Pokazuje rezultate 1 do 30 od 30

Tema: Kako pripremate zob?

  1. #1

    Datum pristupanja
    Nov 2006
    Lokacija
    Zagreb, Bukovac
    Postovi
    227

    Početno Kako pripremate zob?

    Vidim gore da je Apri pokrenula topic za jecam, a kako pripremate zob?

    Meni je naime, ona fina i obicna, skuhana i posoljena, u tome se davim, pa varivo, pa prilog... Jel ima jos nekih nacina?

  2. #2

    Datum pristupanja
    Nov 2003
    Lokacija
    Zagreb
    Postovi
    744

    Početno

    A kako to sve radiš?

    ja koristim samo pahuljice i sve varijante su mi na slatko (kaša, keksi, muffini). Rado bih si malo proširila vidike

    BTW moji klinci neće ništa od gore nabrojenog :/

  3. #3

  4. #4

    Datum pristupanja
    Nov 2003
    Lokacija
    Rijeka
    Postovi
    640

    Početno

    ja cesto kuham manestrice i dodajem zob!
    Nekad su sa mesom, nekad samo povrce... ma fino je!

  5. #5

    Datum pristupanja
    May 2006
    Lokacija
    mjesto pod suncem
    Postovi
    2,786

    Početno

    A ja čitam u naslovu "kako pripremate zub", pa se mislim...da...logičan slijed, lubanja, mozak i njegova priprema, pa eto nas i do zuba.

  6. #6

    Datum pristupanja
    Nov 2006
    Lokacija
    Zagreb, Bukovac
    Postovi
    227

    Početno

    ha ha! Zub...

    Daklem, ja zob sluzim i kao cisti prilog (jer je jako jako zasitna, valjda i kalorijski hm), a na salatu ubacim i fetu, masline, balsamico, ma sve moguce...

  7. #7

    Datum pristupanja
    Nov 2003
    Lokacija
    Zagreb
    Postovi
    744

    Početno

    Nisi baš opširna

  8. #8

    Datum pristupanja
    Nov 2006
    Lokacija
    Zagreb, Bukovac
    Postovi
    227

    Početno

    Tina , kad radim varivo, radim onako klasicno, kao i ostale vrste, s tim da ja zob skuham posebno i samo ju na samom kraju kuhanja ubacim. Dakle, ako radim kao manestru, dinstam malo luka na maslinovom ulju, na to dodam komade mesa (moze biti junetina svjeza, ili komadice speka ili domace suhe sunke), par pelata ili obicnog paradajza (ja imam svoj pa koristim njega) i kad mi se to malo prodinsta, dodam mrkvice, celer, pasternjak, sve na kockice - pustim da to omeksa, ubacim zob, kukuruz, nekad i tjesteninu prethodno skuhanu, nekad bez, nekad grah, nekad bez... i na kraju zgusnem (nekad zaprska klasicna, a nekad gustin, gris, ....)
    Normalno, posolim, pobiberim, stavim malo crvene paprike i lovorov list (ali njega ne kuham, stavim ga samo radi mirisa par minuta i to je to.

    Kad radim kao prilog, radim obicno - skuham zob (noc prije toga ju ostavim u vodi, onda mi se skuha za pol sata) u posoljenjoj vodi. Nama je to jako fino. K tome napravim neku vrstu salate i meso ili pohani sir.

    Na salatu daklem, zob, kukuruz, par maslina, feta sir, balsamico, maslinovo ulje, sol i papar.

  9. #9

    Datum pristupanja
    Nov 2003
    Lokacija
    Zagreb
    Postovi
    744

    Početno

    Hvala!
    Nisam nikad radila zob u zrni, probat ću nešto od ovog.
    Jel zna netko koliko bi se zob trebala kuhati u expresu? Ječam nikad ne močim i super mi se skuha - pretpostavljam da je isto?

  10. #10

    Datum pristupanja
    Nov 2006
    Lokacija
    Zagreb, Bukovac
    Postovi
    227

    Početno

    Cuj Tina, ja ti cesto jedem zob i onako obicnu, npr. navecer ju prelijem s 2 dcl vruce vode, pustim stajati preko noci i ujutro jedem sirovu, s tim da popijem tu vodu koja navodno sadrzi puno zeljeza (a, ja sam od poroda, konstantno anemicna)

    Nego, ja mocim samo zato da mi se brze skuha, mislim to nije obavezno.

  11. #11
    kalimero avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005
    Lokacija
    Slavonija-Bistrinci
    Postovi
    1,424

    Početno

    Probala danas zob kuhati kako bi je dodala riži.
    Prvi problem kako je prije kuhanja oprati ?
    Pola toga pliva na vodi pola je potonulo.
    Kad sam sve to što pliva ( mislila sam da su štura zrna) bacila i onaj ostatak kuhala, kuhala,kuhala.
    Probala ja to dodati riži ali stalno imam osjećaj one pljeve u ustima .
    Probat ću još jednom, imam domaću zob. Možda vi imate neku specijalnu zob :/

  12. #12

    Datum pristupanja
    Nov 2006
    Lokacija
    Zagreb, Bukovac
    Postovi
    227

    Početno

    Kalimero , onda si pogodila zob, to ti je onaj fini, domaci okus zobi

    Salu na stranu, ja ti zob stavim u cjedilo i po njoj pustim mlaz vode i dobro isperem (onda ziher sve potone) i to je to. Stavim kuhati, ak ti se bas ne svidja okus, kad zakipi, baci prvu vodu i stavi novu, okus nece biti tako intenzivan. Mislim, ja sam dijete sa sela - meni i miris i okus pas (just like horses )

  13. #13
    kalimero avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005
    Lokacija
    Slavonija-Bistrinci
    Postovi
    1,424

    Početno

    Možda bi bilo bolje da ja stavim neki komad kobasice kuhati sa zobi , onda bi sigurno bila ukusna.
    Ma mogu ja jesti sve i svašta,ali ovo mi je zapinjalo u grlu
    Inače jako puno jedem zobenih pahuljica, pa ako ne bude išla zob, ići će zobene pahuljice

  14. #14
    Ifigenija avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2004
    Postovi
    4,570

    Početno

    Ja namočim zob večer prije, a posebno namočim smeđu rižu. Zobi treba dulje da se skuha, pa ih zato kuham posebno. Zob kuham dok se ne raspadne. Promiješam ih i onda im dodam umak koji već želim - od povrća, paradajza, mesa... dakle tretiram ga kao rižu. Super je, i svi moji obožavaju ovakav obrok.

  15. #15

    Datum pristupanja
    Jan 2004
    Postovi
    9,940

    Početno

    Citiraj kalimero prvotno napisa
    Možda bi bilo bolje da ja stavim neki komad kobasice kuhati sa zobi , onda bi sigurno bila ukusna.
    Ma mogu ja jesti sve i svašta,ali ovo mi je zapinjalo u grlu
    Inače jako puno jedem zobenih pahuljica, pa ako ne bude išla zob, ići će zobene pahuljice
    to kao ona janjetina sa lignjama

    baš sam se nasmijala

  16. #16
    kalimero avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005
    Lokacija
    Slavonija-Bistrinci
    Postovi
    1,424

    Početno

    Moramo se malo i našaliti. O čem Slavonci sanjaju nego o kobasicama

  17. #17

    Datum pristupanja
    Jan 2004
    Postovi
    9,940

    Početno

    ja bih uvijek na slavonski ručak, ako već mogu birati

  18. #18
    kalimero avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005
    Lokacija
    Slavonija-Bistrinci
    Postovi
    1,424

    Početno

    Ma nije ti više ni Slavonija što je nekad bila . Vidiš da smo počeli zob jesti.
    MM je slavonac pa kaže da u životu nije zob jeo. :shock:

  19. #19

    Datum pristupanja
    Jan 2004
    Postovi
    9,940

    Početno

    Citiraj kalimero prvotno napisa
    Ma nije ti više ni Slavonija što je nekad bila . Vidiš da smo počeli zob jesti.
    MM je slavonac pa kaže da u životu nije zob jeo. :shock:
    a kad je kriza....vrag u muci i muhe jede....

    ni ja ne volim zelenjavu,a bogme potkraj mjeseca brstim ........

    a veliš, jel čemu ta zob ili da skuham šljunak ?

  20. #20

    Datum pristupanja
    Nov 2006
    Lokacija
    Zagreb, Bukovac
    Postovi
    227

    Početno

    Zanimljivo kak smo sa zobi dosli na kobasice

    Nego, oft, ja MM obavezno ako radim varivo moram unutra ubaciti komad mesa kakvogagoddaje, jer mu je inace to onako, malo preslabo - meni je zob fina i sama.

  21. #21
    kalimero avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005
    Lokacija
    Slavonija-Bistrinci
    Postovi
    1,424

    Početno

    Juče sam imala popravni iz pripreme zobi. Istina bila je bez kobasice, ali i dalje zapinje. Morat ću se kaniti tog posla. Prelazim na pripremu pšenice i ječma, pa ćemo vidjeti.

  22. #22

    Datum pristupanja
    Nov 2003
    Lokacija
    Zagreb
    Postovi
    744

    Početno

    ja sam ipak umjesto zobi kupila pšenicu.
    Ostat ću pri zobenim pahuljicama. Ja i njih prokuham jer mi inače zapinju pa pretpostavljam da nema smisla pokušavati sa zrnom

  23. #23
    kalimero avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005
    Lokacija
    Slavonija-Bistrinci
    Postovi
    1,424

    Početno

    tinars-probaj zobene pahuljice sa jogurtom. Ako ti i tada zapinju, ostavi ih u jogurtu da nabubre, onda lako klize

  24. #24

    Datum pristupanja
    Nov 2003
    Lokacija
    Zagreb
    Postovi
    744

    Početno

    Zobene pahuljice sam savladala.
    Kuham neku svoju zobenu kašu na način da temeljito ubijem zob (kuham pahuljice bar 10-15 min dok ne postanu skroz ljepljive) ponekad s grožđicama, ponekad bez. U poluohlađene prema inspiraciji i zalihama ubacim svježe voće i po potrebi zasladim (med mi je super u toj kombinaciji). Klize bez problema (skroz)
    S jogurtom ih jedem na poslu. Preferiram voćni.

  25. #25

    Datum pristupanja
    Nov 2003
    Lokacija
    Zagreb
    Postovi
    744

    Početno

    nisam spomenula, ali možda se dalo skužiti - kod nas doma samo ja jedem piljevinu

  26. #26

    Datum pristupanja
    Dec 2005
    Lokacija
    ZG
    Postovi
    835

    Početno

    nisam spomenula, ali možda se dalo skužiti - kod nas doma samo ja jedem piljevinu


    Kod nas niti ja

  27. #27

    Datum pristupanja
    Nov 2003
    Lokacija
    Zagreb
    Postovi
    744

    Početno

    A fini su ti bili keksi tctctc

  28. #28
    anchie76 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003
    Postovi
    15,991

    Početno

    Citiraj kalimero prvotno napisa
    Juče sam imala popravni iz pripreme zobi. Istina bila je bez kobasice, ali i dalje zapinje. Morat ću se kaniti tog posla. Prelazim na pripremu pšenice i ječma, pa ćemo vidjeti.
    Sad tek vidim sto si radila zadnjih dana

  29. #29

    Datum pristupanja
    Nov 2006
    Lokacija
    Zagreb, Bukovac
    Postovi
    227

    Početno

    Eto, u sto se pretvori moja zob - pa nije valjda da je bas tak rekao bi MM NEDOBRA

  30. #30
    kalimero avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005
    Lokacija
    Slavonija-Bistrinci
    Postovi
    1,424

    Početno

    Ma nije zob NEDOBRA, valda imamo usko grlo pa zapinje .
    E, al zato sam ja danas samljela zob i ječam na elek. mlincu za kavu i dobila integralno brašno, koje ću ubacivati svuda. Valda neće zapinjati.

Pravila pisanja postova

  • Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •