna, samo odjedamput i tako spretno da sam samo ostala paf (a taman sam odlučila da idemo fizijatru), ali mislim da je sa tvojim sinom sve ok, jednostavno svako dijete ima svoj ritam

Datum pristupanja
    Oct 2005

Početno

Citiraj ra prvotno napisa
    leonisa, sad sam se i ja, preopuštena, zabrinula.
    ovaj moj fakat ne ferma svoje noge :/
    idemo na kontrolu kod pedijatra ovaj tjedan, baš ću pitati.
    ra, nemoj biti zabrinuta.
    mozes jedino poticati igru s nogicama (npr. ceses noznim palcem nos dok lezi na ledjima, i druge slicne igre) i ako i onako idete na kontrolu pitati i savjetovati se sa pedijatrom.
    nisu nogice u ustima jedini pokazatelj, ima tu jos faktora.

malena beba avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2006

Početno

ne brini, moj malis je tek sa godinu dana prvi put stavio nogu u usta. ni meni to nikako nije bilo jasno pogotovo sto ih je i prije hvatao ali ih nikad nije stavio u usta do nekidan!

Datum pristupanja
    Aug 2005

Početno

evo probala češkat palcem nosić!

neeeeema šanse doći do nosa
    ili je do "trbušnjaka" ili je preukočen.
    baš me zanima što će doktor u četvrtak reći, inače je preoprezan i sklon pretjerivanju.

Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

i ja provjeravala, balerina ima fakat zelju staviti u usta, cak i sama ali ne ide do usta. mozda ima krake noge . nego mi se sad vrtimo i u suprotnu stranu. ajde ra smiri se pogledam ja to malo slatko stvorenje u petak i ocijenim

Datum pristupanja
    Aug 2005

Početno

je je i ovaj moj je kratkonogi.
    savršen par

Datum pristupanja
    Aug 2005

Početno

pedijatar me gledao u čudu šta se žalim, da je mali sve 5 za svoju dob.
    a prije nas je bila curka dva dana starija koja već puže i SAMA se podiže na nogice (ja vidjela).
    :shock:

uglavnom - kaže mi: stavite ga u vrtić da sjedi, obložite sve jastucima i nek se sam malo gomba.
    rekoh: nemamo vrtić

Datum pristupanja
    Oct 2005

Početno

uglavnom - kaže mi: stavite ga u vrtić da sjedi, obložite sve jastucima i nek se sam malo gomba.
    ne! ne podboltavati jastucima! i ne u vrtic!
    dijete se treba nauciti dizati a ne vuci a u vrticu je to malo tesko za izbjeci.
    no pretpostavljam da to sve vec znas

inace mi je drago da je rekao da je sve ok!!

AndrejaMa avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2005

Početno

ra,

moj savjet i savjet svakog fizijatra je - nikako djete stavljati u sjedeći položaj podbočeno s jastucima! Očito još nije "sazrio" ni za stavljanje nožice ni za sjedenje. Ne brini, vježbajte i sve će biti ok.

Datum pristupanja
    Aug 2005

Početno

Citiraj leonisa prvotno napisa

ne! ne podboltavati jastucima! i ne u vrtic!
    dijete se treba nauciti dizati a ne vuci a u vrticu je to malo tesko za izbjeci.
    no pretpostavljam da to sve vec znas

inace mi je drago da je rekao da je sve ok!!
    ma znam ja sve to, zato i kotrljam očima. vrtić i jastuci, majko moja.
    nije loš taj pedijatar, ali ponekad nadmaši samog sebe!

Datum pristupanja
    Mar 2005

Početno

Meni stariji nikad nije stavio nogice u usta, prosjedio je, propuzai i počeo se dizati sa 9 mjeseci, sve u dva tjedna. Mladji isto još nikad nije stavio nogice u usta, ali već više od mjesec dana puže onako po vojnički, počeo je dizati i guzu.
    Jel to stavljanje nogica u usta stvarno nešto bitno, ili da to zanemarim s obzirom da je po drugim kriterijima ok?
    Posljednje uređivanje od spajalica : 10.05.2021. at 21:04

AndrejaMa avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2005

Početno

Stavljenje nogice u usta je jedna od faza razvoja. Djeca neke faze preskaču ili ih savladavaju kasnije.
    Preporuke su da se djeca razvijaju po nekim fazama, pogotovo neurorizična djeca, jer tako stimuliraju mozak.
    Npr. prednji hvat u potrbušnom položaju trebalo bi savladati prije okretanja i to već do 4 mjeseca, kao i simetrično uzimanje igračaka u svim položajima. Ali ponavljam to nisu PRAVILA već PREEPORUKE kojih bi se djeca odnosno roditelji neurorizične djece trebala pridržavati. I meni su neke stvari bile smješne kad sam to prvi put prolazila sa Maejom, ali uz malo pomoći i truda fizijatra, našla sam odgovore na sva pitanja i logike u njima. Najsmješnije mi je bilo što smo učili iskorak iz klečečeg položaja u fazi kad je on već hodao. Ali sve ima svoje razloge.

Datum pristupanja
    May 2004

Početno

Pitanje za one koji vode svoju djecu na Goljak. Kako uspijete zapamtit sve vježbe? I uspijete li? Ja se stalno bojim da ću neću uspit zapamtit vježbe. Mogu li negdi pronać demonstraciju vježbi?

Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

balerina gura sad nogice u usta, ali samo kad je gloa, moj zakljucak smeta joj pelena. a kako samo duda palac , majko moja valjda joj to nece preci u naviku da poslije otvaram topic s kako odviknuti od sisanja noznog palca . e da ponekad klekne na sve cetiti i klati se. to je nesto sto radi za sad vise slucajno nego namijerno, ali mislim da se giba u pravom smijeru. dakle i ja mislim sve ce doci na svoje mjesto, smo treba polako.
    e da ra OT pa mogla si mu reci da jos nisi otovrila virtic po svojim zeljama, pa da nemas gdje staviti naseg decka

mirjana avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

adriana, ja sam na Goljaku zadnjih 10 minuta sama isprobavala vježbe a terapeutica me ispravljala - tako sam lakše zapamtila (i bila sigurnija da je to što radim dobro) nego da sam je samo gledala
    kad su na red došla posjedanja preko boka, uzeli smo i privatno terapeuticu koja je dolazila kod nas tako da sam bila sigurna da sam sve dobro naučila

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •