Vidim gore da je Apri pokrenula topic za jecam, a kako pripremate zob?
Meni je naime, ona fina i obicna, skuhana i posoljena, u tome se davim, pa varivo, pa prilog... Jel ima jos nekih nacina?
Vidim gore da je Apri pokrenula topic za jecam, a kako pripremate zob?
Meni je naime, ona fina i obicna, skuhana i posoljena, u tome se davim, pa varivo, pa prilog... Jel ima jos nekih nacina?
A kako to sve radiš?
ja koristim samo pahuljice i sve varijante su mi na slatko (kaša, keksi, muffini). Rado bih si malo proširila vidike
BTW moji klinci neće ništa od gore nabrojenog :/
ja cesto kuham manestrice i dodajem zob!
Nekad su sa mesom, nekad samo povrce... ma fino je!
A ja čitam u naslovu "kako pripremate zub", pa se mislim...da...logičan slijed, lubanja, mozak i njegova priprema, pa eto nas i do zuba.![]()
ha ha! Zub...
Daklem, ja zob sluzim i kao cisti prilog (jer je jako jako zasitna, valjda i kalorijski hm), a na salatu ubacim i fetu, masline, balsamico, ma sve moguce...
Nisi baš opširna![]()
Tina, kad radim varivo, radim onako klasicno, kao i ostale vrste, s tim da ja zob skuham posebno i samo ju na samom kraju kuhanja ubacim. Dakle, ako radim kao manestru, dinstam malo luka na maslinovom ulju, na to dodam komade mesa (moze biti junetina svjeza, ili komadice speka ili domace suhe sunke), par pelata ili obicnog paradajza (ja imam svoj pa koristim njega) i kad mi se to malo prodinsta, dodam mrkvice, celer, pasternjak, sve na kockice - pustim da to omeksa, ubacim zob, kukuruz, nekad i tjesteninu prethodno skuhanu, nekad bez, nekad grah, nekad bez... i na kraju zgusnem (nekad zaprska klasicna, a nekad gustin, gris, ....)
Normalno, posolim, pobiberim, stavim malo crvene paprike i lovorov list (ali njega ne kuham, stavim ga samo radi mirisa par minuta i to je to.
Kad radim kao prilog, radim obicno - skuham zob (noc prije toga ju ostavim u vodi, onda mi se skuha za pol sata) u posoljenjoj vodi. Nama je to jako fino. K tome napravim neku vrstu salate i meso ili pohani sir.
Na salatu daklem, zob, kukuruz, par maslina, feta sir, balsamico, maslinovo ulje, sol i papar.
Hvala!![]()
Nisam nikad radila zob u zrni, probat ću nešto od ovog.
Jel zna netko koliko bi se zob trebala kuhati u expresu? Ječam nikad ne močim i super mi se skuha - pretpostavljam da je isto?
Cuj Tina, ja ti cesto jedem zob i onako obicnu, npr. navecer ju prelijem s 2 dcl vruce vode, pustim stajati preko noci i ujutro jedem sirovu, s tim da popijem tu vodu koja navodno sadrzi puno zeljeza (a, ja sam od poroda, konstantno anemicna)
Nego, ja mocim samo zato da mi se brze skuha, mislim to nije obavezno.
Probala danas zob kuhati kako bi je dodala riži.
Prvi problem kako je prije kuhanja oprati ?
Pola toga pliva na vodi pola je potonulo.
Kad sam sve to što pliva ( mislila sam da su štura zrna) bacila i onaj ostatak kuhala, kuhala,kuhala.
Probala ja to dodati riži ali stalno imam osjećaj one pljeve u ustima.
Probat ću još jednom, imam domaću zob. Možda vi imate neku specijalnu zob :/
Kalimero, onda si pogodila zob, to ti je onaj fini, domaci okus zobi
![]()
Salu na stranu, ja ti zob stavim u cjedilo i po njoj pustim mlaz vode i dobro isperem (onda ziher sve potone) i to je to. Stavim kuhati, ak ti se bas ne svidja okus, kad zakipi, baci prvu vodu i stavi novu, okus nece biti tako intenzivan. Mislim, ja sam dijete sa sela - meni i miris i okus pas (just like horses)
Možda bi bilo bolje da ja stavim neki komad kobasice kuhati sa zobi, onda bi sigurno bila ukusna.
![]()
Ma mogu ja jesti sve i svašta,ali ovo mi je zapinjalo u grlu![]()
Inače jako puno jedem zobenih pahuljica, pa ako ne bude išla zob, ići će zobene pahuljice
Ja namočim zob večer prije, a posebno namočim smeđu rižu. Zobi treba dulje da se skuha, pa ih zato kuham posebno. Zob kuham dok se ne raspadne. Promiješam ih i onda im dodam umak koji već želim - od povrća, paradajza, mesa... dakle tretiram ga kao rižu. Super je, i svi moji obožavaju ovakav obrok.
to kao ona janjetina sa lignjamakalimero prvotno napisa
![]()
baš sam se nasmijala![]()
Moramo se malo i našaliti. O čem Slavonci sanjaju nego o kobasicama![]()
ja bih uvijek na slavonski ručak, ako već mogu birati![]()
Ma nije ti više ni Slavonija što je nekad bila. Vidiš da smo počeli zob jesti.
MM je slavonac pa kaže da u životu nije zob jeo. :shock:
a kad je kriza....vrag u muci i muhe jede....kalimero prvotno napisa
ni ja ne volim zelenjavu,a bogme potkraj mjeseca brstim ........
a veliš, jel čemu ta zob ili da skuham šljunak ?![]()
Zanimljivo kak smo sa zobi dosli na kobasice![]()
Nego, oft, ja MM obavezno ako radim varivo moram unutra ubaciti komad mesa kakvogagoddaje, jer mu je inace to onako, malo preslabo- meni je zob fina i sama.
Juče sam imala popravni iz pripreme zobi.Istina bila je bez kobasice, ali i dalje zapinje.
Morat ću se kaniti tog posla. Prelazim na pripremu pšenice i ječma, pa ćemo vidjeti.
ja sam ipak umjesto zobi kupila pšenicu.
Ostat ću pri zobenim pahuljicama. Ja i njih prokuham jer mi inače zapinjupa pretpostavljam da nema smisla pokušavati sa zrnom
tinars-probaj zobene pahuljice sa jogurtom. Ako ti i tada zapinju, ostavi ih u jogurtu da nabubre, onda lako klize![]()
Zobene pahuljice sam savladala.
Kuham neku svoju zobenu kašu na način da temeljito ubijem zob (kuham pahuljice bar 10-15 min dok ne postanu skroz ljepljive) ponekad s grožđicama, ponekad bez. U poluohlađene prema inspiraciji i zalihama ubacim svježe voće i po potrebi zasladim (med mi je super u toj kombinaciji). Klize bez problema (skroz)
S jogurtom ih jedem na poslu. Preferiram voćni.
nisam spomenula, ali možda se dalo skužiti - kod nas doma samo ja jedem piljevinu![]()
nisam spomenula, ali možda se dalo skužiti - kod nas doma samo ja jedem piljevinu![]()
Kod nas niti ja
A fini su ti bili keksi tctctc![]()
Sad tek vidim sto si radila zadnjih danakalimero prvotno napisa
![]()
![]()
Eto, u sto se pretvori moja zob- pa nije valjda da je bas tak rekao bi MM NEDOBRA
![]()
Ma nije zob NEDOBRA, valda imamo usko grlo pa zapinje.
E, al zato sam ja danas samljela zob i ječam na elek. mlincu za kavu i dobila integralno brašno, koje ću ubacivati svuda. Valda neće zapinjati.![]()