-
refluks
Ova situacija me podsjetila na našu davno, davno (prije 11 godina)....
Onda davno, davno imali smo isti osjećaj - uznemirena ona i mi - a pojma nemamo šta je , a vidimo da nije zadovoljno dijete....
Prva 3 mjeseca normalan tijek svega - L.sisala, bljuckala, spavala - bez ikakovih ispada...
A onda od 3. mjeseca- hipotonična, bez nekog apetita, nezadovoljna, bez stolice - sisala po 2 minute - prestajala, uvijek nešto prežvakavala, kad bi zaspala budila se u plaču , tražila opet sisati , pa zapala , pa se opet budila nakon 15 minuta i tako u krug neprestano - ja sam bila u komi da nije dosta mlijeka, da nije dobro mlijeko, pokušali s nadohranom - ona obično posisala 0.5 dcl mlijeka (dok bi njeni vršnjaci u to doba jeli već po 2 dcl) - situacije su se ponavljale ko i sa sisanjem ...
Ne sjećam se kad su joj točno dokazali REFLUKs (želučani) - Klaićeva je dobar izbor (u ono doba to je bio dr. Grgurić) - objasnio je dobro o čemu se radi i kako se ponašati u smislu hrane - što neutralnije - kombinacije voćnih kašica i mlijeka su užas za refluks, dobivala je neku vodicu za smirivanje kiseline, obavezno spavanje na povišenom ( ispod madraca zamotati ručnik) da dijete leži na kosom....
Najgore je što ta kiselina ima za posljedicu lupanje srca - tako da je uvijek izgledalo da L. ima takihardiju - strašno je bila uznemirena, i imala ta neobična zbivanja iza hranjenja, a pojma nismo imali od čega!!!
Međutim, drugi je par cipela što je najvjerojatnije kod naše L. razlog refluksa bio savim drugačije naravi od uobičajenog - obično kod neke djece se taj poklopčić koji zatvara to želučanu vreću NE ZATVARA kako treba pa se kiselina vraća u jednjak i uzrokuje takve refluksna ponašanja. Kod nje zbog motoričkog zastoja problemi su postojali sve do trenutka dok nije počela sjediti (2.5 godine), puzati (3. godine) i općenito bolje se kretati !!!
Mislim da je to refluksno stanje doista jedan UŽASAN osjećaj, a budući su djeca mala ne znaju izraziti što im je to se ovako baš izražava. Najgore je što nije tipična klinička slika - povraćanje u mlazu - pa nitko ne pretpostavlja o čemu se radi - roditelji samo vide da nešto nije u redu!!!
p.s. Ne znam kak je dijete s zubićima i žvakanjem - pokušati uvesti što krutiju hranu - L. se preporodila kad smo je počeli hraniti na žlicu i kad je počela žvakati kruh - s kojim si je neutralizira kiselinu ( iako ni sastav kruha nije savršen u smislu kiseline) - ali je valjda fizički na sebe vezao kiselinu! Sisanje joj je ostalo samo za dobro jutro do 9. mjeseci!
Utjeha: stanje se kako rastu TOTALNO popravlja (naše iskustvo) - strpljenje najvažnija terapija!!!
Pravila pisanja postova
- Ne možete otvoriti novu temu
- Ne možete ostaviti odgovor
- Ne možete stavljati privitke
- Ne možete uređivati svoje postove
-
Pravila foruma